fejlec_okt.18

2018.09.16

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

A Széchenyi 2020 program keretében 2017. február 1. és 2020. január 31. között kétmilliárd forint keretösszegből az Európai Unió támogatásával 36 hónapon keresztül zajló projekt a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit készíti fel arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. Teszi ezt oly módon, hogy a munkatársak a társadalom fiatal korosztályaira fókuszálnak és fejlesztési tevékenységüket az oktatási intézményekkel, a pedagógusokkal, illetve a leendő pedagógusok érzékenyítése által valósítják meg.


amimuzeumunk_infos


A múzeumi és könyvtári komponensből álló projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ konzorciumvezető és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partner együttműködésében valósul meg. A projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése iránt.


A hazai múzeumi és könyvtári rendszerre kiterjedő módszertani fejlesztés átfogó célja, hogy a kulturális intézményrendszer az általa kínált nem formális és informális oktatási szolgáltatásokat bővítse, a hozzáférést növelje. A projekt hatékonyan kíván hozzájárulni a köznevelés esélyteremtő szerepének és hátránykompenzációs képességének erősítéséhez. A minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, az oktatásba való visszatérés ösztönzése egyaránt a célok között szerepel.


Mindezen célokat a projekt alapkutatásokkal, mintaprojektek és mintaprogramok megvalósításával kívánja elérni. A projektben módszertani ajánlások, pedagógusoknak, múzeumi és könyvtári szakembereknek szóló továbbképzések valósulnak meg, szakmai kiadványok születnek, továbbá országos múzeumi koordinátori, illetve könyvtári szaktanácsadói hálózatot működtetünk. Az ágazati együttműködést közös szakmai rendezvények is segítik, így 2017 decemberében sikeresen zajlott le a múzeumi koordinátori hálózat és könyvtári szaktanácsadói hálózat első országos találkozója. A program most ért félidejéhez, de máris rengeteg eredményt tud felmutatni.


chalk-1551566_1920-1360x1020
Fotó: A mi múzeumunk honlapja


A projekt múzeumi komponense, A mi múzeumunk keretében 2018. július 15-ig elért eredmények

A projekt keretében átfogó kutatások indultak a múzeumpedagógia helyzetének feltérképezésére, a múzeumi szakemberek kompetenciáinak vizsgálatára, a múzeumok szolgáltató jellegének és a frontmenedzsment gyakorlatának monitorozására. A kutatások több mint 50 tagú kutatói és módszertani szakember-csapat közreműködésével, valamint 700-nál is több hazai muzeális intézmény bevonásával zajlottak; 10 kutatási részjelentés és 48 mélyinterjú készült el. A kutatási irányok és a módszertani fejlesztések bemutatására több nemzetközi múzeumi konferencián és módszertani napon is sor került, melyek jelentőségét neves külföldi múzeumi szakemberek előadásai és részvétele növelte.


A kutatási eredményeket is felhasználó modellprogramok, az úgynevezett mintaprojektek keretében olyan múzeumi jó gyakorlatokat teszteltek muzeális és oktatási intézmények, amelyeket a jövőben más, hasonló adottságokkal rendelkező szervezetek is sikeresen adaptálhatnak. A projekt keretében tervezett 19 mintaprojektből 10 lezárult az első projektévben, nyolc pedig 2018. március végére. A 19. mintaprojekt zárása 2018 szeptemberében várható. A mintaprojektekben résztvevő, közoktatásban és felsőoktatásban tanulók száma meghaladta a 2500 főt. A kutatások és módszertani fejlesztések gyakorlati adaptálása céljából összese 151 intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, ebből 91 esetben a mintaprojekteket megvalósító intézményekkel, illetve az általuk mentorált muzeális intézményekkel, valamint a mintaprojektekben résztvevő közoktatási és felsőoktatási intézményekkel dolgoztunk együtt.


A kulturális hozzáférés kiterjesztése céljából KultúrBónusz címmel olyan kísérleti jellegű program indul az Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban, melynek köszönhetően 6000, jórészt társadalmilag hátrányos helyzetű diák tud ingyenesen múzeumpedagógiai foglalkozásokon részt venni 2018-ban és 2019-ben.


A projekt keretében 41 múzeumi szakemberből álló országos koordinátori hálózat működik, a budapesti, illetve a megyei múzeumi koordinátorok már 193 rendezvényt szerveztek múzeumi szakemberek és pedagógusok számára, valamint 418 alkalommal végeztek szakmai tanácsadást. A hálózat munkájának támogatására két 30 órás akkreditált továbbképzést, valamint öt alkalommal szakmai műhelynapokat rendeztünk. Két külföldi tanulmányútra is sor került a koordinátorok részvételével a szakképzés, a pályaorientáció és a tehetséggondozás külföldi jó gyakorlatainak tanulmányozása céljából, illetve a végzettség nélküli korai iskolaelhagyás csökkentése és a hátrányos helyzetű csoportok múzeumi támogatása érdekében.


charango-66899_1920-1360x933
Fotó: A mi múzeumunk honlapja


Nemcsak a múzeumi, de kulturális területen is újdonságnak számít az akkreditált továbbképzések között a projektben kidolgozott modulos képzési módszertan., melynek keretében a résztevők a kötelezően elvégzendő modul mellé a szabadon választhat modulokból saját igényeiknek megfelelően állíthatják össze a tanfolyam tananyagát. A Múzeumi menedzserképzés címmel indított modulos továbbképzés célja, hogy a múzeumok vezetői olyan szakmai továbbképzést kapjanak, amely tartalmazza a 150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet 6/G. § (1) bekezdése törvényi előírás szerint kötelező elemeket (államháztartási és vezetési ismeretek), és amely mellé minden résztvevő maga válogathatja össze azokat a tanegységeket, amelyek elvégzésére a szakmai fejlődésük érdekében szükségük van.


A múzeumi szakemberek és a pedagógusok ismereteinek bővítése céljából összesen 11 továbbképzési programot akkreditáltattunk, melyek között tantermi, blended és e-learning tanfolyamok egyaránt szerepelnek. A projekt kezdete óta 12 alkalommal szerveztünk ingyenes továbbképzéseket több mint 300 fő, köztük múzeumi szakemberek, pedagógusok, illetve koordinátoraink és képzéseink oktatói részére.


Továbbra is várják a projekt keretében meghirdetett ingyenesen elvégezhető képzéseinkre kulturális területen dolgozó szakemberek jelentkezését EZEN a linken.


A projekt ernyőhonlapja és a múzeumi komponens honlapja rendszeresen frissül a projekttel kapcsolatos tartalmakkal, és emellett A mi múzeumunknak saját Facebook-oldala, Instagramja, valamint YouTube-csatornája is működik. A projekt egészéről magyar és angol nyelvű imázsfilm, a múzeumi komponens egyes fejlesztéseinek bemutatására pedig hét videóhírlevél készült.


A múzeumi komponens hírei megtalálhatóak a projekt honlapján!

infoblokk

szilveszter3

2018.10.09

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

0O3A2683

2018.09.27

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Galyatetoi_Alkotohaz

2018.09.24

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Exkluzív interjút sugároz a torinói lepel elismert szakértőjével, John P. Jackson fizikussal az M5 kulturális csatorna október 15-én, hétfőn este 21 órától a Titkok és ereklyék című dokumentum-sorozatban. A Vatikán engedélyével 1978-ban egy John P. Jackson vezette, 30 válogatott tudósból álló kutatócsoport alapos és korszerű multidiszciplináris vizsgálatot, többek között szénizotópos kormeghatározást végezhetett a leplen. A szénizotópos kormeghatározás eredményét – miszerint a lepel 13-14. századi lenne – a professzor a mai napig kérdésesnek tartja. Szerinte a lepel valójában az utolsó vacsora asztalterítője volt, amellyel aztán letakarták Jézus holttesttét.

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Los Angeles-i magyar filmfesztivált a kaliforniai nagyvárosban október 18. és október 30. között. „Tizenkét játékfilmet vetítünk, emellett lesznek dokumentumfilmek, rövidfilmek, tévéfilmek, animációs filmek és diákfilmek is a programban. A fesztivál tizenhat éven át egyhetes volt, tavaly először lett kéthetes, mert az otthoni mecenatúra is úgy érezte, jó lenne népszerűsíteni azt a rengeteg filmet, amelyek Magyarországon készül” – mondta Bunyik Béla, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál alapító elnök-igazgatója az M5 csatorna Kult30 című műsorának október 12-ei adásában.

Vajon miért a – sokszor nehezen befogadható – kortárs festmények vezetik a nemzetközi eladási listákat? – teszi fel a kérdést Martos Gábor művészeti szakíró Ilyet én is tudok – Sokmilliós művek kalapács alatt című kötete, amelyet október 12-én mutattak be az Art Market Budapest kortárs művészeti vásáron. A szerzőnek 2013-ban jelent meg ugyancsak a Typotex Kiadónál a Műkereskedelem – Egy cápa ára című könyve, amelyben a műtárgy-árverések világába vezette be az olvasót. A friss munka ennek folytatása vagy inkább ikerkötete.

Befejeződtek az Új Közlekedési Múzeum leendő helyszínének bejárásai, melyek során az épületre kiírt nemzetközi tervpályázat első fordulójában kiválasztott építészirodák képviselői megismerhették a kőbányai Északi Járműjavítóban álló Diesel-csarnokot és környezetét. Az Északi Járműjavító területén megvalósuló, nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat előminősítési szakasza szeptember végén zárult le; ekkor tizenöt sikeres magyar és világhírű nemzetközi építésziroda képviselőit választották ki a megmérettetésen való részvételre.

Cleave című új albumát mutatja be a Therapy? északír metáltrió Budapesten, az A38 Hajón 2019. január 30-án. Az ezernyi stílust magába olvasztó Therapy? zenéjében a vad, ugrálós posztpunk keveredik a monumentális riffekkel, a sötét és maró iróniától áthatott, szürreális dalszövegek pedig a szégyentelenül szájbarágós stadionhimnusz-refrénekkel.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma