2009.03.15

"A Széchenyi-díj elismerését jelenti sokéves munkánknak az egyetemen, ahol egy kutatócsoportot vezetek és ahol különleges anyagoknak az elektromos és mágneses tulajdonságaival foglalkozunk" - hangsúlyozta az elismeréssel kapcsolatban Jánossy András, az MTA rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az MTI-nek.
(MTI) - Jánossy András a kondenzált anyagok fizikája számos területén végzett, határainkon túl is elismert kutatásaiért, valamint a nemzetközi szintű mérnökfizikus-képzés létrehozása érdekében végzett meghatározó tevékenységéért vehette át a legmagasabb tudományos elismerést vasárnap a Parlamentben.
    A tudós kutatásaival kapcsolatban kifejtette: a csoportja által vizsgált anyagok elektromos és mágneses tulajdonságai abban az értelemben különlegesek, hogy nem minden irányban vezetik egyformán az elektromosságot. Különleges a szerkezetük is, kétdimenziós síkokban van elrendezve. "Ez azt jelenti, hogy a molekulák különálló síkokban vannak elrendezve, s ezek a síkok viszonylag távol esnek egymástól" - magyarázta a fizikus.
    Hozzátette: érdekes módon ezek az anyagok nemcsak jobban vezetik az elektromosságot egyik irányban, mint a másikban, hanem alacsony hőmérsékleten szupravezetővé válnak, azaz ellenállás nélkül vezetik az áramot.
    Jánossy András kitért arra, hogy a szupravezetőkkel kapcsolatban a várakozások sokkal nagyobbak voltak az elmúlt két évtizedben, mint a tényleges gyakorlati hasznuk. "Valamennyire felhasználják őket, de azt gondolom, hogy amíg nem értjük meg pontosan miért is alakul ki a szupravezetés ezekben az anyagokban, addig a gyakorlati felhasználás is várat magára" - magyarázta a tudós.
    Ezeknek a különleges anyagoknak a megértését szolgálja az a nagy érzékenységű berendezés, amelyet Jánossy András kutatócsoportja épített az egyetemen.
    "Olyan anyagokat vizsgálunk, amelyek ellenállása a síkokban egymilliószor kisebb, mint a síkok között. Ezek a kristályok szerves anyagokból állnak, ennek ellenére alacsony hőmérsékleten szupravezetők, de a szobahőmérséklet körüli tulajdonságaik is nagyon érdekesek. A berendezés segítségével ezeknek az anyagoknak a mágneses tulajdonságaiból arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan ugranak át az elektronok az egyik atomsíkból a másikba. Ezekről a kutatásokról az idén is komoly publikációnk jelenik meg. Azt gondolom, hogy a módszernek, amelyen dolgozunk, komoly jövője lesz" - emelte ki Jánossy András.
    Jánossy András 1944. március 4-én Manchesterben született. 1967-ben az ELTE-én fizikusi diplomát szerzett, majd a KFKI Szilárdtestfizikai Kutatóintézetének munkatársa, tudományos tanácsadója, 1980-90-ben a szervesanyag és neutronspektroszkópiai osztály vezetője volt. 1994 óta a Műegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. 1998-2001-ban Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. Kezdetben nagy tisztaságú fémek vezetési elektronjainak mágnességével, majd nagy mértékben anizotróp, úgynevezett "alacsony dimenziós" elektromos tulajdonságú kristályok vizsgálatával foglalkozott. Számos külföldi egyetem vendégprofesszora volt. A fizikai tudomány doktora, 1993-tól az MTA levelező, 1998 óta rendes tagja.
2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma