15_eves

2009.03.15

"A Széchenyi-díj elismerését jelenti sokéves munkánknak az egyetemen, ahol egy kutatócsoportot vezetek és ahol különleges anyagoknak az elektromos és mágneses tulajdonságaival foglalkozunk" - hangsúlyozta az elismeréssel kapcsolatban Jánossy András, az MTA rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára az MTI-nek.
(MTI) - Jánossy András a kondenzált anyagok fizikája számos területén végzett, határainkon túl is elismert kutatásaiért, valamint a nemzetközi szintű mérnökfizikus-képzés létrehozása érdekében végzett meghatározó tevékenységéért vehette át a legmagasabb tudományos elismerést vasárnap a Parlamentben.
    A tudós kutatásaival kapcsolatban kifejtette: a csoportja által vizsgált anyagok elektromos és mágneses tulajdonságai abban az értelemben különlegesek, hogy nem minden irányban vezetik egyformán az elektromosságot. Különleges a szerkezetük is, kétdimenziós síkokban van elrendezve. "Ez azt jelenti, hogy a molekulák különálló síkokban vannak elrendezve, s ezek a síkok viszonylag távol esnek egymástól" - magyarázta a fizikus.
    Hozzátette: érdekes módon ezek az anyagok nemcsak jobban vezetik az elektromosságot egyik irányban, mint a másikban, hanem alacsony hőmérsékleten szupravezetővé válnak, azaz ellenállás nélkül vezetik az áramot.
    Jánossy András kitért arra, hogy a szupravezetőkkel kapcsolatban a várakozások sokkal nagyobbak voltak az elmúlt két évtizedben, mint a tényleges gyakorlati hasznuk. "Valamennyire felhasználják őket, de azt gondolom, hogy amíg nem értjük meg pontosan miért is alakul ki a szupravezetés ezekben az anyagokban, addig a gyakorlati felhasználás is várat magára" - magyarázta a tudós.
    Ezeknek a különleges anyagoknak a megértését szolgálja az a nagy érzékenységű berendezés, amelyet Jánossy András kutatócsoportja épített az egyetemen.
    "Olyan anyagokat vizsgálunk, amelyek ellenállása a síkokban egymilliószor kisebb, mint a síkok között. Ezek a kristályok szerves anyagokból állnak, ennek ellenére alacsony hőmérsékleten szupravezetők, de a szobahőmérséklet körüli tulajdonságaik is nagyon érdekesek. A berendezés segítségével ezeknek az anyagoknak a mágneses tulajdonságaiból arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan ugranak át az elektronok az egyik atomsíkból a másikba. Ezekről a kutatásokról az idén is komoly publikációnk jelenik meg. Azt gondolom, hogy a módszernek, amelyen dolgozunk, komoly jövője lesz" - emelte ki Jánossy András.
    Jánossy András 1944. március 4-én Manchesterben született. 1967-ben az ELTE-én fizikusi diplomát szerzett, majd a KFKI Szilárdtestfizikai Kutatóintézetének munkatársa, tudományos tanácsadója, 1980-90-ben a szervesanyag és neutronspektroszkópiai osztály vezetője volt. 1994 óta a Műegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. 1998-2001-ban Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. Kezdetben nagy tisztaságú fémek vezetési elektronjainak mágnességével, majd nagy mértékben anizotróp, úgynevezett "alacsony dimenziós" elektromos tulajdonságú kristályok vizsgálatával foglalkozott. Számos külföldi egyetem vendégprofesszora volt. A fizikai tudomány doktora, 1993-tól az MTA levelező, 1998 óta rendes tagja.

KAD_Kultura_596x90_002

bodrogi-gyula-mti

2019.05.29

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi állandó díjait szerdán a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista; a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelte ki.

2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma