NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.08.31

Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
 Gál András Levente
(MTI) Gál András Levente elmondta: a PTI nagy mennyiségben birtokol olyan iratokat, amelyek állami tulajdonként a nemzeti levéltárhoz tartoznak, ezért kérték, hogy "egy egyszerű eljárás keretében a tulajdonjog érvényesülése érdekében" adják ki ezeket. A PTI részéről elhangzott, hogy az állam érvényesítse külön perben tulajdonjogát, de "a beszélgetés másik szakaszában egy másik érvelés jött elő". Az, hogy a törvény végrehajtásához önálló közigazgatási hatósági döntés kell, és a PTI-t ezzel kapcsolatban védekezési jog illeti meg. A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy 1992-ben a PTI-ből már vittek el jogtalanul őrzött iratokat az országos levéltárba, és akkor semmilyen per vagy hatósági határozat igénylése nem merült fel az intézmény részéről. Az állam tulajdonát képező iratok között említette a korabeli állampártba beolvasztott szociáldemokrata párt, valamint az akkori kisgazdapárt iratanyagát, továbbá az állampárt szatelitszervezeteinek irategyüttesét.
    
Felhívta a PTI vezetőségének figyelmét arra, hogy a végrehajtás akadályozása, ellehetetlenítése, a felesleges eljárások kikényszerítése költséggel, kárigénnyel járhat – mondta. 
    
Gál András Levente közölte azt is, hogy a PTI vezetősége, két jogi segítőjük, továbbá az L. Simon László kulturális államtitkár által felkért szakmai munkatársak és a KIM egy képviselője volt jelen a tárgyaláson.
    
Földes György 
 
Földes György, a PTI főigazgatója arról beszélt, hogy ők minden jogszabályt betartanak, de ez olyan folyamatot feltételez, amelyben minden lépésben jogorvoslattal élhetnek. Emlékeztetett arra, hogy a PTI a magyar állammal szemben pert indított, mert szerintük az érintett iratok egy része a PTI tulajdonát képezi, másik része pedig letétben van náluk, tehát mások tulajdona, és ezt "egy állami deklarációval" nem lehet elvenni tőlük.
    
Ha az illetékesek nem hajlandók a bírósági döntést megvárni ebben a vitában, akkor "mindenképpen egy megfelelő közigazgatási rendeletet kérünk, amelyik elmagyarázza, mit kell ebben a helyzetben tennünk" – jelentette ki. Hozzátette: az állam eddig is szabadon ellenőrizhette, és most is szabadon ellenőrizheti a náluk lévő iratanyag sorsát. A náluk őrzött iratmennyiség kétharmadát érintik a tárgyalások – fűzte hozzá. Készülnek az átadás-átvétel folyamatára, amelyet "békésnek képzelnek el" – fogalmazott. 
    
Földes György arról is szólt, hogy "az iratok államosításához" kártalanításnak is kell járulnia, mert ők húsz éven keresztül őrizték ezeket az iratokat, és költségeikhez tizenegy éven keresztül semmilyen állami támogatást nem kaptak.

bodrogi-gyula-mti

2019.05.29

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi állandó díjait szerdán a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista; a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelte ki.

2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma