GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2009.10.19

A legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet (Ordre national de la Légion d'Honneur) hétfőn este veszi át Hegyi Lóránd művészettörténész Párizsban, a Palais Royalban Frédéric Mitterrand kulturális minisztertől.
 Hegyi Lóránd
(MTI) - Hegyi Lóránd elmondta, hogy a kitüntetés lovagi fokozatát Bernard Kouchner külügyminiszter javaslatára, Nicolas Sarkozy államfő jóváhagyásával és aláírásával Frédéric Mitterrand kulturális miniszter adja át neki, és ugyanakkor kapja meg a magas elismerést Roman Opalka lengyel születésű, Franciaországban élő festőművész is, akinek Hegyi Lóránd egyéni kiállítást rendezett már Bécsben, Budapesten és Poznanban. Örül annak, hogy egyszerre kapja meg a Becsületrendet a két kelet-európai "nomád" - jegyezte meg.
   
"Büszke vagyok arra, hogy Kouchner, a francia kormány legelkötelezettebb embere, a radikális humanista, az Orvosok határok nélkül mozgalom alapítója, az Európai Unió volt balkáni főbiztosa jelölt a legmagasabb francia állami elismerésre" - hangsúlyozta a művészettörténész.
   
A Becsületrend odaítélésének indoklásában az áll, hogy Hegyi Lóránd már 20 éve dolgozik a művészet erejével, határokon átnyúlva a kelet-közép-európai országok integrációjáért, az új, toleráns, liberális Európáért, s a kortárs francia művészek megismertetéséért.
    
Hegyi Lóránd ugyanis 2003 óta Franciaország második legnagyobb gyűjteményét, a saint-étienne-i Modern Művészeti Múzeumot igazgatja, mellette tematikus kiállításokat rendez más európai városok múzeumaival, kortárs művészeivel közösen, mint legutóbb Barcelona, Róma, Nápoly és Belgrád alkotóival. Korábban, 2002 és 2006 között fölépítette Nápolyban a Palazzo Arte Napolit és négy évig vezette is. Hegyi Lóránd előtte Bécsben létrehozta Közép-Európa legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét: a meglevő 400 műtárgy mellé még 450-et vásárolt 1990 és 2001 decembere között, s ennek a munkának a gyümölcse lett a MUMOK (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).
    
Hegyi Lóránd Szarajevóban is dolgozott, 1991-ben indította el a Trigon nevű projektet, amelyben Ausztria, Jugoszlávia és Magyarország művészei vettek részt. A délszláv háború kitörésekor kiállt amellett, hogy a szerb alkotók maradjanak a kiállítók között. A tárlat Münchenben és Triesztben volt látható.
 
1993-ban, amikor elkezdődött Szarajevó ostroma, azért harcolt, hogy a Velencei Biennálén a volt Jugoszlávia minden nemzetéből legyen jelen művész, mert a művészek összefogása ilyen helyzetben még fontosabb, mint máskor. E nemzetek fölötti szellemiségének akkor elismeréssel adózott a Le Figaro című francia napilap.
   
A lengyelországi Poznanban 2008 szeptemberében a Mediations nevű első kortárs képzőművészeti biennálén Érzelmes utazás címmel rendezett tárlatot a kelet-európaiakra jellemző örök elvágyódásról.
   
Promenad elnevezéssel ugyancsak tavaly három éves nemzetközi kortárs művészeti program szervezésébe kezdett. Pozsony volt az első állomás, majd Párma, Szaloniki, Isztambul, Valencia, Genova jött, folytatódott Várnával, Bukaresttel és Belgráddal. A Promenad 2010 februárjában Palermóban, májusban Tel-Avivban, majd szeptemberben Szarajevóban "mutatja meg magát" - részletezte Hegyi Lóránd. A művészettörténész tervezi, hogy Soha meg nem talált szigetek címmel rendez tárlatot a művészi elhivatottságról, az örök kétkedésről saint-étienne-i és genovai művészek részvételével.
   
Hegyi Lóránd büszkén újságolta, hogy november 4-én Párizsban bemutatják A narratíva törékenysége című esszékötetét, amelyet franciául adott ki a Flammarion könyvkiadó. A 14 írás fele Kelet-Közép-Európa művészetéről, kultúrtörténetéről szól, míg a másik fele a művészi narratíva változását elemzi a XX. század elejétől napjainkig.
   
A Becsületrend korábbi magyar kitüntetettjei között van Koncz Zsuzsa előadóművész, Martonyi János volt külügyminiszter, Kosáry Domokos történész, akadémikus, Konrád György író, Cziffra György zongoraművész.

plakat003

2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

344

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma