2009.10.19

A legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet (Ordre national de la Légion d'Honneur) hétfőn este veszi át Hegyi Lóránd művészettörténész Párizsban, a Palais Royalban Frédéric Mitterrand kulturális minisztertől.
 Hegyi Lóránd
(MTI) - Hegyi Lóránd elmondta, hogy a kitüntetés lovagi fokozatát Bernard Kouchner külügyminiszter javaslatára, Nicolas Sarkozy államfő jóváhagyásával és aláírásával Frédéric Mitterrand kulturális miniszter adja át neki, és ugyanakkor kapja meg a magas elismerést Roman Opalka lengyel születésű, Franciaországban élő festőművész is, akinek Hegyi Lóránd egyéni kiállítást rendezett már Bécsben, Budapesten és Poznanban. Örül annak, hogy egyszerre kapja meg a Becsületrendet a két kelet-európai "nomád" - jegyezte meg.
   
"Büszke vagyok arra, hogy Kouchner, a francia kormány legelkötelezettebb embere, a radikális humanista, az Orvosok határok nélkül mozgalom alapítója, az Európai Unió volt balkáni főbiztosa jelölt a legmagasabb francia állami elismerésre" - hangsúlyozta a művészettörténész.
   
A Becsületrend odaítélésének indoklásában az áll, hogy Hegyi Lóránd már 20 éve dolgozik a művészet erejével, határokon átnyúlva a kelet-közép-európai országok integrációjáért, az új, toleráns, liberális Európáért, s a kortárs francia művészek megismertetéséért.
    
Hegyi Lóránd ugyanis 2003 óta Franciaország második legnagyobb gyűjteményét, a saint-étienne-i Modern Művészeti Múzeumot igazgatja, mellette tematikus kiállításokat rendez más európai városok múzeumaival, kortárs művészeivel közösen, mint legutóbb Barcelona, Róma, Nápoly és Belgrád alkotóival. Korábban, 2002 és 2006 között fölépítette Nápolyban a Palazzo Arte Napolit és négy évig vezette is. Hegyi Lóránd előtte Bécsben létrehozta Közép-Európa legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét: a meglevő 400 műtárgy mellé még 450-et vásárolt 1990 és 2001 decembere között, s ennek a munkának a gyümölcse lett a MUMOK (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).
    
Hegyi Lóránd Szarajevóban is dolgozott, 1991-ben indította el a Trigon nevű projektet, amelyben Ausztria, Jugoszlávia és Magyarország művészei vettek részt. A délszláv háború kitörésekor kiállt amellett, hogy a szerb alkotók maradjanak a kiállítók között. A tárlat Münchenben és Triesztben volt látható.
 
1993-ban, amikor elkezdődött Szarajevó ostroma, azért harcolt, hogy a Velencei Biennálén a volt Jugoszlávia minden nemzetéből legyen jelen művész, mert a művészek összefogása ilyen helyzetben még fontosabb, mint máskor. E nemzetek fölötti szellemiségének akkor elismeréssel adózott a Le Figaro című francia napilap.
   
A lengyelországi Poznanban 2008 szeptemberében a Mediations nevű első kortárs képzőművészeti biennálén Érzelmes utazás címmel rendezett tárlatot a kelet-európaiakra jellemző örök elvágyódásról.
   
Promenad elnevezéssel ugyancsak tavaly három éves nemzetközi kortárs művészeti program szervezésébe kezdett. Pozsony volt az első állomás, majd Párma, Szaloniki, Isztambul, Valencia, Genova jött, folytatódott Várnával, Bukaresttel és Belgráddal. A Promenad 2010 februárjában Palermóban, májusban Tel-Avivban, majd szeptemberben Szarajevóban "mutatja meg magát" - részletezte Hegyi Lóránd. A művészettörténész tervezi, hogy Soha meg nem talált szigetek címmel rendez tárlatot a művészi elhivatottságról, az örök kétkedésről saint-étienne-i és genovai művészek részvételével.
   
Hegyi Lóránd büszkén újságolta, hogy november 4-én Párizsban bemutatják A narratíva törékenysége című esszékötetét, amelyet franciául adott ki a Flammarion könyvkiadó. A 14 írás fele Kelet-Közép-Európa művészetéről, kultúrtörténetéről szól, míg a másik fele a művészi narratíva változását elemzi a XX. század elejétől napjainkig.
   
A Becsületrend korábbi magyar kitüntetettjei között van Koncz Zsuzsa előadóművész, Martonyi János volt külügyminiszter, Kosáry Domokos történész, akadémikus, Konrád György író, Cziffra György zongoraművész.
2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Bartos Erika író, illusztrátor kapta az idei Janikovszky Éva-díjat, amelyet ma vett át a Hatszín Teátrumban. Az elismerést az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan bemutató műalkotások létrehozóit díjazza.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma