2009.10.19

A legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet (Ordre national de la Légion d'Honneur) hétfőn este veszi át Hegyi Lóránd művészettörténész Párizsban, a Palais Royalban Frédéric Mitterrand kulturális minisztertől.
 Hegyi Lóránd
(MTI) - Hegyi Lóránd elmondta, hogy a kitüntetés lovagi fokozatát Bernard Kouchner külügyminiszter javaslatára, Nicolas Sarkozy államfő jóváhagyásával és aláírásával Frédéric Mitterrand kulturális miniszter adja át neki, és ugyanakkor kapja meg a magas elismerést Roman Opalka lengyel születésű, Franciaországban élő festőművész is, akinek Hegyi Lóránd egyéni kiállítást rendezett már Bécsben, Budapesten és Poznanban. Örül annak, hogy egyszerre kapja meg a Becsületrendet a két kelet-európai "nomád" - jegyezte meg.
   
"Büszke vagyok arra, hogy Kouchner, a francia kormány legelkötelezettebb embere, a radikális humanista, az Orvosok határok nélkül mozgalom alapítója, az Európai Unió volt balkáni főbiztosa jelölt a legmagasabb francia állami elismerésre" - hangsúlyozta a művészettörténész.
   
A Becsületrend odaítélésének indoklásában az áll, hogy Hegyi Lóránd már 20 éve dolgozik a művészet erejével, határokon átnyúlva a kelet-közép-európai országok integrációjáért, az új, toleráns, liberális Európáért, s a kortárs francia művészek megismertetéséért.
    
Hegyi Lóránd ugyanis 2003 óta Franciaország második legnagyobb gyűjteményét, a saint-étienne-i Modern Művészeti Múzeumot igazgatja, mellette tematikus kiállításokat rendez más európai városok múzeumaival, kortárs művészeivel közösen, mint legutóbb Barcelona, Róma, Nápoly és Belgrád alkotóival. Korábban, 2002 és 2006 között fölépítette Nápolyban a Palazzo Arte Napolit és négy évig vezette is. Hegyi Lóránd előtte Bécsben létrehozta Közép-Európa legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét: a meglevő 400 műtárgy mellé még 450-et vásárolt 1990 és 2001 decembere között, s ennek a munkának a gyümölcse lett a MUMOK (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).
    
Hegyi Lóránd Szarajevóban is dolgozott, 1991-ben indította el a Trigon nevű projektet, amelyben Ausztria, Jugoszlávia és Magyarország művészei vettek részt. A délszláv háború kitörésekor kiállt amellett, hogy a szerb alkotók maradjanak a kiállítók között. A tárlat Münchenben és Triesztben volt látható.
 
1993-ban, amikor elkezdődött Szarajevó ostroma, azért harcolt, hogy a Velencei Biennálén a volt Jugoszlávia minden nemzetéből legyen jelen művész, mert a művészek összefogása ilyen helyzetben még fontosabb, mint máskor. E nemzetek fölötti szellemiségének akkor elismeréssel adózott a Le Figaro című francia napilap.
   
A lengyelországi Poznanban 2008 szeptemberében a Mediations nevű első kortárs képzőművészeti biennálén Érzelmes utazás címmel rendezett tárlatot a kelet-európaiakra jellemző örök elvágyódásról.
   
Promenad elnevezéssel ugyancsak tavaly három éves nemzetközi kortárs művészeti program szervezésébe kezdett. Pozsony volt az első állomás, majd Párma, Szaloniki, Isztambul, Valencia, Genova jött, folytatódott Várnával, Bukaresttel és Belgráddal. A Promenad 2010 februárjában Palermóban, májusban Tel-Avivban, majd szeptemberben Szarajevóban "mutatja meg magát" - részletezte Hegyi Lóránd. A művészettörténész tervezi, hogy Soha meg nem talált szigetek címmel rendez tárlatot a művészi elhivatottságról, az örök kétkedésről saint-étienne-i és genovai művészek részvételével.
   
Hegyi Lóránd büszkén újságolta, hogy november 4-én Párizsban bemutatják A narratíva törékenysége című esszékötetét, amelyet franciául adott ki a Flammarion könyvkiadó. A 14 írás fele Kelet-Közép-Európa művészetéről, kultúrtörténetéről szól, míg a másik fele a művészi narratíva változását elemzi a XX. század elejétől napjainkig.
   
A Becsületrend korábbi magyar kitüntetettjei között van Koncz Zsuzsa előadóművész, Martonyi János volt külügyminiszter, Kosáry Domokos történész, akadémikus, Konrád György író, Cziffra György zongoraművész.
2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

obudai-danubia-zenekar

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma