15_eves

2012.08.21

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20. alkalmából azoknak a minisztériumi és intézményi dolgozóknak, akik nem oktatói tevékenységet folytatva az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, Trefort Ágoston-díjat adományozott.
 
Elismerésben részesült Dr. Ács Katalin, a Józsefvárosi Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató Intézmény intézményvezetője, gyermekpszichiáter. Külföldi útja miatt a díjat a fia vette át. Gyurcsó Gyuláné, az Újbudai Pedagógiai Intézet igazgatója, Dr. Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója, Király Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság közoktatási és továbbképzési referense, Kosinszky Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság szakmai területi referense, Kovács Józsefné, az Eszterházy Károly Főiskola gazdasági főigazgató-helyettese, Kudomrák Lászlóné, a Kaposvári Egyetem megbízott gazdasági főigazgató-helyettese, Dr. Kulisity István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Dr. Madarász Hedvig, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság Közoktatás Irányítási Főosztály főosztályvezető-helyettese, Mezei Györgyné, a  II. kerületi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium iskolatitkára, Schinkovits Lajosné, Szentendre Város Önkormányzat közoktatási referense, Szilágyi Gáborné, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ gazdasági ügyintézője, Trangerné Szekeres Renáta, a  Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatásszervező asszisztense, Vajda Albertné, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar kari könyvtárigazgatója és Wölfing Anna, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar analitikai szakoktatója is díjat kapott.

KAD_Kultura_596x90_002

bodrogi-gyula-mti

2019.05.29

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi állandó díjait szerdán a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista; a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelte ki.

2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma