2012.08.21

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20. alkalmából azoknak a minisztériumi és intézményi dolgozóknak, akik nem oktatói tevékenységet folytatva az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, Trefort Ágoston-díjat adományozott.
 
Elismerésben részesült Dr. Ács Katalin, a Józsefvárosi Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató Intézmény intézményvezetője, gyermekpszichiáter. Külföldi útja miatt a díjat a fia vette át. Gyurcsó Gyuláné, az Újbudai Pedagógiai Intézet igazgatója, Dr. Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója, Király Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság közoktatási és továbbképzési referense, Kosinszky Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság szakmai területi referense, Kovács Józsefné, az Eszterházy Károly Főiskola gazdasági főigazgató-helyettese, Kudomrák Lászlóné, a Kaposvári Egyetem megbízott gazdasági főigazgató-helyettese, Dr. Kulisity István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Dr. Madarász Hedvig, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság Közoktatás Irányítási Főosztály főosztályvezető-helyettese, Mezei Györgyné, a  II. kerületi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium iskolatitkára, Schinkovits Lajosné, Szentendre Város Önkormányzat közoktatási referense, Szilágyi Gáborné, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ gazdasági ügyintézője, Trangerné Szekeres Renáta, a  Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatásszervező asszisztense, Vajda Albertné, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar kari könyvtárigazgatója és Wölfing Anna, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar analitikai szakoktatója is díjat kapott.
2012.08.31
Gál András Levente kormánybiztos az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: "alapvetően egy kudarcos megbeszélésen vagyunk túl", Földes György, a PTI főigazgatója pedig arról szólt, hogy megfelelő államigazgatási rendelet hiányában az egyeztetés "érdemi irányt nem tudott venni".
2012.08.31
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő kisvárosban.
2012.08.31
Martonyi János külügyminiszter Sebestyén Márta népdalénekesnek, Oplatka András írónak és Kroó Norbert fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének adta át a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést, vagyis a Lánchíd-díjat 2012. augusztus 31-én a Külügyminisztériumban.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma