2018.04.07

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be. Ez a különleges kompozíció meghatározó volt szakmai fejlődésünk során” – mondta el Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, akivel az énekegyüttes múltjáról és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartandó koncertjükről beszélgettünk.

tomkins1
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Fotó: koncert.hu


A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Milyen célkitűzésekkel alapították 1978-ban az énekegyüttest?

Thomas Tomkins angol reneszánsz zeneszerző és kortársainak műveit bemutatni, tehát elsősorban a XVI–XVII. század többszólamú vokális zenéjével megismertetni mindenkori közönségünket, valamint, hogy „beemeljük” a reneszánsz zenét a hangversenyélet gyakorlatába. Ez akkoriban meglehetősen újszerű kezdeményezés volt, de mi szerettünk volna egy akkor még hagyomány nélküli énekes kultúrát megteremteni az általunk ismert európai, adott esetben több száz éves tradíciók nyomán.

 

Hogyan épül fel az együttes, kik alkotják?

A kezdetekkor zeneileg még nagyon vegyesen képzett énekesekből állt össze az együttes, mára – körülbelül két évtizede – azonban csak hivatásos muzsikusok, tanárok, énekművészek részvételével működünk. Rendszeresen 13-14 énekessel ad koncertet a Tomkins, de a „holdudvara” elég nagy: sokan vannak, akik ismerik az egész repertoárunkat, és akiket hívhatunk olyan produkciókba, ahol nagyobb létszámú együttesre van szükség a hangversenyen megszólaló mű előadásához.


Például április 11-én este a Rachmaninov-mű 22 énekessel szólal meg.


20119
Fotó: btf.hu

 

Milyen szempontok szerint választják ki az egyes műveket egy-egy fellépésükre?

Ez mindig közös tervezés és megállapodás kérdése azokkal, akik az együttest felkérik egy koncert bemutatására. Természetesen előfordul az is, hogy valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik a műsor, vagy egy kortárs zeneszerző ír darabot az együttesnek, vagy bármilyen alkalomból pályázunk egyes művek előadására, koncertsorozatokra. Ahol először lépünk fel, ott természetesen a repertoárunkból állítjuk össze a műsort, figyelembe véve a helyszín adottságait, a terem akusztikáját, továbbá a közönség és a szervezők esetleges elvárásait, kívánságait.

 

Milyen repertoárral készülnek az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be a Váci utcai Szent Mihály templomban.

 

Három évtizede, 1987-ben elsőként mutatták be Magyarországon Rachmaninov Vesperását, majd csaknem húsz évvel később lemezfelvételt is készítettek a darabból. Miért döntöttek úgy, hogy feldolgozzák ezt a különleges művet?

Rachmaninov különleges kompozíciója meghatározó volt szakmai fejlődésünk során. Az akkor még ritkán – itthon pedig egyáltalán nem – énekelt mű egy idő után az egész országban közkedveltté vált a zeneszeretők és a kórusokban éneklő muzsikusok számára is. És ha évfordulónkat, fennálásunk 40 éves jubileumát ünnepeljük, az elképzelhetetlen a Vesperás nélkül – azzal együtt, hogy „alkalom szüli a tolvajt” alapon kínálkozott az ünnepi eseményhez Rachmaninov „kis évfordulója”, hiszen 145 éve született és 75 éve halt meg.


tomkins-e1415211511805
Fotó: mediaklikk.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban hallhatjuk az énekegyüttest. Miért fontos az önök számára, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphetnek a közönség elé?

A helyszínt a fesztivál választotta, ennek pedig nagyon örültünk, mert az egykori „angol kisasszonyok” templomában már sokszor énekeltünk. És nem elhanyagolható tény, hogy jó akusztikájú, szép templom a belváros szívében, a minden külföldi számára ismert Váci utcában.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivált követően hol találkozhat önökkel a közönség a közeljövőben?

Koncertsorozattal készülünk a Tomkins 40 évének megünneplésére, amelynek műsorát épp most alakítjuk ki, és hírt is adunk róla időben, de legközelebb különleges koncertet adunk Törökbálinton, a Zeneiskola Dísztermében április 24-én 19 órakor. Műsorunkban még az Arany János-emlékév lecsengéseként szeretnénk bemutatni az Arany-korabeli zenei életet verseivel, illetve korabeli szerzők műveivel: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Zichy Géza zongora- és kórusműveivel. Ebben közreműködő partnerünk Kiss Péter Junior Prima-díjas zongoraművész lesz.Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Rachmaninov: Vesperás, op. 37

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom

Időpont: 2018. április 11., 20:00


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló koncertről bővebb információ itt található: https://btf.hu/program?id=95424.Kultúra.hu

Volpone2

2018.04.20
Hat város színházának előadása lesz látható június 15. és július 3. között a Városmajori Színházi Szemlén: az idén a kecskeméti, a kaposvári, a miskolci, a győri, a nyíregyházi és a szombathelyi teátrum produkciói alkotják a versenyprogramot. A Városmajori Szabadtéri Színpadon neves művészek és népszerű előadások versenyeznek, az elmúlt év hat legjobb nem budapesti, szórakoztató, magas művészi igénnyel színre vitt előadása lesz látható.

_D0A0029_Copy

2018.04.20

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 19-én, csütörtökön délután a fővárosi Millenáris Parkban. A díszvendéggel, Daniel Kehlmann világhírű német íróval Lévai Balázs beszélgetett inspirációról, gyermekkorról, sőt: még a tévénézésről is. A német író a Budapest Nagydíjat is megkapta, melyet a könyvfesztiválon vett át.

das_alte_gesetz_masolata

2018.04.20

A Budapesti Tavaszi Fesztivál igazi filmtörténeti csemegével készül a zárónapra: április 22-én Ewald André Dupont 1923-as némafilmjét, Az ősi törvényt nézhetjük meg a Várkert Bazárban, méghozzá élő zenei aláfestéssel. Az Orchester Jakobsplatz München előadásában Philippe Schœller műve csendül fel, melyet a film rekonstruált kópiájához komponált 2017-ben.

Színpadi produkciók és koncertek is várják a közönséget április 21-én Óbudán, a Szent György-napi sokadalom és kézműves vásár forgatagában, az Óbudai Waldorf Iskola művészeti fesztiválján. Az egész napos vásári forgatagban színpadi produkciók, koncertek, zsonglőrök, mutatványosok, vásári komédiások szórakoztatják a közönséget, amely csaknem 70 iparművész, népművész portékái között válogathat.

Nem lehet ott a cannes-i filmfesztiválon Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendező, miután egy moszkvai bíróság április 18-án három hónappal meghosszabbította házi őrizetét. Szerebrennyikov Nyár című filmje egyike az Arany Pálmáért versengő alkotásoknak a május 9. és 19. között megrendezendő fesztiválon.

Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatták be a Vörösmarty Színházban. A 25 nyelvre lefordított regényből Amerikában mutattak be nagysikerű színpadi adaptációt, ennek az európai bemutatóját láthatta a közönség a Vörösmarty Színházban Szikora János rendezésében.

A bukovinai székelyek soha nem felejtették el azt a néhány évet, amelyet Bácskában töltöttek a negyvenes években, és máig őrzik az ott szerzett emlékeket – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár április 19-án Szabadkán, ahol megnyitotta a Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítást. A tárlaton látható képek a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak köszönhetően érkeztek Szabadkára.

Szándéknyilatkozatot írt alá múzeumi restaurációs munkálatok támogatásáról április 17-én a szentpétervári Állami Ermitázs és a magyar Richter Gedeon. Mihail Pjotrovszkij, a világhírű orosz múzeum vezérigazgatója kijelentette, hogy a három évre szóló megállapodás értelmében olyan műalkotások felújításáról gondoskodnak, amelyek különböző korok női szépségideálját képviselik.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma