2018.04.07

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be. Ez a különleges kompozíció meghatározó volt szakmai fejlődésünk során” – mondta el Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, akivel az énekegyüttes múltjáról és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartandó koncertjükről beszélgettünk.

tomkins1
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Fotó: koncert.hu


A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Milyen célkitűzésekkel alapították 1978-ban az énekegyüttest?

Thomas Tomkins angol reneszánsz zeneszerző és kortársainak műveit bemutatni, tehát elsősorban a XVI–XVII. század többszólamú vokális zenéjével megismertetni mindenkori közönségünket, valamint, hogy „beemeljük” a reneszánsz zenét a hangversenyélet gyakorlatába. Ez akkoriban meglehetősen újszerű kezdeményezés volt, de mi szerettünk volna egy akkor még hagyomány nélküli énekes kultúrát megteremteni az általunk ismert európai, adott esetben több száz éves tradíciók nyomán.

 

Hogyan épül fel az együttes, kik alkotják?

A kezdetekkor zeneileg még nagyon vegyesen képzett énekesekből állt össze az együttes, mára – körülbelül két évtizede – azonban csak hivatásos muzsikusok, tanárok, énekművészek részvételével működünk. Rendszeresen 13-14 énekessel ad koncertet a Tomkins, de a „holdudvara” elég nagy: sokan vannak, akik ismerik az egész repertoárunkat, és akiket hívhatunk olyan produkciókba, ahol nagyobb létszámú együttesre van szükség a hangversenyen megszólaló mű előadásához.


Például április 11-én este a Rachmaninov-mű 22 énekessel szólal meg.


20119
Fotó: btf.hu

 

Milyen szempontok szerint választják ki az egyes műveket egy-egy fellépésükre?

Ez mindig közös tervezés és megállapodás kérdése azokkal, akik az együttest felkérik egy koncert bemutatására. Természetesen előfordul az is, hogy valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik a műsor, vagy egy kortárs zeneszerző ír darabot az együttesnek, vagy bármilyen alkalomból pályázunk egyes művek előadására, koncertsorozatokra. Ahol először lépünk fel, ott természetesen a repertoárunkból állítjuk össze a műsort, figyelembe véve a helyszín adottságait, a terem akusztikáját, továbbá a közönség és a szervezők esetleges elvárásait, kívánságait.

 

Milyen repertoárral készülnek az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be a Váci utcai Szent Mihály templomban.

 

Három évtizede, 1987-ben elsőként mutatták be Magyarországon Rachmaninov Vesperását, majd csaknem húsz évvel később lemezfelvételt is készítettek a darabból. Miért döntöttek úgy, hogy feldolgozzák ezt a különleges művet?

Rachmaninov különleges kompozíciója meghatározó volt szakmai fejlődésünk során. Az akkor még ritkán – itthon pedig egyáltalán nem – énekelt mű egy idő után az egész országban közkedveltté vált a zeneszeretők és a kórusokban éneklő muzsikusok számára is. És ha évfordulónkat, fennálásunk 40 éves jubileumát ünnepeljük, az elképzelhetetlen a Vesperás nélkül – azzal együtt, hogy „alkalom szüli a tolvajt” alapon kínálkozott az ünnepi eseményhez Rachmaninov „kis évfordulója”, hiszen 145 éve született és 75 éve halt meg.


tomkins-e1415211511805
Fotó: mediaklikk.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban hallhatjuk az énekegyüttest. Miért fontos az önök számára, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphetnek a közönség elé?

A helyszínt a fesztivál választotta, ennek pedig nagyon örültünk, mert az egykori „angol kisasszonyok” templomában már sokszor énekeltünk. És nem elhanyagolható tény, hogy jó akusztikájú, szép templom a belváros szívében, a minden külföldi számára ismert Váci utcában.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivált követően hol találkozhat önökkel a közönség a közeljövőben?

Koncertsorozattal készülünk a Tomkins 40 évének megünneplésére, amelynek műsorát épp most alakítjuk ki, és hírt is adunk róla időben, de legközelebb különleges koncertet adunk Törökbálinton, a Zeneiskola Dísztermében április 24-én 19 órakor. Műsorunkban még az Arany János-emlékév lecsengéseként szeretnénk bemutatni az Arany-korabeli zenei életet verseivel, illetve korabeli szerzők műveivel: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Zichy Géza zongora- és kórusműveivel. Ebben közreműködő partnerünk Kiss Péter Junior Prima-díjas zongoraművész lesz.Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Rachmaninov: Vesperás, op. 37

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom

Időpont: 2018. április 11., 20:00


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló koncertről bővebb információ itt található: https://btf.hu/program?id=95424.Kultúra.hu

cafe_budapest_kiemelt2

2018.09.20

„Egy kortárs fesztiválnak mindig újat kell mutatnia, abban a tekintetben is, hogyan értelmezi újjá a régit” – mondta Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke. Az október 5-től kezdődő fesztiválra jönnek világsztárok, a 100-nál is több program között lesznek ősbemutatók és köztéri programok, ráadásul mindezt csaknem 40 helyszínen, akár a bulinegyed romkocsmáiban is megtalálhatjuk.

hernadijudit_kiemelt

2018.09.20

A közönség- és a szakmai sikerek után a Magyar Színházi Társaság a 2018/2019-es évadban folytatja a Jó kérdés elnevezésű ingyenes beszélgetéssorozatot, amelynek keretében a színházszakmai témákat nem csupán a szűk szakmát érintő szempontok mentén járják körbe. És hogy kik lesznek górcső alatt? Többek között Hernádi Juditot, Ónodi Esztert, Scherer Pétert, Törőcsik Franciskát és Novák Esztert kérdezi szeptember 22-től Veiszer Alinda.

_D0A8999_Copy

2018.09.20

Idén 45. alkalommal osztják ki a Diák Oscar-díjat (Student Academy Award): a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában bejutott a díjazottak közé a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) mesterszakán diplomázó rendező, Kovács István legújabb alkotása, az Ostrom. Az alkotók szeptember 20-án sajtótájékoztatón meséltek örömükről.

Tizenhat programmal készül a szeptember 22-ei színházak éjszakájára a Játékszín, ahol nyíltpróbával, varietéműsorral és kulisszajárással is várják a közönséget. A Bock Színpad első programja a Mesedélután lesz, amelynek szereplői Hapci Benő, Mirr-Murr, Pom Pom és Oriza Triznyák. Ugyancsak délután, méghozzá 3 órakor kezdődik az első kulisszajárás, amelyet háromnegyed óránként tartanak meg. Mindezek mellett idén is megrendezik a Vers a’la carte elnevezésű programot Hirtling István vezetésével, aki a közönség tagjaival közösen instruálja színésztársait, majd további produkciók várják a közönséget.

Két kiállítással kapcsolódik az európai kulturális örökség napjaihoz a szlovákiai Füleki Vármúzeum: szeptember 21-én az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták festett, gravírozott, vésett és egyszerűbb termékeit a vár Bebek-tornyában, Fülek második világháborús éveit pedig a várhegy földalatti óvóhelyén mutatják be. A szezonzáró kiállításon a 18. század végétől a 20. század elejéig mutatják be az üvegtermékeket, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre.

Idén több mint száz alkotó várja 42 budapesti és egy pécsi helyszínen az Ékszerek Éjszakája közönségét szeptember 21-én, pénteken kora délutántól egészen éjfélig, de a sorozathoz egész hétvégén át számos kiállítás és előadás is kapcsolódik. Idén először csatlakoznak külföldi kortárs alkotók a programokhoz – a magyar és külföldi alkotók számára Szimbiózis címmel hirdettek meg nemzetközi pályázatot, a 38 kiválasztott munkát a Kortárs Építészeti Központban (KÉK) szeptember 20. és 23. között lehet megtekinteni. Az idei év vendégkiállítása a K.A.S. Galériában kap helyet, ahol a németországi Burg Giebichenstein University of Art and Design Halle professzora, Hans Stofer a hallgatókkal együtt mutatja be munkáit. A rendezvény célja a magyar kortárs ékszertervezés szélesebb körben való megismertetése, valamint a pályakezdő és gyakorlott alkotói közeg inspirálása, összefogása.

A 20. századi magyar festészet és grafika jelentős képviselőinek munkáit láthatja a közönség a Mihályfi-gyűjteményből rendezett kiállításon szeptember 20-tól a szegedi Reök-palotában. Mihályfi Ernő az 1920-as, 30-as években újságíróként felfigyelt a magyar progresszív képzőművészetre, támogató kritikákat írt és így kapcsolatba került a kortárs alkotókkal. Magángyűjteményét az 1950-es és 1960-as években alakította ki, a műveket saját ízlése alapján válogatta, de döntéseit később a művészettörténet igazolta. Ebből a több mint nyolcszáz alkotásból 155 festmény és grafika látható a Reök-palotában. A gyűjtő elsősorban kortárs alkotók munkáit vásárolta meg, de kollekcióját történelmi kitekintéssel állította össze, így a november elejéig látható kiállításon szerepelnek Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos festményei és grafikái, valamint a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, a Nyolcak munkái, és többek között három Picasso-grafika is.

A Madách Színházban ad koncertet a Müller Péter Sziámi AndFriends szeptember 28-án. Az est folyamán vendégként színpadra lépnek a Pintér Béla Társulat színészei, valamint Kiss László és Másik János is. A Müller Péter Sziámi AndFriends játszik idén megjelent új albumáról, a Nevess magadra! című anyagról, de elhangzanak Müller Péter Sziámi korábbi zenekarai: az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi, illetve az Európa Kiadó kiemelkedő dalai is.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma