GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.04.07

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be. Ez a különleges kompozíció meghatározó volt szakmai fejlődésünk során” – mondta el Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, akivel az énekegyüttes múltjáról és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartandó koncertjükről beszélgettünk.

tomkins1
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Fotó: koncert.hu


A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Milyen célkitűzésekkel alapították 1978-ban az énekegyüttest?

Thomas Tomkins angol reneszánsz zeneszerző és kortársainak műveit bemutatni, tehát elsősorban a XVI–XVII. század többszólamú vokális zenéjével megismertetni mindenkori közönségünket, valamint, hogy „beemeljük” a reneszánsz zenét a hangversenyélet gyakorlatába. Ez akkoriban meglehetősen újszerű kezdeményezés volt, de mi szerettünk volna egy akkor még hagyomány nélküli énekes kultúrát megteremteni az általunk ismert európai, adott esetben több száz éves tradíciók nyomán.

 

Hogyan épül fel az együttes, kik alkotják?

A kezdetekkor zeneileg még nagyon vegyesen képzett énekesekből állt össze az együttes, mára – körülbelül két évtizede – azonban csak hivatásos muzsikusok, tanárok, énekművészek részvételével működünk. Rendszeresen 13-14 énekessel ad koncertet a Tomkins, de a „holdudvara” elég nagy: sokan vannak, akik ismerik az egész repertoárunkat, és akiket hívhatunk olyan produkciókba, ahol nagyobb létszámú együttesre van szükség a hangversenyen megszólaló mű előadásához.


Például április 11-én este a Rachmaninov-mű 22 énekessel szólal meg.


20119
Fotó: btf.hu

 

Milyen szempontok szerint választják ki az egyes műveket egy-egy fellépésükre?

Ez mindig közös tervezés és megállapodás kérdése azokkal, akik az együttest felkérik egy koncert bemutatására. Természetesen előfordul az is, hogy valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik a műsor, vagy egy kortárs zeneszerző ír darabot az együttesnek, vagy bármilyen alkalomból pályázunk egyes művek előadására, koncertsorozatokra. Ahol először lépünk fel, ott természetesen a repertoárunkból állítjuk össze a műsort, figyelembe véve a helyszín adottságait, a terem akusztikáját, továbbá a közönség és a szervezők esetleges elvárásait, kívánságait.

 

Milyen repertoárral készülnek az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be a Váci utcai Szent Mihály templomban.

 

Három évtizede, 1987-ben elsőként mutatták be Magyarországon Rachmaninov Vesperását, majd csaknem húsz évvel később lemezfelvételt is készítettek a darabból. Miért döntöttek úgy, hogy feldolgozzák ezt a különleges művet?

Rachmaninov különleges kompozíciója meghatározó volt szakmai fejlődésünk során. Az akkor még ritkán – itthon pedig egyáltalán nem – énekelt mű egy idő után az egész országban közkedveltté vált a zeneszeretők és a kórusokban éneklő muzsikusok számára is. És ha évfordulónkat, fennálásunk 40 éves jubileumát ünnepeljük, az elképzelhetetlen a Vesperás nélkül – azzal együtt, hogy „alkalom szüli a tolvajt” alapon kínálkozott az ünnepi eseményhez Rachmaninov „kis évfordulója”, hiszen 145 éve született és 75 éve halt meg.


tomkins-e1415211511805
Fotó: mediaklikk.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban hallhatjuk az énekegyüttest. Miért fontos az önök számára, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphetnek a közönség elé?

A helyszínt a fesztivál választotta, ennek pedig nagyon örültünk, mert az egykori „angol kisasszonyok” templomában már sokszor énekeltünk. És nem elhanyagolható tény, hogy jó akusztikájú, szép templom a belváros szívében, a minden külföldi számára ismert Váci utcában.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivált követően hol találkozhat önökkel a közönség a közeljövőben?

Koncertsorozattal készülünk a Tomkins 40 évének megünneplésére, amelynek műsorát épp most alakítjuk ki, és hírt is adunk róla időben, de legközelebb különleges koncertet adunk Törökbálinton, a Zeneiskola Dísztermében április 24-én 19 órakor. Műsorunkban még az Arany János-emlékév lecsengéseként szeretnénk bemutatni az Arany-korabeli zenei életet verseivel, illetve korabeli szerzők műveivel: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Zichy Géza zongora- és kórusműveivel. Ebben közreműködő partnerünk Kiss Péter Junior Prima-díjas zongoraművész lesz.Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Rachmaninov: Vesperás, op. 37

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom

Időpont: 2018. április 11., 20:00


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló koncertről bővebb információ itt található: https://btf.hu/program?id=95424.Kultúra.hu

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma