2018.04.07

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be. Ez a különleges kompozíció meghatározó volt szakmai fejlődésünk során” – mondta el Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, akivel az énekegyüttes múltjáról és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartandó koncertjükről beszélgettünk.

tomkins1
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Fotó: koncert.hu


A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Milyen célkitűzésekkel alapították 1978-ban az énekegyüttest?

Thomas Tomkins angol reneszánsz zeneszerző és kortársainak műveit bemutatni, tehát elsősorban a XVI–XVII. század többszólamú vokális zenéjével megismertetni mindenkori közönségünket, valamint, hogy „beemeljük” a reneszánsz zenét a hangversenyélet gyakorlatába. Ez akkoriban meglehetősen újszerű kezdeményezés volt, de mi szerettünk volna egy akkor még hagyomány nélküli énekes kultúrát megteremteni az általunk ismert európai, adott esetben több száz éves tradíciók nyomán.

 

Hogyan épül fel az együttes, kik alkotják?

A kezdetekkor zeneileg még nagyon vegyesen képzett énekesekből állt össze az együttes, mára – körülbelül két évtizede – azonban csak hivatásos muzsikusok, tanárok, énekművészek részvételével működünk. Rendszeresen 13-14 énekessel ad koncertet a Tomkins, de a „holdudvara” elég nagy: sokan vannak, akik ismerik az egész repertoárunkat, és akiket hívhatunk olyan produkciókba, ahol nagyobb létszámú együttesre van szükség a hangversenyen megszólaló mű előadásához.


Például április 11-én este a Rachmaninov-mű 22 énekessel szólal meg.


20119
Fotó: btf.hu

 

Milyen szempontok szerint választják ki az egyes műveket egy-egy fellépésükre?

Ez mindig közös tervezés és megállapodás kérdése azokkal, akik az együttest felkérik egy koncert bemutatására. Természetesen előfordul az is, hogy valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik a műsor, vagy egy kortárs zeneszerző ír darabot az együttesnek, vagy bármilyen alkalomból pályázunk egyes művek előadására, koncertsorozatokra. Ahol először lépünk fel, ott természetesen a repertoárunkból állítjuk össze a műsort, figyelembe véve a helyszín adottságait, a terem akusztikáját, továbbá a közönség és a szervezők esetleges elvárásait, kívánságait.

 

Milyen repertoárral készülnek az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be a Váci utcai Szent Mihály templomban.

 

Három évtizede, 1987-ben elsőként mutatták be Magyarországon Rachmaninov Vesperását, majd csaknem húsz évvel később lemezfelvételt is készítettek a darabból. Miért döntöttek úgy, hogy feldolgozzák ezt a különleges művet?

Rachmaninov különleges kompozíciója meghatározó volt szakmai fejlődésünk során. Az akkor még ritkán – itthon pedig egyáltalán nem – énekelt mű egy idő után az egész országban közkedveltté vált a zeneszeretők és a kórusokban éneklő muzsikusok számára is. És ha évfordulónkat, fennálásunk 40 éves jubileumát ünnepeljük, az elképzelhetetlen a Vesperás nélkül – azzal együtt, hogy „alkalom szüli a tolvajt” alapon kínálkozott az ünnepi eseményhez Rachmaninov „kis évfordulója”, hiszen 145 éve született és 75 éve halt meg.


tomkins-e1415211511805
Fotó: mediaklikk.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban hallhatjuk az énekegyüttest. Miért fontos az önök számára, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphetnek a közönség elé?

A helyszínt a fesztivál választotta, ennek pedig nagyon örültünk, mert az egykori „angol kisasszonyok” templomában már sokszor énekeltünk. És nem elhanyagolható tény, hogy jó akusztikájú, szép templom a belváros szívében, a minden külföldi számára ismert Váci utcában.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivált követően hol találkozhat önökkel a közönség a közeljövőben?

Koncertsorozattal készülünk a Tomkins 40 évének megünneplésére, amelynek műsorát épp most alakítjuk ki, és hírt is adunk róla időben, de legközelebb különleges koncertet adunk Törökbálinton, a Zeneiskola Dísztermében április 24-én 19 órakor. Műsorunkban még az Arany János-emlékév lecsengéseként szeretnénk bemutatni az Arany-korabeli zenei életet verseivel, illetve korabeli szerzők műveivel: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Zichy Géza zongora- és kórusműveivel. Ebben közreműködő partnerünk Kiss Péter Junior Prima-díjas zongoraművész lesz.Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Rachmaninov: Vesperás, op. 37

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom

Időpont: 2018. április 11., 20:00


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló koncertről bővebb információ itt található: https://btf.hu/program?id=95424.Kultúra.hu

Man_Ray

2018.12.09

Nagyszabású kiállítás nyílt a debreceni Modemben Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből. A tárlat áttekintést nyújt a 20. század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig.


Racz_Jozsef_eoriszabo-2488

2018.12.09

Volt már lánglelkű költő, kissé ütődött postás és klasszikus félbolond, mesehős és legendás teátrista, nemes úr és népi hős, valamint Sztálin, Lenin, Gagarin, és még sokan mások. Halott is volt a színpadon, de gyilkos még nem. A Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című lemezének dalaira épülő színpadi játékban ő játssza Joe szerepét. INTERJÚ.

Az_elso_karacsony

2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

A Magyar Nemzeti Múzeumban december 10-én 11.00 órakor tartandó születésnapi ünnepségen bemutatják Patay Pál, Kormos Gyula és Poór Péter Komárom-Esztergom megye harangjai című kötetét. Az ünnepeltet Varga Benedek főigazgató köszönti, a kötetet Aczél Eszter méltatja.

Verdi világhírű operájának jubileumát ünnepelhetjük a Dóm téren, ugyanis 1939-ben mutatták be először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az új bemutatót a Liszt-díjas karmester Kesselyák Gergely rendezésében, Pál Tamás vezényletével láthatja majd a fesztivál közönsége. Az előadás látványvilágáról többszörös díjnyertes díszlet- és jelmeztervezők gondoskodnak. A színpadképhez és a különleges hangzáshoz egy 130 fős kórus is hozzájárul majd.

Az ásatások 2016 nyarán kezdődtek a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, és idén áprilisig 15 sírboltot tártak fel. A most talált lelet kelta, Nagy Sándor pénzérméjének utánzata, amely Niké és Athéné istennőt ábrázolja. Az aranyérme ritka felfedezésnek számít Szlovéniában. A feltárt sírokból kerámiaedények és vasfegyverek is előkerültek.

Mézeskalácsból ehető, fenntartható jövőbéli várost alkottak építészek a londoni Viktória és Albert Múzeumban, hogy népszerűsítsék a városépítészetet. A több mint 60 mézeskalács-épületből álló városka rendelkezik édesgyökérből készült drótkötélpályával, cukorból készült kerékpárutakkal és járdákkal, még modern hajléktalanszállóval is. A mézeskalács város január 6-ig látható a Viktória és Albert Múzeumban.

2019. február 1-jétől Dinyés Soma vezeti a Magyar Rádió Gyermekkórusát. A szakember két évtizede tanít a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban, alapítója az Ars Longa Ének- és Zenekarnak, számos sikeres lemezfelvétel karnagya és hangszeres közreműködője, többször vezényelte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit is. A december 14-i karácsonyi hangversenyen ő vezényli a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit. A Müpába meghirdetett koncerten a többi közt elhangzik Bach Karácsonyi oratóriuma is.

„Gyerekkorom nagy része Budapesten telt, imádom a várost, sok emlék köt ide” – nyilítkozta a lengyel apa és magyar anya gyermekeként Varsóban született, világhírű zongoraművész, aki december 11-én a Müpában lép fel. Piotr Anderszewski Bach-műveket és Beethoven Diabelli-variációk című alkotását jássza.

piotr_anderszewski__600x440

Ma este mutatja be a József Attila Színház a Vesztegzár a Grand Hotelbent, a Rejtő Jenő egyik legismertebb és legmulatságosabb regényén alapuló vígjátékot Szente Vajk rendezésében. A főbb szerepeket Előd Álmos, Szerednyey Béla, Vándor Éva, Kovalik Ágnes, Szorcsik Viki és Zöld Csaba játssza. A dalszövegeket Varró Dániel írta.

Ingmar Bergman születésének 100 évfordulóján világszerte sok programot szerveztek, ám egyik sem helyezte középpontba az életmű komolyzenei vonatkozásait. Az Álarcok, Töréspontok, Teljesség című, háromrészes klasszikus zenei koncertsorozat a rendező filmjeinek zenei betéteit helyezi új perspektívába. Az első koncert 2018. december 9-én lesz a Három Holló kávéházban.

Halálának 25. évfordulóján koncerttel tiszteleg Magyarország rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnökének emlékezete előtt a Magyar Állami Operaház december 10-én az Erkel Színházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma