2018.04.07

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be. Ez a különleges kompozíció meghatározó volt szakmai fejlődésünk során” – mondta el Dobra János, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes művészeti vezetője, akivel az énekegyüttes múltjáról és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartandó koncertjükről beszélgettünk.

tomkins1
Dobra János és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
Fotó: koncert.hu


A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 2018-ban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Milyen célkitűzésekkel alapították 1978-ban az énekegyüttest?

Thomas Tomkins angol reneszánsz zeneszerző és kortársainak műveit bemutatni, tehát elsősorban a XVI–XVII. század többszólamú vokális zenéjével megismertetni mindenkori közönségünket, valamint, hogy „beemeljük” a reneszánsz zenét a hangversenyélet gyakorlatába. Ez akkoriban meglehetősen újszerű kezdeményezés volt, de mi szerettünk volna egy akkor még hagyomány nélküli énekes kultúrát megteremteni az általunk ismert európai, adott esetben több száz éves tradíciók nyomán.

 

Hogyan épül fel az együttes, kik alkotják?

A kezdetekkor zeneileg még nagyon vegyesen képzett énekesekből állt össze az együttes, mára – körülbelül két évtizede – azonban csak hivatásos muzsikusok, tanárok, énekművészek részvételével működünk. Rendszeresen 13-14 énekessel ad koncertet a Tomkins, de a „holdudvara” elég nagy: sokan vannak, akik ismerik az egész repertoárunkat, és akiket hívhatunk olyan produkciókba, ahol nagyobb létszámú együttesre van szükség a hangversenyen megszólaló mű előadásához.


Például április 11-én este a Rachmaninov-mű 22 énekessel szólal meg.


20119
Fotó: btf.hu

 

Milyen szempontok szerint választják ki az egyes műveket egy-egy fellépésükre?

Ez mindig közös tervezés és megállapodás kérdése azokkal, akik az együttest felkérik egy koncert bemutatására. Természetesen előfordul az is, hogy valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik a műsor, vagy egy kortárs zeneszerző ír darabot az együttesnek, vagy bármilyen alkalomból pályázunk egyes művek előadására, koncertsorozatokra. Ahol először lépünk fel, ott természetesen a repertoárunkból állítjuk össze a műsort, figyelembe véve a helyszín adottságait, a terem akusztikáját, továbbá a közönség és a szervezők esetleges elvárásait, kívánságait.

 

Milyen repertoárral készülnek az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Rachmaninov Vesperását, egyik legkedvesebb és legfontosabb darabunkat mutatjuk be a Váci utcai Szent Mihály templomban.

 

Három évtizede, 1987-ben elsőként mutatták be Magyarországon Rachmaninov Vesperását, majd csaknem húsz évvel később lemezfelvételt is készítettek a darabból. Miért döntöttek úgy, hogy feldolgozzák ezt a különleges művet?

Rachmaninov különleges kompozíciója meghatározó volt szakmai fejlődésünk során. Az akkor még ritkán – itthon pedig egyáltalán nem – énekelt mű egy idő után az egész országban közkedveltté vált a zeneszeretők és a kórusokban éneklő muzsikusok számára is. És ha évfordulónkat, fennálásunk 40 éves jubileumát ünnepeljük, az elképzelhetetlen a Vesperás nélkül – azzal együtt, hogy „alkalom szüli a tolvajt” alapon kínálkozott az ünnepi eseményhez Rachmaninov „kis évfordulója”, hiszen 145 éve született és 75 éve halt meg.


tomkins-e1415211511805
Fotó: mediaklikk.hu

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban hallhatjuk az énekegyüttest. Miért fontos az önök számára, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphetnek a közönség elé?

A helyszínt a fesztivál választotta, ennek pedig nagyon örültünk, mert az egykori „angol kisasszonyok” templomában már sokszor énekeltünk. És nem elhanyagolható tény, hogy jó akusztikájú, szép templom a belváros szívében, a minden külföldi számára ismert Váci utcában.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivált követően hol találkozhat önökkel a közönség a közeljövőben?

Koncertsorozattal készülünk a Tomkins 40 évének megünneplésére, amelynek műsorát épp most alakítjuk ki, és hírt is adunk róla időben, de legközelebb különleges koncertet adunk Törökbálinton, a Zeneiskola Dísztermében április 24-én 19 órakor. Műsorunkban még az Arany János-emlékév lecsengéseként szeretnénk bemutatni az Arany-korabeli zenei életet verseivel, illetve korabeli szerzők műveivel: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Zichy Géza zongora- és kórusműveivel. Ebben közreműködő partnerünk Kiss Péter Junior Prima-díjas zongoraművész lesz.Budapesti Tomkins Énekegyüttes

Rachmaninov: Vesperás, op. 37

Helyszín: Belvárosi Szent Mihály Templom

Időpont: 2018. április 11., 20:00


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló koncertről bővebb információ itt található: https://btf.hu/program?id=95424.Kultúra.hu

keramia3

2018.07.17

Első alkalommal enged betekintést készülő új, Kerámiainvázió című kiállításába a jelenleg zárva tartó Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében július 20. és 29. között. Az intézmény munkatársai a Művészetek Völgye Etno Ligetében olyan programokkal készülnek, amelyek a múzeum városligeti új épületbe tervezett, különleges kerámiateret kívánják bemutatni.

Szindbad

2018.07.16

Őszinteség, árnyalt lélek- és korrajz, új magyarságkép, a szovjet mintájú kádárista hatalom kemény kritikája – így jellemezhetjük a magyar filmtörténet azon korszakát, melyet magyar új hullámnak nevezünk. De kik alkottak ebben a korszakban? Milyen filmek készültek ekkor? Filmek térből és időből cikksorozatunk keretében most ezzel foglalkozunk!

adam_almai

2018.07.16

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A színházi versenyprogram napi két előadását idén is a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában tekinthetik meg a színházkedvelők.

Világsztárok áriaestjeit bemutató koncertfilmekkel várják az operabarátokat a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökönként. A vetítéssorozat programjában Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov szerepel. Ezen a héten Anna Netrebko és Juszif Ejvazov a Magyar Állami Operaház zenekara közreműködésével, augusztus 2-án Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Erwin Schrott a Prágai Filmharmonikusok kíséretével hallható. A Belga Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével augusztus 16-án Anna Netrebko és Rolando Villazón párizsi estjét láthatják az érdeklődők, augusztus 30-án Jonas Kaufmann Csillagok alatt című műsorát vetítik a Berlini Állami Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma