NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.09.18

Budapesti városnézéssel egybekötött kiállítás nyílik a 25. életévüket betöltő művészek alkotásaiból szeptember 24-én. A kiállító művészek között van Ágoston Kristóf grafikus is, aki rendkívül hasznosnak tartja ezt a lehetőséget. Ahogy ő fogalmazott: „ez az egyedi rendezvény több érdeklődő figyelmét is ráirányíthatja a művészetre”.

legends_of_heroes_David
Legends of Heroes – David


A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendez kiállítást. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül szakmai bíráló bizottság választotta ki azt a 12 alkotót, akiknek a műveiből szeptember 24-én nyílik tárlat Budapesten. Az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-én három alkalommal fog elindulni a Dunán, így városnézéssel egybekötve tekinthető majd meg az exkluzív kiállítás fiatal alkotóművészek munkáival.

 

Az NKA Fesztiválhajó fedélzetén Ágoston Kristóf grafikus munkáit is megtekinthetjük.

 

A fiatal művész jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafikus szakos hallgatója, még egy éve van hátra a diploma megszerzéséig. Ahogy ő fogalmaz: „a képgrafikus szak mint ipari ágazat ma már szinte teljes mértékben halott a piacon, azonban rengeteg több szász éves technikát gyakorolhatunk és sajátíthatunk el a Képzőn, ami a saját portfóliónkat színesítheti. Ez egy nehéz és nem kimondottan alkalmazott műfaj, de türelmet és odafigyelést mindenképp el tud sajátítani az ember, ami – valljuk be – ma igen fontos.”


_1160683
Ágoston Kristóf

 

Ágoston Kristóf színes litográfiáinak központi témája a kép-, illetve szövegrombolás, melyek gyakran egy kompozícióba rendeződnek. A fiatal művész a Kultúra.hu kérdésére elmondta: „egy alkotó minden megmutatkozási lehetőségnek örül, ám az NKA exkluzív kiállítása igen kiemelkedő. Mivel valóban egyedi rendezvény, talán több érdeklődő figyelmét is ráirányíthatja a művészetre, a kultúrára. És mi, alkotók ennek nagyon örülünk.”

 

Ágoston Kristóf műveiről szólva megfogalmazta: mindig is fontos volt számára a közlés, az, hogy kinyilvánítsa a véleményét, emellett azonban az volt a vágya, hogy vizuális kommunikációval foglalkozhasson. „Számomra az alkotás folyamata egy nagy kapcsolódási pont. Egy alkotó ebben a pontban forraszthatja össze minden tudását és képességét, érdeklődését. A létrejött alkotással nem feltétlenül egy bizonyos üzenet átadása a cél, hanem az, hogy megalapozza a kommunikációt. A mű tehát egy csatorna” – mondta Ágoston Kristóf.


legends_of_heros_Atlas
Legends of Heroes – Atlas

 

A fiatal művészt arról is kérdeztük, miből merít ihletet. „Természetesen elengedhetetlenek a mindennapjaim – a legfontosabb ihletforrás az életem, de az olvasásélmények is sokat segítenek. Legutóbb Tjebbe van Tijen egyik írásával, illetve Vuk Cosic – ASCII, betűkre bontott Hitchcock mozgóképeinek jeleneteivel találkoztam, és ezek azonnal nagy hatást gyakoroltak rám. Az ilyen élmények mindig építik a munkámat” – mesélte, majd hozzátette: „sok minden érdekel, de jelenleg a szöveg és kép fizikai kapcsolatát igyekszem körüljárni”.


legends_of_heroes_Hercules
Legends of Heroes – Hercules

 

„Elsődleges célom a diploma megszerzése, illetve a szakma teljes körű kitapasztalása, ugyanakkor arra is szeretnék figyelmet fordítani, hogy minél több helyen bemutatkozhassak a műveimmel” – mondta Ágoston Kristóf, akinek inspirációt jelentenek az NKA szervezésében nyílt kiállítások és kulturális rendezvények. Ezért is nagy öröm számára, hogy ő is lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozhasson az NKA Fesztiválhajón.

 

A kiállítást a 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. rendezi meg.

 

Kultúra.hu

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma