2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.08.31

A nyár utolsó napjaihoz közeledve nemcsak az iskolák, de a kulturális intézmények is újra megnyitják kapuikat, akárcsak a Magyar Művészeti Akadémia. Az évadnyitó koncerten Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző alkotásai csendülnek fel, melyek közül kettőt Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész szólaltat meg. A művész az évadnyitó koncertről mesélt.

IMG_8010
Fotó: vigado.hu


Dubrovay László szerzeményei mellett Kodály Zoltán alkotásai is elhangoznak augusztus 31-én a Pesti Vigadóban. A koncert különlegessége, hogy ez lesz az első elektronikus zongoraverseny élő előadása, melyre 35 évet kellett várni. Dubrovay László a ’70-es évek elején a Hamburgische Staatsoper korrepetitoraként dolgozott, majd Karlheinz Stockhausennél folytatta tanulmányait mint DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst)-ösztöndíjas. Ebben az időben ismerkedett meg az elektronikus stúdiók új zenei lehetőségeivel, a legújabb hangkutatási eredményekkel, a különböző komponálási technikákkal és az elektronikus zenével Hans-Ulrich Humpert vezetésével. Dubrovay László a Kölnben szerzett ismeretei segítségével teljesen egyedi stílust teremtett. A ’70-es évek Magyarországán addig elképzelhetetlen volt, hogy bárki az elektronikus zenét a hangverseny keretei közé emelje.


A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó koncertjén a zeneszerző két zongoraversenye is felcsendül, melyet Balázs János zongoraművész kelt életre, aki maga is Dubrovay László tanítványa volt. A műveket a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor vezényletével. „Rendkívül izgalmas programra számíthatnak az érdeklődők. Az elektronikus zongoraversenyt úgy kell elképzelni, hogy a szimfonikus zenekar és a zongora együtt szólal meg, de a zongorának tulajdonképpen csupán az áttranszponált, átmodulált hangszínét hallja a közönség. Ezeket az effekteket maga a zeneszerző, Dubrovay László fogja előállítani a színpadon egy analóg szintetizátorral. Ezt a szintetizátort azonban nem úgy kell elképzelni, mint a ma ismerteket. Ez egy tekerős szerkezet, zongorabillentyűk nélkül, amely a hangversenyzongorából transzformálja át a zongoraszólamokat, és egy hangerősítő révén közvetíti azt a közönség felé. Ők tehát nem az ismert zongora dallamait hallják, hanem a felhangokat, az interferenciákat” – magyarázta nekünk Balázs János. Ez a fajta technikai segítség, az interferálás még jobban felerősíti az érzelmeket a zongoraversenyekben, melynek köszönhetően sokkal kifejezőbbé válik egy-egy alkotás.


Balazs_Dubrovay
Dubrovay László és Balázs János


Az elektronikus zongoraverseny a lét kérdéseit feszegeti: az első tétel a paradicsomot, a második a purgatóriumot és a poklot, a harmadik tétel pedig a földet, az embert jeleníti meg. „Ezeket a témákat nagyon nehéz megfogalmazni, rendkívül érzelemdús, dallamos zongoraversenyek csendülnek majd fel, ugyanakkor olyan különleges hangzást, olyan elemeket hallhat a közönség, amelyet máshol soha, hiszen ez a világ első és egyetlen elektronikus zongoraműve” – mondta el Balázs János a Kultúra.hu-nak. A szerző összes zongoraversenyét korábban CD-re rögzítették, hogy a későbbi generáció számára is elérhetőek legyenek – a zongoraművész például másfél évvel ezelőtt a tanár úr összes zongorafelvételét lemezre vette. „Ezt azért tartom kiemelten fontosnak, mert a jövő generációjának szüksége van olyan felvételekre, melyeket a szerző instruált, ő mondta meg a tempókat és azt is, mit kíván hallani. Ez hatalmas segítség a jövő zenészeinek.”


A zongoraversenyek különböző időben születettek, a harmadik 2010-ben, míg az első kettő már a ’80-as években elkészült, ám akkor nem voltak meg a kellő technikai eszközök, így élőben nem tudták előadni ezeket a szerzeményeket. Most azonban Balázs János közreműködésével végre hallhatja e különleges műveket a közönség élőben is. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az évadnyitó koncerten kívül számos helyen fellép. Hallható lesz többek között szeptember 7-én a Zsidó Kulturális Fesztiválon, október 24-én pedig a Művészetek Palotájában tart szóló zongoraestet, és mindeközben Oroszországtól kezdve Németországon át, számos országban játszik majd.

 


Kultúra.hu

Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

hetdombfilmfeszt

2017.09.25

Molvay Norbert Ha nem segít a mindenható című alkotása nyerte el a fődíjat a nemzetközi Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szeptember 23-án tartották Komlón. A rendező Fejes Sándor pécsi zárszerelőről szóló filmje a dokumentumfilmek között is első lett a Sára Sándor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla alkotta zsűri értékelése alapján.

D_MTI20170921050

2017.09.24

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás szeptember 22-től a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus egy nemzetközi művészcsoport, mely az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A tárlat november 26-ig megtekinthető.

violin-2560312_960_720

2017.09.24

Húsz éve kezdődtek Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. Ennek emlékére a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember végétől jubileumi sorozattal készül, amelynek keretében az adatközlő mesterek mellett bemutatják a fiatal generációt is. A koncertsorozat szeptember 30-án kezdődik a Fonóban.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma