2017.08.31

A nyár utolsó napjaihoz közeledve nemcsak az iskolák, de a kulturális intézmények is újra megnyitják kapuikat, akárcsak a Magyar Művészeti Akadémia. Az évadnyitó koncerten Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző alkotásai csendülnek fel, melyek közül kettőt Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész szólaltat meg. A művész az évadnyitó koncertről mesélt.

IMG_8010
Fotó: vigado.hu


Dubrovay László szerzeményei mellett Kodály Zoltán alkotásai is elhangoznak augusztus 31-én a Pesti Vigadóban. A koncert különlegessége, hogy ez lesz az első elektronikus zongoraverseny élő előadása, melyre 35 évet kellett várni. Dubrovay László a ’70-es évek elején a Hamburgische Staatsoper korrepetitoraként dolgozott, majd Karlheinz Stockhausennél folytatta tanulmányait mint DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst)-ösztöndíjas. Ebben az időben ismerkedett meg az elektronikus stúdiók új zenei lehetőségeivel, a legújabb hangkutatási eredményekkel, a különböző komponálási technikákkal és az elektronikus zenével Hans-Ulrich Humpert vezetésével. Dubrovay László a Kölnben szerzett ismeretei segítségével teljesen egyedi stílust teremtett. A ’70-es évek Magyarországán addig elképzelhetetlen volt, hogy bárki az elektronikus zenét a hangverseny keretei közé emelje.


A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó koncertjén a zeneszerző két zongoraversenye is felcsendül, melyet Balázs János zongoraművész kelt életre, aki maga is Dubrovay László tanítványa volt. A műveket a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor vezényletével. „Rendkívül izgalmas programra számíthatnak az érdeklődők. Az elektronikus zongoraversenyt úgy kell elképzelni, hogy a szimfonikus zenekar és a zongora együtt szólal meg, de a zongorának tulajdonképpen csupán az áttranszponált, átmodulált hangszínét hallja a közönség. Ezeket az effekteket maga a zeneszerző, Dubrovay László fogja előállítani a színpadon egy analóg szintetizátorral. Ezt a szintetizátort azonban nem úgy kell elképzelni, mint a ma ismerteket. Ez egy tekerős szerkezet, zongorabillentyűk nélkül, amely a hangversenyzongorából transzformálja át a zongoraszólamokat, és egy hangerősítő révén közvetíti azt a közönség felé. Ők tehát nem az ismert zongora dallamait hallják, hanem a felhangokat, az interferenciákat” – magyarázta nekünk Balázs János. Ez a fajta technikai segítség, az interferálás még jobban felerősíti az érzelmeket a zongoraversenyekben, melynek köszönhetően sokkal kifejezőbbé válik egy-egy alkotás.


Balazs_Dubrovay
Dubrovay László és Balázs János


Az elektronikus zongoraverseny a lét kérdéseit feszegeti: az első tétel a paradicsomot, a második a purgatóriumot és a poklot, a harmadik tétel pedig a földet, az embert jeleníti meg. „Ezeket a témákat nagyon nehéz megfogalmazni, rendkívül érzelemdús, dallamos zongoraversenyek csendülnek majd fel, ugyanakkor olyan különleges hangzást, olyan elemeket hallhat a közönség, amelyet máshol soha, hiszen ez a világ első és egyetlen elektronikus zongoraműve” – mondta el Balázs János a Kultúra.hu-nak. A szerző összes zongoraversenyét korábban CD-re rögzítették, hogy a későbbi generáció számára is elérhetőek legyenek – a zongoraművész például másfél évvel ezelőtt a tanár úr összes zongorafelvételét lemezre vette. „Ezt azért tartom kiemelten fontosnak, mert a jövő generációjának szüksége van olyan felvételekre, melyeket a szerző instruált, ő mondta meg a tempókat és azt is, mit kíván hallani. Ez hatalmas segítség a jövő zenészeinek.”


A zongoraversenyek különböző időben születettek, a harmadik 2010-ben, míg az első kettő már a ’80-as években elkészült, ám akkor nem voltak meg a kellő technikai eszközök, így élőben nem tudták előadni ezeket a szerzeményeket. Most azonban Balázs János közreműködésével végre hallhatja e különleges műveket a közönség élőben is. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az évadnyitó koncerten kívül számos helyen fellép. Hallható lesz többek között szeptember 7-én a Zsidó Kulturális Fesztiválon, október 24-én pedig a Művészetek Palotájában tart szóló zongoraestet, és mindeközben Oroszországtól kezdve Németországon át, számos országban játszik majd.

 


Kultúra.hu

_d0a9157__copy_borito

2018.06.23

Ilyenkor kinyílnak a vitrinek, megelevenednek a hangszerek, meg lehet fogni a tárgyakat és meg lehet szólítani azokat, akik különben nem járnak múzeumba – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár június 23-án a Múzeumok Éjszakája megnyitóján, az Aquincumi Múzeumban. Kiállítások, koncertek, interaktív játékok, rendhagyó tárlatvezetések, színházi és táncprodukciók várják ma a látogatókat.

barokkpopart_kiemelt

2018.06.23

Huszonegy restaurátor hallgató diplomamunkájából nyílt kiállítás június 22-én Barokk – Római – Pop-art címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az évente megrendezett Megmentett műkincsek című sorozat idei tárlatán ismét feltárulnak a restaurátorok titkai, a bemutatott tárgyakat pedig a restaurátorképzés oktatási tematikája, illetve a végzős hallgatók érdeklődése szerint válogatták össze.

muzej_kiemelt

2018.06.23

Ma van a Múzeumok Éjszakája, melynek keretében országszerte 400 intézmény csaknem kétezer programja közül válogathatnak az érdeklődők. Az idén június 23-án 16. alkalommal megrendezett esemény a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli. A rendezvény idei fővárosa Pécs, ahol 12 helyszínen mintegy 100 programra várják a látogatókat.

Huszonnégy zalai település összefogásával rendezik meg július 14. és 22. között a III. Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvényt 24 helyszínen. A rendezvényt július 14-én, a tradicionális nyári munkához kapcsolódó aratónapokon nyitják meg Nován. A fesztivál napjain a göcseji falvakban templomi koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, mesterségbemutatókkal, játszóházzal és mesetanodával várják a látogatókat.

Róth Miksa, a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet egyik legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója rajzait és legjellemzőbb műveit bemutató kiállítás nyílt a brüsszeli Balassi Intézetben. A Megszínesített napfény című tárlat felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével idézi fel a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát, mutatja be az életpálya főbb szakaszait és főműveit.

A Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában június 28-án, 9.45-kor búcsúztatják Paudits Béla Jászai Mari-díjas színművészt, aki életének 69. évében hunyt el június 13-án. Számos tévéfilmben szerepelt, főbb színpadi szerepei között volt többek között Osrick (Shakespeare: Hamlet), Fusz Antal (Molnár: Egy, kettő, három) és Charley (Thomas: Charley nénje).

A Múzeumok Éjszakája keretében számos intézmény rendhagyó tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket június 23-án éjjel. Németh Ádám múzeumpedagógus az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában azt mondta: komikusok, színészek tartanak majd több helyen is olyan tárlatvezetést, amelyen személyes élményeiket mondják el vagy saját szemszögükből mutatnak be egy-egy tárlatot. Hangsúlyozta: a lényeg, hogy a múzeumok komoly és „jópofa” történetekkel, élményekkel vannak tele, a Múzeumok Éjszakáján ezt is meg szeretnék mutatni.

Idén június 30-áig lehet nevezni a legjobb első prózakötetet elismerő Margó-díjra! A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2017. július 1. és 2018. június 30. között jelent vagy jelenik meg. A köteteket maguk a szerzők vagy a kiadók is jelölhetik az elismerésre, amelyet negyedik alkalommal adnak át az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma