2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.05.05
Polgári Lilla

Külföldi turnéra indul Magyarország hivatalos néptánc-együttese, a Magyar Állami Népi Együttes. A Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón a fellépés-sorozat szervezői, valamint az együttes tagjai is meséltek a tervezett műsorok felépítéséről és jelentőségéről.

A május 5-én, a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Állami Népi Együttes tagja, Nemes Szilvia vezette fel, aki hagyományos népi viseletben. Kiemelte, hogy bár külső szemlélőnek a foglalkozása csupán csak szórakozásnak tűnhet, de az ő szemükben a „tánc nem csak öröm és izgalom, hanem hivatás, az utazás pedig felelősség”, mivel az országot képviselik a külföldi fellépések során. A jelenlévőket Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a Hagyományok Háza 2001 óta működik együtt Magyarország elsőszámú hivatásos néptánccsoportjával, Magyar Állami Népi Együttessel, így jövőre ünneplik a 15 éves évfordulót. Az együttes viszont addig sem fog unatkozni: erdélyi, ukrán, oroszországi, valamint török turné is vár rájuk az elkövetkező hónapokban.


_DSC7726


Őt Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője követte. „A tavasz számunkra mindig a bemutatók időpontja, amikor összegyűjtjük az erőforrásainkat, összetesszük mindazt a tudást, amit az elődeink ránkhagytak és azt próbáljuk úgy színpadra állítani, hogy azt ne múzeumként, hanem a mai ember számára is átélhető élményként jelenjen meg” – fejtette ki az előttük álló időszak hitvallását. A külföldi turné első állomása Erdély, ahol május 13. és 19. között lépnek fel többek között Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Nagyváradon.


Az erdélyi turné után a 2014 novemberében már sikerrel bemutatott Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadással járják be Kárpátalját, Nyugat-Ukrajnát és Kijevet, két turnusban: először május 26. és június 1. között, majd június 21-22-én térnek vissza. A külföldi fellépések sora ezzel nem ér véget: Magyar Rapszódia című előadásukat az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében is megmutatják. Ősszel pedig Törökország következik, ahol az Ankarai Magyar Napokon lépnek fel.


_DSC7730


Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte a tánc és a népzene fontosságát a nemzetek közötti kommunikációban, hiszen túlmutat a verbalitáson, így univerzális üzeneteket közvetíthet. Az országimázs-értékkel bíró turné támogatása azért is kiemelt jelentőségű, mert egyesítő erővel bírhat: nem csak a diaszpórában élő magyarság önérzetét, hanem a kultúrák közötti párbeszédet is erősíti. Elárulta, hogy a népzene különösen közel áll hozzá, és zeneakadémiai tanulmányai mellett prímás tanfolyamra is járt.


A felszólalók sorát Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes prímása zárta, aki maga is Kárpátaljáról származik. Ő a műsor zenei koncepcióját mutatta be az érdeklődőknek. Három műsort adnak elő a turnék során: a Megidézett Kárpátalja, a Szarvasének és a Magyar Rapszódia című előadások. Bár más stílusban, de mindhárom ugyanazt az üzenetet próbálja közvetíteni: a nemzetek közötti békés együttélés lehetőségét. Ez különösen a kárpátalján előadott műsorra lesz igaz. A Szarvasének a népi táncmozdulatok keveri a mai modern táncformákkal. A Magyar Rapszódia pedig a magyar néphagyományokra jellemző színességet és hullámzó érzelmeket próbálja visszaadni.


A sajtótájékoztatót a Magyar Állami Népi Együttes fellépése zárta, akik a Magyar Rapszódia című előadásuk egy részletét adták elő a megjelenteknek.


Fotók: Papp Eszter

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma