2018.03.01

Ünnepélyes keretek között március 1-jén a Tavaszmező utca 6. szám alatt lerakta a leendő Cziffra György Roma Kulturális és Oktatási Központ alapkövét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője. Az eseményen Balog Zoltán örömmel jelentette be: „az alapkőletétellel elindul a Cziffra Központ kormányzati beruházása”.

_D0A3935_Copy


„Ez az Európában egyedülálló összművészeti intézmény roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret ahhoz, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus, nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét” – mondta el Balog Zoltán, kiemelve: a 2,5 milliárd forint hazai forrásból felépülő létesítmény várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. „A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódoknak, az az otthon. »Egy ház, akármelyik ház. De amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás és a jövendők bizakodó hite emelte föl« – írja Wass Albert, híres erdélyi írónk, és én ezzel az idézettel köszöntöm azokat, akik eljöttek az alapkőletételre. Örömmel jelenthetem, hogy megkaptuk az engedélyt a bontáshoz, illetve megkaptuk az építési engedélyeket, valamint az ehhez kapcsolódó szakhatósági állásfoglalásokat, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságét, tehát zöld jelzést kapott a központ elindulása.”


_D0A4150_Copy

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott: „a kultúra adja a legnagyobb esélyt egymás megismerésére. A felépülő a központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást, saját kultúránkat, a nemzetiségek kultúráját és ezek közül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától. Nem ismerhet minket igazán az, aki nem ismeri a nemzetiségeinket, de mi sem ismerhetjük a magunk történetét, kultúráját, ha nem ismerjük a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségekét.” Azt is megjegyezte: „a mostani alapkőletétel azért is fontos, merthogy számos sikertelen próbálkozás előzte meg az elmúlt 30-40 évben egy roma kulturális központ létrehozását.”


_D0A4229_Copy

 

A helyszín kiválasztásához kapcsolódóan az emberi erőforrások minisztere elárulta, hogy sokáig keresték a megfelelő helyet, mire ráleltek a VIII. kerületben található épületre, majd köszönetet mondott a kerület polgármesterének és alpolgármesterének a támogatásukért. Balog Zoltán arról is szólt: a központ létrehozásának munkálatait az első pillanattól egy öttagú szakmai tanácsadó testület és 23 tagú védnöki testület segítette. A központ tervezője Gelesz András, a projekt művészeti vezetője Káli-Horváth Kálmán volt, a szakmai tanácsadó testületben Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyári Oszkár és Balogh Tibor vett részt, a védnöki testületben pedig Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, Sárközi Gyula, Snétberger Ferenc vett részt.


_D0A4276_Copy

 

Ezt követően Balog Zoltán bejelentette, hogy Balázs János Junior Prima-, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész személyében egy olyan tehetséges fiatal művészt sikerült megnyerniük az intézmény művészeti vezetésére, valamint a központ szakmai koncepciójának kidolgozására, akire különösen büszkék lehetünk. „Azért is fontos Balázs János személye, mert ő tette a legtöbbet Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében, és ő indította be három évvel ezelőtt a Cziffra György Fesztivált. Cziffra György ’56-os roma hős világhírre tett szert, alakja pedig azt szimbolizálja, hogy nagyon mélyről nagyon magasra lehet jutni” – tette hozzá.


_D0A4489_Copy

 

A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret ad a kulturális innovatív programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a széles nyilvánosság előtt. Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadó színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, de lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség is – mondta el Balog Zoltán, miközben bemutatta az intézmény látványterveit. Ezt követően Balázs János kapott szót és megfogalmazta: az elmúlt években sokat tett azért, hogy Cziffra György neve és az általa képviselt szellemi örökség a társadalom széles spektrumában ismertté váljon. Elmondta azt is: Magyarországon fontos értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, valamint fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk. „Cziffra Györgyöt szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, a fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. A mesterről elnevezett intézmény unikális szint lesz a ránk hagyott örökség gondozásában és az általa kijelölt művészi út továbbadásában a fiataloknak.”


_D0A4428_Copy

 

Az alapkőletétel alkalmából a március 1-jei eseményen fellépett Baranyi Zoltán, Szabó Ádám és Batyi Róbert (hegedű, harmonika, nagybőgő) triója, Boda Péter énekes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei, valamint A Tudás Hatalom együttes.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

saxophone-918904_960_720

2018.09.25

A skandináv jazz iskolateremtő alakja, Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb jazz formációja, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei. A fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője.

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

Átadták az Európai Polgár-díjakat szeptember 21-én Budapesten a magyar kitüntetetteknek: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának. Az Európai Parlament (EP) által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán Jack Black, akinek A végzet órája című kalandfilmjét szeptember 21-étől játsszák az észak-amerikai mozik. A sztár az avatási ceremónián elmondta, hogy a csillagra egész életében vágyott, és átérzi a jelentőségét, mivel ilyen egyszer történik egy ember életében.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma