2018.03.01

Ünnepélyes keretek között március 1-jén a Tavaszmező utca 6. szám alatt lerakta a leendő Cziffra György Roma Kulturális és Oktatási Központ alapkövét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője. Az eseményen Balog Zoltán örömmel jelentette be: „az alapkőletétellel elindul a Cziffra Központ kormányzati beruházása”.

_D0A3935_Copy


„Ez az Európában egyedülálló összművészeti intézmény roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret ahhoz, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus, nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét” – mondta el Balog Zoltán, kiemelve: a 2,5 milliárd forint hazai forrásból felépülő létesítmény várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. „A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódoknak, az az otthon. »Egy ház, akármelyik ház. De amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás és a jövendők bizakodó hite emelte föl« – írja Wass Albert, híres erdélyi írónk, és én ezzel az idézettel köszöntöm azokat, akik eljöttek az alapkőletételre. Örömmel jelenthetem, hogy megkaptuk az engedélyt a bontáshoz, illetve megkaptuk az építési engedélyeket, valamint az ehhez kapcsolódó szakhatósági állásfoglalásokat, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságét, tehát zöld jelzést kapott a központ elindulása.”


_D0A4150_Copy

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott: „a kultúra adja a legnagyobb esélyt egymás megismerésére. A felépülő a központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást, saját kultúránkat, a nemzetiségek kultúráját és ezek közül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától. Nem ismerhet minket igazán az, aki nem ismeri a nemzetiségeinket, de mi sem ismerhetjük a magunk történetét, kultúráját, ha nem ismerjük a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségekét.” Azt is megjegyezte: „a mostani alapkőletétel azért is fontos, merthogy számos sikertelen próbálkozás előzte meg az elmúlt 30-40 évben egy roma kulturális központ létrehozását.”


_D0A4229_Copy

 

A helyszín kiválasztásához kapcsolódóan az emberi erőforrások minisztere elárulta, hogy sokáig keresték a megfelelő helyet, mire ráleltek a VIII. kerületben található épületre, majd köszönetet mondott a kerület polgármesterének és alpolgármesterének a támogatásukért. Balog Zoltán arról is szólt: a központ létrehozásának munkálatait az első pillanattól egy öttagú szakmai tanácsadó testület és 23 tagú védnöki testület segítette. A központ tervezője Gelesz András, a projekt művészeti vezetője Káli-Horváth Kálmán volt, a szakmai tanácsadó testületben Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyári Oszkár és Balogh Tibor vett részt, a védnöki testületben pedig Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, Sárközi Gyula, Snétberger Ferenc vett részt.


_D0A4276_Copy

 

Ezt követően Balog Zoltán bejelentette, hogy Balázs János Junior Prima-, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész személyében egy olyan tehetséges fiatal művészt sikerült megnyerniük az intézmény művészeti vezetésére, valamint a központ szakmai koncepciójának kidolgozására, akire különösen büszkék lehetünk. „Azért is fontos Balázs János személye, mert ő tette a legtöbbet Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében, és ő indította be három évvel ezelőtt a Cziffra György Fesztivált. Cziffra György ’56-os roma hős világhírre tett szert, alakja pedig azt szimbolizálja, hogy nagyon mélyről nagyon magasra lehet jutni” – tette hozzá.


_D0A4489_Copy

 

A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret ad a kulturális innovatív programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a széles nyilvánosság előtt. Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadó színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, de lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség is – mondta el Balog Zoltán, miközben bemutatta az intézmény látványterveit. Ezt követően Balázs János kapott szót és megfogalmazta: az elmúlt években sokat tett azért, hogy Cziffra György neve és az általa képviselt szellemi örökség a társadalom széles spektrumában ismertté váljon. Elmondta azt is: Magyarországon fontos értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, valamint fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk. „Cziffra Györgyöt szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, a fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. A mesterről elnevezett intézmény unikális szint lesz a ránk hagyott örökség gondozásában és az általa kijelölt művészi út továbbadásában a fiataloknak.”


_D0A4428_Copy

 

Az alapkőletétel alkalmából a március 1-jei eseményen fellépett Baranyi Zoltán, Szabó Ádám és Batyi Róbert (hegedű, harmonika, nagybőgő) triója, Boda Péter énekes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei, valamint A Tudás Hatalom együttes.



Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma