NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2016.08.04

A héten vette kezdetét az UTCA-SZAK kéthetes nemzetközi közösségi színház nyári egyeteme Magyarország egyik legszegényebb településén, Szakácsiban. Az esemény olasz, francia, lengyel és szerb közösségi színházi és szociális szakemberek bevonásával valósul meg.

Az UTCA-SZAK által évek óta gondozott közösségben, a 170 lelkes szakácsi falu teljes lakosságának bevonásával, éles helyzetekben próbálhatják ki a szakemberek módszereik hatékonyságát, elemezhetik a mikroközösségben közvetlenül és közvetve tapasztalható változásokat. A rendezvény évek óta elkötelezett munkát folytat Borsod megye leghátrányosabb helyzetű településein –  elsősorban a 6-18 éves korosztályt célozva, de minden esetben lehetőség szerint a szülőket, a teljes lakosságot bevonva.


13567499_1296999093645306_1655347520059804586_n
Fotó: Utcaszínházi Alkotóközösség

 

A magas színvonalú, különleges oktatási program már hagyományosnak mondható, hiszen az elmúlt két évben megvalósított EXCEPT program keretében már volt kéthetes nemzetközi művészeti tábor az Európai Unió Kultúra Keretprogramjának támogatásával Szakácsiban. Az EXCEPT – Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices programsorozat szakmai anyagában a szociálpszichológiai és a drámapedagógiai ismeretek, tesztek, modellek és a szociális jóléti tanulmányok elemzéseire, illetve a tréningek tartására, a színpadi tapasztalat elsajátítására irányuló foglalkozások domináltak.


Az idei nyári egyetem workshopjait, tréningjeit és előadásait olyan nemzetközileg is elismert szakemberek vezetik, akik kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek a részvételi színház, a társadalmilag elkötelezett művészetek és a különböző szociális alapú projektek területén.

 

Magyarország legeldugodtabb szegletébe a legkiválóbb nemzetközi szakemberek érkeznek, többek között: Heinz–Jürgen Rickert, a német UNESCO Bizottság oktatásért felelős munkatársa; Borisz Dymny színházi rendező, színész író, a Souris Blache és a Mini Teatro alapítója; Eva Saez Martin társadalmilag elkötelezett és politikai színházzal foglalkozó színésznő, kulturális menedzser, aktivista, a La secta de las vampiras társaság tagja; Selena Clare McMahan, a Clowns without Boarders International volt igazgatója, jelenleg a szervezet USA-beli elnöke, képző; Both Miklós zenész, előadóművész; Hódi Ágnes pszichoanalitikus és drámapedagógus.

 

A workshopok a partnerszervezetek csapatainak részvételével valósulnak meg összesen 53 gyakorló művész, szociális szakértő, pedagógus bevonásával. A program lehetőséget ad, hogy a szakemberek részt vegyenek egymás programjaiban, és külön időt hagy a tapasztalatcserére, a módszerek kielemzésére. A kéthetes együttélés, a kis falu mindennapjaiba való becsatlakozás pedig az adott kisközösség működésének mélyebb megértését teszi lehetővé.

 

A programot számos helyi és a fővárosból érkező önkéntes támogatja, de a nyári akadémia eseményei mindenki számára nyitottak, szabadon látogathatóak. Így augusztus 7-én, vasárnap a Heinz–Jürgen Rickert által rendezett utcai performanszra, augusztus 13-án, szombaton pedig a falu polgármesterének meghívására nyilvános disznóvágásra és művészeti zárórendezvényre várják az érdeklődőket. A projektbemutatókat az M&M együttes koncertje zárja. A zenekar 2011-ben alakult az észak-borsodi Léh településről származó Mata és Musa család fiataljaiból. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, magyarországi koncertjeik mellett már Berlinben, Liverpoolban és Isztambulban is bemutatkoztak.

Kulcsszavak: UTCA-SZAKSzakácsi

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma