728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2015.04.26

Közösségi installáció részesei lehetnek azok, akik a Ludwig Múzeumban kiállított érintőképernyős panelen a különböző nemzetiségű művészek által készített ikonokból válogatnak, és teszik azokat fel a virtuális festővászonra. Itthonról Gyarmati Zsoltot választották ki, aki 50 ikont készített a projekt számára. Az installáció június 30-ig áll a Ludwig Múzeumban.

_DSC1456_Copy


Az ICONUU című közösségi installáció egy új, online kommunikációs felület, illetve közösségi hálózat, melynek kialakításában Európa vezető médiaintézetei működtek közre. A felhasználók a grafikusok által tervezett ikonok segítségével szavak nélkül, komplex vizuális, grafikai eszközökkel érintkezhetnek egymással a világ minden részéről.

 

Budapest, Prága, Szöul, Karlsruhe, Barcelona, Reykjavík és a kínai Vuhan csatlakozott eddig a projekthez, folyamatosan zajlik azonban újabb partnerek bevonása, többek között Los Angelest és egy dél-amerikai várost is szeretnének megnyerni – mondta el a projektben Magyarországot képviselő Gyarmati Zsolt. Őt társaihoz hasonlóan arra kérték fel, hogy a saját, személyes valóságukból táplálkozva 50 piktogramot alkossanak meg, melyeket aztán a felhasználók szabadon variálhatnak, egymás mellé rendezhetnek. Az installáció érdekessége, hogy a résztvevő nemzetek minden piktogramot felhasználhatnak, de azok országonként különböző színekben jelennek meg. Így a projekt egyúttal arra is keresi a választ, hogy a nemzetek képviselői mely másik nemzet jelképrendszeréből válogatnak szívesen. „Több piktogramom igen népszerű, szívesen használják őket” – mondta Gyarmati Zsolt, hiszen bár a projekt Magyarországon április 25-től érhető el, mások már kipróbálhatták a magyar jelképrendszer darabjait. A művész azt is elárulta, a kínai fegyver ikon nagyon népszerű, sokan használják. Ő maga is gondolt egy hasonlóra, végül azonban túl kommersznek ítélte meg azt.

 

_DSC1482_Copy


Gyarmati Zsolt nem először foglalkozik piktogramokkal, 2009-ben részt vett az összművészeti Piktograma Fesztiválon, mely akár a mostani előzményének is nevezhető. Mára egyébként a reklámvilág is felfedezte a piktogramokban rejlő lehetőségeket, a könnyű azonosíthatóság miatt pedig az installációban sem járul a projekthez hosszú magyarázat, a piktogramok nincsenek elnevezve, azok magukért beszélnek. „Minél egyszerűbb, közérthetőbb valami, annál kézzelfoghatóbb és használhatóbb.”

 

Kollektív és fizikailag egymástól távoli, időben viszont szinkronizált lokációk közötti kapcsolatot teremt meg az installáció. Az installációval tehát bárki kapcsolatba léphet a távollévő, de aktív résztvevőkkel, mindenhol ugyanazzal a narrált képi világgal találkozhatunk az egyes helyszíneken kirakott képernyőkön.

 

Peternák Miklós művészettörténész a megnyitón elárulta: a prágai származású, a Karlsruhei Művészeti Egyetemen tanító Michael Genitzki kezdeményezésre indult el a projekt, melyet egy kétéves uniós pályázati munka előzött meg. Abban több olyan szereplő is részt vett, akik az ikonokkal, az univerzális nyelvvel foglalkoztak. „Remélhetőleg a mostani, több hónapig látható installációnak is lesz folytatása” – jegyezte meg.

 

_DSC1539_Copy


„A 90-es években hatalmas vágy uralkodott el a széles sávú internet iránt, mellyel megnyílt a lehetőség a távoli városokat összekötő művészeti projektek előtt is. A számítógépeket azóta telefonokra cseréltük, amelyek a zsebünkben is elférnek” – mesélt a művészettörténész a technikai hátteréről. A projekt közben a globalizációhoz, az univerzális nyelvhez is kapcsolódik. Egy közös nyelv lingvisztikai részét már a 18. századtól megpróbálták megteremteni, azonban a mindenki számára fellelhető nyelv megteremtése, mint az esperantoé, nem vezettek sikerre. „De ha nem csak lingvisztikai kategóriákban gondolkodunk, hanem ikonokban – olyan képvilágban élünk, amikor a monitorunkon számos ikonnal találkozunk, amelyeket vagy azonnal felismerjük, vagy megtanuljuk őket –, felépíthetünk egy másfajta, univerzálisan ismert rendszert.”

 

Az ICONUU szójáték egyszerre próbálja az ikonikus és közösségi attitűdöt egy mozaikszóba rejteni – mondta a művészettörténész. Hozzátette: az ikonok sajátos vizualitással rendelkeznek, mára a logók külön nyelve is ismert. Ezek rendkívül sok variációra adnak lehetőséget, sajátos vizualitásuk egy univerzális rendszer felépítéséhez vezethet. Ez a nyelv a hieroglifákig vezethető vissza, a „szent vésetet, a titkos tudást” rejtő kódokat évszázadokon keresztül szerették volna megfejteni. Ennek adott a barokk kor hatalmas lökést, és ez vezetett minket a mai ikonológiához.

 

„A Ludwig Múzeumban kiállított ikonok sora narrált mivolta miatt plusz jelentéstartalommal bír, nem szimpla, lineáris közlésben kell tehát gondolkodnunk. A 90-es évek elején, Németországban kezdték rendszerezni a piktográfiákat, osztályozták, rendszerezték őket. Egy hatalmas almanach jött létre, melynek végtelen evolúciója ölt testet a kiállításban” – tette hozzá Gyarmati Zsolt.


_DSC1443_Copy
 
Az installáció 2015. június 30-ig próbálható ki a múzeum előterében.

Az ICONUU új kiállítási formát a PIPES fejlesztette. A PIPES négy Európai kulturális egyesület, a ZKM | Karlsruhe, a CIANT (Prága), a HANGAR (Barcelona) és a BRANZ (Prága) együttműködésében létrejött projekt.

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma