782x90_kerilynnwilson_banner_ok

2017.08.10

Idén nyáron harmadik alkalommal indult útnak az Isonzó Expressz, hogy utasai megemlékezzenek az isonzói csatákban elesett magyar katonákról. A történelmi különvonaton történészek és hagyományőrzők tartottak előadásokat és bemutatókat, a hangulatról pedig Csík János és barátai gondoskodtak. A népzenésszel a történelmi utazásról és a közös nemzeti tiszteletről beszélgettünk.

Csík János, a Kossuth-díjas Csík zenekar vezetője ezúttal nem az általa alapított zenekarral szórakoztatta az utazókat: zenésztársaival, barátaival együtt örömzenélt. Ellentétben a Csík zenekarral, amely koncertjein az alternatív rockzene elemeit is vegyíti az autentikus magyar népzenével, a vonaton kizárólag katonaindulókat, korabeli magyar népdalokat adtak elő. Az oda- és visszaúton is folyamatosan játszó formációban mások mellett részt vett Balogh Kálmán cimbalomművész és Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, a Fölszállott a páva népzenei verseny egyik győztese.


elso


Hogyan éreztétek magatokat a vonaton?

Az ember mindig izgatott, ha ilyen „kalandra” kérik fel. Számos kérdés átfut az agyán: hogyan játszunk majd az utasoknak, miként fognak elférni a zenészek? De őszintén mondom: a lehető legjobb véleménnyel érkeztem haza. Mind az elhelyezés, mind a vonat technikai megoldásai rendkívül jók voltak. A szervezés, ahogyan biztosították, hogy a több száz utas szépen szakaszosan mind meg tudja hallgatni az előadásainkat, egyszerűen zseniálisra sikeredett.

 

Nehezebb mozgó térben játszani, mint színpadon?

Inkább másnak mondanám. Kicsit aggódtunk a meleg miatt, nem tudtuk, hiszen ezekben a régi vagonokban még nem volt légkondicionáló. Ám szerencsére nagyon jó időjárást fogtunk ki, nem volt semmi gond. Az „utazózenélésben” pedig már volt egy kis tapasztalatunk, ugyanis korábban, amikor táncegyütteseket kísértünk, sokszor útközben, a buszon támadt kedvük az embereknek énekelni, mi pedig ilyenkor elővettük a hegedűt vagy a brácsát és belekezdtünk egy-egy dalba. Szóval volt tapasztalatunk, bár most sokkal kényelmesebbek voltak a körülmények, mint egy buszon.


2017.julius_16-20._ISONZO_EXPRESS_135


Külön dalokkal készültetek az útra?

Igen. Ez fontos volt, hiszen a hagyományőrző katonák első világháborús öltözékben és fegyverzetben mutatták be a korabeli felszerelést, játszották el a korabeli szituációkat, egy másik kocsiban pedig a történészek meséltek az akkori eseményekről, így úgy illet, hogy mi is katonadalokat játsszunk. Bővebb repertoárral készültünk, hiszen hétszer-nyolcszor zenéltünk fél órákat, így Erdélyből, Kis-Magyarországból is válogattunk katonadalokat, a Kiskunságból pedig verbunkosokat, ami számomra nagyon fontos volt, hiszen én is kunsági vagyok. A közönség rendkívül felkészült volt és abszolút nem várta az ismert slágereket. Tudták, hogy autentikus magyar népdalok és katonadalok fognak megszólalni.

 

Hogyan kezdődött az együttműködésetek a MÁV Nosztalgia Kft-vel., az Isonzó Expressz történelmi utazás szervezőjével?

Engem most kértek fel először, előttünk a Sebő-együttes muzsikált két éven keresztül. Nagyon örültem a megkeresésnek. A vonaton nem a Csík zenekar játszott, hanem néhány zenész barátommal együtt léptünk fel. Kacsó Hanga Borbálával, akit a Fölszállott a páva nyerteseként ismertem meg, Balogh Kálmánnal, Mészáros János brácsással és Tóth Márton bőgőssel.


2017.julius_16-20._ISONZO_EXPRESS_137


Van esetleg személyes vonatkozás is?

A zenekar tagjai közül volt olyan, akinek Isonzó mellett harcolt egy rokona. Nekem ennyire közvetlen kapcsolatom nincs Isonzóval, de ez nem is nagyon kellett ahhoz, hogy átragadjon rám az út hangulata. Alapvető tiszteletet éreztem az út iránt. Nagyon könnyen rá tud hangolódni az ember erre a miliőre, akár azzal is, hogy már az induláskor egy katonazenekar játszott az állomáson. De nagyon fontos, hogy azok, akik eljönnek, erre szánják az idejüket és a pénzüket, tényleg becsülik a történteket, így a vonaton is családi hangulat alakult ki, mintha egy régi közösség találkozott volna. Valahogy összehozza az embereket ez az egész út, a közös nemzeti tisztelet, a hittel való megemlékezés a katonákért.

 


Fischer Viktória

Fotó: Mánfai György

CC_banner

1493900762131

2017.12.12

Itália, 16. század. Sokat lehetne mesélni a korról, a reneszánszból a manierizmusba majd a barokkba hajló művészetről, a városállamok viszályairól, azokat uraló gazdag családokról. A Raffaello – A festőfejedelem című 3D-film ebben a korban helyezi el a festőóriást, akinek életét és munkásságát végre közelebbről is megismerhetjük. A Művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat legújabb része december 14-én látható először az Uránia Filmszínházban.

D__YT20171212005

2017.12.12

A Szapáry-/Szápáry-család hagyatékából származó, felbecsülhetetlen eszmei értékű anyag került a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteményébe az Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry adományaként. Varga Benedek, az MNM főigazgatója sok szempontból is szimbolikus aktusnak nevezte az adományozást az anyag december 12-ei sajtóbemutatóján.

orchestra-2098877_960_720

2017.12.12

„A legjobb dirigálási mód: füllel dirigálni. Jó fül kell, és a többi megy magától” – így határozta meg a karmesteri hivatást Richard Strauss, és ma is akadnak követői. A Filharmónia Magyarország szervezésében a december 15-ig tartó Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny során 186 országból jelentkező dirigensekből a döntőbe öt karmester kerülhetett.

Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet Billy Idol. A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű rockénekese 2018. július 2-án a Budapest Parkban lép fel. A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten, a Petőfi Csarnokban. Legutóbbi, 2014-ben megjelent albuma a Kings & Queens of the Underground címet viseli.

Az Európai Fesztiválszövetség (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a minősített rendezvények közé választotta a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter fesztivált. Az elismeréseket december 11-én adták át a csongrádi megyeszékhelyen. Európában idén 715 fesztivál kapta meg a minősítő oklevelet: a harminc magyar rendezvény között két olyan szegedi művészeti fesztivál van, amely meghatározó az ország kulturális élete szempontjából.

Karácsonyi koncertet ad Pál Dénes december 17-én a budai MOM Kulturális Központban, ahol az énekes egy vonósnégyessel együtt lép fel. „A jövő év első negyedévében megjelenik az új stúdióalbumom, amelyen eddig kiadatlan dalaim és új felvételek egyaránt szerepelni fognak. Egyfajta összegzés lesz ez a lemez, egy időszak lenyomata” – mondta Pál Dénes. A koncerten karácsonyi dalok is elhangzanak, és lesz meglepetésvendég is.

Európai turnéja keretében 2018 nyarán Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Az 53 éves, négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész-énekes június 3-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A turné mellet Lenny Kravitz új, tizenegyedik stúdióalbumának megjelenését is bejelentette: a friss anyag 2018 tavaszán várható.

A 135 éve született Kodály Zoltánra emlékeznek koncertekkel és a Klassz a pARTon! eseménysorozat programjaival december 16-án és 17-én a Müpában. Többek között fellép Szirtes Edina Mókus Kodály-átiratokkal, Kocsis Krisztián, Zsoldos Bálint, Oláh Vilmos és Devich Gergely kamarakoncertjén pedig Bartók, Beethoven, Brahms és Kodály művei szólalnak meg.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma