2017. augusztus 19.
Célzó

14192141_1404025222945113_3396994294880411257_n

1566. szeptember 7. Fiatalok és idősek számára egyaránt ismerős az évszám akár a törifüzetből, akár Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzából. Most, július 18-án a romániai Vajdahunyad váránál, a Dévai Operafesztiválon kel életre a történet Zrínyi Miklós hadvezérrel a főszerepben. Moravetz Leventével, a Zrínyi 1566 című darab író-rendezőjével beszélgettünk.
2017.08.10

Idén nyáron harmadik alkalommal indult útnak az Isonzó Expressz, hogy utasai megemlékezzenek az isonzói csatákban elesett magyar katonákról. A történelmi különvonaton történészek és hagyományőrzők tartottak előadásokat és bemutatókat, a hangulatról pedig Csík János és barátai gondoskodtak. A népzenésszel a történelmi utazásról és a közös nemzeti tiszteletről beszélgettünk.

Csík János, a Kossuth-díjas Csík zenekar vezetője ezúttal nem az általa alapított zenekarral szórakoztatta az utazókat: zenésztársaival, barátaival együtt örömzenélt. Ellentétben a Csík zenekarral, amely koncertjein az alternatív rockzene elemeit is vegyíti az autentikus magyar népzenével, a vonaton kizárólag katonaindulókat, korabeli magyar népdalokat adtak elő. Az oda- és visszaúton is folyamatosan játszó formációban mások mellett részt vett Balogh Kálmán cimbalomművész és Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, a Fölszállott a páva népzenei verseny egyik győztese.


elso


Hogyan éreztétek magatokat a vonaton?

Az ember mindig izgatott, ha ilyen „kalandra” kérik fel. Számos kérdés átfut az agyán: hogyan játszunk majd az utasoknak, miként fognak elférni a zenészek? De őszintén mondom: a lehető legjobb véleménnyel érkeztem haza. Mind az elhelyezés, mind a vonat technikai megoldásai rendkívül jók voltak. A szervezés, ahogyan biztosították, hogy a több száz utas szépen szakaszosan mind meg tudja hallgatni az előadásainkat, egyszerűen zseniálisra sikeredett.

 

Nehezebb mozgó térben játszani, mint színpadon?

Inkább másnak mondanám. Kicsit aggódtunk a meleg miatt, nem tudtuk, hiszen ezekben a régi vagonokban még nem volt légkondicionáló. Ám szerencsére nagyon jó időjárást fogtunk ki, nem volt semmi gond. Az „utazózenélésben” pedig már volt egy kis tapasztalatunk, ugyanis korábban, amikor táncegyütteseket kísértünk, sokszor útközben, a buszon támadt kedvük az embereknek énekelni, mi pedig ilyenkor elővettük a hegedűt vagy a brácsát és belekezdtünk egy-egy dalba. Szóval volt tapasztalatunk, bár most sokkal kényelmesebbek voltak a körülmények, mint egy buszon.


2017.julius_16-20._ISONZO_EXPRESS_135


Külön dalokkal készültetek az útra?

Igen. Ez fontos volt, hiszen a hagyományőrző katonák első világháborús öltözékben és fegyverzetben mutatták be a korabeli felszerelést, játszották el a korabeli szituációkat, egy másik kocsiban pedig a történészek meséltek az akkori eseményekről, így úgy illet, hogy mi is katonadalokat játsszunk. Bővebb repertoárral készültünk, hiszen hétszer-nyolcszor zenéltünk fél órákat, így Erdélyből, Kis-Magyarországból is válogattunk katonadalokat, a Kiskunságból pedig verbunkosokat, ami számomra nagyon fontos volt, hiszen én is kunsági vagyok. A közönség rendkívül felkészült volt és abszolút nem várta az ismert slágereket. Tudták, hogy autentikus magyar népdalok és katonadalok fognak megszólalni.

 

Hogyan kezdődött az együttműködésetek a MÁV Nosztalgia Kft-vel., az Isonzó Expressz történelmi utazás szervezőjével?

Engem most kértek fel először, előttünk a Sebő-együttes muzsikált két éven keresztül. Nagyon örültem a megkeresésnek. A vonaton nem a Csík zenekar játszott, hanem néhány zenész barátommal együtt léptünk fel. Kacsó Hanga Borbálával, akit a Fölszállott a páva nyerteseként ismertem meg, Balogh Kálmánnal, Mészáros János brácsással és Tóth Márton bőgőssel.


2017.julius_16-20._ISONZO_EXPRESS_137


Van esetleg személyes vonatkozás is?

A zenekar tagjai közül volt olyan, akinek Isonzó mellett harcolt egy rokona. Nekem ennyire közvetlen kapcsolatom nincs Isonzóval, de ez nem is nagyon kellett ahhoz, hogy átragadjon rám az út hangulata. Alapvető tiszteletet éreztem az út iránt. Nagyon könnyen rá tud hangolódni az ember erre a miliőre, akár azzal is, hogy már az induláskor egy katonazenekar játszott az állomáson. De nagyon fontos, hogy azok, akik eljönnek, erre szánják az idejüket és a pénzüket, tényleg becsülik a történteket, így a vonaton is családi hangulat alakult ki, mintha egy régi közösség találkozott volna. Valahogy összehozza az embereket ez az egész út, a közös nemzeti tisztelet, a hittel való megemlékezés a katonákért.

 


Fischer Viktória

Fotó: Mánfai György

kad2017

tokaj19x

2017.08.19

A szőlő tudja, hogy milyen fontos a termőhely és a pincészet. A szó termőhelye az agy, a szív, a múlt, pincészete a kiadók és az irodalmi műhelyek. Ez a négy nap a szó útját szerette volna segíteni. Hosszú ez az út, nincs kivilágítva, az útjelző táblái is homályosak. De rajta vagyunk – a Tokaji Írótábor utolsó napjáról Mirtse Zsuzsa írt a litera.hu oldalán.

jazz0820_police_big_band_600x380
2017.08.19

A Müpa idén is jazzmuzsikával indítja el új hangversenyévadát augusztus 20-án. Vajon milyen előadások, koncertek várnak minket ősztől? Az intézmény új kampánnyal, különleges videósorozattal vezeti fel új szezonját, amelyben elhangzanak a kendőzetlenül őszinte nézői vélemények a 2017/18-as évad programjáról és fellépőiről. Ha te is kíváncsi vagy rá, kattints, és nézd meg velünk!

IMG_20160828_161207

2017.08.18

Író, újságíró, pedagógus. Meggyőződése, hogy nincsenek rossz gyerekek, csak olyanok, akik bizonyos helyzetekben rosszul reagálnak a problémákra. Két könyvet írt az iskolai agresszió témájában, melyek már a megjelenésükkor hatalmas sikert arattak. Írói példaképe Virginia Woolf, alkotás közben pedig féltve őrzi kitalált világának buborékát. Wéber Anikóval beszélgettünk – minderről.

A kiterjesztett valóság technológiájával tíz védett állatfajt ismerhetnek meg a látogatók a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban szeptember 17-ig. A kiállításhoz elengedhetetlen, hogy a látogatók okostelefonjaikat is magukkal vigyék. Ugyanis egy alkalmazás segítségével a barnamedvék, a teknősök, a jegesmedvék, a denevérek, a hódok, a tigrisek, a pandák, a szürkefarkasok és a hópárducok életével, természetével és élőhelyeikkel lehet megismerkedni. Az állatokat virtuálisan meg is simogathatják a látogatók és fényképezkedhetnek is velük.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivált augusztus 18. és 21. között. Az albán, cseh, észak-ciprusi, nigériai, mexikói és székelyföldi hagyományőrző és néptáncegyüttesek mellett 10 hazai néptánccsoport is fellépett az augusztus 18-ai gálaműsorban. A külföldi csoportok utcai felvonuláson vesznek részt és bemutatják táncaikat augusztus 19-én, szombaton. A menet 17 órára ér a Szent István térre, ahol színpadi produkciókat adnak elő. Vasárnap, augusztus 20-án a táncosok a Debreceni Virágkarneválon vesznek részt.

A fúziós dzsessz óriása, a Weather Report munkássága előtt tiszteleg a Heavy Weather elnevezésű nemzetközi supergroup. A csapatba, amely már két sikeres ausztriai koncerten van túl, egy magyar zenész is bekerült, az ütőhangszeres Mogyoró Kornél. A Heavy Weather első koncertje Mogyoró Kornéllal július 8-án volt az ausztriai Gmundenben, ezt követte augusztus 11-én egy fellépés kétezer ember előtt Grazban. A közönség mindkét alkalommal óriási lelkesedéssel fogadta a zenekart, amely a harmadik alkalommal, szeptember 6-án a Linz melletti Hagenbergben játszik.

Egy asszony küzdelméről szól a Szasisi deda (Szörnyűséges anya) című georgiai (korábban Grúzia) film, amelyet a Szarajevói Filmfesztivál legjobb alkotásának választottak. A díjat augusztus 17-én este adták át. A történet szerint egy középkorú nőnek választani kell családja és évekig elnyomott szenvedélye, az írás között. Végül az írás mellett dönt, amely lelkileg és testileg is hatalmas áldozatokat követel tőle. A Szasisi deda a 27 éves Ana Urusadze első nagyjátékfilmje. A Michel Franco mexikói rendező vezette nemzetközi zsűri az „elegáns rendezésért”, valamint a provokatív témaválasztásért díjazta az alkotást.

Az Erkel Színház ad otthont a Csodaszarvas című musical budapesti bemutatójának szeptember 4-én Varga Viktor rendezésében. A darab alkotói emberi sorsokon keresztül keresik a választ többek között arra: mit jelent eredetmondánk az új generációknak? Szó esik az anyaságról, a testvérharcról, a hagyományról és az újításról is. A darab rendezője szerint a közönség egy modern, provokatív és önironikus musicalt láthat, amelyet eddig csak szabadtéri, monumentális színpadokon adtak elő.

Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes augusztus 12-én a Zempléni Fesztivál keretében mutatja be a ’60-as évek felejthetetlen TV-sorozatából született ötlet alapján készült A Tenkes kapitánya című látványos táncjátékot Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

A_Tenkes_kapitanya

Életművének legmarkánsabb darabjait csokorba kötve nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátok, kollégák, pályatársak a tavaly elhunyt Somló Tamásról, aki most töltené be 70. életévét. A „Somló Cirqsz” a Sziget -1. napján, augusztus 9-én várja a nagyérdeműt a Magic Mirror sátorban.

A Vazul vére címmel 2014-ben bemutatott történelmi rockopera az I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel. A Magyar Királyság történetének ezt az – ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli – időszakát hitelesen és politikailag semlegesen ábrázolja az elkészült zenés színpadi mű. A darabot 2017. július 16-án, 20:30-kor láthatják az érdeklődők a Csillebérci Szabadtéri Színházban.

Szenzációs, országokat átölelő és világraszóló utcaszínházi premierrel indul a jubileumi Sziget Nagy Utcaszínház produkciója. Premier augusztus 9-én, a Sziget -1. napján. Nem érdemes kihagyni!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma