NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

_D0A8203_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A képeken a szétlőtt és leomlott házak látványa keltette kilátástalanságon túl megjelenik az emberi elesettség és emberi törékenység, az érzés, hogy minél jobban azt gondoljuk, nincs közünk ezekhez az egzisztenciálisan megroppant körülmények közt élő közösségekhez, annál inkább arra jöhetünk rá, hogy tévedünk. Bielik István és Solymári Dániel munkái ezt az elképzelést támasztják alá.


sziria_4
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A szenvedés ábrázolása nagyon sok odafigyelést, azt is mondhatnánk, evangéliumi érzékenységet igényel. Tudatában lenni, hogy a történet akkor is folytatódik, amikor egy kényelmesen berendezett, nyugodt kiállítótérben jelenik meg újból az elkészült fotó, a fotós mindenkori felelősségével jár együtt.

_D0A8197_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Sajgó Szabolcs jezsuita atya, a Párbeszéd Házának vezetője a megnyitón elmondta, hogy nem szabad a békés, kegyelmi időben megfeledkezni azokról, akiknek ez nem adatott meg, és háborúban élnek.


„Története során rengeteg támadás érte Szíriát” – mondta el dr. Tüske László arabista, majd kiemelte, hogy Szíria az emberiség bölcsőjének darabja. „Az elmúlt évek háborús borzalmai mellett észre kell vennünk, hogyan segítették egymást a kisebb csoportok” – hangsúlyozta.


szir_001
Bielik István: Aleppo

A Hemző Károly-díjas Bielik István megemlítette, hogy bár több évesek a kiállításon látható fotók, a rajtuk látható történetek ma is zajlanak. Solymári Dániel nehéz anyagnak ítélte a tárlatot, ami az ember szívére, lelkére súlyosodik. Ami nekünk a képek láttán egy rémálommal azonos, az ott élő emberek számára az a mindennapi valóság.

sziria_2
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Solymári képein már megjelennek a karitatív tevékenységek következtében rendeződni látszó viszonyok, a remény, és a békébe, megújulásba vetett bizalom kap halvány színt.


Ugyanakkor az egykor fejlett és gazdag szíriai város, Aleppo ma mindenki jólismerte szimbólum, a pusztítás és kétségbeesés megtestesítője. Gyerekek néznek ránk a fotókról, romok közt bicikliző kisfiú, két függőleges közt a vízszintes, a biztos pont. Hová tart? Hová ér el? Hogy a képek hová tartanak, tudjuk. Magunkkal kell vinni ezeket a fotókat.


A kiállítás szeptember 8.-ig látható.

 

Ayhan Gökhan

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma