2014.08.19
Wéber Anikó

Negyvenezer fővel csökkent a Nemzeti Színház nézőközönsége Vidnyánszky első évadában – írta múlt héten a Hír24. A Nemzeti válaszában kiemelte: az elmúlt év során a Nemzeti Színház repertoárja bővült, színesedett, és a következő évadban is a közönségszám emeléséért fognak dolgozni.

„Az elmúlt napokban ismét előkerültek olyan megközelítések, amelyek a Nemzeti Színház múltbeli és jelen évadai közötti látogatószámokat tendenciózusan vetik össze. A színház látogatottságára vonatkozó kép ennél azonban sokkal árnyaltabb.” –írta közleményében a Nemzeti Színház, mellyel a Hír24 múlt csütörtöki cikkére válaszolt.

szinhaz

„Mint a Nemzeti Színház által átküldött adatokból kiderül, Alföldi utolsó évada, tehát a 2012/2013-as évad összesen 129 ezer nézőt hozott, ehhez képest Vidnyánszky első évada 88 ezer nézőt tudott a színházba becsalogatni. Ez annyit jelent, hogy a színház egyik évről a másikra nézői harmadát elveszítette, összesen 40 ezer főt” – írta a Hír24 augusztus 14-én.


Válaszként a színház elmondta: A Nemzeti Színház 2013/14-es évada során 340 előadást játszott, ebből 20-at vidéken illetve meghívásoknak eleget téve, külföldi fesztiválokon. Ez utóbbi szám hétszer annyi, mint amennyit 2008/09-ben teljesített a színház. Az elmúlt évadban a Nemzetiben 71 különböző produkció került színre, ebből 16 idegennyelvű, a színház nemzetközi fesztiváljára érkezett előadás volt. Ez a két szám öt évaddal ezelőtt 43 illetve nulla volt. A színház összesen 111 vendégelőadást fogadott, szemben a 2008/2009-es 65 előadással. Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.


szinhaz_2A Nemzeti 2013/2014-es évada június 6-án évadzáró társulati üléssel lezárult, ahol átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját, valamint a Farkas-Ratkó díjat. A díjazottak: Szatory Dávid, Trill Zsolt, Tompos Kátya, Kozma András és Márton Éva voltak. A munka azonban nem állt meg, javában készülnek a szeptemberi bemutatók. Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben: Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. Emellett elkészült Gombrowicz Operett című darabja Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével, melynek bemutatója szeptember 5-én lesz – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A következő évad ősbemutatói között lesz A nagyúr és a Körhinta. A színház emellett továbbra is ügyel az évfordulós megemlékezésekre, így Molnár Ferenc: A fehér felhő című darabja az I. világháború kitörése 100. évfordulójának állít emléket. Mindemellett a közönség láthatja majd William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját David Doiasvili rendezésében. Vidnyánszky Attila rendezésében pedig a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját: Mihail Bulgakov: Don Quijote című művét, valamint a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című drámáját. Az évad során többek között műsorra tűzik még Franz Kafka: A per, Ratkó József: Segítsd a királyt!, Maxim Gorkij: Éjjeli menedékhely, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Csiky Gergely: Ingyenélők, Henrik Ibsen: Brand, Márai Sándor: Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia (két egyfelvonásos), Urbán Gyula: Egerek (munkacím), William Nicholson: Árnyország című műveket is.


A Nemzeti társulata is bővül: „A következő évadban két színész szerződik a Nemzetihez, Bakos-Kis Gábor és Olt Tamás. Mindketten több előadásban szerepeltek már eddig is. Vendégművészként - többek között - Trokán Nóra, Trokán Anna, Mátray László, Pál András és Huszárik Kata fog játszani nálunk. Színházunk természetesen a jövőben is folytatja együttműködését a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival” – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Kaposvári Egyetem február 20-án írt alá együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a kaposvári egyetem művészeti karán tanuló hallgatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. Az intézmény látványtervezői, mozgókép és színészi szakain tanulók előadásokban kapnak szerepeket, részt vesznek a készülő produkciók létrehozásában, így bekapcsolódhatnak az alkotói folyamatokba. „A Nemzeti Színház számára kiemelten fontos, hogy közvetlen szakmai kapcsolatot tartson fenn azokkal a műhelyekkel, oktatási intézményekkel, amelyek a színházművészet leendői alkotóit képezik" - állt az együttműködés kapcsán kiadott közleményben.


Fotók: Nemzeti Színház Facebook oldala

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma