15_eves

2014.08.19
Wéber Anikó

Negyvenezer fővel csökkent a Nemzeti Színház nézőközönsége Vidnyánszky első évadában – írta múlt héten a Hír24. A Nemzeti válaszában kiemelte: az elmúlt év során a Nemzeti Színház repertoárja bővült, színesedett, és a következő évadban is a közönségszám emeléséért fognak dolgozni.

„Az elmúlt napokban ismét előkerültek olyan megközelítések, amelyek a Nemzeti Színház múltbeli és jelen évadai közötti látogatószámokat tendenciózusan vetik össze. A színház látogatottságára vonatkozó kép ennél azonban sokkal árnyaltabb.” –írta közleményében a Nemzeti Színház, mellyel a Hír24 múlt csütörtöki cikkére válaszolt.

szinhaz

„Mint a Nemzeti Színház által átküldött adatokból kiderül, Alföldi utolsó évada, tehát a 2012/2013-as évad összesen 129 ezer nézőt hozott, ehhez képest Vidnyánszky első évada 88 ezer nézőt tudott a színházba becsalogatni. Ez annyit jelent, hogy a színház egyik évről a másikra nézői harmadát elveszítette, összesen 40 ezer főt” – írta a Hír24 augusztus 14-én.


Válaszként a színház elmondta: A Nemzeti Színház 2013/14-es évada során 340 előadást játszott, ebből 20-at vidéken illetve meghívásoknak eleget téve, külföldi fesztiválokon. Ez utóbbi szám hétszer annyi, mint amennyit 2008/09-ben teljesített a színház. Az elmúlt évadban a Nemzetiben 71 különböző produkció került színre, ebből 16 idegennyelvű, a színház nemzetközi fesztiváljára érkezett előadás volt. Ez a két szám öt évaddal ezelőtt 43 illetve nulla volt. A színház összesen 111 vendégelőadást fogadott, szemben a 2008/2009-es 65 előadással. Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.


szinhaz_2A Nemzeti 2013/2014-es évada június 6-án évadzáró társulati üléssel lezárult, ahol átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját, valamint a Farkas-Ratkó díjat. A díjazottak: Szatory Dávid, Trill Zsolt, Tompos Kátya, Kozma András és Márton Éva voltak. A munka azonban nem állt meg, javában készülnek a szeptemberi bemutatók. Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben: Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. Emellett elkészült Gombrowicz Operett című darabja Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével, melynek bemutatója szeptember 5-én lesz – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A következő évad ősbemutatói között lesz A nagyúr és a Körhinta. A színház emellett továbbra is ügyel az évfordulós megemlékezésekre, így Molnár Ferenc: A fehér felhő című darabja az I. világháború kitörése 100. évfordulójának állít emléket. Mindemellett a közönség láthatja majd William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját David Doiasvili rendezésében. Vidnyánszky Attila rendezésében pedig a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját: Mihail Bulgakov: Don Quijote című művét, valamint a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című drámáját. Az évad során többek között műsorra tűzik még Franz Kafka: A per, Ratkó József: Segítsd a királyt!, Maxim Gorkij: Éjjeli menedékhely, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Csiky Gergely: Ingyenélők, Henrik Ibsen: Brand, Márai Sándor: Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia (két egyfelvonásos), Urbán Gyula: Egerek (munkacím), William Nicholson: Árnyország című műveket is.


A Nemzeti társulata is bővül: „A következő évadban két színész szerződik a Nemzetihez, Bakos-Kis Gábor és Olt Tamás. Mindketten több előadásban szerepeltek már eddig is. Vendégművészként - többek között - Trokán Nóra, Trokán Anna, Mátray László, Pál András és Huszárik Kata fog játszani nálunk. Színházunk természetesen a jövőben is folytatja együttműködését a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival” – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Kaposvári Egyetem február 20-án írt alá együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a kaposvári egyetem művészeti karán tanuló hallgatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. Az intézmény látványtervezői, mozgókép és színészi szakain tanulók előadásokban kapnak szerepeket, részt vesznek a készülő produkciók létrehozásában, így bekapcsolódhatnak az alkotói folyamatokba. „A Nemzeti Színház számára kiemelten fontos, hogy közvetlen szakmai kapcsolatot tartson fenn azokkal a műhelyekkel, oktatási intézményekkel, amelyek a színházművészet leendői alkotóit képezik" - állt az együttműködés kapcsán kiadott közleményben.


Fotók: Nemzeti Színház Facebook oldala

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma