IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2014.08.19
Wéber Anikó

Negyvenezer fővel csökkent a Nemzeti Színház nézőközönsége Vidnyánszky első évadában – írta múlt héten a Hír24. A Nemzeti válaszában kiemelte: az elmúlt év során a Nemzeti Színház repertoárja bővült, színesedett, és a következő évadban is a közönségszám emeléséért fognak dolgozni.

„Az elmúlt napokban ismét előkerültek olyan megközelítések, amelyek a Nemzeti Színház múltbeli és jelen évadai közötti látogatószámokat tendenciózusan vetik össze. A színház látogatottságára vonatkozó kép ennél azonban sokkal árnyaltabb.” –írta közleményében a Nemzeti Színház, mellyel a Hír24 múlt csütörtöki cikkére válaszolt.

szinhaz

„Mint a Nemzeti Színház által átküldött adatokból kiderül, Alföldi utolsó évada, tehát a 2012/2013-as évad összesen 129 ezer nézőt hozott, ehhez képest Vidnyánszky első évada 88 ezer nézőt tudott a színházba becsalogatni. Ez annyit jelent, hogy a színház egyik évről a másikra nézői harmadát elveszítette, összesen 40 ezer főt” – írta a Hír24 augusztus 14-én.


Válaszként a színház elmondta: A Nemzeti Színház 2013/14-es évada során 340 előadást játszott, ebből 20-at vidéken illetve meghívásoknak eleget téve, külföldi fesztiválokon. Ez utóbbi szám hétszer annyi, mint amennyit 2008/09-ben teljesített a színház. Az elmúlt évadban a Nemzetiben 71 különböző produkció került színre, ebből 16 idegennyelvű, a színház nemzetközi fesztiváljára érkezett előadás volt. Ez a két szám öt évaddal ezelőtt 43 illetve nulla volt. A színház összesen 111 vendégelőadást fogadott, szemben a 2008/2009-es 65 előadással. Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.


szinhaz_2A Nemzeti 2013/2014-es évada június 6-án évadzáró társulati üléssel lezárult, ahol átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját, valamint a Farkas-Ratkó díjat. A díjazottak: Szatory Dávid, Trill Zsolt, Tompos Kátya, Kozma András és Márton Éva voltak. A munka azonban nem állt meg, javában készülnek a szeptemberi bemutatók. Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben: Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. Emellett elkészült Gombrowicz Operett című darabja Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével, melynek bemutatója szeptember 5-én lesz – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A következő évad ősbemutatói között lesz A nagyúr és a Körhinta. A színház emellett továbbra is ügyel az évfordulós megemlékezésekre, így Molnár Ferenc: A fehér felhő című darabja az I. világháború kitörése 100. évfordulójának állít emléket. Mindemellett a közönség láthatja majd William Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját David Doiasvili rendezésében. Vidnyánszky Attila rendezésében pedig a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját: Mihail Bulgakov: Don Quijote című művét, valamint a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként Zelei Miklós: Zoltán újratemetve című drámáját. Az évad során többek között műsorra tűzik még Franz Kafka: A per, Ratkó József: Segítsd a királyt!, Maxim Gorkij: Éjjeli menedékhely, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Csiky Gergely: Ingyenélők, Henrik Ibsen: Brand, Márai Sándor: Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia (két egyfelvonásos), Urbán Gyula: Egerek (munkacím), William Nicholson: Árnyország című műveket is.


A Nemzeti társulata is bővül: „A következő évadban két színész szerződik a Nemzetihez, Bakos-Kis Gábor és Olt Tamás. Mindketten több előadásban szerepeltek már eddig is. Vendégművészként - többek között - Trokán Nóra, Trokán Anna, Mátray László, Pál András és Huszárik Kata fog játszani nálunk. Színházunk természetesen a jövőben is folytatja együttműködését a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival” – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.


A Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Kaposvári Egyetem február 20-án írt alá együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a kaposvári egyetem művészeti karán tanuló hallgatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. Az intézmény látványtervezői, mozgókép és színészi szakain tanulók előadásokban kapnak szerepeket, részt vesznek a készülő produkciók létrehozásában, így bekapcsolódhatnak az alkotói folyamatokba. „A Nemzeti Színház számára kiemelten fontos, hogy közvetlen szakmai kapcsolatot tartson fenn azokkal a műhelyekkel, oktatási intézményekkel, amelyek a színházművészet leendői alkotóit képezik" - állt az együttműködés kapcsán kiadott közleményben.


Fotók: Nemzeti Színház Facebook oldala

Kulcsszavak:

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma