15_eves

2015.07.19
Polgári Lilla

Balla Márta friss jelenség a hazai képzőművészeti színtéren. Egy Nagy-Britanniát, Új-Zélandot és Spanyolországot érintő útkeresés után 2013-ban tért vissza Budapestre, ahol a művészi alkotások készítése mellett tolmácsol, fordít, sőt, japán harcművészetet oktat. Balla Mártával a Kollázs – Brasserie & Barban látható művei kapcsán beszélgettünk.

Jelenleg a Kollázs – Brasserie & Barban láthatók a műveid a Gresham Palotában. Hogyan kerültél ebbe a projektbe?
Megismerkedtem Alexander Tinei-jel, egy moldáv származású festőművésszel. Rajta keresztül csatlakoztam egy csoportba, ahol fiatal képzőművészek szoktak összeülni és közösen alkotnak. Tinei ezen kívül együtt dolgozik Tóth Pál Sándor kurátorral is, ő látta a csoport munkáit, amik közül az enyémeket is kiválasztotta ehhez a kiállításhoz.


BallaMarti_kep


Elsősorban milyen technikákkal dolgozol?
Festészettel, de nem áll tőlem távol a papírmunka, a kollázs, a nyomászati technikák, fa- és linóleummetszetek készítése sem.


A Valenciai Műszaki Egyetem San Carlos Képzőművészeti Karán tanultál. Miért ezt az iskolát választottad?
Nagyobb körút vezetett oda. Magyarországot már 2001-ben elhagytam, először Angliában éltem, ahol nyelvet tanultam elsősorban, 2003-ban pedig kiköltöztem Új-Zélandra. Már korábban is érdeklődtem a művészetek iránt, de csak utóbbi országban tudtam rálelni azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számomra. Ott jött az elhatározás, hogy szeretnék ezen a vonalon professzionálisan tanulni. Azért választottam Spanyolországot, mert ott egyensúlyban tartják a hagyományos és a kortárs képzőművészet elemeit, különösen a Valenciai Egyetemen. Itt 2012-ben végeztem, a következő évben tértem vissza Budapestre.


levitation


Előtte itthon tanultál valami mást?
Nemzetközi marketing szakon szereztem egy közgazdász diplomát. Igazából az első szakmám kényszerválasztás volt, de sikerült ebből is kihoznom a legjobbat. Szerencsére olyan céghez kerültem, aminek hittem is a termékeiben, így meg tudtam ragadni a kreatív oldalát is a feladatoknak.


Ma még foglalkozol ezzel a szakmával?
Már nem, azóta átlovagoltam a nyelvoktatásra, mellette tolmácsolok, fordítok, illetve illusztrációkkal is foglalkozok.


Hogy tudod ezeket az elfoglaltságokat összeegyeztetni?
Az alkotásra próbálok minél több időt szentelni. A nyelvvel való munkának az az előnye, hogy az órákat délután tartom általában, amikor mások végeznek a munkájukkal. Így reggel kilenctől négyig tudok alkotni a műteremben, utána pedig dolgozok. Mellette egy japán harcművészeti ággal, az aikidóval foglalkozok immár 12 éve, amit oktatok is.


ballamarta1


A művészet terén mik inspirálnak?
Bármi. Nagyon mélyen érdekel, a saját tapasztalatomból kiindulva a művész maga a mai világban, a globalizációban, a művész, mint turista, mint nomád. Elég sok munkám erre alapul, illetve érdekelnek még a különböző társadalmi kérdések, mint például az emlékezés. Érdekes helyzetben vagyok, mivel nem itthon végeztem, ezért teljesen újra kell tanulnom az itteni művészeti világot, illetve megismerni az alkotókat, szervezeteket. Többnyire Valenciában állítottam ki, az itthoni kiállítások vonala igazából csak most kezd beindulni. Júniusban 10 napot egy horvátországi művésztelepen töltöttem. A SIAC (Splitska International Artist Residency - Orosz Lajos képzőművész szervezésében) keretén belül készült munkákat Splitska-n állítottuk ki, idén ősszel pedig Magyarországon is bemutatjuk az ott született alkotásokat.


https://www.facebook.com/pages/SIAC/785424318164593?sk=timeline

 

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma