hangf_spotify_banner_728x90

2015.07.19
Polgári Lilla

Balla Márta friss jelenség a hazai képzőművészeti színtéren. Egy Nagy-Britanniát, Új-Zélandot és Spanyolországot érintő útkeresés után 2013-ban tért vissza Budapestre, ahol a művészi alkotások készítése mellett tolmácsol, fordít, sőt, japán harcművészetet oktat. Balla Mártával a Kollázs – Brasserie & Barban látható művei kapcsán beszélgettünk.

Jelenleg a Kollázs – Brasserie & Barban láthatók a műveid a Gresham Palotában. Hogyan kerültél ebbe a projektbe?
Megismerkedtem Alexander Tinei-jel, egy moldáv származású festőművésszel. Rajta keresztül csatlakoztam egy csoportba, ahol fiatal képzőművészek szoktak összeülni és közösen alkotnak. Tinei ezen kívül együtt dolgozik Tóth Pál Sándor kurátorral is, ő látta a csoport munkáit, amik közül az enyémeket is kiválasztotta ehhez a kiállításhoz.


BallaMarti_kep


Elsősorban milyen technikákkal dolgozol?
Festészettel, de nem áll tőlem távol a papírmunka, a kollázs, a nyomászati technikák, fa- és linóleummetszetek készítése sem.


A Valenciai Műszaki Egyetem San Carlos Képzőművészeti Karán tanultál. Miért ezt az iskolát választottad?
Nagyobb körút vezetett oda. Magyarországot már 2001-ben elhagytam, először Angliában éltem, ahol nyelvet tanultam elsősorban, 2003-ban pedig kiköltöztem Új-Zélandra. Már korábban is érdeklődtem a művészetek iránt, de csak utóbbi országban tudtam rálelni azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számomra. Ott jött az elhatározás, hogy szeretnék ezen a vonalon professzionálisan tanulni. Azért választottam Spanyolországot, mert ott egyensúlyban tartják a hagyományos és a kortárs képzőművészet elemeit, különösen a Valenciai Egyetemen. Itt 2012-ben végeztem, a következő évben tértem vissza Budapestre.


levitation


Előtte itthon tanultál valami mást?
Nemzetközi marketing szakon szereztem egy közgazdász diplomát. Igazából az első szakmám kényszerválasztás volt, de sikerült ebből is kihoznom a legjobbat. Szerencsére olyan céghez kerültem, aminek hittem is a termékeiben, így meg tudtam ragadni a kreatív oldalát is a feladatoknak.


Ma még foglalkozol ezzel a szakmával?
Már nem, azóta átlovagoltam a nyelvoktatásra, mellette tolmácsolok, fordítok, illetve illusztrációkkal is foglalkozok.


Hogy tudod ezeket az elfoglaltságokat összeegyeztetni?
Az alkotásra próbálok minél több időt szentelni. A nyelvvel való munkának az az előnye, hogy az órákat délután tartom általában, amikor mások végeznek a munkájukkal. Így reggel kilenctől négyig tudok alkotni a műteremben, utána pedig dolgozok. Mellette egy japán harcművészeti ággal, az aikidóval foglalkozok immár 12 éve, amit oktatok is.


ballamarta1


A művészet terén mik inspirálnak?
Bármi. Nagyon mélyen érdekel, a saját tapasztalatomból kiindulva a művész maga a mai világban, a globalizációban, a művész, mint turista, mint nomád. Elég sok munkám erre alapul, illetve érdekelnek még a különböző társadalmi kérdések, mint például az emlékezés. Érdekes helyzetben vagyok, mivel nem itthon végeztem, ezért teljesen újra kell tanulnom az itteni művészeti világot, illetve megismerni az alkotókat, szervezeteket. Többnyire Valenciában állítottam ki, az itthoni kiállítások vonala igazából csak most kezd beindulni. Júniusban 10 napot egy horvátországi művésztelepen töltöttem. A SIAC (Splitska International Artist Residency - Orosz Lajos képzőművész szervezésében) keretén belül készült munkákat Splitska-n állítottuk ki, idén ősszel pedig Magyarországon is bemutatjuk az ott született alkotásokat.


https://www.facebook.com/pages/SIAC/785424318164593?sk=timeline

 

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

vidnyanszky_attila_R

2019.05.22

Újabb Tragédia-ötleteken töri a fejét Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója rendezi a következő évad első premierjét, a Rocco és fivéreit, amelytől azt reméli: meghódítja a budapesti közönségen túl a szentpétervári színházi olimpia résztvevőit is. Wass Albertről, elrugaszkodásról és önmérsékletről is beszélgettünk a múlt heti évadismertetésen. INTERJÚ.

bogdan-arpad-getto-balboa-1R

2019.05.22

A budapesti Art+ Cinemában május 23-án a kezdődő roma filmfesztivál témája a küzdőszellem, ezért a programban roma bokszolókról szóló alkotások is szerepelnek. Közéjük tartozik Bogdán Árpád Magyar Filmdíjas Gettó Balboa című dokumentumfilmje is. A forgatókönyíró-rendező Bogdán Árpád nagy hangsúlyt helyez a nehézségek legyőzésére, a felkészülésre, kevesebbet a tényleges meccsekre.

muzeumok_majalisa_2019
2019.05.22

A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.

Szeptember 21-én nyolcadik alkalommal, 35 fővárosi színház részvételével rendezik meg a népszerű évadnyitó fesztivált, amelyre idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését. A szervezők elsősorban 18 év feletti, legalább közpfokú végzettséggel rendelkező, proaktív és gyors, elkötelezett színházlátogatókat keresnek. Jelentkezni az onkentes@szinhazakejszakaja.hu címen, önéletrajz megküldésével június 15-ig lehet.

Három festményt és két bronzszobrot adott vissza a német állam Heinrich Ueberall, a nácizmus idején üldöztetést elszenvedő műkereskedő örököseinek. A műveket hajdan hitelek zálogaként helyezték letétbe a Dresdner Banknál, amelytől az egykori porosz állam vásárolta meg 1935-ben további több mint 4 ezer műalkotással együtt. A műtárgyakat visszaadó Porosz Kulturális Javak Alapítványa szerint az 1939-ben elhunyt Heinrich Ueberall azért kényszerült zálogba adni a műveket a hitelek fejében, mert zsidóként üldöztetésben volt része a náci rezsim idején. A visszaadott művek közül a festmények – Matteus Stom (1600-1641) Sára Ábrahám elé vezeti Hágárt, Bartholomeus van der Helst (1613-1670) Férfiképmás (másolat) és Frans Ykens (1601-1693) Csendélet című műve – eddig a Gemäldegalerie berlini művészeti múzeumban voltak.

A világhírű madridi múzeum menekítési tervet készít, hogy a művészeti alkotásokat megóvhassa olyan lehetséges károktól, mint például egy tűzeset vagy terrortámadás. A Prado idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A múzeum kiállítótermei számos neves művész – köztük Tiziano, Tintoretto, Rubens, Raffaello és Dürer – remekműveinek adnak otthont. Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával a Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma, melyet tavaly csaknem 2,9 millió látogató keresett fel.

Jokha al-Harthi ománi írónő nyerte el Celestial Bodies című regényéért a tekintélyes Nemzetközi Man Booker-díjat. Az írónő könyve az első arab nyelven írt regény, amely elnyerte az elismerést, Jokha al-Harthi pedig az első ománi női szerző, akinek művét angolra fordították. A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi díj 50 ezer fontos (18,6 millió forintos) fődíját egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója, az angol Marilyn Booth kapja. A Celestial Bodies három lánytestvér történetét meséli el a rabszolgatartó múlttal és a modern társadalmi problémákkal küzdő sivatagi országban. Az idei év volt az utolsó, amikor a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport szponzorálta a díjat. 18 év után a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány lesz az új főszponzor. A díj elnevezése is megváltozik: Nemzetközi Booker-díjnak fogják hívni.

Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás május 23-án 18 órakor a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában. A C.&M. 1100 MC című tárlat Szent Cirill és Metód ünnepnapja alkalmából a több mint 1100 éves szláv írásbeliség jelentőségét mutatja be. További információk itt.

Gyermekprogramok, workshopok, aukció és koncertek is várják az érdeklődőket május 25-én a Careneval elnevezésű jótékonysági rendezvényen az Ankertben Budapesten.

ankert

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával indul május 24-én az óbudai Esernyős közösségi tér új irodalmi sorozata a Fiatal Írók Szövetségének közreműködésével.

Pataki János Erdély kincsei – Barangolás csodás tájakon című könyvét május 22-én este mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Május 22-én 11 órakor nyílik a Természettudományi Múzeum új időszaki kiállítása, a Porondon a kiválasztottak, amelyben az év fajai mutatkoznak be. A biodiverzitás napján miniforgatag és előadás is lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma