Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.02.28
Kultúra.hu

Ma indul a Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozat, amelyre ezernél is több programmal több mint 400 művelődési ház és közösségi tér regisztrált. A programok célja a művelődési házak és a bennük folyó közösségi művelődés népszerűsítése. Videó

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba 2007-ben kapcsolódtak be a művelődési házak, melyek már 2012-ben Kultúrházak éjjel – nappal címmel önállósult programsorozatként jelentek meg. Az esemény célja a művelődési házak és terek, valamint az azokban folyó közösségi művelődés népszerűsítése, illetve a közművelődési terek nyitottságának, az ott tevékenykedő intézmények és szervezetek sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepüknek és lehetőségeiknek bemutatása.


kultur3


Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára többször is hangsúlyozta, hogy a művelődési házak milyen fontos szerepet töltenek be az emberek életében, hiszen évi 80 millió főt meghaladó látogatottságukkal a leggyakrabban felkeresett kulturális helyek Magyarországon.

Az rendezvénysorozat fővédnökségét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta el, a Magyar Népművelők Egyesülete együttműködő partnere pedig a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesülete.


A szervezők arra szeretnék felhívni a települések lakóinak figyelmét, hogy a közösségi művelődés terei, a művelődési házak, közösségi házak, faluházak nem csak programot nyújthatnak, hanem a helyi közösségek építésének és fejlesztésének, az új kulturális értékek létrehozásának, a hagyományok megőrzésének színterei.


kultur1


A programsorozathoz kapcsolódva három pályázatot is meghirdettek. A „Közművelődési szakmai innovációs pályázat” az intézmények számára jelenthet többletforrást a közösségi művelődéshez kapcsolódó, újszerű programjaik megvalósításában. „Az én sztorim” pályázaton kifejezetten a közművelődésben dolgozók indulhatnak napi munkájuk kreatív bemutatásával. „Az én kultúrházam” kiírás pedig azokat a látogatókat szólítja meg, akik saját kultúrházas élményeiket szeretnék megörökíteni.


Már hetekkel az indulás előtt rekordot döntött a rendezvénysorozathoz csatlakozó intézmények száma. A meghirdetett kulturális programok sokszínűsége is mutatja, hogy óriási érdeklődésre számíthat az idei program.

Kulcsszavak:

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma