15_eves

2014.02.28
Kultúra.hu

Ma indul a Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozat, amelyre ezernél is több programmal több mint 400 művelődési ház és közösségi tér regisztrált. A programok célja a művelődési házak és a bennük folyó közösségi művelődés népszerűsítése. Videó

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba 2007-ben kapcsolódtak be a művelődési házak, melyek már 2012-ben Kultúrházak éjjel – nappal címmel önállósult programsorozatként jelentek meg. Az esemény célja a művelődési házak és terek, valamint az azokban folyó közösségi művelődés népszerűsítése, illetve a közművelődési terek nyitottságának, az ott tevékenykedő intézmények és szervezetek sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepüknek és lehetőségeiknek bemutatása.


kultur3


Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára többször is hangsúlyozta, hogy a művelődési házak milyen fontos szerepet töltenek be az emberek életében, hiszen évi 80 millió főt meghaladó látogatottságukkal a leggyakrabban felkeresett kulturális helyek Magyarországon.

Az rendezvénysorozat fővédnökségét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta el, a Magyar Népművelők Egyesülete együttműködő partnere pedig a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesülete.


A szervezők arra szeretnék felhívni a települések lakóinak figyelmét, hogy a közösségi művelődés terei, a művelődési házak, közösségi házak, faluházak nem csak programot nyújthatnak, hanem a helyi közösségek építésének és fejlesztésének, az új kulturális értékek létrehozásának, a hagyományok megőrzésének színterei.


kultur1


A programsorozathoz kapcsolódva három pályázatot is meghirdettek. A „Közművelődési szakmai innovációs pályázat” az intézmények számára jelenthet többletforrást a közösségi művelődéshez kapcsolódó, újszerű programjaik megvalósításában. „Az én sztorim” pályázaton kifejezetten a közművelődésben dolgozók indulhatnak napi munkájuk kreatív bemutatásával. „Az én kultúrházam” kiírás pedig azokat a látogatókat szólítja meg, akik saját kultúrházas élményeiket szeretnék megörökíteni.


Már hetekkel az indulás előtt rekordot döntött a rendezvénysorozathoz csatlakozó intézmények száma. A meghirdetett kulturális programok sokszínűsége is mutatja, hogy óriási érdeklődésre számíthat az idei program.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma