NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.07

Tavaly nyáron rendezték meg az első homokszobrászati fesztivált Tinnyén, ahol a négy világvallás volt a találkozó témája. Idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a korszak jelentős politikusait és hadvezéreit formázták meg.

200

Monostori Ferenc szobrászművész tíz éve költözött Tinnyére családjával. Itt készítette el első homokszobrát, a két méter magas Szent István-mellszobrot. Korábban bronzzal és kővel dolgozott, 2003-as portugáliai utazása során találkozott először a homokszobrászattal. Ekkor szembesült azzal, hogy homokból viszonylag gyorsan, hatalmas alkotásokat lehet készíteni.

A művész szerint az a különösen szép a homokszobrászatban, hogy amíg a bronzból és a kőből készülő alkotások mintegy élettelenül állnak, addig a homokszobrok folyamatos küzdelemben állnak az őket érő természeti hatásokkal. Ezzel kéretlenül is figyelmeztetik visszatérő látogatóikat az idő könyörtelen múlására.

Ady_homokszobra

Tavaly nyáron rendezték meg az első homokszobrászati fesztivált Tinnyén, ahol a négy világvallás volt a találkozó témája. Az alkotások februárig szinte teljes épségben megmaradtak. Egészen egyedi látványt nyújtott a hófedte Krisztus- és Buddha-szobor – meséli a művész, aki egy csaknem 17 méter magas homokvár megformázásával három évvel ezelőtt Guinness-rekorder lett.

Idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a korszak jelentős politikusait és hadvezéreit formázták meg. Tavaly önerőből rendezték a fesztivált, most sikeresen pályáztak támogatásért a Nemzeti Kulturális Alapnál, így Monostori Ferenc egy nemzetközi csapat élén vághatott neki e páratlan emlékhely létrehozásának. Andrey Pinchuk Ukrajnából, Aaron Jimenez Ojeda Spanyolországból, Radovan Zivny pedig Csehországból érkezett a helyszínre.

100

Az elkészült alkotások, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Batthyány Lajos vagy Leiningen-Westerburg Károly, a legfiatalabb aradi vértanú rendkívüli igényességgel és részletességgel megformázott homokszobra ennek az európai brigádnak a tehetségét dicséri.

A kiállítás impozáns, 10 méter széles és 4 méter magas szoboregyüttese a jász huszárok és az osztrákok összecsapását ábrázolja. A világosi hadparancsot is megtagadó magyar lovasok mozgalmas csatajelenete elkészítéséhez 150 köbméter homokra, tíz napra és nyolc emberi kézre volt szükség.

10

Aki a kánikula ellenére mélyebb tartalmakra vágyik, könnyen felfedezheti, hogy Kossuth még ebben a közös kiállítótérben sem hajlandó megenyhülni hadvezére iránt. Szúrós tekintettel méregeti a tőle tíz méterre elhelyezkedő Görgey Artúrt, utalva ezzel kettejük immár örökre kibékíthetetlen szembenállására. Kossuth egyébként is különösen kiemelt személy a tinnyeiek életében, hiszen három és fél évig lakott a községben, a közelmúltban modernizált általános iskola is az ő nevét viseli.

Forrás: bama.hu

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma