2017.11.28

Kimagasló eredményeket értek el hazai kóruszeneszerzőink: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor. Őket és teljesítményüket ünnepeltük november 28-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át az Európai Kóruszeneszerzői Díj három magyar nyertesének.

Az alkotók a cappella és hangszerkíséretes kategóriákban kapták meg az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elismerését. Ennek apropóján Hoppál Péter megfogalmazta: kimagasló érték, kincs a magyar kórusmuzsika, és minden alkalmat meg kell ragadni annak ünneplésére.

 

_D0A6391_Copy1


Sok országra terjedt ki az a kórusmű pályázat, melyből a magyar versenyzők kerültek ki győztesen. Ebből is látszik, hogy hazánk nemcsak Bartók Béla és Kodály Zoltán örökségét őrzi, de a fiatal kórusszerzők is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a győztesek: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor nemcsak a kórusvilág figyelmét érdemelték ki, hanem a magyar kultúra nagykönyvébe is beírták nevüket eredményeikkel.

 

Az eseményen fellépett a Vörösmarty Leánykar Gyombolai Bálint karnagy vezetésével, majd Hoppál Péter átadta a Miniszteri Elismerő Okleveleket a három zeneszerzőnek, akik megnyerték az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a nyertes alkotásokat 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

 

_D0A6417_Copy
Tóth Péter átveszi a díjat


A 2017/2018-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest. Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon – írták korábban az MTI-n.

Tóth Péter kórusműveit a világ három kontinensén éneklik rendszeresen – olvashatjuk a zeneszerző oldalán, a petertoth.neten. „Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz, majd 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja” – olvashatjuk az életrajzában.

 

_D0A6430_Copy
Gyöngyösi Levente átveszi a díjat


Gyöngyösi Levente 1975-ben született Erdély fővárosában, Kolozsvárott. Ahogy életrajázban írja: „1989 novemberében, a romániai forradalom előtt egy hónappal családommal Magyarországra települtünk, ahol felvettek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, illetve zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke voltam.” Az ifjú művészt 1993-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének II. évfolyamára, ahol Orbán György volt a mestere, és 1999-ben diplomázott kiváló minősítéssel. Ugyanezen évben debütált a korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó, Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, mint számozott basszus-(continuo)játékos. Az együttesnek máig tagja, számos mű újkori világbemutatója, több operaelőadás, rengeteg magyarországi és külföldi koncert fűződik a nevükhöz.

 

Mint írja: „2000-ben, első nagy sikeremként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operámmal II. díjat nyertem.” Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként dolgozik, A Mester és Margarita című musicalt komponálja a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar részére, M. A. Bulgakov regénye nyomán, Várady Szabolcs szövegére. „Számos kimagasló szakmai kitüntetés birtokosa vagyok: Erkel Ferenc-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Artisjus-díj (2008), Márciusi Ifjak-díj (2009), Bartók-Pásztory díj (2009), Istvánffy Benedek-díj (2012, 2014)” – olvashatjuk a gyongyosilevente.hu oldalon.

 

_D0A6452_Copy
Balatoni Sándor átveszi a díjat


Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett – olvashatjuk a balatonisandor.hu oldalon. „Summa cum laude” diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként 2010-ben dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagyok növendékeként, majd 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. Tanárai Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész és Baróti István voltak. A művész 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára, 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. Részt vett Hannfried Lucke (2004), Dalibor Miklavcic (2013) mesterkurzusain és a London Organ Improvisation Course-on Gerard Brooks, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Ronny Krippner és Duncan Middleton vezetésével, de tanult 2013-ban Pierre Pincemaille, David Briggs és Tomas Adam Nowak kurzusain is Detmoldban. A zeneszerző 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben, 2009-ben kiérdemelte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusműpályázatának Különdíját, 2010-ben a pécsi egyházmegye millenniumi zeneszerzés pályázatán III. díjat kapott, 2014-ben a Kórusok éjszakája fesztivál kórusműpályázatán Különdíjat nyert. Műveit bemutatták többek között az összes szomszédos országban, Olaszországban, Belgiumban, Kínában és az Egyesült Államokban is, 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívó-díját, 2012-ben pedig kiérdemelte a Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjat. Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen, 2014-ben elnyerte a Fulbright ösztöndíjat az Eastman School of Music egyetemre, Rochesterbe, New Yorkba, ahol prof. David Higgsnél végezte doktori tanulmányait. Majd 2016-ban a Croatia Cantaton I. díjat kapott a Mecsek Kórussal, valamint elnyerte a Karnagyi Különdíjat is, novemberben Csorba díjat érdemelt ki Zöld és fény kompozíciójáért. Repertoárján kiemelt helyet kapnak a magyar orgonaművek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor összes orgonaműve is – olvashatjuk életrajzát az oldalán.Kultúra.hu

Forrás: Kultúra.hu/MTI/petertoth.net/gyongyosilevente.hu/balatonisandor.hu

V4-banner

5_WEB_Elem_Radnoti_masolata

2018.02.23

A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az idei Irodalom Éjszakáján 21 terézvárosi helyszínen március 21-én. A rendezvényen, amelynek témája a szerelem, 21 országból mutatnak be írókat és könyveket. Az esemény célja, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsák megszokott közegükből, az érdeklődőknek pedig különleges élményt nyújtsanak.

_D0A1439_Copy_masolata

2018.02.22

A magyarság a történelem viharai miatt önbizalomhiányos nemzetté vált, ezért is fontos, hogy végre elhiggye saját értékei létezését – mondta el dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár A kultúra gyarapít! című, az Országház Felsőházi termében megrendezett szakmai konferencián február 22-én. A tanácskozáson a kultúra közösségépítő, megtartó és gyarapító erejére hívták fel a figyelmet.

borito_kis

2018.02.22

Az idei színházi évad utolsó előadásként mutatják be február 24-én a Thália Színházban az Oscar című darabot. Az előadást a Sylvester Stallone főszereplésével készült ’91-es adaptáció tette ismerté, ám Csányi Sándor, a Thália Színház művészeti vezetője a február 22-ei sajtótájékoztatón elmondta: a mostani előadás nemcsak ezt, de a Louis de Funès főszereplésével készült filmet is túlszárnyalja majd.

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson: a progresszív rock legendás együttese június 29-én a Müpában ad koncertet. Az Uncertain Times című turnén az alapító-gitáros Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart. A koncerten megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, a dalok között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, már három dobosra írt szerzeményeikkel. Jegyek már kaphatóak.

A Kaláka együttes a Pesti Vigadóban ad koncertet március 2-án, amikor meghívott vendégeivel együtt búcsúztatja az Arany-emlékévet ünnepi koncert keretében. Az Arany 201 című koncerten fellép többek között Szirtes Edina Mókus, a Fool Moon, Fekete János Jammal, a Hungarian FolkEmbassy, Csík János, Dresch Mihály, Szabó T. Anna, Lackfi János, Hegedűs D. Géza, Jankovics Marcell és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Kaláka együttes megalakulása óta zenésít meg Arany János-verseket.

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma