782x90_kerilynnwilson_banner_ok

2017.11.28

Kimagasló eredményeket értek el hazai kóruszeneszerzőink: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor. Őket és teljesítményüket ünnepeltük november 28-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át az Európai Kóruszeneszerzői Díj három magyar nyertesének.

Az alkotók a cappella és hangszerkíséretes kategóriákban kapták meg az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elismerését. Ennek apropóján Hoppál Péter megfogalmazta: kimagasló érték, kincs a magyar kórusmuzsika, és minden alkalmat meg kell ragadni annak ünneplésére.

 

_D0A6391_Copy1


Sok országra terjedt ki az a kórusmű pályázat, melyből a magyar versenyzők kerültek ki győztesen. Ebből is látszik, hogy hazánk nemcsak Bartók Béla és Kodály Zoltán örökségét őrzi, de a fiatal kórusszerzők is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a győztesek: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor nemcsak a kórusvilág figyelmét érdemelték ki, hanem a magyar kultúra nagykönyvébe is beírták nevüket eredményeikkel.

 

Az eseményen fellépett a Vörösmarty Leánykar Gyombolai Bálint karnagy vezetésével, majd Hoppál Péter átadta a Miniszteri Elismerő Okleveleket a három zeneszerzőnek, akik megnyerték az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a nyertes alkotásokat 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

 

_D0A6417_Copy
Tóth Péter átveszi a díjat


A 2017/2018-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest. Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon – írták korábban az MTI-n.

Tóth Péter kórusműveit a világ három kontinensén éneklik rendszeresen – olvashatjuk a zeneszerző oldalán, a petertoth.neten. „Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz, majd 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja” – olvashatjuk az életrajzában.

 

_D0A6430_Copy
Gyöngyösi Levente átveszi a díjat


Gyöngyösi Levente 1975-ben született Erdély fővárosában, Kolozsvárott. Ahogy életrajázban írja: „1989 novemberében, a romániai forradalom előtt egy hónappal családommal Magyarországra települtünk, ahol felvettek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, illetve zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke voltam.” Az ifjú művészt 1993-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének II. évfolyamára, ahol Orbán György volt a mestere, és 1999-ben diplomázott kiváló minősítéssel. Ugyanezen évben debütált a korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó, Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, mint számozott basszus-(continuo)játékos. Az együttesnek máig tagja, számos mű újkori világbemutatója, több operaelőadás, rengeteg magyarországi és külföldi koncert fűződik a nevükhöz.

 

Mint írja: „2000-ben, első nagy sikeremként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operámmal II. díjat nyertem.” Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként dolgozik, A Mester és Margarita című musicalt komponálja a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar részére, M. A. Bulgakov regénye nyomán, Várady Szabolcs szövegére. „Számos kimagasló szakmai kitüntetés birtokosa vagyok: Erkel Ferenc-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Artisjus-díj (2008), Márciusi Ifjak-díj (2009), Bartók-Pásztory díj (2009), Istvánffy Benedek-díj (2012, 2014)” – olvashatjuk a gyongyosilevente.hu oldalon.

 

_D0A6452_Copy
Balatoni Sándor átveszi a díjat


Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett – olvashatjuk a balatonisandor.hu oldalon. „Summa cum laude” diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként 2010-ben dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagyok növendékeként, majd 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. Tanárai Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész és Baróti István voltak. A művész 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára, 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. Részt vett Hannfried Lucke (2004), Dalibor Miklavcic (2013) mesterkurzusain és a London Organ Improvisation Course-on Gerard Brooks, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Ronny Krippner és Duncan Middleton vezetésével, de tanult 2013-ban Pierre Pincemaille, David Briggs és Tomas Adam Nowak kurzusain is Detmoldban. A zeneszerző 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben, 2009-ben kiérdemelte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusműpályázatának Különdíját, 2010-ben a pécsi egyházmegye millenniumi zeneszerzés pályázatán III. díjat kapott, 2014-ben a Kórusok éjszakája fesztivál kórusműpályázatán Különdíjat nyert. Műveit bemutatták többek között az összes szomszédos országban, Olaszországban, Belgiumban, Kínában és az Egyesült Államokban is, 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívó-díját, 2012-ben pedig kiérdemelte a Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjat. Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen, 2014-ben elnyerte a Fulbright ösztöndíjat az Eastman School of Music egyetemre, Rochesterbe, New Yorkba, ahol prof. David Higgsnél végezte doktori tanulmányait. Majd 2016-ban a Croatia Cantaton I. díjat kapott a Mecsek Kórussal, valamint elnyerte a Karnagyi Különdíjat is, novemberben Csorba díjat érdemelt ki Zöld és fény kompozíciójáért. Repertoárján kiemelt helyet kapnak a magyar orgonaművek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor összes orgonaműve is – olvashatjuk életrajzát az oldalán.Kultúra.hu

Forrás: Kultúra.hu/MTI/petertoth.net/gyongyosilevente.hu/balatonisandor.hu

CC_banner

Omega_1.4

2017.12.11

Az Omega élő történelem: már ötvenöt éve bizonyítják újra és újra, hogy különleges helyet foglalnak el zenei életünkben. Minden jelzőt elmondtak már az Omegáról, mégsem tudjuk pontosan, mi a titkuk, van-e egyáltalán? Kiderül december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában, az együttes jubileumi koncertjén.

macskafogo1.

2017.12.11

A Filmalap felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap saját hatáskörben végez el. A gyűjtés indítói átadják a már digitalizált és részben felújított 195 ezer képkockát.

Orlai_Produkcio_Az_oroszlan_telen_proba3
2017.12.11

James Goldman Az oroszlán télen című drámáját világszerte nagy sikerrel játsszák, 1968-ban film is készült belőle. A hazai előadásban Plantagenet Henrik angol királyt Gálffi László, a feleségét, Aragóniai Eleonórát Hernádi Judit, Oroszlánszívű Richárdot, Schruff Milán alakítja. A Szikszai Rémusz rendezte darabot december 21-én mutatja be az Orlai Produkciós Iroda.

Magyarországon ritkán látható darabot mutat be új fordításban a Radnóti Színház: Tennessee Williams Üvegfigurák című négyszereplős színdarabját Valló Péter állítja színpadra, a premiert december 16-án, szombaton tartják. A Radnóti Színház előadásában Kováts Adél, Lovas Rozi, Porogi Ádám és Nagy Dániel Viktor játszik.

Hatalmas érdeklődés kíséri Zalaegerszegen a Seuso-kincseket bemutató tárlatot: tizenkét napja látogatható a kiállítás és december 9-én már a tízezredik látogatót köszöntötték a Göcseji Múzeumban. A vándorkiállítás tízezredik látogatóját, Horvát Józsefet, feleségét és két kisgyermeküket Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója és Balaicz Zoltán, a város polgármestere fogadta.

ETŰDÖK címmel nyílt sokszínű, kortárs képzőművészeti válogatás a KOGART tihanyi galériájában november 25-én. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány válogatásában bemutatott, a galériában 2018. április 8-ig látható alkotások a képzőművészet különböző szegmenseibe vezetik be a nézőt, egyfajta útmutatóként szolgálva a művészetek iránt elkötelezettek számára.

A hevesi megyeszékhelyen Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatához kapcsolódóan megalakult Eger Város Ifjúsági Kórusa, amely teljes létszámában december 11-én mutatkozik be az Xmas Swing című adventi koncerten, a Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központban.

Boldi és Csernus Tibor – a szobrászat és festészet alkotói, két külön műfajé, melyek rivalizálása századok óta a kiállítóterek sajátos élcelődésének tárgya. A Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán a két művész alkotásai azonban nem ütköznek, nem gáncsolják egymást: a maguk elemi módján, közösen mesélnek alakról és formáról. A tárlat január 22-ig megtekinthető a Hegyvidéki Galériában.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma