2017.11.28

Kimagasló eredményeket értek el hazai kóruszeneszerzőink: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor. Őket és teljesítményüket ünnepeltük november 28-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át az Európai Kóruszeneszerzői Díj három magyar nyertesének.

Az alkotók a cappella és hangszerkíséretes kategóriákban kapták meg az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elismerését. Ennek apropóján Hoppál Péter megfogalmazta: kimagasló érték, kincs a magyar kórusmuzsika, és minden alkalmat meg kell ragadni annak ünneplésére.

 

_D0A6391_Copy1


Sok országra terjedt ki az a kórusmű pályázat, melyből a magyar versenyzők kerültek ki győztesen. Ebből is látszik, hogy hazánk nemcsak Bartók Béla és Kodály Zoltán örökségét őrzi, de a fiatal kórusszerzők is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a győztesek: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor nemcsak a kórusvilág figyelmét érdemelték ki, hanem a magyar kultúra nagykönyvébe is beírták nevüket eredményeikkel.

 

Az eseményen fellépett a Vörösmarty Leánykar Gyombolai Bálint karnagy vezetésével, majd Hoppál Péter átadta a Miniszteri Elismerő Okleveleket a három zeneszerzőnek, akik megnyerték az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a nyertes alkotásokat 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

 

_D0A6417_Copy
Tóth Péter átveszi a díjat


A 2017/2018-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest. Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon – írták korábban az MTI-n.

Tóth Péter kórusműveit a világ három kontinensén éneklik rendszeresen – olvashatjuk a zeneszerző oldalán, a petertoth.neten. „Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz, majd 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja” – olvashatjuk az életrajzában.

 

_D0A6430_Copy
Gyöngyösi Levente átveszi a díjat


Gyöngyösi Levente 1975-ben született Erdély fővárosában, Kolozsvárott. Ahogy életrajázban írja: „1989 novemberében, a romániai forradalom előtt egy hónappal családommal Magyarországra települtünk, ahol felvettek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, illetve zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke voltam.” Az ifjú művészt 1993-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének II. évfolyamára, ahol Orbán György volt a mestere, és 1999-ben diplomázott kiváló minősítéssel. Ugyanezen évben debütált a korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó, Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, mint számozott basszus-(continuo)játékos. Az együttesnek máig tagja, számos mű újkori világbemutatója, több operaelőadás, rengeteg magyarországi és külföldi koncert fűződik a nevükhöz.

 

Mint írja: „2000-ben, első nagy sikeremként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operámmal II. díjat nyertem.” Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként dolgozik, A Mester és Margarita című musicalt komponálja a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar részére, M. A. Bulgakov regénye nyomán, Várady Szabolcs szövegére. „Számos kimagasló szakmai kitüntetés birtokosa vagyok: Erkel Ferenc-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Artisjus-díj (2008), Márciusi Ifjak-díj (2009), Bartók-Pásztory díj (2009), Istvánffy Benedek-díj (2012, 2014)” – olvashatjuk a gyongyosilevente.hu oldalon.

 

_D0A6452_Copy
Balatoni Sándor átveszi a díjat


Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett – olvashatjuk a balatonisandor.hu oldalon. „Summa cum laude” diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként 2010-ben dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagyok növendékeként, majd 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. Tanárai Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész és Baróti István voltak. A művész 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára, 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. Részt vett Hannfried Lucke (2004), Dalibor Miklavcic (2013) mesterkurzusain és a London Organ Improvisation Course-on Gerard Brooks, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Ronny Krippner és Duncan Middleton vezetésével, de tanult 2013-ban Pierre Pincemaille, David Briggs és Tomas Adam Nowak kurzusain is Detmoldban. A zeneszerző 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben, 2009-ben kiérdemelte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusműpályázatának Különdíját, 2010-ben a pécsi egyházmegye millenniumi zeneszerzés pályázatán III. díjat kapott, 2014-ben a Kórusok éjszakája fesztivál kórusműpályázatán Különdíjat nyert. Műveit bemutatták többek között az összes szomszédos országban, Olaszországban, Belgiumban, Kínában és az Egyesült Államokban is, 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívó-díját, 2012-ben pedig kiérdemelte a Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjat. Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen, 2014-ben elnyerte a Fulbright ösztöndíjat az Eastman School of Music egyetemre, Rochesterbe, New Yorkba, ahol prof. David Higgsnél végezte doktori tanulmányait. Majd 2016-ban a Croatia Cantaton I. díjat kapott a Mecsek Kórussal, valamint elnyerte a Karnagyi Különdíjat is, novemberben Csorba díjat érdemelt ki Zöld és fény kompozíciójáért. Repertoárján kiemelt helyet kapnak a magyar orgonaművek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor összes orgonaműve is – olvashatjuk életrajzát az oldalán.Kultúra.hu

Forrás: Kultúra.hu/MTI/petertoth.net/gyongyosilevente.hu/balatonisandor.hu

42202491_1852967491425827_1752762946473164800_n

2018.09.25

Fennállásának huszadik évét ünnepli a Falk Miksa utcában található Virág Judit Galéria, amely első aukcióját 1998. október 5-én tartotta a Budapest Kongresszusi Központban. Az évforduló alkalmából idén szintén október 5-én tartják meg a jubileumi aukciójukat, amelyen 212 tétel, köztük számos hazai nagymester remekműve szerepel.

margo_2018_3nap_valuska-30504_nyomdai_

2018.09.25

Negyven kiadó mutatja be legfrissebb köteteit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 18. és 21. között a Várkert Bazárban, ahol számos népszerű külföldi író is bemutatkozik. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként szervezett esemény négy helyszínén egymást követik az irodalmi programok.

_D0A1251_Copy

2018.09.25

Csaknem négyszáz látogató volt kíváncsi az NKA Fesztiválhajóra, amelyet a MANK Nonprofit Kft. indított el a Dunán szeptember 24-én. A fedélzeten a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) létrehozásának 25. évfordulója alkalmából 25 éves képzőművészek műveiből nyílt kiállítás.

A Debreceni Egyetem (DE) az idén már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakájához. Ezúttal három városban – Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény –, 15 helyszínen, mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. A programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A 27 éves Darja Parhomenko győzött a bukaresti George Enescu klasszikus zenei nemzetközi verseny zongora kategóriájában! A fiatal orosz zongoraművész szoros küzdelmet vívott a második helyezettel, Daumants Liepinssel. A szeptember 1. és 23. között lezajlott George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki.

Johann Sebastian Bach orgonaművei szólalnak meg a Hold utcai református templom új orgonáján a Violin Travel sorozat őszi-téli szezonjában október 12-től újabb hét koncerten Budapesten. A közismert művek mellett az itthon ritkábban hallható darabok is megszólalnak Fassang László, Christoph Bossert (Németország), Benjamin Steens (Belgium), Vincent Thévenaz (Svájc), Szatmáry Zsigmond, Szabó Balázs és Mészáros Máté Zsolt tolmácsolásában.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Az évad első bemutatója november 15-én lesz: Giuseppe Verdi Otello című operáját Albu István állítja színpadra. Karácsony után, december 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, valamint A gyermek és a varázslatok című operát mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében. Országos bemutató lesz Giacomo Puccini A fecske című operájának áprilisi premierje Anger Ferenc rendezésében. Az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendez.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma