NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2017.11.28

Kimagasló eredményeket értek el hazai kóruszeneszerzőink: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor. Őket és teljesítményüket ünnepeltük november 28-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át az Európai Kóruszeneszerzői Díj három magyar nyertesének.

Az alkotók a cappella és hangszerkíséretes kategóriákban kapták meg az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elismerését. Ennek apropóján Hoppál Péter megfogalmazta: kimagasló érték, kincs a magyar kórusmuzsika, és minden alkalmat meg kell ragadni annak ünneplésére.

 

_D0A6391_Copy1


Sok országra terjedt ki az a kórusmű pályázat, melyből a magyar versenyzők kerültek ki győztesen. Ebből is látszik, hogy hazánk nemcsak Bartók Béla és Kodály Zoltán örökségét őrzi, de a fiatal kórusszerzők is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a győztesek: Tóth Péter, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor nemcsak a kórusvilág figyelmét érdemelték ki, hanem a magyar kultúra nagykönyvébe is beírták nevüket eredményeikkel.

 

Az eseményen fellépett a Vörösmarty Leánykar Gyombolai Bálint karnagy vezetésével, majd Hoppál Péter átadta a Miniszteri Elismerő Okleveleket a három zeneszerzőnek, akik megnyerték az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a nyertes alkotásokat 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

 

_D0A6417_Copy
Tóth Péter átveszi a díjat


A 2017/2018-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest. Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon – írták korábban az MTI-n.

Tóth Péter kórusműveit a világ három kontinensén éneklik rendszeresen – olvashatjuk a zeneszerző oldalán, a petertoth.neten. „Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait párhuzamosan folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ütő- és zeneszerzés szakra járt Schwarcz Oszkárhoz, illetve Kocsár Miklóshoz, majd 1985-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Petrovics Emil osztályába, ahol 1990-ben szerzett diplomát. A kilencvenes években számos kísérőzenét írt vidéki és budapesti színházak produkcióihoz és több évig dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanáraként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Zeneelmélet tanszékének tanszékvezetője. Számos kórusműve nyert díjat magyar és nemzetközi versenyeken, 2007-ben Erkel-díjat, 2009-ben KÓTA-díjat, 2013-ban Bartók–Pásztory Ditta-díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja” – olvashatjuk az életrajzában.

 

_D0A6430_Copy
Gyöngyösi Levente átveszi a díjat


Gyöngyösi Levente 1975-ben született Erdély fővárosában, Kolozsvárott. Ahogy életrajázban írja: „1989 novemberében, a romániai forradalom előtt egy hónappal családommal Magyarországra települtünk, ahol felvettek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, illetve zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke voltam.” Az ifjú művészt 1993-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének II. évfolyamára, ahol Orbán György volt a mestere, és 1999-ben diplomázott kiváló minősítéssel. Ugyanezen évben debütált a korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó, Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, mint számozott basszus-(continuo)játékos. Az együttesnek máig tagja, számos mű újkori világbemutatója, több operaelőadás, rengeteg magyarországi és külföldi koncert fűződik a nevükhöz.

 

Mint írja: „2000-ben, első nagy sikeremként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operámmal II. díjat nyertem.” Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként dolgozik, A Mester és Margarita című musicalt komponálja a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar részére, M. A. Bulgakov regénye nyomán, Várady Szabolcs szövegére. „Számos kimagasló szakmai kitüntetés birtokosa vagyok: Erkel Ferenc-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Artisjus-díj (2008), Márciusi Ifjak-díj (2009), Bartók-Pásztory díj (2009), Istvánffy Benedek-díj (2012, 2014)” – olvashatjuk a gyongyosilevente.hu oldalon.

 

_D0A6452_Copy
Balatoni Sándor átveszi a díjat


Balatoni Sándor 1983-ban született Pécsett – olvashatjuk a balatonisandor.hu oldalon. „Summa cum laude” diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen karvezetőként 2010-ben dr. Kamp Salamon és dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagyok növendékeként, majd 2011-ben köztársasági ösztöndíjasként diplomázott orgonaművészként a Pécsi Tudományegyetemen. Tanárai Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész és Baróti István voltak. A művész 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára, 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője. Részt vett Hannfried Lucke (2004), Dalibor Miklavcic (2013) mesterkurzusain és a London Organ Improvisation Course-on Gerard Brooks, Sophie Véronique Cauchefer Choplin, Ronny Krippner és Duncan Middleton vezetésével, de tanult 2013-ban Pierre Pincemaille, David Briggs és Tomas Adam Nowak kurzusain is Detmoldban. A zeneszerző 2004-ben megnyerte a Zsámbéki Országos orgonaverseny I. díját. A VII. és a VIII. salgótarjáni országos orgonaversenyen különdíjat nyert 2004-ben és 2007-ben, 2009-ben kiérdemelte a Magyar Jezsuita Rendtartomány kórusműpályázatának Különdíját, 2010-ben a pécsi egyházmegye millenniumi zeneszerzés pályázatán III. díjat kapott, 2014-ben a Kórusok éjszakája fesztivál kórusműpályázatán Különdíjat nyert. Műveit bemutatták többek között az összes szomszédos országban, Olaszországban, Belgiumban, Kínában és az Egyesült Államokban is, 2011-ben orgonajátékával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem Nívó-díját, 2012-ben pedig kiérdemelte a Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjat. Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen, 2014-ben elnyerte a Fulbright ösztöndíjat az Eastman School of Music egyetemre, Rochesterbe, New Yorkba, ahol prof. David Higgsnél végezte doktori tanulmányait. Majd 2016-ban a Croatia Cantaton I. díjat kapott a Mecsek Kórussal, valamint elnyerte a Karnagyi Különdíjat is, novemberben Csorba díjat érdemelt ki Zöld és fény kompozíciójáért. Repertoárján kiemelt helyet kapnak a magyar orgonaművek, így Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Lisznyay-Szabó Gábor összes orgonaműve is – olvashatjuk életrajzát az oldalán.Kultúra.hu

Forrás: Kultúra.hu/MTI/petertoth.net/gyongyosilevente.hu/balatonisandor.hu

KosaFerencRjpg

2018.12.12

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Pályájának legmeghatározóbb alkotása a Sára Sándorral és Csoóri Sándorral közösen készített Tízezer nap, mely a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon.

_D0A8370_Copy

2018.12.12

A Kodály-program idei, hárommilliárd forintos kerete után jövőre újabb két és fél milliárd forint áll az iskolák rendelkezésére, hogy lecseréljék évtizedek alatt megkopott hangszerállományukat. Hétvégén a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában ünnepi hangversenyt szerveztek a hangszerátadás köré, az eseményen a kultúráért felelős államtitkár is jelen volt.

Mentomelleny1_R
2018.12.12

Mentőmellény címmel nyílt meg kedden a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása Pécsett. Az Emberi Erőforrások Minisztrériumának ösztöndíja a hazai fiatal képzőművészek legrangosabb elismerése. A Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája harmadik alkalommal fogadja be a tárlatot, melyen 26 művész alkotása szerepel.

Napsugaras tornyok címmel Sándy Gyula építész munkásságát bemutató kiállítás nyílt a rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeumban. Sándyt szoros szálak fűzték a településhez, egyik első munkájaként az egykori Koháry utcában egy gazdasági épületet alakított át lakóházzá és az ő nevéhez fűződik a helyi református templom tornyának átépítése. Alkotásai számos szlovákiai városban, Rimaszombat mellett Breznóbányán és Kassán is megtalálhatók.

Az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche lesz a 69. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál, a Berlinale zsűrijének elnöke. Binoche a világ egyik nemzetközileg legismertebb színésznője. Több mint 70 filmben játszott és ő az első európai színésznő, aki a berlini, a velencei és a cannes-i filmfesztiválon is díjat nyert. A Berlinalét 2019-ben február 7. és 17. között rendezik meg.

A múzeumot szeptember 2-án porig rombolta a tűz, és a világ egyik legrégebben működő intézményének 20 millió darabból álló gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban. Az eddig megtalált darabok között szerepel több, brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna. A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt, Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Ez volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban.
Továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet. A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak. A tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Mucsi János koreográfus, érdemes művész közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, melyet a Hagyományok Házában tartanak december 16-án.

amazonok_danaidak

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma