Debut_Dij_2019

2017.05.30

A kortárs művészet legjobbjaival, premierekkel és ősbemutatókkal készül az őszre a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, mely október 6-án kezdődik és egészen október 22-éig tart. Mára már alapértelmezett eseménye az ősznek a CAFÉ Budapest, melynek egyik legfőbb célkitűzése „a kortárs művészet közelítése a közönség felé”.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata idén is valódi csemegéket tartogat a kortárs művészet rajongóinak számtalan műfajban, több mint 30 helyszínen, szerte Budapesten. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: „2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll a fókuszban” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testületének elnöke a fesztivál központi témáit és programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón május 30-án. „A kortárs művészet korunk lenyomata” – ezt szeretné közelebb vinni az emberekhez a CAFe Budapest, melynek keretében idén az izraeli művészettel és a zsidó kultúrával ismerkedhet a hazai, illetve a Budapestre látogató közönség.


_D0A9334_Copy

 

Avishai Cohen, a fenomenális nagybőgős triójával érkezik hazánkba, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és jazz műfaja fonódik össze, valamint lenyűgöző koreográfiával lép színpadra az Izrael Balett társulata. A tematikához illeszkedve Jerusalem My Love címmel készül különleges koncertre az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből válogat majd a CAFe Budapesthez kapcsolódó újzenei eseménysorozat, a jubileumát ünneplő Mini Fesztivál is. Káel Csaba a fesztivál 2017-es tematikájának bejelentése után kiemelte: Bartók Béla művészete idén is a fesztivál fókuszában áll majd, ám az idei Kodály-év kapcsán a másik nagy példaképünk, Kodály Zoltán művei is megjelennek a felhozatalban.


_D0A9358_Copy

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a kortárs művek a jelenről szólnak és azokat az eseményeket örökítik meg, melyek napjainkban történnek. „Esszenciálisan jelenik meg minden műben a kor” – emelte ki, majd hozzátette: a CAFe Budapest célkitűzése az, hogy minél több maradandó érték születését és bemutatását támogassa. A jelenkor történéseinek megragadásához kapcsolódóan kezdte el sorolni Bán Teodóra az idei fesztivál kiemelt bemutatóit: Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Compagnie Pál Frenák, Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, és LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett, mely – ahogy Káel Csaba is kiemelte – igazán megmutatja kortárs oldalát. Káel Csaba azt is elárulta, hogy a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. E mű arra mutat példát, hogyan közelíthetünk egy történelmi témát a jelenhez – tette hozzá Káel Csaba.


_D0A9385_Copy

 

A sajtótájékoztatón Katona András, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója, az Operatív Testület tagja elmondta: a CAFe Budapest elképesztő kínálatának köszönhetően rendkívül népszerű a turisták körében és jelentősen kibővíti a turisztikai időszakot a fővárosban. „A fesztiválra látogató emberek márkanagykövetekké válnak, ez pedig megfizethetetlen” a fesztivál szervezői, valamint a főváros számára – hangsúlyozta.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idején hazánkba látogat az Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző, Tan Dun, Multiversum című művének magyarországi bemutatójával érkezik Eötvös Péter és az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra. Fantasztikus jazzműsorral jelentkezik a legendás bariton, Thomas Quasthoff, itt lesz az elbűvölő és szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, és először mutatkozik be hazánkban a lélegzetelállító táncelőadásokat házfalakra álmodó Bandaloop.


_D0A9365_Copy

 

Ahogy Bán Teodóra is kiemelte: a CAFe Budapest több önálló tematikájú eseménysorozat megvalósításában is központi szerepet vállal, így idén valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat. Még pontosan egy hónapig, június 30-áig várja a személyes, megható, vicces vagy épp felkavaró budapesti történeteket az évek óta nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. A zsűri által kiválasztott műveket idén is különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál. A „fesztivál a fesztiválban” élményhez kapcsolódik a Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló 2. Budapest Ritmo világzenei fesztivál, melynek keretében október 6-ától szól majd a világ több mint húsz országából érkező fellépők zenéje. A 2. Budapest Ritmo keretében olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat a közönség, mint a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika „Mitsou” és Jawhar, valamint Lajkó Félix és a Vołosi – idén új helyszínen, az Akvárium Klubban.

 

A CAFe Budapest folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu honlapon találhatók információk.

A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra május 30-án kezdődik.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma