2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.05.30

A kortárs művészet legjobbjaival, premierekkel és ősbemutatókkal készül az őszre a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, mely október 6-án kezdődik és egészen október 22-éig tart. Mára már alapértelmezett eseménye az ősznek a CAFÉ Budapest, melynek egyik legfőbb célkitűzése „a kortárs művészet közelítése a közönség felé”.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata idén is valódi csemegéket tartogat a kortárs művészet rajongóinak számtalan műfajban, több mint 30 helyszínen, szerte Budapesten. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: „2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll a fókuszban” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testületének elnöke a fesztivál központi témáit és programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón május 30-án. „A kortárs művészet korunk lenyomata” – ezt szeretné közelebb vinni az emberekhez a CAFe Budapest, melynek keretében idén az izraeli művészettel és a zsidó kultúrával ismerkedhet a hazai, illetve a Budapestre látogató közönség.


_D0A9334_Copy

 

Avishai Cohen, a fenomenális nagybőgős triójával érkezik hazánkba, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és jazz műfaja fonódik össze, valamint lenyűgöző koreográfiával lép színpadra az Izrael Balett társulata. A tematikához illeszkedve Jerusalem My Love címmel készül különleges koncertre az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből válogat majd a CAFe Budapesthez kapcsolódó újzenei eseménysorozat, a jubileumát ünneplő Mini Fesztivál is. Káel Csaba a fesztivál 2017-es tematikájának bejelentése után kiemelte: Bartók Béla művészete idén is a fesztivál fókuszában áll majd, ám az idei Kodály-év kapcsán a másik nagy példaképünk, Kodály Zoltán művei is megjelennek a felhozatalban.


_D0A9358_Copy

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a kortárs művek a jelenről szólnak és azokat az eseményeket örökítik meg, melyek napjainkban történnek. „Esszenciálisan jelenik meg minden műben a kor” – emelte ki, majd hozzátette: a CAFe Budapest célkitűzése az, hogy minél több maradandó érték születését és bemutatását támogassa. A jelenkor történéseinek megragadásához kapcsolódóan kezdte el sorolni Bán Teodóra az idei fesztivál kiemelt bemutatóit: Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Compagnie Pál Frenák, Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, és LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett, mely – ahogy Káel Csaba is kiemelte – igazán megmutatja kortárs oldalát. Káel Csaba azt is elárulta, hogy a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. E mű arra mutat példát, hogyan közelíthetünk egy történelmi témát a jelenhez – tette hozzá Káel Csaba.


_D0A9385_Copy

 

A sajtótájékoztatón Katona András, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója, az Operatív Testület tagja elmondta: a CAFe Budapest elképesztő kínálatának köszönhetően rendkívül népszerű a turisták körében és jelentősen kibővíti a turisztikai időszakot a fővárosban. „A fesztiválra látogató emberek márkanagykövetekké válnak, ez pedig megfizethetetlen” a fesztivál szervezői, valamint a főváros számára – hangsúlyozta.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idején hazánkba látogat az Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző, Tan Dun, Multiversum című művének magyarországi bemutatójával érkezik Eötvös Péter és az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra. Fantasztikus jazzműsorral jelentkezik a legendás bariton, Thomas Quasthoff, itt lesz az elbűvölő és szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, és először mutatkozik be hazánkban a lélegzetelállító táncelőadásokat házfalakra álmodó Bandaloop.


_D0A9365_Copy

 

Ahogy Bán Teodóra is kiemelte: a CAFe Budapest több önálló tematikájú eseménysorozat megvalósításában is központi szerepet vállal, így idén valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat. Még pontosan egy hónapig, június 30-áig várja a személyes, megható, vicces vagy épp felkavaró budapesti történeteket az évek óta nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. A zsűri által kiválasztott műveket idén is különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál. A „fesztivál a fesztiválban” élményhez kapcsolódik a Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló 2. Budapest Ritmo világzenei fesztivál, melynek keretében október 6-ától szól majd a világ több mint húsz országából érkező fellépők zenéje. A 2. Budapest Ritmo keretében olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat a közönség, mint a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika „Mitsou” és Jawhar, valamint Lajkó Félix és a Vołosi – idén új helyszínen, az Akvárium Klubban.

 

A CAFe Budapest folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu honlapon találhatók információk.

A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra május 30-án kezdődik.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma