NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.05.30

A kortárs művészet legjobbjaival, premierekkel és ősbemutatókkal készül az őszre a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, mely október 6-án kezdődik és egészen október 22-éig tart. Mára már alapértelmezett eseménye az ősznek a CAFÉ Budapest, melynek egyik legfőbb célkitűzése „a kortárs művészet közelítése a közönség felé”.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata idén is valódi csemegéket tartogat a kortárs művészet rajongóinak számtalan műfajban, több mint 30 helyszínen, szerte Budapesten. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: „2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll a fókuszban” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testületének elnöke a fesztivál központi témáit és programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón május 30-án. „A kortárs művészet korunk lenyomata” – ezt szeretné közelebb vinni az emberekhez a CAFe Budapest, melynek keretében idén az izraeli művészettel és a zsidó kultúrával ismerkedhet a hazai, illetve a Budapestre látogató közönség.


_D0A9334_Copy

 

Avishai Cohen, a fenomenális nagybőgős triójával érkezik hazánkba, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és jazz műfaja fonódik össze, valamint lenyűgöző koreográfiával lép színpadra az Izrael Balett társulata. A tematikához illeszkedve Jerusalem My Love címmel készül különleges koncertre az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből válogat majd a CAFe Budapesthez kapcsolódó újzenei eseménysorozat, a jubileumát ünneplő Mini Fesztivál is. Káel Csaba a fesztivál 2017-es tematikájának bejelentése után kiemelte: Bartók Béla művészete idén is a fesztivál fókuszában áll majd, ám az idei Kodály-év kapcsán a másik nagy példaképünk, Kodály Zoltán művei is megjelennek a felhozatalban.


_D0A9358_Copy

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a kortárs művek a jelenről szólnak és azokat az eseményeket örökítik meg, melyek napjainkban történnek. „Esszenciálisan jelenik meg minden műben a kor” – emelte ki, majd hozzátette: a CAFe Budapest célkitűzése az, hogy minél több maradandó érték születését és bemutatását támogassa. A jelenkor történéseinek megragadásához kapcsolódóan kezdte el sorolni Bán Teodóra az idei fesztivál kiemelt bemutatóit: Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Compagnie Pál Frenák, Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, és LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett, mely – ahogy Káel Csaba is kiemelte – igazán megmutatja kortárs oldalát. Káel Csaba azt is elárulta, hogy a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. E mű arra mutat példát, hogyan közelíthetünk egy történelmi témát a jelenhez – tette hozzá Káel Csaba.


_D0A9385_Copy

 

A sajtótájékoztatón Katona András, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója, az Operatív Testület tagja elmondta: a CAFe Budapest elképesztő kínálatának köszönhetően rendkívül népszerű a turisták körében és jelentősen kibővíti a turisztikai időszakot a fővárosban. „A fesztiválra látogató emberek márkanagykövetekké válnak, ez pedig megfizethetetlen” a fesztivál szervezői, valamint a főváros számára – hangsúlyozta.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idején hazánkba látogat az Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző, Tan Dun, Multiversum című művének magyarországi bemutatójával érkezik Eötvös Péter és az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra. Fantasztikus jazzműsorral jelentkezik a legendás bariton, Thomas Quasthoff, itt lesz az elbűvölő és szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, és először mutatkozik be hazánkban a lélegzetelállító táncelőadásokat házfalakra álmodó Bandaloop.


_D0A9365_Copy

 

Ahogy Bán Teodóra is kiemelte: a CAFe Budapest több önálló tematikájú eseménysorozat megvalósításában is központi szerepet vállal, így idén valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat. Még pontosan egy hónapig, június 30-áig várja a személyes, megható, vicces vagy épp felkavaró budapesti történeteket az évek óta nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. A zsűri által kiválasztott műveket idén is különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál. A „fesztivál a fesztiválban” élményhez kapcsolódik a Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló 2. Budapest Ritmo világzenei fesztivál, melynek keretében október 6-ától szól majd a világ több mint húsz országából érkező fellépők zenéje. A 2. Budapest Ritmo keretében olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat a közönség, mint a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika „Mitsou” és Jawhar, valamint Lajkó Félix és a Vołosi – idén új helyszínen, az Akvárium Klubban.

 

A CAFe Budapest folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu honlapon találhatók információk.

A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra május 30-án kezdődik.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma