Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.05

Találkozz személyesen is a császári párral! Különleges koronázási ünnepségekkel és múltidéző programokkal várják a közönséget a hétvégén, június 9-én és 10-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. Hagyományőrzők idézik fel Ferenc József és Erzsébet királyné 1867. június 8-ai koronázásának különböző jeleneteit, miközben számos kísérőprogrammal is készülnek a szervezők.

2013_korvas04
Koronázással vár hétvégén a Gödöllői Királyi Kastély
Fotó: kiralyikastely.hu


Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét 151 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázták meg Magyarország királyává és királynéjává. Az évforduló alkalmából ezen a hétvégén újra megelevenedik a múlt, és két napra újra találkozhatunk az uralkodó párral nem máshol, mint a Gödöllői Királyi Kastélyban. Már szombaton, a reggeli órákban Gróf Andrássy Gyula megszemélyesítője fogadja a királyi párt a kastély díszudvarán, majd palotást táncol a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület. A Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatója interaktív vetélkedővel várja a közönséget a kastély parkjában, továbbá királyfi-királylány múzeumpedagógiai programra is készülhetnek az érdeklődők tárlatvezetéssel.


800px-Ferenc_Jozsef_koronazasa_Budan
I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázása Budán (1867. június 8.)
Tull Ödön másolata Eduard Engerth festményéről
Fotó: wikipedia.org


A június 9-ei, szombati programok között találunk zenés interaktív mesejátékot, melyet Violin király és Hanga Királykisasszony címmel láthatnak a helyszínre érkezők Joós Tamás előadásában a díszudvaron. Megtekinthetik továbbá a viselettörténeti bemutatót a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület előadásában, de lesz Brass show is, a Daniel Speer Brass fúvószenekar közreműködésével. A napot a Gödöllői Szimfonikus Zenekar áriaestje zárja a Lovardában.


2013_korvas02
Évről évre hagyományőrzők elevenítik fel újra a történteket
Fotó: godollo.hu


Másnap délelőtt a királyi pár üdvözli a vendégeket a helyszínen, majd a Nemzeti Honvéd Díszegység Palotaőreinek őrségváltására kerül sor a kastély díszudvarán. Őket a Kóka Néptáncegyüttes bemutatója követi június 10-én, valamint vasárnap lesz Sisi dámalovas-bemutatója is a kastélyparkban. A Portéka Színház A nagy Magrabló című interaktív bábelőadását a díszudvaron adja elő és itt lesz a Szép Vargáné - Comedia Pedante című vásári vígjáték bemutatója is. Mindkét napon lesz továbbá Terítéken a fehér arany címmel tárlatvezetés, a Levendula Játszóház jóvoltából számos interaktív program, fegyver és harci jármű bemutató, játékos toborzó, kézműves vásár és gazdag gasztronómiai kínálat is.


2014_06_07
Az uralkodó pár egy korábbi koronázási megemlékezésen Gödöllőn
Fotó: godolloihirek.hu


A korszak szerelmesei, illetve az ikonikus magyar királyné élete iránt lelkesedők tudhatják, hogy 2017-ben nyílt egy kiállítás Gödöllőn, amely Erzsébet koronázási ruhájával foglalkozik. Czédly Mónika ruhatervező a királyi pár koronázásának 150. évfordulójára készítette el Sisi hiteles koronázási ruhájának másolatát. „Eldöntöttem, hogy elkészítem a koronázási ruhát, és kutatni kezdtem, forrásokat kerestem a témában, végül Emil Rabending Erzsébet-fotóját vettem alapul a tervezéshez. Mire 2007-re elkészült az öltözék, már gyanítani kezdtem, hogy Erzsébet nem pont a képen látható ruhát viselte a Mátyás templomban. Így a következő tíz év arról szólt, hogy bebizonyítsam ezt a felvetésemet. De hogyan találhatjuk meg a valódi koronázási ruhát úgy, hogy nem is tudjuk, mit keresünk? Elkezdtem nézi korabeli Erzsébet ábrázolásokat, és olyan történészt kerestem, aki hasonlóan gondolkodik, mint én. Így találtam rá Pálinkás Patriciára, aki szintén alapos kutatásba kezdett” – mesélte a Kultúra.hu-val készült interjúban a Magyar Kézműves Díjat elnyert ruhatervező.


A Czédly Mónika ruhatervezővel készült interjú, melyben feltárul a nyomozás háttértörténete, és megtekinthető Erzsébet királyné valódi koronázási és további 14 ruhájának hiteles másolata is, a Bepillanthatunk Sisi gardróbjába című cikkünkben olvasható. A koronázási hétvége részletes programját a Gödöllői Királyi Kastély honlapján olvashatod.Forrás: MTI

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma