NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.02.13

Földes László, azaz Hobo kétséget kizáróan a magyar zenei élet megkerülhetetlen alakja, aki több mint harminc éve szórakoztatja a magyar blues szerelmeseit. A Kossuth-díjas magyar bluesénekes, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese ma tölti be 71. életévét.

12674767_1021251074587345_559911754_o_1


Földes László karácsonykor is elvarázsolta a közönségét. Stílusosan a „Balance” című cirkuszi műsor igazi világszámaival egészült ki a Fővárosi Nagycirkuszban megtartott 2015-ös, 38. Hobo Karácsony, ahol jó néhány eddig nem hallott dal is elhangzott. A magyar bluesénekes napjai aktívan telnek, színházakban, iskolákban is megfordul, koncertjeivel pedig még mindig megmozgatja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A Nemzeti Színházban többször is láthatjuk februárban: a Halj meg és nagy leszel című darabban, valamint a Ballada a két sebzett hattyúról című előadásban, továbbá a Tudod, hogy nincs bocsánat című remekműben is.


12735808_1021251067920679_1094443260_n

Hobo előadóművészi pályáját 1968-ban kezdte. Első dalszövege Lakájdal címmel jelent meg, amely az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadság-cikk ellen szól. Később szerepelt Szomjas György Tündérszép lány című filmjében, valamint feltűnik Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjében is. Baksa-Soós János rajza és ötlete alapján elkészítette a Kex együttes első dalának szövegét Csillagok, ne ragyogjatok címmel. Elkezdett az Olympia zenekarnak is szövegeket írni és velük együtt szerepelt Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című tv-filmjében is.


Egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band (HBB) 1968 áprilisában. Ebben az évben kezdték forgatni a Kopaszkutya című, Szomjas György által rendezett filmet, amelyben Földes az egyik főszereplőt alakítja. Közben megjelent az első albumuk is Középeurópai Hobo Blues címmel. A Merlin Színházban és az Új Színházban is nyomot hagyott munkássága 1992-től a 2000-es évekig.


Hobo munkáinak gyűjteményes kiadása, „Hobo blues” címen, Fodor Lajos szerkesztésében, a Cartaphilus kiadónál jelent meg könyv formájában. A Tudod, hogy nincs bocsánat címmel József Attila születésének 100. évfordulójára készült új műsor premierje 2005. január 5-én volt Vidnyánszky Attila rendezésében.


12666292_1021251071254012_1091507012_nA HBB egyetlen koncertet adott a Pannónia Fesztiválon 2009-ben volt zenekari tagokkal. Hobo újabb szólólemezt készített, a Circus Hungaricust, amelyet a szakma és a közönség is elismeréssel fogadott. A lemezen közreműködő zenészekkel Hobo és Bandája néven turnézik. Az album alapján azonos címmel színdarab is készült. Az énekes 2010-ben Fonogram Életműdíjat kapott.A Csík zenekar vendégeként fellépett a huszadik, jubileumi Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján 2012-ben, 2013 óta pedig a Nemzeti Színház tagja.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma