NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

open-book-1428428_1280

Szilágyi István: Katlanváros

Magyar Művészeti Akadémia

 

A Kossuth-díjas Szilágyi István két könyvének, a Kő hull apadó kútba és a Hollóidő című regényeknek megjelenése annak idején irodalomtörténeti jelentőségű esemény volt, mind Magyarországon, mind Erdélyben megalapozták az író hírnevét. A korábban hosszú ideig az Utunk, majd a Helikon szerkesztőségében dolgozó Szilágyi most megjelent kötete az író 1968 és 1988 között írt, nagyrészt az Utunkban publikált tárcáit gyűjti egybe. Természetesen ezekből sem hiányozhat a jól ismert „Szilágyi íz", minden mondata masszív építmény, és ebben a tomboló hőségben jó benne egy kicsit hűsölni, elgondolkodni.

 
Szilagyi_Katlanvaros_B1
Sárközi Mátyás: Margit

Kortárs Kiadó

 

A szinte minden évben új kötettel jelentkező, régóta Londonban élő Sárközi Mátyás idén szintén meglepetéssel készült. Regénye az izgalmas, hol kedvező, hol meg kedvezőtlen fordulatokban gazdag életű, Molnár Ferenc feleségeként ismert, szépírást, festészetet, újságírást kipróbáló Vészi Margit életét rekonstruálja. Amolyan ízig-vérig huszadik századi történet az övé: a századfordulón még Párizsban találjuk, Ady Endre, Puccini udvarol neki, majd a későbbiekben számára is kijut az emigráns sors az összes nyűgével együtt. Végül egy spanyol kisváros hotelszobájában önkezével vet véget az életének, de nem a figyelmet érdemlő legendájának, amit most a forrásait elsőkézből szerző Sárközi Mátyás bocsát közre élvezetes és szerethető stílusban.


sarkozi_matyas_margit-1024x576

Ferdinandy György: Különös boldogság

Magyar Napló Kiadó

 

Ferdinandy György bámulatos mesélőkedve újra tetten érhető legújabb, az identitáskeresést is megcélzó kötetében. Az ötvenhatos forradalom után Franciaországba, később Puerto Ricoba áttelepült, kalandos életű író háborús tapasztalatairól, szüleiről mesél, de ugyanúgy helyet kap ezekben az írásokban az egykori Fradi-meccs, mint az ötvenes évek házibulija. Történelmi utazáson veszünk részt, és mint általában az megszokott, a nagybetűs történelem alján ott mocorog a sok-sok sajátos és egyedi mikrotörténet, amely sokszor méretei ellenére is nagyobb, mint maga a történet.

 
1671882_3

Fodor Ákos: Zene-idő

Fekete Sas Kiadó

 

A négy éve elhunyt, minden versével valóságos katedrálist emelő Fodor Ákos költő posztumusz kötete igazi csemege: a nagylélegzetű versekkel lépést nehezen tartó olvasók és a feliratérvényű, az élet mélységeibe röpke perc alatt leásni képes verseket kedvelő olvasók egyaránt megtalálják a jól összeállított kötetben az épp aktuálisat. Fodor Ákos legtöbb írása, mint egy biztosítókötél, jó, ha kéznél van.

5331509_5


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Magvető Kiadó

 

Nagyon finom hangolású verseskötetekből idén sincs hiány: rögtön itt van Nádasdy Ádám költő, műfordító alig néhány oldalt számláló, rendkívül elegáns könyve. Sokan irigyelhetik Nádasdytól, milyen könnyedén és szelíden ragadja meg az anyanyelv tartogatta lehetőségeket, s képes a leghétköznapibb és legszürkébb szobakonyha-helyzetből is váratlan művészetet teremteni. Erre mondják, nagyon helyesen, hogy nagy költészet. A Nádasdyé többszörösen az, és aki nem hinné, járjon utána, a könyv beszerezhető a Könyvhéten.

5221826_5

 

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!

Athenaeum Kiadó

 

Aki a nagy forróságban valami könnyed olvasmány után vágyakozik, nem nyúl mellé, ha Hartay Csaba író, költő legújabb könyvét választja. A humort és a tájainkon ritkán értett iróniát magától értetődő természetességgel kezelő szerző az élet mélységeibe ránt, hogy gazdagon megrakott kincsekkel hozzon fel onnan, nevezetesen begyűjtse a közhelyeinket, megbocsátható félreértéseinket, gőgjeinket és botlásainkat, mindezt anélkül, hogy gúny tárgyává tenne minket, a Kárpát-medence csetlő-botló gyermekeit.

1671869_3

 

Ayhan Gökhan

Kulcsszavak:

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma