Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.05.19

Somogyi Győzővel készült interjúkötetet jelentetett meg a Magyar Napló Kiadó. A Kossuth-díjas képzőművész művészeti és esztétikai gondolatait, valamint pályájával és kortársaival kapcsolatos emlékeit átfogó módon összegző könyvet május 19-én mutatják be Budapesten. A Szépség szolgálatában című mű szerzője Takács Gábor művészettörténész.

Takács Gábor elmondta: noha Somogyi Győző alkotásaival sok mindent elmond a művészete iránt érdeklődőknek, művei elméleti megalapozottságáról, határozott művészeti nézeteiről, elképzeléseiről a szakma is kevéssé tájékozódott.


20120830_somogyi_gyozo_kiallitasa_tihany_kep2


„Meggyőződésem szerint ennek az az oka, hogy Somogyi Győző egyszerűen túl érdekes figura. Egy olyan budapesti születésű művészegyéniségről beszélünk, aki a 70-es évektől egy Balaton-felvidéki faluba költözött le, ahol nemcsak művészeti tevékenységet folytat, hanem állatokat tart és egy teljes parasztgazdaságot rendezett be” – fogalmazott Takács Gábor, kiemelve, hogy Somogyi Győző felszentelt papként is tevékenykedett, valamint a Balaton-felvidéki környezetvédelemben is oszlopos szerepet vállalt. A szerző szerint mindez a Somogyi Győzőről szóló riportokban, híradásokban gyakran háttérbe szorítja valódi vállalt hivatását, a képzőművészeti alkotást.


A 2014 és 2015 folyamán készült beszélgetéseken alapuló interjúkötettel Takács Gábor szerette volna rendszerezni a művész emlékeit, így az 1970-es és 1980-as évek magyar neoavantgárd művészeti életére, köztük Erdély Miklós és körére vonatkozó visszaemlékezéseit is. Mint fogalmazott: Somogyi Győző egyszerre látta belülről és kívülről ezt a közeget, hiszen fontos emberi kapcsolatokat ápolt a neoavantgárd alkotókkal, ugyanakkor a szellemi hátteret tekintve markánsan más világot képviselt.

A hat témakörbe, hat hívószó – tanulóévek, grafika, színek bűvölete, kötődés, újrateremtés, a szépség szolgálatában – köré rendezett szövegben szintén hangsúlyos szerepet kapnak Somogyi Győző művészeti nézetei, amelyek segíthetik alkotásainak megértését, értelmezését is. Szó esik olyan nagy történelmi kompozíciókról, mint a Bocskai letelepíti a hajdúkat című alkotás, valamint Somogyi Győző az interjúkban elemzi egy-egy groteszkként elkönyvelt szitanyomatát is.

A kötetben Somogyi Győző részletesen beszél saját választott művészi feladatáról, a magyar keresztény képi hagyományok felélesztéséről és továbbviteléről – hangsúlyozta Takács Gábor. Hozzáfűzte: a képzőművész feladatának látja szűkebb pátriájának, a Balaton-felvidéknek a szolgálatát is, mindenről a Káli-medence falvairól, a Badacsonyról és a Csobáncról készült ragyogó színvilágú képsorozatai tanúskodnak.

„Minden művész az elveszett Paradicsomot szeretné visszaállítani, akármilyen stílusban dolgozik, és a Mennyország az egyetlen méltó téma” – idézte Somogyi Győző egyik kötetbeli mondatát Takács Gábor, aki szerint mindez a művészi ars poetica, valamint a táj és az emberek szeretete érhető tetten a képzőművész Balaton-felvidéki témákat ábrázoló alkotásaiban.

Az olvasó a kötet DVD-mellékletként veheti kezébe Somogyi Győző Gőzhajóval Pest-Budára 1846-ban címmel 1979-ben készült animációs kisfilmjét, amely mindeddig szinte hozzáférhetetlen volt. A könyvet a Magyar Napló Könyvesboltjában mutatják be május 19-én este, az eseményen a szerzővel és Somogyi Győzővel Rónai-Balázs Zoltán költő fog beszélgetni.

 

Forrás: MTI

Fotó: mma.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma