NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.05.19

Somogyi Győzővel készült interjúkötetet jelentetett meg a Magyar Napló Kiadó. A Kossuth-díjas képzőművész művészeti és esztétikai gondolatait, valamint pályájával és kortársaival kapcsolatos emlékeit átfogó módon összegző könyvet május 19-én mutatják be Budapesten. A Szépség szolgálatában című mű szerzője Takács Gábor művészettörténész.

Takács Gábor elmondta: noha Somogyi Győző alkotásaival sok mindent elmond a művészete iránt érdeklődőknek, művei elméleti megalapozottságáról, határozott művészeti nézeteiről, elképzeléseiről a szakma is kevéssé tájékozódott.


20120830_somogyi_gyozo_kiallitasa_tihany_kep2


„Meggyőződésem szerint ennek az az oka, hogy Somogyi Győző egyszerűen túl érdekes figura. Egy olyan budapesti születésű művészegyéniségről beszélünk, aki a 70-es évektől egy Balaton-felvidéki faluba költözött le, ahol nemcsak művészeti tevékenységet folytat, hanem állatokat tart és egy teljes parasztgazdaságot rendezett be” – fogalmazott Takács Gábor, kiemelve, hogy Somogyi Győző felszentelt papként is tevékenykedett, valamint a Balaton-felvidéki környezetvédelemben is oszlopos szerepet vállalt. A szerző szerint mindez a Somogyi Győzőről szóló riportokban, híradásokban gyakran háttérbe szorítja valódi vállalt hivatását, a képzőművészeti alkotást.


A 2014 és 2015 folyamán készült beszélgetéseken alapuló interjúkötettel Takács Gábor szerette volna rendszerezni a művész emlékeit, így az 1970-es és 1980-as évek magyar neoavantgárd művészeti életére, köztük Erdély Miklós és körére vonatkozó visszaemlékezéseit is. Mint fogalmazott: Somogyi Győző egyszerre látta belülről és kívülről ezt a közeget, hiszen fontos emberi kapcsolatokat ápolt a neoavantgárd alkotókkal, ugyanakkor a szellemi hátteret tekintve markánsan más világot képviselt.

A hat témakörbe, hat hívószó – tanulóévek, grafika, színek bűvölete, kötődés, újrateremtés, a szépség szolgálatában – köré rendezett szövegben szintén hangsúlyos szerepet kapnak Somogyi Győző művészeti nézetei, amelyek segíthetik alkotásainak megértését, értelmezését is. Szó esik olyan nagy történelmi kompozíciókról, mint a Bocskai letelepíti a hajdúkat című alkotás, valamint Somogyi Győző az interjúkban elemzi egy-egy groteszkként elkönyvelt szitanyomatát is.

A kötetben Somogyi Győző részletesen beszél saját választott művészi feladatáról, a magyar keresztény képi hagyományok felélesztéséről és továbbviteléről – hangsúlyozta Takács Gábor. Hozzáfűzte: a képzőművész feladatának látja szűkebb pátriájának, a Balaton-felvidéknek a szolgálatát is, mindenről a Káli-medence falvairól, a Badacsonyról és a Csobáncról készült ragyogó színvilágú képsorozatai tanúskodnak.

„Minden művész az elveszett Paradicsomot szeretné visszaállítani, akármilyen stílusban dolgozik, és a Mennyország az egyetlen méltó téma” – idézte Somogyi Győző egyik kötetbeli mondatát Takács Gábor, aki szerint mindez a művészi ars poetica, valamint a táj és az emberek szeretete érhető tetten a képzőművész Balaton-felvidéki témákat ábrázoló alkotásaiban.

Az olvasó a kötet DVD-mellékletként veheti kezébe Somogyi Győző Gőzhajóval Pest-Budára 1846-ban címmel 1979-ben készült animációs kisfilmjét, amely mindeddig szinte hozzáférhetetlen volt. A könyvet a Magyar Napló Könyvesboltjában mutatják be május 19-én este, az eseményen a szerzővel és Somogyi Győzővel Rónai-Balázs Zoltán költő fog beszélgetni.

 

Forrás: MTI

Fotó: mma.hu

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma