728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.02.04

Valódi közösség épült fel a Rukkola.hu könyvcserélde jóvoltából, ahol a feltöltött, elcserélt könyvekért kapott pontokért juthatunk irodalomhoz. Hol máshol találkoznánk ugyanis könyv mellé csomagolt csokoládéval, vagy saját készítésű könyvjelzővel. A kezdeményezésről Kun Gabriella alapítóval, kommunikációs igazgatóval beszélgettünk.
 
Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a Könyvcserélde fennállása óta?
A 2012. júliusi indulás óta rengeteget tanultunk magunkról, az emberekről, a szakterületünkről és az emberi kapcsolatokról. Azt tapasztaltuk, hogy javarészt olyan emberek csatlakoznak a Rukkolához, akikben ott van az önzetlenség és a jóindulat, amire a Rukkola ráerősít, előhozza belőlük, hiszen arra tanít, hogyan engedjük el a ragaszkodásainkat azért, hogy egy másik embernek örömet szerezzünk egy könyvvel.
 
 
Hány könyv cserélt eddig gazdát?
A Rukkola fennállása óta csaknem 120 ezer könyv cserélt gazdát, ami alig több mint félév alatt bámulatos mennyiség. Naponta körlbelül 650 könyvet adnak át egymásnak a felhasználóink, ráadásul úgy, hogy kis meglepetéseket raknak a könyvek mellé. A közösségünk tagjai maguktól alakították ki azt a szokást, hogy teát, kis csokit, kedves üdvözlőlapot, saját készítésű könyvjelzőt csomagolnak a könyvekhez, amit átadnak a másiknak, csak azért, hogy örüljön egy ismeretlen, akivel annyi a kapcsolódási pontjuk, hogy mindketten rukkoláznak. Többek között ez is mutatja, mennyire nem csak egyszerűen könyvek csereberéjéről szól az oldal.
 
Népszerűségi időszakokat több szempont alapján lehetne meghatározni. Nyáron, az indulás után rohamosan nőtt a regisztrálók száma (mostanra több mint 17 ezer tag van a Rukkolán és 10 ezer facebook rajongó), tehát a regisztráció szempontjából - és ebből következően az elérhető könyvek számának növekedésének szempontjából - a legnépszerűbb időszak júliustól októberig tartott, azóta persze egyenletessé vált a regisztrálások száma. A könyvátadások szempontjából azonban az ez utáni időszak volt a legnépszerűbb, október után ugrott meg az átadások száma és állt be erre a napi hat-hétszáz közötti számra.
 
Nagyon széles a skála a könyvek tekintetében: olvashatunk az Önök segítségével Zsukovról, Ben Húrról és a Száll a kakukk fészkére című könyvet is elhappolhatjuk. Szelektálnak a beérkező könyvötleteket látva?
Nem szelektáljuk a felhasználók által feltöltött kötetek közül, legalábbis tartalom alapján semmiképpen, hiszen nem vagyunk ízlésrendőrség. Ami az egyik embernek tetszik, a másiknak lehet, hogy félrerakott, porosodó könyv évek óta. Ezen alapul az egész ötlet: amelyik könyvet az egyik már nem olvasna el, azt rakja fel a Rukkolára, mert más pont azt szeretné elolvasni. A könyvek értékét inkább az alakítja ki, hogy mennyien keresik. Ebből a szempontból alakul ki, hogy melyik könyvek válnak kiemelt könyvvé, amelyek dupla pontot érnek. Emellett vannak olyan könyvek is, amelyekből túlkínálat jelentkezik az oldalon. Ezeknél a könyveknél úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy csak átadáskor érjen pontot.
 
Honnan jött a kezdeményezés ötlete, álltak esetleg külföldi példák Önök előtt?
Az ötlet még 2008-ban született, amikor Cziczlavicz Péter és Kovács Adrián között Péter blogján keresztül egy könyv vándorútra kelt. Péter kikötötte, hogy akkor adja kölcsön a könyvet Adriánnak, ha ő továbbadja azt másnak. Akkor már le is fektették az ötlet alapjait, de végül 2012-ben vették csak elő újra, amikor hívtak engem is, hogy csatlakozzak és valósítsuk meg, amit kitaláltak. Adrián fejlesztette az oldalt, Péter felelős a blogért, én pedig a kommunikációért, de nem ennyire elkülönültek a feladatkörök, mindenki mindenbe beleszól, minden területen egyeztetünk. Azóta vannak önkéntes szerkesztőink is, akik főleg a könyvek kollekcionálását és a helpdesk feladatokat látják el, de sokat segítenek az ötletelésekben és a lelkesedésünk fenntartásában is. Külföldi példaként a Bookmooch hasonlít a Rukkolához, az ő pontrendszerüket tanulmányoztuk alaposabban, de ezen kívül minden apró szögig mi találtuk ki, hogy mi hogyan legyen a Rukkolán. A közösségépítésre helyezett hangsúly miatt pedig a Rukkola teljesen más úton halad, mint a külföldi példák, nem csupán könyvcsere a cél.
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: Rukkola.hu)

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.02.18

Ősbemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház 2013. február 21-én. A teátrum Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját viszi színre Telihay Péter rendezésében.

2013.02.13
A néprajzi muzeológia területén nem tud elképzelni izgalmasabb kihívást, mint az új Néprajzi Múzeum kialakításának feladata. Kemecsi Lajos, az intézmény frissen kinevezett főigazgatója korszerű, interaktív, több korosztályt megérintő kiállításokat tervez a múzeumban, amelyet problémaérzékeny, nyitott, társadalmi hatékonyságot szem előtt tartó intézményként kíván működtetni.
2013.02.12
Farsang havában két új előadással várja a közönséget a Békéscsabai Jókai Színház. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője és Árni Ibsen Mennyország című műve egyaránt 2013. február 15-én látható először.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma