2013.02.04

Valódi közösség épült fel a Rukkola.hu könyvcserélde jóvoltából, ahol a feltöltött, elcserélt könyvekért kapott pontokért juthatunk irodalomhoz. Hol máshol találkoznánk ugyanis könyv mellé csomagolt csokoládéval, vagy saját készítésű könyvjelzővel. A kezdeményezésről Kun Gabriella alapítóval, kommunikációs igazgatóval beszélgettünk.
 
Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a Könyvcserélde fennállása óta?
A 2012. júliusi indulás óta rengeteget tanultunk magunkról, az emberekről, a szakterületünkről és az emberi kapcsolatokról. Azt tapasztaltuk, hogy javarészt olyan emberek csatlakoznak a Rukkolához, akikben ott van az önzetlenség és a jóindulat, amire a Rukkola ráerősít, előhozza belőlük, hiszen arra tanít, hogyan engedjük el a ragaszkodásainkat azért, hogy egy másik embernek örömet szerezzünk egy könyvvel.
 
 
Hány könyv cserélt eddig gazdát?
A Rukkola fennállása óta csaknem 120 ezer könyv cserélt gazdát, ami alig több mint félév alatt bámulatos mennyiség. Naponta körlbelül 650 könyvet adnak át egymásnak a felhasználóink, ráadásul úgy, hogy kis meglepetéseket raknak a könyvek mellé. A közösségünk tagjai maguktól alakították ki azt a szokást, hogy teát, kis csokit, kedves üdvözlőlapot, saját készítésű könyvjelzőt csomagolnak a könyvekhez, amit átadnak a másiknak, csak azért, hogy örüljön egy ismeretlen, akivel annyi a kapcsolódási pontjuk, hogy mindketten rukkoláznak. Többek között ez is mutatja, mennyire nem csak egyszerűen könyvek csereberéjéről szól az oldal.
 
Népszerűségi időszakokat több szempont alapján lehetne meghatározni. Nyáron, az indulás után rohamosan nőtt a regisztrálók száma (mostanra több mint 17 ezer tag van a Rukkolán és 10 ezer facebook rajongó), tehát a regisztráció szempontjából - és ebből következően az elérhető könyvek számának növekedésének szempontjából - a legnépszerűbb időszak júliustól októberig tartott, azóta persze egyenletessé vált a regisztrálások száma. A könyvátadások szempontjából azonban az ez utáni időszak volt a legnépszerűbb, október után ugrott meg az átadások száma és állt be erre a napi hat-hétszáz közötti számra.
 
Nagyon széles a skála a könyvek tekintetében: olvashatunk az Önök segítségével Zsukovról, Ben Húrról és a Száll a kakukk fészkére című könyvet is elhappolhatjuk. Szelektálnak a beérkező könyvötleteket látva?
Nem szelektáljuk a felhasználók által feltöltött kötetek közül, legalábbis tartalom alapján semmiképpen, hiszen nem vagyunk ízlésrendőrség. Ami az egyik embernek tetszik, a másiknak lehet, hogy félrerakott, porosodó könyv évek óta. Ezen alapul az egész ötlet: amelyik könyvet az egyik már nem olvasna el, azt rakja fel a Rukkolára, mert más pont azt szeretné elolvasni. A könyvek értékét inkább az alakítja ki, hogy mennyien keresik. Ebből a szempontból alakul ki, hogy melyik könyvek válnak kiemelt könyvvé, amelyek dupla pontot érnek. Emellett vannak olyan könyvek is, amelyekből túlkínálat jelentkezik az oldalon. Ezeknél a könyveknél úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy csak átadáskor érjen pontot.
 
Honnan jött a kezdeményezés ötlete, álltak esetleg külföldi példák Önök előtt?
Az ötlet még 2008-ban született, amikor Cziczlavicz Péter és Kovács Adrián között Péter blogján keresztül egy könyv vándorútra kelt. Péter kikötötte, hogy akkor adja kölcsön a könyvet Adriánnak, ha ő továbbadja azt másnak. Akkor már le is fektették az ötlet alapjait, de végül 2012-ben vették csak elő újra, amikor hívtak engem is, hogy csatlakozzak és valósítsuk meg, amit kitaláltak. Adrián fejlesztette az oldalt, Péter felelős a blogért, én pedig a kommunikációért, de nem ennyire elkülönültek a feladatkörök, mindenki mindenbe beleszól, minden területen egyeztetünk. Azóta vannak önkéntes szerkesztőink is, akik főleg a könyvek kollekcionálását és a helpdesk feladatokat látják el, de sokat segítenek az ötletelésekben és a lelkesedésünk fenntartásában is. Külföldi példaként a Bookmooch hasonlít a Rukkolához, az ő pontrendszerüket tanulmányoztuk alaposabban, de ezen kívül minden apró szögig mi találtuk ki, hogy mi hogyan legyen a Rukkolán. A közösségépítésre helyezett hangsúly miatt pedig a Rukkola teljesen más úton halad, mint a külföldi példák, nem csupán könyvcsere a cél.
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: Rukkola.hu)
2013.02.18

Ősbemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház 2013. február 21-én. A teátrum Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját viszi színre Telihay Péter rendezésében.

2013.02.13
A néprajzi muzeológia területén nem tud elképzelni izgalmasabb kihívást, mint az új Néprajzi Múzeum kialakításának feladata. Kemecsi Lajos, az intézmény frissen kinevezett főigazgatója korszerű, interaktív, több korosztályt megérintő kiállításokat tervez a múzeumban, amelyet problémaérzékeny, nyitott, társadalmi hatékonyságot szem előtt tartó intézményként kíván működtetni.
2013.02.12
Farsang havában két új előadással várja a közönséget a Békéscsabai Jókai Színház. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője és Árni Ibsen Mennyország című műve egyaránt 2013. február 15-én látható először.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma