IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2005.09.26

Huszonötödik születésnapját nagyszabású koncerttel ünnepli a görög zenét játszó együttes a Nemzeti Hangversenyteremben, október 2-án.

A ZENEKARRÓL

1980 őszén alakult meg a Sirtos együttes.

A népzenét szeretők legkedveltebb szórakozási lehetősége akkoriban a Táncház volt. A Sirtos már 1 éves korában megörökölte a Danúvia Művelődési Ház színpadát, és elindíthatta saját táncházát.

Országjáró turnék következtek, majd 1982-ben az első görögországi vendégszereplés. A hazai görög közönség örömteli és elismerő fogdtatása hihetelen lendületet adott további munkájukhoz. Nagyon sok zenei anyagot gyüjtöttek össze és fokozatosan bővítették hangszereik számát is. Ekkoriban több hangfelvételt is készítettek a Magyar Rádió népzenei műsorai számára. A népi hangszereken való játékmódot a görögországi turnék során tanulták meg a helyi mesterektől.

1986-tól az akkori Nyugat-Európa kapui is megnyíltak előttük. Hollandiában, Belgiumban majd Ausztriában és Németországban álltak a közönség elé. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint 6 éven át, minden télen visszavárták őket.

A világhírű komponista Mikis Theodorakis budapesti, Sportcsarnokbeli fellépésén a Sirtos együttest érte az a megtiszteltetés, hogy a zeneszerző műsora előtt a közönséget szórakoztathatták, hatalmas sikerrel.

1993-tól nem vállaltak több hosszú, (5-6 hónapos) turnét, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a nyári hónapokban a környező mediterrán országokba is ellátogassanak. Olaszországban úgymond törzsvendégek. Az eltelt 12 év alatt az Alpoktól Szicília szigetéig szinte mindenhol megfordultak. Portugália és Spanyolország következett, ahol eddig 6 alkalommal turnéztak.

Mai napig folytatják ezeket az utazásokat.

Maguk közt ezt hívják aktív pihenésnek.

2000-ben kerültek kapcsolatba a Magyar Állami Operaház Balettkarával, a „Zorba” címü balett kapcsán. Istanbuli turnéjukat követően a Balett budapesti előadásain is fellépnek.

SIRTOS: nevét egy Görögországban közismert és közkedvelt táncról kapta. Táncházukat egész pályafutásuk során fenn-tartották, amit alig egy-két népzenekar mondhat el magáról. 10 év után, - a Danúvia megszűnésekor- átköltöztek az Almássy térre, ahol immáron 15 éve minden vasárnap láthatja és hallhatja őket a Közönség.

Eddig 3 albumot adtak ki, és a 2005-ös őszi szezont nagyszabású jubileumi koncerttel tervezik megnyitni.

Idén 2005-ben lesznek 25 évesek.

Az együttes tagjai

ANDREAS LEHOUDIS

Hangszerei: buzuki, gitár, dzurato, baglama, lauto és ének.

Szül.: 1958. 05. 10.

Budapest kertvárosában nőttem fel, ahol zenei általánosba jártam és klasszikus gitáron tanultam. Édesapám kitűnő énekes volt, otthonunkban mindig görög zene szólt. Középiskolás éveim alatt rockzenekart alapítottam, ahol basszusgitároztam egészen addig, míg el nem jutottam Görögországba, ahol életre szólóan beleszerettem a görög népzenébe. Ott és akkor megvásároltam életem első buzukiját. Beiratkoztam a Postás Zeneiskola jazz-gitár tanszakára és buzuki órákat vettem egy idősebb görög embertől, aki megtanított az alapokra. Az érettségit követően hamarosan megalapítottam a Sirtost, ami rengeteg munkát, szervezést és gyakorlást követelt, de cserébe olyan élettel ajándékozott meg, amilyet akartam.

JUHÁSZ KATALIN

Hangszerei: hegedű, baglama és ének.

Szül.: 1958. 11. 26.

Budapest belvárosában nőttem fel, és már 5 éves koromban eldőlt, hogy zenész lesz belőlem. A Magyar Rádió Gyermekkórusába és Zeneiskolájába jártam, ahol a közös éneklésről és a hegedűlésről tanultam meg minden megtanulhatót. Néhány évig a képzőművészetek felé kanyarodott életem, restaurátornak készültem, és a Képzőművészeti Középiskolában érettségiztem. Rajzfilmstúdióban rajzoltam, pop zenekarokban és neves énekesek mellett vokáloztam, miközben Kirakatrendezői diplomát szereztem, majd megalakult a Sirtos, s én ismét zenész lettem. A rajzolást és festést sem hagytam abba soha. A dolgok nem is alakulhattak volna jobban.

PALLAI ETELKA

Hangszerei: harmonika, kaval, billentyűsök, gitár és ének.

Szül.: 1963. 03. 13.

Kaposvárott születtem és nevelkedtem 10 évig. Budán zenei általánosba jártam, ahol énekeltem és több hangszeren tanultam. A gimnáziumi évek alatt is folytattam hangszeres tanulmányaimat. Zongora, gitár és fuvola tanulmányok után a jazz-zongorát választottam, és az érettségi évében előadóművészi engedélyemet is megszereztem. Alapító tagja voltam a Martenica Tánccsoportnak, akikkel megnyertük az 1983-as Ki Mit Tud? néptánckategóriáját. Bulgáriában néptánc-koreográfusi diplomát szereztem, majd az akkor már nagyon népszerű Sirtos vezetője megkeresett, s én örömmel vágtam neki a görög népzene felfedezésének.

BACSKAY ZSUZSA

Hangszerei: basszusgitár, cselló és ének.

Szül.: 1965 02. 28.

Budán nőttem fel és ének-zenei általánosban kezdtem az ismerkedést a klasszikus zenével. Eredeti hangszeremen a gordonkán 12 évig tanultam és a Zeneiskola vonószenekarában is játszottam. Országos versenyeket nyertünk és Európa több nagyvárosában turnéztunk. Az 1983-as Ki Mit Tud? vetélkedő győzetesei lettünk a gimnáziumban alapított Stúdium Dixieland nevű zenekarunkkal. Érettségit követően szüleimmel jártam először Görögországban, ahol magával ragadott a görög zene, az ott élő emberek életvitele és temperamentuma. Ezután kezdtem látogatni a magyarországi görög rendezvényeket, ahol a Sirtos együttessel is megismerkedtem. 1986-ban adódott rá lehetőség, hogy én is a zenekar tagja legyek.

PÁSZTI PÉTER

Hangszerei: ütőshangszerek,- mint touberleki és dauli, gitár és ének.

Szül.: 1958 02. 28.

Gödöllőn születtem és Turán nevelkedtem. Zeneszerető és zeneművelő szüleimnek köszönhetően már apró gyermekkoromban hegedűlni tanultam. Az általános iskola éveiben a hangszeres tanulmányok mellett néptánc és balett kurzusokat is látogattam. Nagyon mozgékony gyerek voltam, így az érettségit követően már a Fáklya együttes táncosaként kezdtem a pályát. Két évvel később a Budapest Táncegyüttes tagja, majd szólistája lettem, és 10 éven át a világ számos országát és színpadát bejártam velük. 1986-ban készítettem koreográfiát a Sirtos Tánccsoportjának és én magam is tagja lettem az Octopus csoportnak. Hat élménydús nyarat töltöttem a zenekarral Kréta szigetén. Muzikalitásom már a kezdetek kezdetén szemet szúrt a zenekarnak, és nem is nyugodtak addig, míg zenészt nem faragtak belőlem. 1992-es hollandiai turnéjukon debütáltam, és azóta elválaszthatatlanok vagyunk.lukoviczky

2013.02.20
A Roma Hungaricum Est keretén belül divatbemutató, kiállítás és gasztronómiai élmények is várják az érdeklődöket február 22-én 19 órakor a Muzikum Klubban.
2013.02.20
Útjára indult a Pál apostol című koncertsorozat, amelynek Makovecz Imre épületei és templomai adnak otthont. A dalok olyan neves zenészek tolmácsolásában hallhatóak, mint Gryllus Dániel, Halmos Béla, Ferenczi György és a Rackajam. 
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma