IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2006.03.28

A Free Style Chamber Orchestra - Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész vezetésével - március végén megjelenő, Pop Music#8230; című CD-jének lemezbemutató koncertje az IBS Színpadán (II. ker., Tárogató út 2-4.) 2006. márc. 31-én 19.30-tól
 
Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész: a két, eltérő zenei hátterű muzsikus 2004 tavaszán olyan, 20 tagból álló kamarazenekart hívott életre, amely a zenei műfajok határait átlépve működik. Ebben a formációban a megszokott felállású vonószenekar dzsessz kvartettel és öt fafúvóval bővül. A Free Style Chamber Orchestra ezzel az izgalmas összeállítással máris nagy érdeklődést váltott ki a szakma mellett a klasszikus zenét és a dzsesszt kedvelő zenebarátok körében is. A zenekar új, finoman árnyalt hangképet alakított ki, amely könnyen befogadhatóvá és élvezetessé teszi a dzsessz- és kortárs darabokat.
Nagy János Pálhegyi Máté
 
Nagy János és Pálhegyi Máté vezetésével a Free Style Chamber Orchestra zenészei azért hozták létre ezt a formációt, mert hiányzott az életükből az a fajta zenei világ, amelyet együttesük képvisel: a stílusok tekintetében kötetlen, élő, mégis minden letisztult művészeti értéket sértetlenül őrző interpretáció. A dzsessz sztenderdek és a kortárs darabok a dzsessz kvartettel és az öt fafúvóssal kiegészülő, de alapvetően vonós zenekari hangzásban szólalnak meg, s természetesen az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció is.
A Free Style Chamber Orchestra 25-35 év körüli előadóművészekből áll, soraikban megtalálhatók klasszikus zenészek és a hazai dzsesszélet kiválóságai, köztük például a hegedűvirtuóz Frankie Látó, aki a tavalyi Raiffeisen Jazz Klub-sorozat márciusi koncertjén, a Vasvári String Trió tagjaként hatalmas sikert aratott.
Czenner Krisztina Csonka Gábor
 
Molnár Bea Csámpai Melinda
 
A zenekar tagjai:

Nagy János - művészeti vezető, zongora
Pálhegyi Máté - zenekarvezető, fuvola
Csonka Gábor - koncertmester, hegedű
Frankie Látó - hegedű
Raposa Krisztina - hegedű
Czenner Krisztina - hegedű
Balázs Gergely - hegedű
Csámpai Melinda - hegedű
Molnár Bea - hegedű
Benkő Gyula - brácsa
Gálffy Csaba - brácsa
Horváth Ildikó - cselló
Sturcz András - cselló
Horváth Balázs - nagybőgő
Kaszás Péter - dob
Ablonczy Keve - klarinét
Zsemlye Sándor - szaxofon
Blaskó Mihály - fagott

vendég: Szerényi Béla - tekerő, Lukács Péter - gitár

Raposa Krisztina Gálffy Csaba
 
Frankie Látó Benkő Gyula
 
Nagy János zenekar- és művészeti vezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett 1994-ben, dzsessz zongora szakon. Az utána következő években számos nemzetközi versenyen kapott díjakat, több formációval az Év jazz együttese eMeRton-díját is átvehette. 2001-ben az Év jazzkoncertje elismeréssel jutalmazták játékát David Murray-vel a győri Mediawave fesztiválon, 2003-ban pedig az Év hangszeres szólistája kategóriában is átvehette az eMeRton-díjat.
Balázs Gergely Ablonczy Keve
 
Blaskó Mihály Zsemlye Sándor
 
Saját trióját (Nagy János Trió) 2000-ben hozta létre, a formáció Tale című albuma 2004-ben jelent meg. Szintén abban az esztendőben látott napvilágot az angol 33jazz Records kiadásában Tisza Bea: Bea című lemeze, amelyen Nagy János zeneszerzőként és zongoristaként is közreműködött. Lemezt készített és Németországban turnézott Shankar Lal indiai tablással. Szintén a 2004-es év kiemelkedő eseménye a Free Style Chamber Orchestra létrehozása - mindemellett Nagy János 2005 júniusa óta a Hungarian Jazz Quartet zongoristája is.
Horváth Ildikó Sturcz András
 
Kaszás Péter Horváth Balázs
 
Pálhegyi Máté zenekarvezető szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, az egyetemi tanulmányok mellett számos hazai és külföldi művésztől tanult, rangos mesterkurzusokon vett részt. A fémfuvola mellett korhű (barokk és bécsi klasszikus) hangszereivel is rendszeresen koncertezik. Olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott, dolgozik együtt, mint például Vajda József, a Musica Antiqua Köln, a Forrás Kamarazenei Műhely, az Auer Vonósnégyes és a Cappella Savaria. Más művészetek iránti nyitottságát jelzi, hogy közös produkciót hozott létre Balkay Géza, Horgas Ádám, az azóta elhunyt Ternyák Zoltán és Bálint András színművészekkel is.
Nagy János Pálhegyi Máté
 
2003 decemberében jelent meg első szóló albuma La Musique címmel. Művészi céljai közé tartozik, hogy a zenei előadói gyakorlat minden általa ismert stílusában kihasználja az improvizáció lehetőségeit, s kapcsolatot teremtsen a zeneszerző, az előadó és a közönség között.
Március végén jelenik meg a Free Style Chamber Orchestra új albuma, Pop music#8230; címmel, a Classic-Sound Records gondozásában.A címadó track napjaink "könnyűzenéjének" fricskázása, Borlai Gergő és Lukács Péter szerzeménye. A lemezen hallható többi szám Nagy János zeneszerzői munkáját dicséri.

További információk a Free Style Chamer Orchestra tagjairól: www.fsco.hu - itt ízelítő is hallható az új albumból.


lukoviczky

2013.02.20
A Roma Hungaricum Est keretén belül divatbemutató, kiállítás és gasztronómiai élmények is várják az érdeklődöket február 22-én 19 órakor a Muzikum Klubban.
2013.02.20
Útjára indult a Pál apostol című koncertsorozat, amelynek Makovecz Imre épületei és templomai adnak otthont. A dalok olyan neves zenészek tolmácsolásában hallhatóak, mint Gryllus Dániel, Halmos Béla, Ferenczi György és a Rackajam. 
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma