2006.03.28

A Free Style Chamber Orchestra - Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész vezetésével - március végén megjelenő, Pop Music#8230; című CD-jének lemezbemutató koncertje az IBS Színpadán (II. ker., Tárogató út 2-4.) 2006. márc. 31-én 19.30-tól
 
Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész: a két, eltérő zenei hátterű muzsikus 2004 tavaszán olyan, 20 tagból álló kamarazenekart hívott életre, amely a zenei műfajok határait átlépve működik. Ebben a formációban a megszokott felállású vonószenekar dzsessz kvartettel és öt fafúvóval bővül. A Free Style Chamber Orchestra ezzel az izgalmas összeállítással máris nagy érdeklődést váltott ki a szakma mellett a klasszikus zenét és a dzsesszt kedvelő zenebarátok körében is. A zenekar új, finoman árnyalt hangképet alakított ki, amely könnyen befogadhatóvá és élvezetessé teszi a dzsessz- és kortárs darabokat.
Nagy János Pálhegyi Máté
 
Nagy János és Pálhegyi Máté vezetésével a Free Style Chamber Orchestra zenészei azért hozták létre ezt a formációt, mert hiányzott az életükből az a fajta zenei világ, amelyet együttesük képvisel: a stílusok tekintetében kötetlen, élő, mégis minden letisztult művészeti értéket sértetlenül őrző interpretáció. A dzsessz sztenderdek és a kortárs darabok a dzsessz kvartettel és az öt fafúvóssal kiegészülő, de alapvetően vonós zenekari hangzásban szólalnak meg, s természetesen az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció is.
A Free Style Chamber Orchestra 25-35 év körüli előadóművészekből áll, soraikban megtalálhatók klasszikus zenészek és a hazai dzsesszélet kiválóságai, köztük például a hegedűvirtuóz Frankie Látó, aki a tavalyi Raiffeisen Jazz Klub-sorozat márciusi koncertjén, a Vasvári String Trió tagjaként hatalmas sikert aratott.
Czenner Krisztina Csonka Gábor
 
Molnár Bea Csámpai Melinda
 
A zenekar tagjai:

Nagy János - művészeti vezető, zongora
Pálhegyi Máté - zenekarvezető, fuvola
Csonka Gábor - koncertmester, hegedű
Frankie Látó - hegedű
Raposa Krisztina - hegedű
Czenner Krisztina - hegedű
Balázs Gergely - hegedű
Csámpai Melinda - hegedű
Molnár Bea - hegedű
Benkő Gyula - brácsa
Gálffy Csaba - brácsa
Horváth Ildikó - cselló
Sturcz András - cselló
Horváth Balázs - nagybőgő
Kaszás Péter - dob
Ablonczy Keve - klarinét
Zsemlye Sándor - szaxofon
Blaskó Mihály - fagott

vendég: Szerényi Béla - tekerő, Lukács Péter - gitár

Raposa Krisztina Gálffy Csaba
 
Frankie Látó Benkő Gyula
 
Nagy János zenekar- és művészeti vezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett 1994-ben, dzsessz zongora szakon. Az utána következő években számos nemzetközi versenyen kapott díjakat, több formációval az Év jazz együttese eMeRton-díját is átvehette. 2001-ben az Év jazzkoncertje elismeréssel jutalmazták játékát David Murray-vel a győri Mediawave fesztiválon, 2003-ban pedig az Év hangszeres szólistája kategóriában is átvehette az eMeRton-díjat.
Balázs Gergely Ablonczy Keve
 
Blaskó Mihály Zsemlye Sándor
 
Saját trióját (Nagy János Trió) 2000-ben hozta létre, a formáció Tale című albuma 2004-ben jelent meg. Szintén abban az esztendőben látott napvilágot az angol 33jazz Records kiadásában Tisza Bea: Bea című lemeze, amelyen Nagy János zeneszerzőként és zongoristaként is közreműködött. Lemezt készített és Németországban turnézott Shankar Lal indiai tablással. Szintén a 2004-es év kiemelkedő eseménye a Free Style Chamber Orchestra létrehozása - mindemellett Nagy János 2005 júniusa óta a Hungarian Jazz Quartet zongoristája is.
Horváth Ildikó Sturcz András
 
Kaszás Péter Horváth Balázs
 
Pálhegyi Máté zenekarvezető szintén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, az egyetemi tanulmányok mellett számos hazai és külföldi művésztől tanult, rangos mesterkurzusokon vett részt. A fémfuvola mellett korhű (barokk és bécsi klasszikus) hangszereivel is rendszeresen koncertezik. Olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott, dolgozik együtt, mint például Vajda József, a Musica Antiqua Köln, a Forrás Kamarazenei Műhely, az Auer Vonósnégyes és a Cappella Savaria. Más művészetek iránti nyitottságát jelzi, hogy közös produkciót hozott létre Balkay Géza, Horgas Ádám, az azóta elhunyt Ternyák Zoltán és Bálint András színművészekkel is.
Nagy János Pálhegyi Máté
 
2003 decemberében jelent meg első szóló albuma La Musique címmel. Művészi céljai közé tartozik, hogy a zenei előadói gyakorlat minden általa ismert stílusában kihasználja az improvizáció lehetőségeit, s kapcsolatot teremtsen a zeneszerző, az előadó és a közönség között.
Március végén jelenik meg a Free Style Chamber Orchestra új albuma, Pop music#8230; címmel, a Classic-Sound Records gondozásában.A címadó track napjaink "könnyűzenéjének" fricskázása, Borlai Gergő és Lukács Péter szerzeménye. A lemezen hallható többi szám Nagy János zeneszerzői munkáját dicséri.

További információk a Free Style Chamer Orchestra tagjairól: www.fsco.hu - itt ízelítő is hallható az új albumból.


2013.02.20
A Roma Hungaricum Est keretén belül divatbemutató, kiállítás és gasztronómiai élmények is várják az érdeklődöket február 22-én 19 órakor a Muzikum Klubban.
2013.02.20
Útjára indult a Pál apostol című koncertsorozat, amelynek Makovecz Imre épületei és templomai adnak otthont. A dalok olyan neves zenészek tolmácsolásában hallhatóak, mint Gryllus Dániel, Halmos Béla, Ferenczi György és a Rackajam. 
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma