hangf_spotify_banner_728x90

2017.04.11

Érintkezések… címmel rendezett közös konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia április 11-én a Pesti Vigadóban. Az esemény nyitóbeszédét Jankovics Marcell, az MMA alelnöke tartotta, a szakmai előadásokat megelőzően pedig köszöntőt mondott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A konferenciát megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA); a megállapodásban több közös kulturális program – így kiállítások, konferenciák, koncertek – jövőbeni megrendezése szerepel. A dokumentumot Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke, valamint Fekete György, az MMA elnöke írta alá a Pesti Vigadóban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, az MMA alelnöke jelenlétében.


_D0A0115_Copy
Tan Ping és Fekete György


Tan Ping kiemelte: „az együttműködési megállapodás aláírásával jövőbeli terveinket kell meghatároznunk, nincs más dolgunk, mint hogy együtt építsük tovább barátságunkat a kultúra területén”.

Fekete György hangsúlyozta: ennek az aláírásnak nem ez a perc a nagy alkalma, hanem azok az évek, amelyekben a kölcsönös kapcsolat gyümölcsözhet. A Pesti Vigadó két emeletén látható kínai művekről elmondta: ebben a tradicionális épületben ez a kiállítás a „szépség himnusza”.

Érintkezések…

Az aláírást követően megkezdődött a kínai hagyományos kultúrát bemutató Érintkezések… című konferencia. Az eseményt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg, aki kifejezte csodálatát a kínai művészettel és szimbólumrendszerrel kapcsolatban, valamint hangsúlyozta a több ezer éves motívumok és formák jelentőségét a kultúrában.


_D0A0180_Copy


Jankovics Marcell beszédét követően dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a konferencia résztvevőit. „Mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia néhány perccel ezelőtt aláírt megállapodása, hiszen mindannyian részesei vagyunk annak a gazdag együttműködési programnak, amelynek köszönhetően értékes kulturális programok jöhetnek létre” – hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, hogy a két ország közötti együttműködés nagyon erős, és a magyar emberek különösen nyitottak a keleti és azon belül is különösen a kínai kultúrára. Érzékelhetően nő az igény egymás kultúrájának megismerése iránt mindkét nemzet részéről.


_D0A0185_Copy


Magyaroszág és Kína kulturális együttműködéséről az államtitkár így fogalmazott: „Egy régi kínai közmondás szerint: amikor fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá változnak. Ha ezt a régi mondást fontosnak tartjuk, érzékelhetjük, hogy Kína és Magyarország kulturális együttműködése is ezen az elven alapszik. Az egymás iránti tisztelet és megismerése iránti vágy sokszor abban gyökerezik, hogy Magyarország jelenlegi pozíciója a keleti és a nyugati kultúra határvidékén helyezkedik el. Ám ennél talán még fontosabb, hogy a magyar népvándorlás időszakában egyfajta közös kulturális gyökérből táplálkozott a magyar és a kínai kultúra. Az a kínai kultúra, amely tekinthető a civilizáció egyik bölcsőjének is.”Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

fecske_2.R

2019.05.26

A Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban, az 1927-es magyarországi bemutató helyszínén, az akkoriban Városinak nevezett Erkel Színházban, május 26-án és 27-én szólal meg újra A fecske. Anger Ferenc rendezővel Puccini különleges, ritkán játszott lírai operájának sajátos kettősségéről beszélgettünk, a fővárosit megelőző kolozsvári premiert is érintve.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma