NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.04.11

Érintkezések… címmel rendezett közös konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia április 11-én a Pesti Vigadóban. Az esemény nyitóbeszédét Jankovics Marcell, az MMA alelnöke tartotta, a szakmai előadásokat megelőzően pedig köszöntőt mondott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A konferenciát megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA); a megállapodásban több közös kulturális program – így kiállítások, konferenciák, koncertek – jövőbeni megrendezése szerepel. A dokumentumot Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke, valamint Fekete György, az MMA elnöke írta alá a Pesti Vigadóban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, az MMA alelnöke jelenlétében.


_D0A0115_Copy
Tan Ping és Fekete György


Tan Ping kiemelte: „az együttműködési megállapodás aláírásával jövőbeli terveinket kell meghatároznunk, nincs más dolgunk, mint hogy együtt építsük tovább barátságunkat a kultúra területén”.

Fekete György hangsúlyozta: ennek az aláírásnak nem ez a perc a nagy alkalma, hanem azok az évek, amelyekben a kölcsönös kapcsolat gyümölcsözhet. A Pesti Vigadó két emeletén látható kínai művekről elmondta: ebben a tradicionális épületben ez a kiállítás a „szépség himnusza”.

Érintkezések…

Az aláírást követően megkezdődött a kínai hagyományos kultúrát bemutató Érintkezések… című konferencia. Az eseményt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg, aki kifejezte csodálatát a kínai művészettel és szimbólumrendszerrel kapcsolatban, valamint hangsúlyozta a több ezer éves motívumok és formák jelentőségét a kultúrában.


_D0A0180_Copy


Jankovics Marcell beszédét követően dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a konferencia résztvevőit. „Mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia néhány perccel ezelőtt aláírt megállapodása, hiszen mindannyian részesei vagyunk annak a gazdag együttműködési programnak, amelynek köszönhetően értékes kulturális programok jöhetnek létre” – hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, hogy a két ország közötti együttműködés nagyon erős, és a magyar emberek különösen nyitottak a keleti és azon belül is különösen a kínai kultúrára. Érzékelhetően nő az igény egymás kultúrájának megismerése iránt mindkét nemzet részéről.


_D0A0185_Copy


Magyaroszág és Kína kulturális együttműködéséről az államtitkár így fogalmazott: „Egy régi kínai közmondás szerint: amikor fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá változnak. Ha ezt a régi mondást fontosnak tartjuk, érzékelhetjük, hogy Kína és Magyarország kulturális együttműködése is ezen az elven alapszik. Az egymás iránti tisztelet és megismerése iránti vágy sokszor abban gyökerezik, hogy Magyarország jelenlegi pozíciója a keleti és a nyugati kultúra határvidékén helyezkedik el. Ám ennél talán még fontosabb, hogy a magyar népvándorlás időszakában egyfajta közös kulturális gyökérből táplálkozott a magyar és a kínai kultúra. Az a kínai kultúra, amely tekinthető a civilizáció egyik bölcsőjének is.”Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma