NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.16

Idén 33. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palotában. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiváljának középpontjában Japán és a lábbelik állnak majd. A rendezvényt augusztus 17. és 20. között tartják.

2018_hangulat_gyerekek_3

Több száz fellépő, egész napos színpadi programok, közel ezer kézműves mester, izgalmas mesterség-bemutatók és népi játszóházak biztosítják majd a látogatók számára a jó hangulatot és elfoglaltságot.

A szakmák rejtelmeit a látványműhelyekben ismerhetik meg az érdeklődők: mintegy nyolcszáz magyar és százötven külföldi kézműves műhelybe lehet betérni, ezek közül számos helyszínen nem csak megcsodálni lehet egyedülálló kézműves népi örökségünket, de ki is próbálhatjuk a mesterségeket.

Kiemelt téma idén a lábbeli: különösen nagy figyelmet kap majd a szegedi papucs, kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, akik elleshetik továbbá a cipészmesterek titkait, emellett kortárs cipőtervezőink is megmutatják, hogyan értelmezik újra a hagyományos lábbeliket. A fesztivál vendége lesz az a mester is, akinek családja generációk óta foglalkozik lábbelik készítésével, és őt emlegetik úgy, mint „a világ legjobb cipésze”, de érkeznek a szakma jeles képviselői Izlandról, Törökországból és Spanyolországból is.

Gyertya

Japán és Magyarország között 150 évvel ezelőtt létesítettek diplomáciai kapcsolatot, a jeles alkalomból az ázsiai ország mesterei segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a furosiki batyuval, a kokesi babával, a taiko dobbal és még sok más érdekességgel. Megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, japán virágcsokrot rendezni, nem beszélve arról, hogy megkóstolhatják a japán ételeket és italokat is.

Először lesz folk-kocsma, ahol énektanítás, mesemondók, táncház és karaoke várja a betévedőket. A rendezvény utánozhatatlan vásári hangulatáról gólyalábasok, mutatványosok és kikiáltók gondoskodnak majd, de megmutatják magukat a busók, a matyók és a kékfestő műhelyek is.

IMG_7468

Érdemes lesz ellátogatni a rendezvény egyéb programjaira is: a színpadokon kiváló népzenészek és zenekarok, mesemondók és néptáncosok lépnek fel. Koncertet ad Lajkó Félix, Bársony Bálint, a Kerekes Band, Chris Potter, a világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet, de bemutatkozik az Úton van a Cziffra Központ projekt is Sárközi Lajos és zenekara, valamint a Snétberger Alapítvány ösztöndíjasainak előadásával.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma