NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.07.12

Már ötödik alkalommal rendezik meg a Budavári Palotakoncerteket. A szinte már hagyománnyá váló eseményt idén négynapos fesztivállá bővítették, így a közönség augusztus 3-tól egészen augusztus 6-ig élvezheti a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikusok produkcióit.

palotakoncert
Szalai Emese és Alekszey Dolbilov keringője


„A Budavári Palotakoncertek mint rendezvény, mint esemény túlnőtte magát” – nyitotta meg Vadász Dániel, az esemény producere az idei év programjait bemutató sajtótájékoztatót július 11-én a Savoyai teraszon, a budai Várban. Az idei előadások egy, az ország történelmét meghatározó eseményére, a kiegyezésre épülnek, melynek 2017-ben van a 150. évfordulója, így mind a Budapesti Operettszínház, mind a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Fiharmonikusok is ennek a jeles eseménynek állítanak emléket előadásaikkal. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés/150 címmel mutatja be táncszínházi előadását, melynek koreográfusa a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. „Az ország egyik leszebb helyszínén mutatkozhat be a Kiegyezés/150, melyet augusztus 3-án mutatunk be a budai Várban” – mondta Zsuráfszky Zoltán. A kiegyezést, melyet gazdasági intézkedésnek nevezett, szerinte nagy vállalkozás a művészettel, a tánccal kifejezni, de úgy véli: ezt sikerrel teljesítették. Ehhez hozzáfűzte: több mint 100 táncos előadásában lesz látható a produkciójuk, mely az 1848–1849-es szabadságharctól az 1896-os millenniumig tekinti át a magyar történelmet. Benne az aradi tizenhármakkal, Kossuth Lajos és Deák Ferenc vitájával, valcerekkel, magyar táncokkal. Az előadásban pedig Liszt-, Erkel- és Strauss-művek is megszólalnak.


palotakoncertek2
Nacsa Olivér, a rendezvény egyik ötletgazdája és producere,
Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
és Vadász Dániel, a Budavári Palotakoncertek producere


Az operett mellett a komoly- és a népzene is hallható lesz az 5. Budavári Palotakoncerteken a Vár Oroszlános udvarában. A Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel a Sissi nyomában című műsorral augusztus 4-én és 5-én. „Egész életemben abban hittem, hogy a művészet sokféle és sokfajta izgalmas dologból áll össze, amelyeknek mi mind a részesei vagyunk. Most pedig, amikor egyszerre csendül fel tánc, zene és operett, messzemenőleg bebizonyosodott, hogy összművészeti tevékenység zajlik Palotakoncertek címen” – mondta el Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője. Hozzátette: a Palotakoncertek idejében most először német nyelven is énekelnek majd, és egy Magyarországon kevésbé ismert zeneszerző operettjéből, Fritz Kreisler Sissi című művéből is elhangzanak részletek. Az esten közreműködik mások mellett Oszvald Marika, Dolhai Attila, Fischl Mónika és Boncsér Gergely.


palotakoncertek3
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője és Ránki Fülöp zongoraművész


A Nemzeti Filharmonikusok Magyar est című koncertje zárja a fesztivált augusztus 6-án. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén egyebek mellett Liszt Les Préludes-je és Esz-dúr zongoraversenye, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitánya hangzik el Hamar Zsolt vezényletével. Az est szólistája pedig Ránki Fülöp zongoraművész lesz.


A Savoyai teraszon megrendezett sajtóeseményen a jelenlévők egy kis ízelítőt is kaptak az idei év produkcióiból. Szalai Emese és Alekszey Dolbilov keringője nyitotta meg az eseményt, majd részletek hangzottak el A víg özvegyből, valamint a Riviéra girlből is. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját, a Kossuth nótát mutatták be.Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma