728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2010.12.17

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot csütörtökön.
Szőcs Géza, Schmitt Pál és Páva Zsolt az átvágott nemzetiszínű szalag darabjait tartja a kezében 
(MTI) - A szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közösen vágta át.
    
"Az épület formatiszta, a kiegyensúlyozottság, a harmonikus egység, a kint és a bent szerves kapcsolata jellemzi. Minden bizonnyal a pécsi zenei élet és a konferenciaturizmus fellegvára lesz" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szalagátvágást követő ünnepélyes gálaműsoron mondott beszédében. A baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen.
    
Réthelyi Miklós beszél a pécsi Kodály Központ avatásán. 
 
Páva Zsolt a ma 128 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánra emlékezve azt mondta, vele Magyarország és a világ zenekultúrája gazdagabb lett, a koncertközponttal pedig Magyarország és a világ zenekultúrájának egy becses darabja jött létre. "Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította. A magyarság megérdemelte Kodályt és megérdemelte a koncertközpontot, de különösen megérdemelte Pécs, hiszen felépülése sok pécsi kitartását és türelmét dicséri" - közölte a politikus. Megjegyezte: megítélése szerint ez az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.
    
Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye arról szólt, hogy a természetben, minden nagy zeneműben, és a jól tervezett épületekben is megvan az a harmónia, melyet nem biztos, hogy tudunk, de érzünk, hat ránk. "Ha a harmóniát érezzük, akkor minden a helyén van. Kívánom, hogy ebben az épületben folyó tevékenység se nélkülözze a mértéket és az arányokat" - mondta.
    
A gálaműsor keretében eozinból készült különleges EKF-láncot kaptak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallinn képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.
    
A Pannon Filharmonikusok a színpadon a pécsi Kodály Központban. 
 
Az est folyamán Bach-, Liszt- és Kodály-művek csendültek fel a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.
    
A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 nézőt befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.
    
Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.
    
A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik. A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe. Az édesapja, Scheffer Ferenc vállalkozó elmondta: amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják. A magas minőségű hangszert egy svájci és egy pécsi cég készíti majd, a szükséges források előteremtésére vagyonelemeiket is értékesítik. Hozzátette: a hangszer fiuk nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncerttel emlékeznek meg róla.
    
A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült meg. Szakemberek szerint egy, a központba illő orgona, melyet a hangszerek királynőjének is neveznek, több mint 200 millió forintba kerül.
 

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.08.31
A Sony, a Berlini Filharmonikus Zenekar, valamint a Berlin Phil Media társaság együttműködési megállapodást kötöttek egymással, melynek célja a világ legjobb zenekaraként számon tartott filharmonikusok koncertjeinek rögzítése és közvetítése a világ legjobb technikai színvonalán.
2012.08.31
Kiállítás, új magyar mű ősbemutatója és természetesen Mahler egyik szimfóniája szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 8. Budapesti Mahler-ünnepén a Művészetek Palotájában szeptember 5. és 8. között.
2012.08.31
Az énekesek, különösen a fiatal, tapasztalatlan előadók igen túlterheltek, ebből adódnak a betegségeik - állította Josef Schlömicher-Thier gégész-foniáter, a Salzburgi Ünnepi Játékok hivatalos szakorvosa.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma