IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2010.12.17

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot csütörtökön.
Szőcs Géza, Schmitt Pál és Páva Zsolt az átvágott nemzetiszínű szalag darabjait tartja a kezében 
(MTI) - A szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közösen vágta át.
    
"Az épület formatiszta, a kiegyensúlyozottság, a harmonikus egység, a kint és a bent szerves kapcsolata jellemzi. Minden bizonnyal a pécsi zenei élet és a konferenciaturizmus fellegvára lesz" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szalagátvágást követő ünnepélyes gálaműsoron mondott beszédében. A baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen.
    
Réthelyi Miklós beszél a pécsi Kodály Központ avatásán. 
 
Páva Zsolt a ma 128 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánra emlékezve azt mondta, vele Magyarország és a világ zenekultúrája gazdagabb lett, a koncertközponttal pedig Magyarország és a világ zenekultúrájának egy becses darabja jött létre. "Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította. A magyarság megérdemelte Kodályt és megérdemelte a koncertközpontot, de különösen megérdemelte Pécs, hiszen felépülése sok pécsi kitartását és türelmét dicséri" - közölte a politikus. Megjegyezte: megítélése szerint ez az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.
    
Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye arról szólt, hogy a természetben, minden nagy zeneműben, és a jól tervezett épületekben is megvan az a harmónia, melyet nem biztos, hogy tudunk, de érzünk, hat ránk. "Ha a harmóniát érezzük, akkor minden a helyén van. Kívánom, hogy ebben az épületben folyó tevékenység se nélkülözze a mértéket és az arányokat" - mondta.
    
A gálaműsor keretében eozinból készült különleges EKF-láncot kaptak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallinn képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.
    
A Pannon Filharmonikusok a színpadon a pécsi Kodály Központban. 
 
Az est folyamán Bach-, Liszt- és Kodály-művek csendültek fel a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.
    
A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 nézőt befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.
    
Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.
    
A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik. A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe. Az édesapja, Scheffer Ferenc vállalkozó elmondta: amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják. A magas minőségű hangszert egy svájci és egy pécsi cég készíti majd, a szükséges források előteremtésére vagyonelemeiket is értékesítik. Hozzátette: a hangszer fiuk nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncerttel emlékeznek meg róla.
    
A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült meg. Szakemberek szerint egy, a központba illő orgona, melyet a hangszerek királynőjének is neveznek, több mint 200 millió forintba kerül.
 

lukoviczky

2012.08.31
A Sony, a Berlini Filharmonikus Zenekar, valamint a Berlin Phil Media társaság együttműködési megállapodást kötöttek egymással, melynek célja a világ legjobb zenekaraként számon tartott filharmonikusok koncertjeinek rögzítése és közvetítése a világ legjobb technikai színvonalán.
2012.08.31
Kiállítás, új magyar mű ősbemutatója és természetesen Mahler egyik szimfóniája szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 8. Budapesti Mahler-ünnepén a Művészetek Palotájában szeptember 5. és 8. között.
2012.08.31
Az énekesek, különösen a fiatal, tapasztalatlan előadók igen túlterheltek, ebből adódnak a betegségeik - állította Josef Schlömicher-Thier gégész-foniáter, a Salzburgi Ünnepi Játékok hivatalos szakorvosa.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma