2010.12.17

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot csütörtökön.
Szőcs Géza, Schmitt Pál és Páva Zsolt az átvágott nemzetiszínű szalag darabjait tartja a kezében 
(MTI) - A szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közösen vágta át.
    
"Az épület formatiszta, a kiegyensúlyozottság, a harmonikus egység, a kint és a bent szerves kapcsolata jellemzi. Minden bizonnyal a pécsi zenei élet és a konferenciaturizmus fellegvára lesz" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szalagátvágást követő ünnepélyes gálaműsoron mondott beszédében. A baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen.
    
Réthelyi Miklós beszél a pécsi Kodály Központ avatásán. 
 
Páva Zsolt a ma 128 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánra emlékezve azt mondta, vele Magyarország és a világ zenekultúrája gazdagabb lett, a koncertközponttal pedig Magyarország és a világ zenekultúrájának egy becses darabja jött létre. "Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította. A magyarság megérdemelte Kodályt és megérdemelte a koncertközpontot, de különösen megérdemelte Pécs, hiszen felépülése sok pécsi kitartását és türelmét dicséri" - közölte a politikus. Megjegyezte: megítélése szerint ez az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.
    
Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye arról szólt, hogy a természetben, minden nagy zeneműben, és a jól tervezett épületekben is megvan az a harmónia, melyet nem biztos, hogy tudunk, de érzünk, hat ránk. "Ha a harmóniát érezzük, akkor minden a helyén van. Kívánom, hogy ebben az épületben folyó tevékenység se nélkülözze a mértéket és az arányokat" - mondta.
    
A gálaműsor keretében eozinból készült különleges EKF-láncot kaptak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallinn képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.
    
A Pannon Filharmonikusok a színpadon a pécsi Kodály Központban. 
 
Az est folyamán Bach-, Liszt- és Kodály-művek csendültek fel a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.
    
A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 nézőt befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.
    
Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.
    
A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik. A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe. Az édesapja, Scheffer Ferenc vállalkozó elmondta: amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják. A magas minőségű hangszert egy svájci és egy pécsi cég készíti majd, a szükséges források előteremtésére vagyonelemeiket is értékesítik. Hozzátette: a hangszer fiuk nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncerttel emlékeznek meg róla.
    
A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült meg. Szakemberek szerint egy, a központba illő orgona, melyet a hangszerek királynőjének is neveznek, több mint 200 millió forintba kerül.
 
2012.08.31
A Sony, a Berlini Filharmonikus Zenekar, valamint a Berlin Phil Media társaság együttműködési megállapodást kötöttek egymással, melynek célja a világ legjobb zenekaraként számon tartott filharmonikusok koncertjeinek rögzítése és közvetítése a világ legjobb technikai színvonalán.
2012.08.31
Kiállítás, új magyar mű ősbemutatója és természetesen Mahler egyik szimfóniája szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 8. Budapesti Mahler-ünnepén a Művészetek Palotájában szeptember 5. és 8. között.
2012.08.31
Az énekesek, különösen a fiatal, tapasztalatlan előadók igen túlterheltek, ebből adódnak a betegségeik - állította Josef Schlömicher-Thier gégész-foniáter, a Salzburgi Ünnepi Játékok hivatalos szakorvosa.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma