2011.10.12
Kovács Bálint
Ha az ötvenhatos forradalomról szóló filmet keresünk a katalógusban, sokkal könnyebb dolgunk van, mintha magyar thrillerre fájna a fogunk. Ötvenhatos témájú magyar thrillert viszont épp olyan nehéz volt találni, mint 1848-as, petőfis német horrort – mostanáig. KRITIKA
Tavaly Vágvölgyi B. András csavart egyet az ötvenhatos filmeken azzal, hogy valamiféle újabb Szabadság, szerelem helyett Kolorádó kid címen tarantinós gengszterfilmet forgatott a Corvin-közbe csak véletlenül elkeveredő srácokról – most pedig az Állítsátok meg Terézanyut! rendezője, Bergendy Péter gondolt egy hasonlót: az ötvenhatos események csak háttérül szolgálnak egy zsánerfilmhez, egy olyan thrillerhez, ami játszódhatna akár az ötvenes évek CIA-főhadiszállásán is. Csak az itteni szimbólumokat nem hollywoodi filmekből, hanem történelemkönyvből vagy akár személyes tapasztalat alapján tanultuk meg dekódolni: amit egy CIA-filmben a kifogástalan öltöny jelent, azt itt a fekete kabát és a nagy fekete autók. Ennyi a konkrét különbség, a többi a néző fejében zajlik: számukra nyilván mást jelent, ha egy dörzsölt amerikai vallat egy New York-i kispolgárt, mint ha egy ÁVÓ-s teszi ugyanazt egy pesti csinovnyikkal. És A vizsgának épp errefelé kell keresni a gyenge pontját: sehogy sem vergődik zöld ágra azzal kapcsolatban, hogy az előző rendszerről akarna inkább beszélni, vagy nem akar több lenni egy egyébként végig feszült, profi thrillernél.

 Hámori Gabriella és Nagy Zsolt
A film elején citált poszt-ötvenhatos törvényrendelet szerint a Belügyminisztériumnak a „sajnálatos események” hatására át kellett világítania saját beosztottjait, hogy mindenkiről kiderüljön, biztosan lojális-e az államhoz. A vizsgák persze titokban zajlanak: a tartótiszteket előbb bepoloskázzák, majd olyan helyzetbe hajszolják, amikor muszáj dönteni a párthűség és az önérdek között. Így aztán Andrást (akit a Kolorádó Kidben is főszerepet játszó Nagy Zsolt alakít), a vidékről felkarolt fiatal tartótisztet is levizsgáztatja az apjaként tisztelt Markó elvtárs (Kulka János) – és persze megkérdőjeleződik nem csak az, hogy ki is vizsgázik valójában és ki a vizsgabiztos, de az is, hogy mi a vizsgafeladat. A színészek kifogástalanok, látszólag inspirálják őket a folyton változó személyiségek; Nagy Zsoltnak simán elhisszük azt is, ha elanyátlanodott kisfiúként pislog, és azt is, amikor viccet nem ismerő tartótisztként oszt parancsot, Hámori Gabriella a konspirált lakásban váratlanul felbukkanó barátnő szerepében akkor mutatja meg sokszínűségét, amikor újra és újra más megvilágításba kerül a karaktere, Kulka Jánosnak meg egyszerűen minden mozdulata, szava és pillantása hiteles.

Kulka János
Bergendyben pedig, úgy tűnik, megvan a tehetség ahhoz, hogy a Magyarországról lényegében teljesen hiányzó thrillerműfajban alkosson előbb-utóbb maradandót: igaz, hogy vannak még közhelyes képi megoldásai vagy olyan túlontúl keresett ötletei, miszerint véletlenül pont egy olyan házban legyen a konspirált lakás, amelynek a falára fel van graffitizve a „ruszkik haza” – de ugyanakkor kifejezetten otthonosan mozog a zsánerben. A sztori fordulatai többnyire valóban meglepőek (igaz, ez inkább Köbli Norbert forgatókönyvírót dicséri), a feszült jelenetek tényleg feszültek, az izgalmas részek tényleg izgalmasak, amikor aggódni kell valamiért, tényleg aggódunk, a karakterek pedig többnyire jól kidolgozottak és a motivációik is érthetőek.

A thriller tehát jó, de be-beúszik az ötvenhatos oktatófilm is, ha máskor nem, hát olyankor, amikor két szereplő tárgyilagosan ismerteti egymással (fenéket, a nézővel) az épp odavágó törvényszakaszt vagy történelmi tényt. Csakhogy – épp, mivel jól működik a thrillerek hatásmechanizmusa – a néző mégis rokonszenvezni kezd az egyik féllel a másik ellenében; márpedig A vizsgában kizárólag az előző korszak söpredéke szerepel: mindenki önszántából, sőt meggyőződésből szolgálja a rendszert, nevel vagy munkáltat besúgókat, kínoz embereket a cél érdekében, és így tovább. A néző tehát folyamatos erkölcsi összetűzésbe kerül saját magával: akkor most a kicsit emberségesebb, de azért kicsit mégiscsak szadista kommunista jobb, mint a kevésbé emberséges, de legalább nem szadista kommunista? Erre pedig nyilván nemigen lehet jó választ adni; morális tanulságként legfeljebb annyit lehet leszűrni, hogy – mint Fassbindernél a félelem – a kommunizmus megeszi a lelket, továbbá, hogy ebben a rendszerben nincs jó megoldás.

De ez már csak nézői okoskodás – a film kétségek között hagy, és vitázhatunk magunkkal addig, amíg szeretteink ki nem hívják ránk a mentőt különös viselkedésünk láttán.
2012.08.31
Első hallásra kevésnek tűnhet az idei Velencei Építészeti Biennále főkurátora, David Chipperfield neves építész által választott hívószó, ami köré a nemzeti pavilonok és a központi kiállítás épült: „Common Ground”, azaz közös alap. KRITIKA
2012.08.31
A balladás novellák emlékezője nagyjából ugyanaz a férfi, aki természetesen valamikor volt gyerek és kamasz, vagy most is az, ha szorongató visszautat tesz az időben, mely a rekonstrukció során ugyancsak tartogat meglepetéseket, újabb lelki erőpróbákat. KRITIKA
2012.08.31
Itthon kevesen ismerték Vázsonyi Vilmost, a századfordulón élt demokrata politikus, igazságügyi miniszter unokáját, egy nagy múltú család utolsó közvetlen leszármazottját. Zeke Gyula és Hadas Miklós kötete erre a különleges emberre emlékezik, aki úgy élt és úgy is halt meg, ahogyan senki más. KRITIKA

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma