Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.17

Vajda Lajos művészete hosszú időn át nem kapta meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelt volna. Azonban 2018–19-ben megszületett minden idők legjobb Vajda-kiállítása és az ahhoz kapcsolódó Vajda-kötet, így a festő újrapozicionálásán már egy egész csapat dolgozik, törlesztve a magyar művészet- és kultúratörténet egyik nagy adósságát.

Vajda_Lajos_02
Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel, 1937.
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

A Vajda-interpretáció visszhangtalan, sziszifuszi munka lett volna a festő halálának 1941-es dátumától 1949-ig. 1941 és ’44 között azért, mert Vajda a margó margóján élő, a faji törvényektől sújtott és kommunistagyanús világból jött, majd 1945 és ’49 között azért, mert ekkor csak egy szűk, beavatott csoport foglalkozott Vajda munkásságával. Bálint Endre és Kállai Ernő cikkein kívül nincs is fontos publikáció e korból.


A Kádár-korban is felemás módon került elő a képzőművész. 1966-ban Szentendrén Passuth Krisztina – a kiállításhoz kapcsolódó katalógus egyik szerzője – megrendezhette ugyan az első hazai gyűjteményes kiállítást, de azt azonnal be is zárták. Azután Körner Éva szeretett volna monográfiát írni róla, a kiadói engedélyt mégis Mándy Stefánia kapta, aki a politikailag szaggatott, szélesebb horizontot nem bolygatta.


Rosszul sült el a Magyar Nemzeti Galéria 2008/9-es, a százéves jubileumra készített tárlata is. Az Erdész Galériával közösen szervezett kiállítás célja volt, hogy a Vajda-életművet bevezesse a nemzetközi szcénába, azonban a kiállítás szellemi apportja mércén aluli lett. Hiányzott az oeuvre értelmes szakaszolása, Vajda pozicionálása, a hiányzó művek jelzése.


0O3A7551
Részlet a Világok között című kiállításról, Vajda késői műveivel
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban rendezett nagy kiállítás, a Világok között. Vajda Lajos [1908–1941], élete és művészete című és a hozzá elkészült katalógus azonban Vajda utóéletének kiemelkedő jelentőségű mozzanata.


A legtöbb Vajda-kiállításhoz nem készült katalógus. Ezek közül csak a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum Vajda-kiadványai képeznek kivételt. A szentendrei Vajda-kiállítás katalógus tehát valóban hiánypótló: a kinyomtatott tükör pontosan megfelel a látott anyagnak, és minden kiállított darab fényképpel szerepel a majd’ háromszáz oldalas kötetben.


Nézőbarát, olvasóbarát, kritikusbarát a katalógus, de ez önmagában talán még nem üti át a tudományos ingerküszöböt. A látványhű és a kiállítást leképező forgatókönyv után tíz szerző következik a könyvvé bővülő katalógusban, akik tízféle szempont szerint járják körül azt a Vajdát, akit eddig vagy elhallgattak, vagy leparancsoltak a nyilvánosság színpadáról, vagy egyszerűen csak elrontották a megfejtését.


katalogus
Tíz tanulmány segíti a Vajda-életmű értelmezését
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum


A könyv nagy előnye, hogy többszerzős, így megvalósult Vajda több nézőpontból való értelmezése. Ha Petőcz György egyedül írta volna a mostani könyvet, akkor talán túlhangsúlyossá vált volna az általa felfedezett analógia az amerikai absztrakt expresszionizmussal, Pollockkal, Rothkóval. Ha pedig Passuth Krisztina egyedül vállalkozik a monográfia megírására, a súlypont a fordulatra, azaz a vajdai életműben megjelenő „primitivizmusra” esett volna.


De a kötetet nem egyedül írták: maguk mellé vették azokat a szakembereket is, akik egy-egy részproblémáról értekeztek. Rockenbauer Zoltán például kimutatta a „szentendrei programban” a bartóki ihlet hozadékát, de határait is. Radák Judit Vajda vonalhasználatáról írt megjegyzendő sorokat, arról a lebegő struktúráról, amely már a pálya korai szakaszában is „térbeli bizonytalansággal” látta el az illékony kompozíciókat.


kiallitas
Részlet a kiállításról
Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum


A többszerzős Vajda-portré azonban attól válik az Egyetlen Narratív Monográfiát helyettesítő gondolatfüzérré, hogy társként beemeltek két olyan művészettörténészt, aki sok ponton másképpen láttatja a címszereplőt, mint a társkurátor. Rényi András Szegénység és tapasztalat című dolgozata a jól szakaszolható életművön belül nem a periódusok különbözőségére, hanem a teljesítmény kontinuitására hívja fel a figyelmet. Itt a távlatot vesztő, a történelemtől is megsebzett magányos európai entellektüel által vizionált látványról van szó.


Forgács Éva még keményebben vitatja a legtöbb tanulmányon végighúzódó állítást, jelesül Vajda viszonyát a baloldalhoz, és kijelöli azt a kitüntetett helyet, amely Vajdát megilletné a nemzetközi és a hazai művészeti életben is. Illúziói persze nincsenek. A külföldi integrációt nehezíti, hogy nem volt saját korában jelen a nemzetközi művészeti életben.


A teljes cikk a MúzeumCafé 69-70. számában olvasható.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

vandor_rita_konyve__R

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma