Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.03.06

A magyar zeneművészet egyik legjelesebb alakja épp ma 50 éve, 1967. március 6-án hunyt el, de „én nem így gondolok erre a napra, hiszen Kodály Zoltán nem halt meg” – mondta Anger Ferenc rendező a Magyar Állami Operaházban, ahol a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató Missa brevis című művének előadásával kezdődött meg a jubileumi megemlékezés.

_D0A1239_Copy


A Kodály Rorate című délelőtti megemlékezésen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: különleges napon és különleges helyszínen csendül fel Kodály Missa brevise, hiszen „az 1945-ös budapesti ostromot ő is e falak között vészelte át”. Az ostrom után felmerészkedő budapestiek először ebben a házban adtak hangversenyt, melyen a Missa brevis hangzott el. „Könnyáztatta előadás volt, mi pedig most ezt szeretnénk megidézni” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, aki kiemelte: az Operaház sokat tesz azért, hogy megőrizze és ápolja Kodály Zoltán hagyatékát. Az elmúlt években több mint ötven esten szerepeltek Kodály művei, „nagy sikerrel mutattuk be a Háry Jánost, valamint a Székely fonót, a Czinka Panna koncert-változata pedig az idei évadban kapott helyet” – mondta. A Háry Jánost és a Székely fonót már lemezen is rögzítették, ezt követi a Czinka Panna, hiszen – emelte ki Ókovács Szilveszter – a Kodály-műveket a lehető legjobb minőségben, a legjobb művészek előadásában kell megörökíteni a jövő generációi számára.


_D0A1055_Copy

 

A rendezvényen a Magyar Állami Operaház közreműködésével, valamint dr. Hoppál Péter karnagy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényletével csendült fel Kodály Zoltán Missa brevise. Az Operaház aulájában tartott koncert előtt dr. Hoppál Péter elmondta: a kormány szakemberek és intézmények bevonásával már évek óta dolgozik azon, hogy Kodály szellemi és művészeti hagyatékát a jövő generációi is birtokba vehessék. A világhírű, mostanra már az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájára is felkerült Kodály-módszert a magyar zenei oktatás módszertani középpontjába kell állítanunk – hangsúlyozta, majd hozzátette: Kodály a történelem legsötétebb korszakaiban nemcsak szóval és tettel, hanem emblematikus művein keresztül is kiállt a hazáért, művészetének, eredményeinek tisztelete tehát nemzeti öntudatunk sarokköve lehet. „Meg kell védenünk nemzeti, kulturális értékeinket, hiszen csak erős kultúrnemzetek által jöhet létre erős Európa.” Kodály Zoltán zeneszerzői és zenetudományos munkája mellett a magyar népdalkincs felkutatását is küldetésének tekintette, zászlójára pedig azt a mondatot tűzte, hogy: „A zene mindenkié”. „Már életében például szolgált kora legjelentősebb zeneszerzőinek, zenészeinek, most pedig a mi kezünkben van zenei örökségének sorsa” – emelte ki dr. Hoppál Péter, majd megjegyezte: „úgy kell gondoznunk ezt a hagyatékot, hogy hűek maradjunk Kodály emberi jelleméhez és eszmeiségéhez”.


_D0A1195_Copy

 

Az eseményen Dr. Hoppál Péter örömmel jelentette be: az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kulturális intézményekkel együttműködve megalkotta a több évre szóló Kodály-programot. A tervek szerint a 2017-es költségvetésben egymilliárd 486 millió forint értékű forrással járulnak hozzá Kodály örökségének ápolásához és bemutatásához Magyarországon és a határon túl, továbbá 350 millió forint támogatás erejéig külföldön is – tette hozzá, majd elmondta: a Kodály-program keretén belül a világhírű zeneszerző kórusművei, zenekari művei szólalnak majd meg, de a hangversenyek és zenei előadások mellett kiállítások, versenyek, ismeretterjesztő előadások és mesterkurzusok is szerepelnek a programban.

 

Az eseményen Anger Ferenc, a Háry János rendezője elmondta: a magyar zeneművészet egyik legjelesebb alakja épp ma 50 éve, 1967. március 6-án hunyt el, de „én nem így gondolok erre a napra, hiszen Kodály Zoltán nem halt meg”. A művészet, különösen a zene hétköznapi életünk szerves részét képezi, így él tovább bennünk. „Épp ez az érzés kerített hatalmába ma reggel is, mikor Kodály Zoltánra emlékezvén arra gondoltam, mit is jelent az életmű kifejezés. Kottákat, papírokat és könyveket? Nem. Maga a zene az, amit ő és halhatatlan zeneszerzőtársai ránk hagyományoztak” – fejtette ki. A Magyar Állami Operaház fontos küldetésének tekinti, hogy Kodály műveit színpadra állítsa, ezáltal pedig megmutassa a bennük rejlő egyetemes értékeket. Az elmúlt három évben két ilyen bemutatót láthatott a közönség, mely nemzetközi szemmel nézve kis lépésnek tűnhet, számunkra viszont korántsem az, hiszen a célunk nagy: Kodály műveinek egyetemességét kínálni a bolygó minden lakója számára – jegyezte meg. Anger Ferenc a következő szavakkal zárta beszédét: „megvan a célunk, de nemcsak az gyönyörű, hanem az oda vezető út, mi pedig most épp ezt élvezzük”.


_D0A1065_Copy

 

A reggeli órákban tartott megemlékezés méltó kezdete volt a jeles napnak, melyen egyik legnagyobb zeneszerzőnkre emlékezünk. Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából március 6-án este az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház zenekara azt az 1960-as londoni hangversenyt idézi fel, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat.Készítette: Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma