15_eves

2016.04.23
Szíjjártó Anita

Újabb emlékponttal bővült a fővárosi poptörténeti tanösvény: április 21-én a Cseh Tamás Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését célzó alprogramja keretében az egykori E-Klub tiszteletére avattak emlékhelyet. Hegyháti József, az E-klub alapító-főrendezője elmesélte: a fiúknak szombaton nyakkendős nap volt, vasárnap pedig szabad.

IMG_1282
Bajnai Zsolt


Két évvel ezelőtt indult el a magyar könnyűzene támogatását célzó Cseh Tamás Program – erre a célra az első évben 500, a második évben – melynek lassan a végére érnek – pedig már 975 millió forintot fordítottak – mondta Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.

Az üres adathordozók utána befolyó jogdíjak 25 százalékából finanszírozott program nyolc alprogramból áll – a mostani táblaavató a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogram keretében valósulhatott meg.


Bajnai Zsolt az alprogramok közül – az E-Klubra emlékezve – kiemelte a klubokat támogatót, melyről azt mondta: ha nem lenne klubtámogatás, akkor sajnos nagyon sok helyre nem jutna el az élő könnyűzene – sem országosan, sem a határon túlra. Hozzáfűzte: újdonság az idén, hogy először támogatnak határon túli klubokat is.

„A magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramot részben azért indítottuk el, mert úgy gondoljuk, Magyarország háború utáni történet nem érthető meg a magyar rock- és popzene története nélkül, amellyel kapcsolatban meglehetősen nagy adósságaink vannak” – hangsúlyozta.


IMG_1255
Főrendezők és klubtagok


Az egykori E-Klub épülete az ötödik hely, ahol táblát avatnak – annak érdekében, hogy ezeket a helyszíneket sose feledjük el. „Számomra ez a hely legenda és legendásak önök is” – zárta beszédét Bajnai Zsolt utalva az egykori E-Klub megjelent főrendezőire, tagjaira és munkatársaira.

 

IMG_1323
Hegyháti József


Hegyháti József, az E-klub alapító-főrendezője elmondta: az E-Klub története 1968 őszén indult, akkor épült ugyanis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) E épülete. Eleinte egy állandó, valamint egy meghívott zenekar lépett fel a klubban, illetve volt egy bárrész is, ahova rendszerint nem fértek be az emberek – mondta Hegyháti József mosolyogva. A főrendező elmesélte, hogy a klubélet a Futuráma zenekarral indult, amely azonban nem tudott megmozgatni ezer embert – ő pedig mindig ilyen szemmel kereste a fellépő zenekarokat. Őket követte az Atlasz, amely viszont képes volt bevonzani ennyi vendéget. A fiúknak szombaton nyakkendős nap volt, vasárnap pedig szabad – tette hozzá.

A táblaavatás végén az egykori főrendezők koszorút helyeztek el az elhunyt művészek és munkatársak emlékére Czakó László volt főrendező vezetésével.


IMG_1201


----------------------------------------------------------

E-Klub

A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek. Szombat esténként a soul zenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból ide került az Omega, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma