hangf_spotify_banner_728x90

2016.04.23
Szíjjártó Anita

Újabb emlékponttal bővült a fővárosi poptörténeti tanösvény: április 21-én a Cseh Tamás Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését célzó alprogramja keretében az egykori E-Klub tiszteletére avattak emlékhelyet. Hegyháti József, az E-klub alapító-főrendezője elmesélte: a fiúknak szombaton nyakkendős nap volt, vasárnap pedig szabad.

IMG_1282
Bajnai Zsolt


Két évvel ezelőtt indult el a magyar könnyűzene támogatását célzó Cseh Tamás Program – erre a célra az első évben 500, a második évben – melynek lassan a végére érnek – pedig már 975 millió forintot fordítottak – mondta Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.

Az üres adathordozók utána befolyó jogdíjak 25 százalékából finanszírozott program nyolc alprogramból áll – a mostani táblaavató a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogram keretében valósulhatott meg.


Bajnai Zsolt az alprogramok közül – az E-Klubra emlékezve – kiemelte a klubokat támogatót, melyről azt mondta: ha nem lenne klubtámogatás, akkor sajnos nagyon sok helyre nem jutna el az élő könnyűzene – sem országosan, sem a határon túlra. Hozzáfűzte: újdonság az idén, hogy először támogatnak határon túli klubokat is.

„A magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramot részben azért indítottuk el, mert úgy gondoljuk, Magyarország háború utáni történet nem érthető meg a magyar rock- és popzene története nélkül, amellyel kapcsolatban meglehetősen nagy adósságaink vannak” – hangsúlyozta.


IMG_1255
Főrendezők és klubtagok


Az egykori E-Klub épülete az ötödik hely, ahol táblát avatnak – annak érdekében, hogy ezeket a helyszíneket sose feledjük el. „Számomra ez a hely legenda és legendásak önök is” – zárta beszédét Bajnai Zsolt utalva az egykori E-Klub megjelent főrendezőire, tagjaira és munkatársaira.

 

IMG_1323
Hegyháti József


Hegyháti József, az E-klub alapító-főrendezője elmondta: az E-Klub története 1968 őszén indult, akkor épült ugyanis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) E épülete. Eleinte egy állandó, valamint egy meghívott zenekar lépett fel a klubban, illetve volt egy bárrész is, ahova rendszerint nem fértek be az emberek – mondta Hegyháti József mosolyogva. A főrendező elmesélte, hogy a klubélet a Futuráma zenekarral indult, amely azonban nem tudott megmozgatni ezer embert – ő pedig mindig ilyen szemmel kereste a fellépő zenekarokat. Őket követte az Atlasz, amely viszont képes volt bevonzani ennyi vendéget. A fiúknak szombaton nyakkendős nap volt, vasárnap pedig szabad – tette hozzá.

A táblaavatás végén az egykori főrendezők koszorút helyeztek el az elhunyt művészek és munkatársak emlékére Czakó László volt főrendező vezetésével.


IMG_1201


----------------------------------------------------------

E-Klub

A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek. Szombat esténként a soul zenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból ide került az Omega, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma