NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.07.24

Nyolcadik alkalommal rendezik meg augusztusban a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált – azaz a Kaposfestet –, mely ismét Kaposvárra irányítja a zeneszeretők figyelmét. A tizennégy klasszikus zenei koncert műsorát Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész, a Kaposfest művészeti vezetői állították össze.

A fesztivál középpontjában a két világhírű magyar muzsikus, Baráti Kristóf és Várdai István, valamint a művészbarátaik által előadott kamarazene áll, melyet napi két koncerten hallgathat meg az egy hétre Kaposvárra költöző közönség. A művészek között ismert és kevésbé ismert nevek is szerepelnek, akikkel a művészeti vezetők szerint a közönségnek mindenképpen érdemes megismerkednie.


kaposfest


Fellép többek között a Borodin Quartet (vonósnégyes), akik késői Beethoven-kvartettel érkeznek a fesztiválra, a Trio Catch, akik kortárs darabokat adnak elő, Gilles Apap hegedűművész, aki a zene örömét viszi bele a klasszikus zenébe, Zarina Shimanskaya zongoraművész, Josef Spacek cseh hegedűművész, Diemut Poppen brácsaművész, Thomas Hoppe zongoraművész, Tomoko Akasaka hegedűművész, Uxia Martinez Botana nagybőgős, Jean-Eflam Bavouzet zongoraművész, aki az egyik legjobb Bartók-előadó, de most Haydn-darabot fog játszani, a Borodin Quartettel pedig Robert Schumann Zongoraötös Op. 44. című művét adja elő, Károlyi Katalin népzenét hoz a fesztiválra, Suzana Bartal zongoraművész, valamint Camille Thomas és Julia Hagen fiatal csellóművészek. A magyarok közül fellép többek között Farkas Gábor, Balog József és Fejérvári Zoltán zongoraművészek, Pusker Júlia hegedűművész, Oláh Kálmán jazz-zongorista és Rost Andrea énekművésze – és természetesen a művészeti vezetők különböző formációkban. Érdekesség, hogy Gilles Apap és Várdai István Kodály Zoltán hegedű-cselló duóját játsszák majd el.


A klasszikus zenei koncertek mellett minden eddiginél szélesebb körű lesz a kísérőprogramok sora. A fesztiválon bemutatkozik Bősze Ádám zenei stand up estje, valamint a Kaposfest Kamarazenekar – Prieger Zsolt (Anima Sound System), Beck Zoltán (30Y), Saiid és Závada Péter(A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.), illetve Szendrői Csaba (Elefánt) – közös, erre az alkalomra készülő produkciója, a Kaposfest Underground, melyet szabadtéren lehet majd meghallgatni.


Kallo_Peter_Kaposfest_2014_2


Folytatódik a tavaly nagy sikerrel elindított sakkverseny, és ismét lesz „beavatási szertartás” az önként jelentkező budapesti és kaposvári egyetemistáknak, akiknek egy feladatuk van: túlélni egy klasszikus zenei koncertet. Misszió számukra, hogy megszerettessék a klasszikus zenét – mondják a szervezők.


Segal Viktor „fesztiválséf” ételei mellett idén a közönség is megkóstolhatja a művészek jó közérzetét évek óta biztosító Amedei-csokoládét, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest-kávét, valamint a Bolyki György fesztiváligazgató által megálmodott Rippl-Rónai-tortát. A Garamvári pince már megszokott pezsgője mellett az idén újdonságként bemutatják a Kaposfest borát is.


Az irodalom kedvelői Lackfi János „fesztiválköltő” Kaposfest-élményeiről készülő verseit megtalálják majd a naponta megjelenő Kaposfest Timesban a fiatal írógeneráció legjelesebb képviselőinek a fesztiválra készülő műveivel együtt. Emellett szokás szerint képzőművészeti kiállítások, a tizennégy klasszikus zenei koncerthez kapcsolódó műismertető előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek is gazdagítják a programot.


A fesztivál bérleteinek zömét – 95 százalékát – szokás szerint már a tavaly augusztusi fesztiválon megrendelte a közönség – úgy, hogy nem is tudták, mi lesz a műsor következő évben, ami nagy bizalom a részükről –, így a szervezők ismét teltházas koncertekre számítanak, rengeteg, a földön, párnákon ülő diákkal, sokkal többel, mint tavaly.


Kaposfest_-_Barati_Kristof_es_Vardai_Istvan_foto_Mozsi_Gabor
Baráti Kristóf és Várdai István művészeti vezetők

 

Bolyki György fesztiváligazgató elmondta, hogy szeretnének kiszállni a mennyiségi versenyből és inkább a minőség irányába haladni. Ezt teszi lehetővé a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatás, amely három évre szól, illetve az is, hogy újra ötéves szerződést kötöttek Kaposvár önkormányzatával.

 

Várdai István művészeti vezető megjegyezte, hogy az idei fesztivál az eredet–időtlenség tematika köré szerveződik. E vezérfonal nyomán széles paletta jött létre. „Szerteágazó és komplex utazás lesz a Kaposfest hete” – tette hozzá.

 

Baráti Kristóf, a fesztivál másik művészeti vezetője kiemelte, hogy kortárs darabok eddig kevésbé voltak jelen a Kaposfesten, amin most változtatni szerettek volna. „Élményben és tartalomban is magas színvonalú felhozatalra lehet számítani” – mondta. Hozzátette: a legerősebb sikermutató, hogy nagyon sok helyről érkeznek a fesztivállátogatók, külhonban élő magyarok például rendszeresen jönnek. „Baráti, családias lesz a hangulat.”

 

A művészeti vezetők a Kultúra.hu kérdésére elmondták: a fesztiválon elhangzó darabokat körülbelül 95 százalékban kapják a fellépő művészek, de természetesen rugalmasak: ha valaki nagyon elő szeretne adni valamit, arra is van lehetőség. Ebben az évben viszont vannak bizonyos művek, melyeket maguk a művészeti vezetők szeretnének hallani – ezek mindenképpen benne lesznek a fesztivál repertoárjában.


Európa egyik legrangosabb kamarazenei eseménye augusztus 9. és 13. között várja a klasszikus zene rajongóit.Kultúra.hu

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma