GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2017.05.24

Az idei komolyzenei koncertek Kodály Zoltán emlékének jegyében telnek – nincs ez másképp a július 15-től augusztus 6-ig tartó Cimbora Alapítvány támogatásával létrejött Klassz a pARTon fesztiválon sem. A nyáresti programsorozaton a novemberben elhunyt Kocsis Zoltánról is megemlékeznek.

„[…] Az igazi művészet az emberiség emelkedésének leghatalmasabb eszköze,

s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője.”


Kodály Zoltán


_D0A6206_Copy


Míg a tavalyi fesztiválon inkább kamarazenekarok szerepeltek, idén főleg a nagyzenekari koncerteké lesz a főszerep. A komolyzenei koncerteknek – az eddigi évekhez hasonlóan – szintén a Balaton, valamint Duna-parti települések adnak otthont, fellép többek között az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, az NFZ Grazioso Kamarazenekara, valamint az Eckhardt és a Keller Quartett.

A szólisták között szerepel Balázs János, Csordás Klára, Érdi Tamás, Hildegarde Fesneau, Hutás Gergely, Kocsis Krisztián, Lajkó Félix, Matuz Gergely, Görög Sisters, Oláh Vilmos, Onczay Zoltán, Ránki Fülöp, Szabadi Vilmos, Szűcs Máté, Vékes Erzsébet, Vigh Andrea és Zsoldos Bálint.

 

_D0A6281_Copy


A koncertsorozatról szóló, május 23-ai sajtótájékoztatót a Müpában rendezték meg: az eseményt É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon producere, a Cimbora Alapítvány elnöke nyitott meg, külön megköszönve az eseményen megjelent szervezők és támogatók munkáját.

Fia, a programsorozat egyik legnagyobb szorgalmazója, Érdi Tamás zongoraművész örömmel mesélt az esemény évről évre egyre növekvő sikeréről, és a decemberben megrendezendő zongoraestjéről, melyen nagy szerepet játszanak majd a Kodály- és a Bartók-táncdalok.

 

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy tehetségtámogató programjuk elsődleges célja a fiatal, feltörekvő zenei tehetségek segítése a Klassz a pARTon komolyzenei fesztiválhoz hasonló tematikájú és színvonalú koncertek keretében.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a programok minden korosztályt megszólítsanak, kiváltképp a legfiatalabbak zene iránti szeretetét és érdeklődését hivatott elmélyíteni, melyhez a hagyományőrzés jegyében megszervezett művészeti programokkal igyekeznek hozzájárulni.


_D0A6219_Copy

A helyszín egyáltalán nem mondható szokványosnak: egy akusztikai szempontból alkalmaskoncertteremhez képest a Balaton-part zajos miliőjében lesznek hallhatók a nagy klasszikuson. A környezetsokszor okozott problémát a tavalyi években, ezért idén igyekeznek minél jobban odafigyelni arra, hogy a koncertet a hullámverésen kívül ne törjék meg oda nem illő zajok. Így a zenészek olyan közel mennek a vízhez, amennyire csak lehetséges. Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője megígérte, hogy a látogatóknak olyan élményben lesz része, mintha a zenészek épp most sétáltak volna elő a habokból.


Gulyás Dénes Operaénekes épp a helyszín szokatlanságában látja az előadás különlegességét, és kiemelte, hogy az operakedvelőket A varázsfuvola című művel fogadja Kertesi Ingriddel és zeneakadémiai diákjaikkal karöltve. A darabot egészen szokatlan és játékos módon gondolták újra, melynek lényege éppen a helykihasználásban és az ebből fakadó helyzetkomikumban rejlik a természettel való együttműködés jegyében.

 

_D0A6250_Copy


A koncertnek idén is főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, amely a kezdeti 25 millió forintnyi összeget az idén már csaknem a duplájára emelte.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár: elmondta, hogy ezek a koncertlehetőségek nemcsak azért fontosak, mert lehetővé teszik az ifjú tehetségek kibontakozását, hanem a családoknak is kellemes és minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A komolyzenei koncertek könnyű megközelíthetőségének köszönhetően a műfaj olyan emberekhez is eljuthat, akiknek eddig nem állt módjában élvezni azt, nem beszélve arról, hogy a sokszínű programoknak turisztikai szempontból is nagyon kedvező hatásai vannak.

 

A Klassz a pARTon fesztivál kiváló példa arra, miként lehet egy szilárd tradíciókkal rendelkező műfajt természetesebb környezetbe helyezni úgy, hogy a zene ne csak a víz hullámainak jellegzetes, „monoton” csendjével keveredjen, hanem a bennünk áramló – mindennapjainkból egyre inkább kivesző, de a klasszikus zene által még őrzött – hagyományok utáni csendes sóvárgás állóvizét is szépen lassan felkavarja bennünk.


Taródi Luca
Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma