kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.05.24

Az idei komolyzenei koncertek Kodály Zoltán emlékének jegyében telnek – nincs ez másképp a július 15-től augusztus 6-ig tartó Cimbora Alapítvány támogatásával létrejött Klassz a pARTon fesztiválon sem. A nyáresti programsorozaton a novemberben elhunyt Kocsis Zoltánról is megemlékeznek.

„[…] Az igazi művészet az emberiség emelkedésének leghatalmasabb eszköze,

s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője.”


Kodály Zoltán


_D0A6206_Copy


Míg a tavalyi fesztiválon inkább kamarazenekarok szerepeltek, idén főleg a nagyzenekari koncerteké lesz a főszerep. A komolyzenei koncerteknek – az eddigi évekhez hasonlóan – szintén a Balaton, valamint Duna-parti települések adnak otthont, fellép többek között az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, az NFZ Grazioso Kamarazenekara, valamint az Eckhardt és a Keller Quartett.

A szólisták között szerepel Balázs János, Csordás Klára, Érdi Tamás, Hildegarde Fesneau, Hutás Gergely, Kocsis Krisztián, Lajkó Félix, Matuz Gergely, Görög Sisters, Oláh Vilmos, Onczay Zoltán, Ránki Fülöp, Szabadi Vilmos, Szűcs Máté, Vékes Erzsébet, Vigh Andrea és Zsoldos Bálint.

 

_D0A6281_Copy


A koncertsorozatról szóló, május 23-ai sajtótájékoztatót a Müpában rendezték meg: az eseményt É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon producere, a Cimbora Alapítvány elnöke nyitott meg, külön megköszönve az eseményen megjelent szervezők és támogatók munkáját.

Fia, a programsorozat egyik legnagyobb szorgalmazója, Érdi Tamás zongoraművész örömmel mesélt az esemény évről évre egyre növekvő sikeréről, és a decemberben megrendezendő zongoraestjéről, melyen nagy szerepet játszanak majd a Kodály- és a Bartók-táncdalok.

 

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy tehetségtámogató programjuk elsődleges célja a fiatal, feltörekvő zenei tehetségek segítése a Klassz a pARTon komolyzenei fesztiválhoz hasonló tematikájú és színvonalú koncertek keretében.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a programok minden korosztályt megszólítsanak, kiváltképp a legfiatalabbak zene iránti szeretetét és érdeklődését hivatott elmélyíteni, melyhez a hagyományőrzés jegyében megszervezett művészeti programokkal igyekeznek hozzájárulni.


_D0A6219_Copy

A helyszín egyáltalán nem mondható szokványosnak: egy akusztikai szempontból alkalmaskoncertteremhez képest a Balaton-part zajos miliőjében lesznek hallhatók a nagy klasszikuson. A környezetsokszor okozott problémát a tavalyi években, ezért idén igyekeznek minél jobban odafigyelni arra, hogy a koncertet a hullámverésen kívül ne törjék meg oda nem illő zajok. Így a zenészek olyan közel mennek a vízhez, amennyire csak lehetséges. Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője megígérte, hogy a látogatóknak olyan élményben lesz része, mintha a zenészek épp most sétáltak volna elő a habokból.


Gulyás Dénes Operaénekes épp a helyszín szokatlanságában látja az előadás különlegességét, és kiemelte, hogy az operakedvelőket A varázsfuvola című művel fogadja Kertesi Ingriddel és zeneakadémiai diákjaikkal karöltve. A darabot egészen szokatlan és játékos módon gondolták újra, melynek lényege éppen a helykihasználásban és az ebből fakadó helyzetkomikumban rejlik a természettel való együttműködés jegyében.

 

_D0A6250_Copy


A koncertnek idén is főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, amely a kezdeti 25 millió forintnyi összeget az idén már csaknem a duplájára emelte.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár: elmondta, hogy ezek a koncertlehetőségek nemcsak azért fontosak, mert lehetővé teszik az ifjú tehetségek kibontakozását, hanem a családoknak is kellemes és minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A komolyzenei koncertek könnyű megközelíthetőségének köszönhetően a műfaj olyan emberekhez is eljuthat, akiknek eddig nem állt módjában élvezni azt, nem beszélve arról, hogy a sokszínű programoknak turisztikai szempontból is nagyon kedvező hatásai vannak.

 

A Klassz a pARTon fesztivál kiváló példa arra, miként lehet egy szilárd tradíciókkal rendelkező műfajt természetesebb környezetbe helyezni úgy, hogy a zene ne csak a víz hullámainak jellegzetes, „monoton” csendjével keveredjen, hanem a bennünk áramló – mindennapjainkból egyre inkább kivesző, de a klasszikus zene által még őrzött – hagyományok utáni csendes sóvárgás állóvizét is szépen lassan felkavarja bennünk.


Taródi Luca
Fotó: Csákvári Zsigmond

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma