kultura.hu_banner_herend_002uj

2016.04.12
Wéber Anikó

Egy különleges klasszikust: a Csipkerózsikát állítja színpadra április 17-én a Magyar Nemzeti Balett a világhírű Sir Peter Wright alkotó segítségével. A mesebeli történet után pedig a moderntánc szerelmeseinek is kedveznek a hónapban, a Space Fantasy című esten például az emberben és az embert körülvevő környezetben tátongó űrt, önkeresést láthatják a nézők.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitotta meg azt az április 12-ei sajtótájékoztatót, amelyen többek között a Magyar Nemzeti Balett következő premierét mutatták be. A főigazgató elmondta: minden zene- és balettkedvelő megtalálhatja a hozzá közel álló műveket, hiszen lesz klasszikus balett és kortárs tánc is. A Csipkerózsika évtizedek óta nem volt színpadon, így a bemutató igen különlegesnek ígérkezik.

 

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is megjegyezte: ez tradicionális koreográfia lesz, gyönyörű, kézzel készített jelmezekkel és varázslatos látványvilággal. Kiemelte: a darabot négy szereposztással fogják bemutatni, amely azt is bizonyítja, milyen sok, nagy tudású művésszel dolgozik az Operaház. Mindegyik szereposztás a maga nemében különleges, ám azonosan magas színvonalú lesz – tette hozzá.


Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre_foto_Palyi_Zsofia

 

Csajkovszkij balettzenéje a korszak egyik remekműve. A 2016-os budapesti bemutató koreográfiáját a világhírű Sir Peter Wright készítette, akinek színpadra állításai messzemenőkig kidolgozottak. Csipkerózsika-koreográfiáját műsoron tartják Bécsben, Amszterdamban és Angliában is. A művész részt vett a sajtótájékoztatón, ahol elmondta: rendkívül élvezi a munkát Solymosi Tamással, a Magyar Nemzeti Balett hozza a világ nagy balettegyütteseinek színvonalát. Ezt a koreográfiát Angliában a klasszikus balett Bibliájaként is emlegetik, most pedig a magyar közönség is láthatja.

 

Belső utazás a moderntánccal

Az április 17-ei bemutatót április 21-én az Erkel Színházban egy különleges est követi, amely a Space Fantasy címet kapta, és két előadást takar: Barta Dóra Megbolydult bolygók és Földi Béla Marsbéli krónikák című alkotásait. Ezekben a Magyar Nemzeti Balett és a moderntáncra szakosodott vendégművészek közösen varázsolják el a közönséget.

 

Barta Dóra műve Godfrey Reggio Kizökkent világ című kultuszfilmje alapján Philip Glass zenéjére épült. Szívemhez közel álló filmről és zeneműről van szó – mondta el Barta Dóra, kiemelve: nem akart harcra kelni a film csodálatos képi világával, inkább a táncosokban munkáló érzelmekre összpontosított. „Annak idején az elmagányosodásról szólt a film – így érzéseket kerestem, és a jelen világ kiszámíthatatlan veszélyérzetéből, bizonytalanságából indultam ki, amikor dolgozni kezdtem” – tette hozzá a művész. Így a táncosok gazdag érzésvilágán van a hangsúly, a zenemű inspiráló és csodálatos. „Ez emberközeli érzéseket közvetítő est lesz, amely a belső lelki utazást segíti majd elő, amelyre a mai embernek is szüksége van.”


Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre2_foto_Palyi_Zsofia

 

Balett élő rockzenére

Az est következő előadása Földi Béla Marsbéli krónikák című koreográfiája, amelynek különlegessége, hogy a táncosokat a Solaris együttes élő zenéje kíséri majd. Az előadás Ókovács Szilveszter ötlete volt, amelynek Földi Béla is nagyon örült. Mint mondta: annak idején ez volt a Solaris első albuma, amely jelentős pont volt az együttes életében, hiszen nemzetközi ismertséget hozott a számukra. Az előadásra készülve megjegyezte: tizenkét táncosra alkotta meg a művet, amelyet a Budapesti Táncszínház és a Magyar Nemzeti Balett előadásában láthatnak majd a nézők.

 

A hónap végén ismét megrendezik az Erkel Színház moderntáncprogramjait, amelynek keretében vendégül látják a vidéki táncegyütteseket, nagyszínpadi lehetőséget biztosítva a számukra. A főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: az Operaház évek óta igyekszik lehetőséget adni a vidéki társulatoknak. Solymosi Tamás hozzátette: mindezzel a táncszakmát tudjuk erősíteni, ha együtt lépünk fel.


Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre3_foto_Palyi_Zsofia

 

Összefogás és önkeresés

A Tánc Trend ’16 elnevezésű esten a Badora Társulat művészei lépnek fel Ördöghomok című előadásukkal, amelynek szintén Barta Dóra volt a koreográfusa. Elmondta, hogy egy erdélyi mondás ragadta meg a fantáziáját: Isten abból a földből teremtette az embert, amelyet az ördög hozott fel a tengerből. Így a darab az állandó önkeresést, Istenkeresést viszi színpadra. „Érdekes kérdéseket vetünk fel, és természetesen válaszokat is keresünk rá” – tette hozzá.

 

Szintén az esten láthatja a közönség Kozma Attila Fellini Etüd című, Federico Fellininek emléket állító alkotását a Miskolci Balett előadásában, majd a programot a Magyar Nemzeti Balett Kibillent harmóniák című darabja zárja.

 

Másnap a Pas de Quatre ’16 zárja az előadás-sorozatot a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balett egy-egy darabjával. Ritkaság egy színpadon látni Magyarország legnívósabb táncegyütteseit, ám az est éppen ezt kínálja a nézőközönségnek.


Wéber Anikó

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma