IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.07.15

„A jubileumi rendezvény sorozatunk a lokális fesztiváljellegen túlmutatva nemzetközi színvonalú produkciókat is elhozhat Gyulára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően” – hangzott el Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatójának köszöntő beszédében a július 12-én a Lovagteremben tartott NKA bemutatkozó előadáson.

gjAz idén 50. évadát megrendező Gyulai Várszínház június 22. és augusztus 11­. között várja látogatóit ötvennapos összművészeti programsorozatára.  A Tószínpad, a Kamaraterem és a Díszterem énekeseket, táncosokat, elismert színészeket és rendezőket felvonultató széles műfaji kínálattal várja a kultúrakedvelőket. „1964 óta egészen mostanáig 440 drámát játszottunk, ebből 150 színdarabot premierként, ötvenet pedig ősbemutatóként mutattunk be ­– mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy örömmel tölti el, amiért nem csupán Gyuláról és a környező városokból érkeznek hozzájuk nézők, hanem Budapestről, valamint külföldről is. A jubileumi évadot különleges és változatos programok kavalkádja jellemzi. „Igyekeztünk minden korosztály kulturális igényeit kielégíteni, ezért vállalkoztunk arra, hogy a nemzeti, klasszikus drámák éppúgy helyet kapjanak a nyári repertoárban, mint a kortárs darabok” – árulta el az 1995 óta igazgatóként dolgozó Gedeon József. 


A magyar drámák közül a nézők június 24 – én a Várszínpadon láthatták Katona József Bánk bán című művét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékában, majd július 29-én Madách Az ember tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében áll színpadra, amelyet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ad elő. A repertoár klasszikus darabjainak palettájáról nem hiányzik majd Petőfi Sándor A helység kalapácsa, Arany János A nagyidai cigányok című darabja és az Erkel Ferenc- operák sem, sőt az idei év drámapályázatának nyertes darabja , Zalán Tibor A fáklya kialszik című műve  ősbemutatóként kerül színpadra. „ Július 4-től 15-ig tartó IX. Shakespeare Fesztivál is kulcsszerepet tölt be Gyulán.„Az új Hamlet bemutatón kívül világhírű társulatok számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy a magyar publikum előtt is megmutathassák magukat. Moszkvából a Vahtangov Színházból érkezik hozzánk a Szeget szeggel produkció, amely már tavaly a londoni Globe Színházban is nagy sikert aratott” ­ – árulta el az igazgató.  Ezen kívül Steven Berkoff, világhírű angol színész mutatja be önálló estjét Shakespeare cselszövői címmel július 13-án, a Shakespeare – szövegekből összeállított esten pedig Emil Boroghina román színész Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő című előadását is műsorra kerül. Vendég lesz a kitűnő költő – műfordító Nádasdy Ádám, a világhírű operaénekesnő,  Miklósa Erika valamint a L’art pour L’art Társulat is. A Shakespeare – korabeli ételekre éhező látogatókat gasztronómia bemutatók, a kulisszatitkok iránt érdeklődőket  workshopok  várják. A jegyárak alacsonyan tartása, illetve bizonyos programok ingyenes látogathatósága tudatos koncepció, amelylehetővé teszi, hogy minden Gyulára látogató zene – és színházkedvelő számára elérhetővé váljék a minőségi, színvonalas és értéket közvetítő kultúra.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma