2013.07.15

„A jubileumi rendezvény sorozatunk a lokális fesztiváljellegen túlmutatva nemzetközi színvonalú produkciókat is elhozhat Gyulára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően” – hangzott el Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatójának köszöntő beszédében a július 12-én a Lovagteremben tartott NKA bemutatkozó előadáson.

gjAz idén 50. évadát megrendező Gyulai Várszínház június 22. és augusztus 11­. között várja látogatóit ötvennapos összművészeti programsorozatára.  A Tószínpad, a Kamaraterem és a Díszterem énekeseket, táncosokat, elismert színészeket és rendezőket felvonultató széles műfaji kínálattal várja a kultúrakedvelőket. „1964 óta egészen mostanáig 440 drámát játszottunk, ebből 150 színdarabot premierként, ötvenet pedig ősbemutatóként mutattunk be ­– mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy örömmel tölti el, amiért nem csupán Gyuláról és a környező városokból érkeznek hozzájuk nézők, hanem Budapestről, valamint külföldről is. A jubileumi évadot különleges és változatos programok kavalkádja jellemzi. „Igyekeztünk minden korosztály kulturális igényeit kielégíteni, ezért vállalkoztunk arra, hogy a nemzeti, klasszikus drámák éppúgy helyet kapjanak a nyári repertoárban, mint a kortárs darabok” – árulta el az 1995 óta igazgatóként dolgozó Gedeon József. 


A magyar drámák közül a nézők június 24 – én a Várszínpadon láthatták Katona József Bánk bán című művét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékában, majd július 29-én Madách Az ember tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében áll színpadra, amelyet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ad elő. A repertoár klasszikus darabjainak palettájáról nem hiányzik majd Petőfi Sándor A helység kalapácsa, Arany János A nagyidai cigányok című darabja és az Erkel Ferenc- operák sem, sőt az idei év drámapályázatának nyertes darabja , Zalán Tibor A fáklya kialszik című műve  ősbemutatóként kerül színpadra. „ Július 4-től 15-ig tartó IX. Shakespeare Fesztivál is kulcsszerepet tölt be Gyulán.„Az új Hamlet bemutatón kívül világhírű társulatok számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy a magyar publikum előtt is megmutathassák magukat. Moszkvából a Vahtangov Színházból érkezik hozzánk a Szeget szeggel produkció, amely már tavaly a londoni Globe Színházban is nagy sikert aratott” ­ – árulta el az igazgató.  Ezen kívül Steven Berkoff, világhírű angol színész mutatja be önálló estjét Shakespeare cselszövői címmel július 13-án, a Shakespeare – szövegekből összeállított esten pedig Emil Boroghina román színész Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő című előadását is műsorra kerül. Vendég lesz a kitűnő költő – műfordító Nádasdy Ádám, a világhírű operaénekesnő,  Miklósa Erika valamint a L’art pour L’art Társulat is. A Shakespeare – korabeli ételekre éhező látogatókat gasztronómia bemutatók, a kulisszatitkok iránt érdeklődőket  workshopok  várják. A jegyárak alacsonyan tartása, illetve bizonyos programok ingyenes látogathatósága tudatos koncepció, amelylehetővé teszi, hogy minden Gyulára látogató zene – és színházkedvelő számára elérhetővé váljék a minőségi, színvonalas és értéket közvetítő kultúra.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma