15_eves

2013.07.15

„A jubileumi rendezvény sorozatunk a lokális fesztiváljellegen túlmutatva nemzetközi színvonalú produkciókat is elhozhat Gyulára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően” – hangzott el Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatójának köszöntő beszédében a július 12-én a Lovagteremben tartott NKA bemutatkozó előadáson.

gjAz idén 50. évadát megrendező Gyulai Várszínház június 22. és augusztus 11­. között várja látogatóit ötvennapos összművészeti programsorozatára.  A Tószínpad, a Kamaraterem és a Díszterem énekeseket, táncosokat, elismert színészeket és rendezőket felvonultató széles műfaji kínálattal várja a kultúrakedvelőket. „1964 óta egészen mostanáig 440 drámát játszottunk, ebből 150 színdarabot premierként, ötvenet pedig ősbemutatóként mutattunk be ­– mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy örömmel tölti el, amiért nem csupán Gyuláról és a környező városokból érkeznek hozzájuk nézők, hanem Budapestről, valamint külföldről is. A jubileumi évadot különleges és változatos programok kavalkádja jellemzi. „Igyekeztünk minden korosztály kulturális igényeit kielégíteni, ezért vállalkoztunk arra, hogy a nemzeti, klasszikus drámák éppúgy helyet kapjanak a nyári repertoárban, mint a kortárs darabok” – árulta el az 1995 óta igazgatóként dolgozó Gedeon József. 


A magyar drámák közül a nézők június 24 – én a Várszínpadon láthatták Katona József Bánk bán című művét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékában, majd július 29-én Madách Az ember tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében áll színpadra, amelyet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ad elő. A repertoár klasszikus darabjainak palettájáról nem hiányzik majd Petőfi Sándor A helység kalapácsa, Arany János A nagyidai cigányok című darabja és az Erkel Ferenc- operák sem, sőt az idei év drámapályázatának nyertes darabja , Zalán Tibor A fáklya kialszik című műve  ősbemutatóként kerül színpadra. „ Július 4-től 15-ig tartó IX. Shakespeare Fesztivál is kulcsszerepet tölt be Gyulán.„Az új Hamlet bemutatón kívül világhírű társulatok számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy a magyar publikum előtt is megmutathassák magukat. Moszkvából a Vahtangov Színházból érkezik hozzánk a Szeget szeggel produkció, amely már tavaly a londoni Globe Színházban is nagy sikert aratott” ­ – árulta el az igazgató.  Ezen kívül Steven Berkoff, világhírű angol színész mutatja be önálló estjét Shakespeare cselszövői címmel július 13-án, a Shakespeare – szövegekből összeállított esten pedig Emil Boroghina román színész Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő című előadását is műsorra kerül. Vendég lesz a kitűnő költő – műfordító Nádasdy Ádám, a világhírű operaénekesnő,  Miklósa Erika valamint a L’art pour L’art Társulat is. A Shakespeare – korabeli ételekre éhező látogatókat gasztronómia bemutatók, a kulisszatitkok iránt érdeklődőket  workshopok  várják. A jegyárak alacsonyan tartása, illetve bizonyos programok ingyenes látogathatósága tudatos koncepció, amelylehetővé teszi, hogy minden Gyulára látogató zene – és színházkedvelő számára elérhetővé váljék a minőségi, színvonalas és értéket közvetítő kultúra.


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma