2017.11.07

„Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni” – mondta el Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő a III. Nemzetközi Marton Éva énekverseny kapcsán.

A Zeneakadémia már harmadik alkalommal hirdeti meg a több mint 42 ezer euró összdíjazású nemzetközi énekversenyt. A szervezők ezúttal is a feltörekvő operaénekes-generáció legjobbjait várják Budapestre – hangzott el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében november 7-én.

 

III-Marton_keyvisual_HU-kis


„Nagy, nemzetközi világversenyek zajlanak a Zeneakadémián, mely egy olyan szentély, ahol a fiatalok megmérettethetik magukat” – fogalmazta meg dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Hangsúlyozta: ezek a világversenyek azért is fontosak, mert innen kerülnek ki a tehetséges, hírnevet szerző művészeink. „A Zeneakadémia őrzi azt a hagyományt, tradíciót, minőséget, melynek köszönhetően a világ első intézményei közé sorolják. Ennek egyik oka, hogy nemzetközi hírű, tehetséges művészeket adott a világnak” – folytatta a rektor, hozzátéve: a Nemzetközi Marton Éva énekversenyt is a legmagasabb színvonalú szakmaiság jellemzi. A Zeneakadémia vezetősége arra törekszik, hogy ezt a minőséget, tradíciót őrizze és továbbvigye, ebben pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság is segíti, támogatja – tudtuk meg Vigh Andreától.

 

„Az I. Nemzetközi Marton Éva énekversenyt 2014-ben rendezték meg, és már az első megmérettetés sikere folytatásért kiáltott” – emelte ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: fantasztikus kínálatból kerültek ki a versenyzők. Ez azt is bizonyítja, hogy Marton Éva neve az egész világon olyan márka, mely hazánk hírnevét is öregbíti. A versenyen a legmagasabb minőség van jelen – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva: hiánypótló volt a rendezvény. Azt, milyen egyedülálló volt a kezdeményezés, mutatja, hogy pillanatok alatt mellé álltak magas presztízsű zsűritagok. „Szívből gratulálok ahhoz, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt” – zárta gondolatait az államtitkár.

 

_D0A9654_Copy


Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze hangsúlyozta, milyen fontos ez az énekverseny egész nemzetünk számára. „Milánóból érkeztem vissza egy énekversenyről, ahol zsűriztem. Azt vettem észre, hogy a verseny kapcsán mindenki nyitott volt a beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Arról egyeztettünk, hogyan tudnánk az új generációt felkészíteni az életre, a szakmára. Kerestük számukra a kitörési lehetőségeket” – mondta el az operaénekesnő. Hozzátette: a többi zsűritaggal, köztük művészeti igazgatókkal töprengtek azon, hogyan tudnának a magyar énekeseknek segíteni. Nagyon fontos volna, hogy Magyarországnak és a magyar zenei életnek legyen posztgraduális képzése, de a Nemzetközi Marton Éva énekverseny is a fiatalokért van. „Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni, de közben ne veszítsék el a kapcsolatot az anyaországgal sem. Számomra is csodálatos élmény volt fiatalon fellépni a világ nagy operaházaiban, a fantasztikus, híres énekesek mellett. Az a szeretet, melyet tőlük kaptam, gazdaggá tette életemet” – mesélte nekünk Marton Éva. Hozzátette: tudom, mekkora fába vágtuk a fejszénket, amikor elkezdtük a versenyt, de mára megnyugodtam, hiszen bárkivel találkoztam, mind elmondta: nézi, követi a versenyt. „Csináljátok, mert gyönyörű!” – így bíztatták az esemény szervezőit.

 

Csonka András projektvezető a verseny részleteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel: a Zeneakadémia saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négy fordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2018. április 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

 

_D0A9572_Copy


Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők – a 200 euró, illetve a február 15-ig jelentkezők esetében 100 euró jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk.

 

A 2018. szeptember 10-16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

 

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

_D0A9768_Copy


Csonka András kiemelte, a zsűri névsora nagyon vonzó a versenyzők számára, hiszen olyan személyek, akik lehetőséget, munkát is tudnak adni a résztvevőknek. Azaz a verseny képes elindítani egy karriert is.

 

Díjak:

Nagydíj: 15 ezer euró

Első díj: 12 ezer euró

Második díj: 9 ezer euró

Harmadik díj: 6 ezer euró

Közönségdíj: 3 ezer euró

 

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

kaszas_kultura596-90

tisztano_26_600x399

2018.07.20

Te is Jane Austen és a Brontë nővérek művein nőttél fel? Akkor neked való ez a könyvajánló! Az elmúlt hónapokban bemutattuk Jane Austen regényeit és a hozzájuk kapcsolódó érdekességeket, majd új sorozatot indítottunk: azokat a könyveket gyűjtjük össze, melyeket örömmel olvashatnak az Austen-rajongók is. Cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, melyek hitelesen szólnak a 19. és a 20. századi nők életéről, problémáiról.

viragvolgy_borito_3

2018.07.20

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét választotta a legjobb alkotásnak az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában a palicsi filmfesztivál filmkritikusokból álló nemzetközi zsűrije – közölte a bírálóbizottság július 20-án. A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb film a belga Girl (Lány) című alkotás lett.

galeria_eloadas_049_masolata

2018.07.20

Lázár Katinak ad életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe. Az elismerést szeptember 20-án a Budapest Bábszínházban veheti át a színésznő a Színikritikusok díjának gálaestjén. Az eseményen a Színházi Kritikusok Céhe az elmúlt évad legjobb teljesítményeit honorálja, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe átadja szintén nagy múltú díját az évad legjobb új magyar drámájáért.

Idén is megrendezik az Ütős Fesztivált a Velencei-tónál: az ingyenes rendezvényre július 20-ától három napon át várják a közönséget az agárdi szabadstrandon. A július 21-ei napon napközben jóga, tahiti táncok és gyermekprogramok várják az Agárdra érkezőket, de ki lehet próbálni a beatboxolást vagy az ukulelét is. Később fellép a Talamba, a HolddalaNap, Palya Bea és zenekara, valamint a Parno Graszt!

Nyílt napot tartanak július 21-én a Maros megyei Gernyeszegen levő Teleki-kastélyban és annak parkjában, ugyanott nyári egyetem is kezdődik, amelynek fő témája a kastély restaurálása. A Marosvásárhelytől 18 kilométerre fekvő helyszínen szervezett Kastélynap elnevezésű rendezvény a Kastély Erdélyben című fotókiállítás megnyitójával kezdődik. Gazdag gyerekprogrammal várják a családokat: lesz kincskereső kalandjáték és kézműves műhely is! A július 29-éig zajló nyári egyetem célja pedig a Teleki-kastély felújításához szükséges dokumentáció előkészítése.

A holland MY BABY zenekar idén a „szabadság nagyköveteként” képviseli hazáját és hirdeti a szabadság fontosságát a művészetben és a társadalomban minden egyes koncertjén. A sámánisztikus, modern vudublues trió nem először jár hazánkban, de most először csíphetőek el a Campus Fesztiválon július 21-én! A zenekar nemrég fejezte be ősszel megjelenő negyedik nagylemeze munkálatait, így már erről is játszanak dalokat.

Indul július 20-án a 28. Művészetek Völgye! A fesztiválon színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítés és cirkuszi előadások is várják a látogatókat Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A július 29-éig tartó rendezvényen több mint 1500 program közül válogathatnak az érdeklődők. A részletes program ITT található.

Visszatekintés (1960–2018) címmel nyílik kiállítása Paulovics László festő- és grafikusművésznek 2018. július 24-én, kedden, 18 órakor az Erdélyi Művészeti Központban, Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ és a MANK Nonprofit Kft. szervezésében. Köszöntőt mond Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész nyitja meg, a kiállítás kurátora. Az esemény házigazdája Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. A kiállítás 2018. augusztus 24-ig, keddtől péntekig, 10 és 17 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma