2017.11.07

„Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni” – mondta el Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő a III. Nemzetközi Marton Éva énekverseny kapcsán.

A Zeneakadémia már harmadik alkalommal hirdeti meg a több mint 42 ezer euró összdíjazású nemzetközi énekversenyt. A szervezők ezúttal is a feltörekvő operaénekes-generáció legjobbjait várják Budapestre – hangzott el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében november 7-én.

 

III-Marton_keyvisual_HU-kis


„Nagy, nemzetközi világversenyek zajlanak a Zeneakadémián, mely egy olyan szentély, ahol a fiatalok megmérettethetik magukat” – fogalmazta meg dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Hangsúlyozta: ezek a világversenyek azért is fontosak, mert innen kerülnek ki a tehetséges, hírnevet szerző művészeink. „A Zeneakadémia őrzi azt a hagyományt, tradíciót, minőséget, melynek köszönhetően a világ első intézményei közé sorolják. Ennek egyik oka, hogy nemzetközi hírű, tehetséges művészeket adott a világnak” – folytatta a rektor, hozzátéve: a Nemzetközi Marton Éva énekversenyt is a legmagasabb színvonalú szakmaiság jellemzi. A Zeneakadémia vezetősége arra törekszik, hogy ezt a minőséget, tradíciót őrizze és továbbvigye, ebben pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság is segíti, támogatja – tudtuk meg Vigh Andreától.

 

„Az I. Nemzetközi Marton Éva énekversenyt 2014-ben rendezték meg, és már az első megmérettetés sikere folytatásért kiáltott” – emelte ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: fantasztikus kínálatból kerültek ki a versenyzők. Ez azt is bizonyítja, hogy Marton Éva neve az egész világon olyan márka, mely hazánk hírnevét is öregbíti. A versenyen a legmagasabb minőség van jelen – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva: hiánypótló volt a rendezvény. Azt, milyen egyedülálló volt a kezdeményezés, mutatja, hogy pillanatok alatt mellé álltak magas presztízsű zsűritagok. „Szívből gratulálok ahhoz, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt” – zárta gondolatait az államtitkár.

 

_D0A9654_Copy


Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze hangsúlyozta, milyen fontos ez az énekverseny egész nemzetünk számára. „Milánóból érkeztem vissza egy énekversenyről, ahol zsűriztem. Azt vettem észre, hogy a verseny kapcsán mindenki nyitott volt a beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Arról egyeztettünk, hogyan tudnánk az új generációt felkészíteni az életre, a szakmára. Kerestük számukra a kitörési lehetőségeket” – mondta el az operaénekesnő. Hozzátette: a többi zsűritaggal, köztük művészeti igazgatókkal töprengtek azon, hogyan tudnának a magyar énekeseknek segíteni. Nagyon fontos volna, hogy Magyarországnak és a magyar zenei életnek legyen posztgraduális képzése, de a Nemzetközi Marton Éva énekverseny is a fiatalokért van. „Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni, de közben ne veszítsék el a kapcsolatot az anyaországgal sem. Számomra is csodálatos élmény volt fiatalon fellépni a világ nagy operaházaiban, a fantasztikus, híres énekesek mellett. Az a szeretet, melyet tőlük kaptam, gazdaggá tette életemet” – mesélte nekünk Marton Éva. Hozzátette: tudom, mekkora fába vágtuk a fejszénket, amikor elkezdtük a versenyt, de mára megnyugodtam, hiszen bárkivel találkoztam, mind elmondta: nézi, követi a versenyt. „Csináljátok, mert gyönyörű!” – így bíztatták az esemény szervezőit.

 

Csonka András projektvezető a verseny részleteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel: a Zeneakadémia saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négy fordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2018. április 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

 

_D0A9572_Copy


Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők – a 200 euró, illetve a február 15-ig jelentkezők esetében 100 euró jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk.

 

A 2018. szeptember 10-16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

 

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

_D0A9768_Copy


Csonka András kiemelte, a zsűri névsora nagyon vonzó a versenyzők számára, hiszen olyan személyek, akik lehetőséget, munkát is tudnak adni a résztvevőknek. Azaz a verseny képes elindítani egy karriert is.

 

Díjak:

Nagydíj: 15 ezer euró

Első díj: 12 ezer euró

Második díj: 9 ezer euró

Harmadik díj: 6 ezer euró

Közönségdíj: 3 ezer euró

 

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

orok_tel3_kiemelt

2018.10.21

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben – írta október 20-án a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Az Örök tél címú történelmi dráma az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

800px-SF_-_lago1

2018.10.21

A barcelonai Sagrada Familia 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt, miután az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott – számolt be az egyezségről több spanyol napilap is október 19-én. A bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik, legmagasabb, 172,5 méteres tornya négy év múlva lesz kész.

concert-336695_960_720

2018.10.21

A második Fair Play Napot november 16-án rendezik, az ország több koncerthelyszínén lesznek események. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő kampány célja bemutatni, hogy a fair zenefogyasztás a közös érdekünk. Több zenekar is az idei kampány mellé állt, köztük a Wellhello, a Colorstar és a Leander Kills.

Budapesti hangulatot idéző, kulturális programokat és egészséges ételeket kínáló bár nyílik az október 19-ei hétvégén Párizsban. A Bogibar nevű bárt Pálosi Boglárka kulturális menedzser hozta létre a francia főváros XVII. kerületében, a Montmartre negyed közelében. Célja, hogy a párizsiak beszélgetős törzshelyévé válva a turisták számára is vonzó kulturális tér alakuljon itt ki, ahol francia és magyar művészek is rendszeresen fellépnek majd.

Taylor Swift, Jennifer Hudson és Ian McKellen után Judi Dench és Idris Elba is csatlakozott a Macskák című musicalből készülő film szereplőgárdájához. A produkciót a brit Tom Hooper rendezi, aki korábban A nyomorultakból is forgatott filmet és A király beszéde című filmjéért Oscar-díjat kapott. A T. S. Eliot költeményei alapján született, Macskák című musicalt Andrew Lloyd Webber komponálta.

A nemzetközi piacon is hódít a Virtuózok: a magyar komolyzenei tehetségkutató újabb befektetőkkel gyarapodott, hamarosan az amerikai és az angol nézők is megismerkedhetnek országuk legfiatalabb komolyzenei tehetségeivel, továbbá több ázsiai ország is érdeklődik a magyar műsor iránt. Peller Mariann, a Virtuózok alapítója elmondta: céljuk, hogy megtalálják azt a 2-3 nagy tehetséget a világ többi országában is. A tehetségkutató megjelenését külföldön a magyar műsorhoz hasonlóan, de az adott országok kultúrájára szabva szeretnék kialakítani. Bárdossy Mária de Weisz magyar származású venezuelai üzletasszony és Latin-Amerika szerte ismert filantróp is befektetőként csatlakozott a Virtuózok csapatához, a közelmúltban a világhírű operaénekes, Plácido Domingo, valamint az amerikai showman, James Corden is meghatározó tagja lett a Virtuózok csapatának.

Az úgynevezett ö-ző nyelvjárás ápolásáért és megőrzéséért hirdetett pályázatot a hódmezővásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. Az ö-ző nyelvjárás a magyar nyelv egyik kincse, amelynek megőrzéséért az egyesület immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a pályázatát. A szervezet olyan történeteket vár, melyeket vásárhelyi nyelven írnak vagy mondanak el, tematikai és műfaji megkötés nélkül. A pályaművek leadási határideje 2019. január 9-e; a legjobb történetekből könyv készül.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és színháztudományi konferenciával idézi fel az intézmény múltját és tekinti át a jövő kihívásait. Az október 25. és 28. közötti eseménysorozat szervezői közölték, hogy a hetvenedik születésnapi programsorozat nagy hangsúlyt fektet a közösségre, így a Színészportrék című szabadtéri fotókiállításon egy hetvenéves össztársulat csoportképe rajzolódik ki. A kiállítás október 25-én nyílik a helyi Szabadság-téren. A sepsiszentgyörgyi színházat állandó hivatásos művészeti intézményként Állami Magyar Népszínház néven 1948-ban hozták létre. Az intézmény a rendszerváltozás után vette fel a Tamási Áron nevet.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma