2017.11.07

„Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni” – mondta el Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő a III. Nemzetközi Marton Éva énekverseny kapcsán.

A Zeneakadémia már harmadik alkalommal hirdeti meg a több mint 42 ezer euró összdíjazású nemzetközi énekversenyt. A szervezők ezúttal is a feltörekvő operaénekes-generáció legjobbjait várják Budapestre – hangzott el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében november 7-én.

 

III-Marton_keyvisual_HU-kis


„Nagy, nemzetközi világversenyek zajlanak a Zeneakadémián, mely egy olyan szentély, ahol a fiatalok megmérettethetik magukat” – fogalmazta meg dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Hangsúlyozta: ezek a világversenyek azért is fontosak, mert innen kerülnek ki a tehetséges, hírnevet szerző művészeink. „A Zeneakadémia őrzi azt a hagyományt, tradíciót, minőséget, melynek köszönhetően a világ első intézményei közé sorolják. Ennek egyik oka, hogy nemzetközi hírű, tehetséges művészeket adott a világnak” – folytatta a rektor, hozzátéve: a Nemzetközi Marton Éva énekversenyt is a legmagasabb színvonalú szakmaiság jellemzi. A Zeneakadémia vezetősége arra törekszik, hogy ezt a minőséget, tradíciót őrizze és továbbvigye, ebben pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság is segíti, támogatja – tudtuk meg Vigh Andreától.

 

„Az I. Nemzetközi Marton Éva énekversenyt 2014-ben rendezték meg, és már az első megmérettetés sikere folytatásért kiáltott” – emelte ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: fantasztikus kínálatból kerültek ki a versenyzők. Ez azt is bizonyítja, hogy Marton Éva neve az egész világon olyan márka, mely hazánk hírnevét is öregbíti. A versenyen a legmagasabb minőség van jelen – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva: hiánypótló volt a rendezvény. Azt, milyen egyedülálló volt a kezdeményezés, mutatja, hogy pillanatok alatt mellé álltak magas presztízsű zsűritagok. „Szívből gratulálok ahhoz, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt” – zárta gondolatait az államtitkár.

 

_D0A9654_Copy


Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze hangsúlyozta, milyen fontos ez az énekverseny egész nemzetünk számára. „Milánóból érkeztem vissza egy énekversenyről, ahol zsűriztem. Azt vettem észre, hogy a verseny kapcsán mindenki nyitott volt a beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Arról egyeztettünk, hogyan tudnánk az új generációt felkészíteni az életre, a szakmára. Kerestük számukra a kitörési lehetőségeket” – mondta el az operaénekesnő. Hozzátette: a többi zsűritaggal, köztük művészeti igazgatókkal töprengtek azon, hogyan tudnának a magyar énekeseknek segíteni. Nagyon fontos volna, hogy Magyarországnak és a magyar zenei életnek legyen posztgraduális képzése, de a Nemzetközi Marton Éva énekverseny is a fiatalokért van. „Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni, de közben ne veszítsék el a kapcsolatot az anyaországgal sem. Számomra is csodálatos élmény volt fiatalon fellépni a világ nagy operaházaiban, a fantasztikus, híres énekesek mellett. Az a szeretet, melyet tőlük kaptam, gazdaggá tette életemet” – mesélte nekünk Marton Éva. Hozzátette: tudom, mekkora fába vágtuk a fejszénket, amikor elkezdtük a versenyt, de mára megnyugodtam, hiszen bárkivel találkoztam, mind elmondta: nézi, követi a versenyt. „Csináljátok, mert gyönyörű!” – így bíztatták az esemény szervezőit.

 

Csonka András projektvezető a verseny részleteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel: a Zeneakadémia saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négy fordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2018. április 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

 

_D0A9572_Copy


Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők – a 200 euró, illetve a február 15-ig jelentkezők esetében 100 euró jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk.

 

A 2018. szeptember 10-16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

 

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

_D0A9768_Copy


Csonka András kiemelte, a zsűri névsora nagyon vonzó a versenyzők számára, hiszen olyan személyek, akik lehetőséget, munkát is tudnak adni a résztvevőknek. Azaz a verseny képes elindítani egy karriert is.

 

Díjak:

Nagydíj: 15 ezer euró

Első díj: 12 ezer euró

Második díj: 9 ezer euró

Harmadik díj: 6 ezer euró

Közönségdíj: 3 ezer euró

 

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

CC_banner

140925-Barra-sontag_masolata

2018.01.16

Nevéhez fűződik az „annyira ronda, hogy már szép” kifejezés, és ő írta az egyik legmeghatározóbb tanulmánykötetet a fényképezésről. Olyan nő volt, akit még bírálói is elismertek és tiszteltek, ő pedig egész életében ellentmondást nem tűrően állt ki az emberi jogok mellett. Ez a nő Susan Sontag volt, aki épp ma, január 16-án lenne 85 éves.

pim2_borito
2018.01.16

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) évadnyitó sajtótájékoztatót tartott január 16-án, ahol Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója ismertette a tervezett kiállításokat, programokat és a tagintézmények eseményeit. A PIM-ben az Arany János-emlékév kapcsán három kiállítást is rendeznek, és több egyéb program mellett külön tárlaton foglalkoznak majd Csáth Géza művészetével is.

Kaszas_Peter_fotos_masolata1

2018.01.16

Kaszás Péter dobos és énekes 2016-ban Infinity Project címmel saját albummal jelentkezett, amelyért 2017-ben megkapta az év hazai jazzalbumáért járó Fonogram-díjat. Az album kedvelt dala, a You Are The One 2018 januárjában klip formájában is bemutatkozik. A dal február 24-én a Dobosok Farsangján és május 10-én a Budapest Jazz Clubban is hallható az album más szerzeményei mellett.

Elhunyt 74 évesen Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, akinek legismertebb dala az Oh Happy Day volt. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Tíz újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Ezek között szerepel Emily Atef 3 Tage in Quiberon című német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, az amerikai Damsel című produkció David és Nathan Zellner rendezésében, a paraguayi-német-uruguayi-norvég-brazil-francia koprodukciós Las herederas, az iráni Khook, a francia Cédric Khan La Priere című munkája, a svéd-brit Toppen av ingenting című film és Christian Petzold német-francia színekben forgatott Transit című alkotása is.

Még január 28-áig lehet nevezni a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra. A fesztivált első ízben tavaly tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Meghalt január 15-én Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. Ökrös Oszkárt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

Kölcsey Ferenc Himnuszának autográf kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napjának alkalmából január 19-én és 20-án Nyíregyházán. A magyar kultúra napjának megyei rendezvénysorozata 21-én a szatmárcsekei református templomban folytatódik.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma