2017.11.07

„Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni” – mondta el Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő a III. Nemzetközi Marton Éva énekverseny kapcsán.

A Zeneakadémia már harmadik alkalommal hirdeti meg a több mint 42 ezer euró összdíjazású nemzetközi énekversenyt. A szervezők ezúttal is a feltörekvő operaénekes-generáció legjobbjait várják Budapestre – hangzott el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében november 7-én.

 

III-Marton_keyvisual_HU-kis


„Nagy, nemzetközi világversenyek zajlanak a Zeneakadémián, mely egy olyan szentély, ahol a fiatalok megmérettethetik magukat” – fogalmazta meg dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Hangsúlyozta: ezek a világversenyek azért is fontosak, mert innen kerülnek ki a tehetséges, hírnevet szerző művészeink. „A Zeneakadémia őrzi azt a hagyományt, tradíciót, minőséget, melynek köszönhetően a világ első intézményei közé sorolják. Ennek egyik oka, hogy nemzetközi hírű, tehetséges művészeket adott a világnak” – folytatta a rektor, hozzátéve: a Nemzetközi Marton Éva énekversenyt is a legmagasabb színvonalú szakmaiság jellemzi. A Zeneakadémia vezetősége arra törekszik, hogy ezt a minőséget, tradíciót őrizze és továbbvigye, ebben pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság is segíti, támogatja – tudtuk meg Vigh Andreától.

 

„Az I. Nemzetközi Marton Éva énekversenyt 2014-ben rendezték meg, és már az első megmérettetés sikere folytatásért kiáltott” – emelte ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: fantasztikus kínálatból kerültek ki a versenyzők. Ez azt is bizonyítja, hogy Marton Éva neve az egész világon olyan márka, mely hazánk hírnevét is öregbíti. A versenyen a legmagasabb minőség van jelen – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva: hiánypótló volt a rendezvény. Azt, milyen egyedülálló volt a kezdeményezés, mutatja, hogy pillanatok alatt mellé álltak magas presztízsű zsűritagok. „Szívből gratulálok ahhoz, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt” – zárta gondolatait az államtitkár.

 

_D0A9654_Copy


Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze hangsúlyozta, milyen fontos ez az énekverseny egész nemzetünk számára. „Milánóból érkeztem vissza egy énekversenyről, ahol zsűriztem. Azt vettem észre, hogy a verseny kapcsán mindenki nyitott volt a beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Arról egyeztettünk, hogyan tudnánk az új generációt felkészíteni az életre, a szakmára. Kerestük számukra a kitörési lehetőségeket” – mondta el az operaénekesnő. Hozzátette: a többi zsűritaggal, köztük művészeti igazgatókkal töprengtek azon, hogyan tudnának a magyar énekeseknek segíteni. Nagyon fontos volna, hogy Magyarországnak és a magyar zenei életnek legyen posztgraduális képzése, de a Nemzetközi Marton Éva énekverseny is a fiatalokért van. „Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni, de közben ne veszítsék el a kapcsolatot az anyaországgal sem. Számomra is csodálatos élmény volt fiatalon fellépni a világ nagy operaházaiban, a fantasztikus, híres énekesek mellett. Az a szeretet, melyet tőlük kaptam, gazdaggá tette életemet” – mesélte nekünk Marton Éva. Hozzátette: tudom, mekkora fába vágtuk a fejszénket, amikor elkezdtük a versenyt, de mára megnyugodtam, hiszen bárkivel találkoztam, mind elmondta: nézi, követi a versenyt. „Csináljátok, mert gyönyörű!” – így bíztatták az esemény szervezőit.

 

Csonka András projektvezető a verseny részleteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel: a Zeneakadémia saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négy fordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2018. április 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

 

_D0A9572_Copy


Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők – a 200 euró, illetve a február 15-ig jelentkezők esetében 100 euró jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk.

 

A 2018. szeptember 10-16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

 

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

_D0A9768_Copy


Csonka András kiemelte, a zsűri névsora nagyon vonzó a versenyzők számára, hiszen olyan személyek, akik lehetőséget, munkát is tudnak adni a résztvevőknek. Azaz a verseny képes elindítani egy karriert is.

 

Díjak:

Nagydíj: 15 ezer euró

Első díj: 12 ezer euró

Második díj: 9 ezer euró

Harmadik díj: 6 ezer euró

Közönségdíj: 3 ezer euró

 

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

_D0A9768_Copy

2018.03.24

Minden eddiginél több érvényes jelentkezés érkezett a Zeneakadémián szeptemberben rendezendő III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre! A március 17-ei jelentkezési határidőig 38 országból 145-en jelentkeztek, 97 nő és 48 férfi énekes. A magyar énekesek közül 18-an adták be jelentkezésüket, másfélszer többen, mint a 2016-ban megrendezett előző megméretésre.

15216641118032_600x399_-_Copy

2018.03.24

Hun alattvalóktól származó ékszereket is bemutatnak a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincslelete, a Seuso-kincs nyíregyházi bemutatóján március 27. és április 15. között a Jósa András Múzeumban. „Rokonságuk” annyit jelent, hogy az ékszerek is döntően a késő római császárok érmeiből, valamint pénzek, ékszerek töredékeiből és olvadékaiból állnak össze.

web_kopf_new_17_paradicsom3_2

2018.03.23

A Vígszínházban március 3-án mutatták be az Egy éj a Paradicsomban című színdarabot. A francia bohózatban végigkövettük három pár kacifántos történetét, mosolyogtunk Hajduk Károly ravaszságán és derültünk Kern András rózsaszín zokniján. Beszámolónk tartalmaz még egy szifiliszes drámaírót, egy Ádám és Éva-párhuzamot, valamint egy rövid etimológiai fejtegetést is a paradicsom szóról.

Ingyenes hangversenyt ad március 25-én a Svábhegyi Református Templomban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzanak el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola). A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg idén március 21. és 25. között országszerte.
Catherine Deneuve francia színésznő március 22-én este Prágában a 25. Febiofest nemzetközi filmfesztivál záróünnepségén átvette a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A prágai Vigadóban megtartott záróünnepségen az elismerést Fero Fenic, a Febiofest igazgatója adta át Deneuve-nek. Az idei Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, mintegy 170 filmet mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmrendező Jupiter holdja című filmdrámáját is.
Hosszan tartó súlyos betegség után március 22-én Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. A költő első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult. Az elhunyttól március 26-án vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.

Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal; a munkát március 23-án délelőtt kezdték meg a rendezők és a csapatok. A húzás eredményeként Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat március 25-én délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Magyarországi és határon túli gyerekek részére rendezik meg a 3. Zenevarázslat négykezes zongoraversenyt és kurzust május 22. és 25. között Egerben – mondta el Várnagy Andrea zongoraművész március 21-én Budapesten. Hozzáfűzte: a négykezes műfaja az összetartozásról, a közös célért való együttes munkáról szól. A versenyen minden résztvevő arany, ezüst vagy bronz minősítést kap, hiszen a szervezők szerint a legfontosabb pozitív visszajelzéssel bátorítani a gyerekeket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma