2017.11.07

„Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni” – mondta el Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő a III. Nemzetközi Marton Éva énekverseny kapcsán.

A Zeneakadémia már harmadik alkalommal hirdeti meg a több mint 42 ezer euró összdíjazású nemzetközi énekversenyt. A szervezők ezúttal is a feltörekvő operaénekes-generáció legjobbjait várják Budapestre – hangzott el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében november 7-én.

 

III-Marton_keyvisual_HU-kis


„Nagy, nemzetközi világversenyek zajlanak a Zeneakadémián, mely egy olyan szentély, ahol a fiatalok megmérettethetik magukat” – fogalmazta meg dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Hangsúlyozta: ezek a világversenyek azért is fontosak, mert innen kerülnek ki a tehetséges, hírnevet szerző művészeink. „A Zeneakadémia őrzi azt a hagyományt, tradíciót, minőséget, melynek köszönhetően a világ első intézményei közé sorolják. Ennek egyik oka, hogy nemzetközi hírű, tehetséges művészeket adott a világnak” – folytatta a rektor, hozzátéve: a Nemzetközi Marton Éva énekversenyt is a legmagasabb színvonalú szakmaiság jellemzi. A Zeneakadémia vezetősége arra törekszik, hogy ezt a minőséget, tradíciót őrizze és továbbvigye, ebben pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság is segíti, támogatja – tudtuk meg Vigh Andreától.

 

„Az I. Nemzetközi Marton Éva énekversenyt 2014-ben rendezték meg, és már az első megmérettetés sikere folytatásért kiáltott” – emelte ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: fantasztikus kínálatból kerültek ki a versenyzők. Ez azt is bizonyítja, hogy Marton Éva neve az egész világon olyan márka, mely hazánk hírnevét is öregbíti. A versenyen a legmagasabb minőség van jelen – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva: hiánypótló volt a rendezvény. Azt, milyen egyedülálló volt a kezdeményezés, mutatja, hogy pillanatok alatt mellé álltak magas presztízsű zsűritagok. „Szívből gratulálok ahhoz, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt” – zárta gondolatait az államtitkár.

 

_D0A9654_Copy


Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze hangsúlyozta, milyen fontos ez az énekverseny egész nemzetünk számára. „Milánóból érkeztem vissza egy énekversenyről, ahol zsűriztem. Azt vettem észre, hogy a verseny kapcsán mindenki nyitott volt a beszélgetésre, a tapasztalatok kicserélésére. Arról egyeztettünk, hogyan tudnánk az új generációt felkészíteni az életre, a szakmára. Kerestük számukra a kitörési lehetőségeket” – mondta el az operaénekesnő. Hozzátette: a többi zsűritaggal, köztük művészeti igazgatókkal töprengtek azon, hogyan tudnának a magyar énekeseknek segíteni. Nagyon fontos volna, hogy Magyarországnak és a magyar zenei életnek legyen posztgraduális képzése, de a Nemzetközi Marton Éva énekverseny is a fiatalokért van. „Az énekverseny célja nemcsak az, hogy az indulók áriákat énekelve megmérettessék magukat, hanem az is, hogy a fiatal tehetségek számára munkalehetőséget adjunk, hogy kinyissuk előttük a világ kapuját, hadd menjenek útra – mint a népmesékben – tapasztalatot, élményeket gyűjteni, de közben ne veszítsék el a kapcsolatot az anyaországgal sem. Számomra is csodálatos élmény volt fiatalon fellépni a világ nagy operaházaiban, a fantasztikus, híres énekesek mellett. Az a szeretet, melyet tőlük kaptam, gazdaggá tette életemet” – mesélte nekünk Marton Éva. Hozzátette: tudom, mekkora fába vágtuk a fejszénket, amikor elkezdtük a versenyt, de mára megnyugodtam, hiszen bárkivel találkoztam, mind elmondta: nézi, követi a versenyt. „Csináljátok, mert gyönyörű!” – így bíztatták az esemény szervezőit.

 

Csonka András projektvezető a verseny részleteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel: a Zeneakadémia saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenye ezúttal is négy fordulós lesz. Az előválogatóra legkésőbb 2018. március 14-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak. A jelentkezési anyag részeként feltöltendő egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária. A Marton Éva vezette előzsűri döntéséről 2018. április 15-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

 

_D0A9572_Copy


Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők – a 200 euró, illetve a február 15-ig jelentkezők esetében 100 euró jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk.

 

A 2018. szeptember 10-16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

 

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

_D0A9768_Copy


Csonka András kiemelte, a zsűri névsora nagyon vonzó a versenyzők számára, hiszen olyan személyek, akik lehetőséget, munkát is tudnak adni a résztvevőknek. Azaz a verseny képes elindítani egy karriert is.

 

Díjak:

Nagydíj: 15 ezer euró

Első díj: 12 ezer euró

Második díj: 9 ezer euró

Harmadik díj: 6 ezer euró

Közönségdíj: 3 ezer euró

 

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Egyhangúlag megszavazta november 16-ai ülésén a baranyai megyeszékhely képviselő-testülete a Pécsi Harmadik Színházat (PHSZ) fenntartó, teljes mértékben önkormányzati tulajdonú nonprofit társaság eladását a Moravetz Produkció részére. Az 1988-ban alapított, állandó társulattal nem rendelkező, Vincze János vezetésével működő teátrumnak a Pécsi Nemzeti Színházba (PNSZ) történő beolvasztásáról szeptember 7-én döntött a megyeszékhely képviselő-testülete.

Sergio Ramírez nicaraguai író, volt alelnök nyerte el az idei Cervantes-díjat, amely a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számít – ismertette a zsűri döntését Ínigo Méndez de Vigo spanyol kulturális miniszter november 16-án Madridban. A döntőbizottság méltatásában kiemelte, hogy Ramírez műveiben a mindennapi élet elevensége az, ami műalkotássá változtatja a realitást.

A nagy érdeklődést és a zenei szakma kérését figyelembe véve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) november 20-áig meghosszabbítja a jelentkezést A Dal 2018 pályázatra. A pályázóknak az eredeti határidőhöz képest öt nappal tovább, november 20-án éjfélig van lehetőségük feltölteni a www.mediaklikk.hu/adal oldalra pályaműveiket, hogy A Dal 2018 indulói között lehessenek.

A Legjobb Animáció díját kapta Klingl Béla Boxi című 3D-s animációs sorozatának Zöldben című epizódja, míg A legjobb ifjúsági film kategória győztese Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies című alkotása lett a belgrádi Green Fest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon.

Rekordáron, 450 millió dollárért (119 milliárd forint) kelt el egy 500 éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény egy november 15-ei esti New York-i árverésen. A kép Salvator Mundi (Világmegváltó) néven ismert. A valaha árverésen műalkotásért fizetett legmagasabb összeget adták érte. A meg nem nevezett vevő telefonon vett részt a licitálásban.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma