NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.03.03

A Magyar Nemzeti Levéltár attól igazán különleges hely, hogy iratai között nemcsak a nagy dinasztiák – így a Zrínyiek, a Báthoryak, a Széchényiek… – levelezései találhatóak meg, hanem minden olyan irat, amely közrejátszott Magyarország formálásában, alakításában. Dr. Mikó Zsuzsannával, az intézmény főigazgatójával beszélgettünk.

Többek között szó esett a levéltár működéséről, arról, hogyan kezdheti meg bárki – akár saját családfája után is – a kutatást; a modernizációról, amely a levéltárat is elérte, és főként arról az irányról, mely szerint a levéltárosok ma már nemcsak papír alapon kategorizálják az iratanyagokat, hanem digitális adatbázisokba is rendeznek akár több száz okiratot.

 

131883_830423983697612_6655457528026234536_o


Mi a története a Magyar Nemzeti Levéltárnak?

A levéltár számára nagyon fontos a múlt megőrzése, már csak azért is, mert Magyarország egyik legrégebbi közgyűjteménye, mely tavaly ünnepelte 260. évfordulóját. A rendek 1723-ban határoztak úgy, hogy szükség van egy országos levéltárra, ahová a legfontosabb, a közigazgatásba tartozó iratokat kell elhelyezni, a megvalósulásra azonban 1756-ig várni kellett. Ennek kereteit nagyon szigorúan szabályozták. Ez volt az első olyan modernkori lépés, amely a mai értelemben vett levéltárat létrehozta. Természetesen korábban is voltak uralkodói rendelkezések az iratok megőrzéséről, de ezek általában személyhez kötődtek – a nádor feladata volt, hogy az ország iratait felügyelje és azokra vigyázzon.

 

Hogyan fejlődött a levéltár állománya és annak épülete?

Az iratanyagok megőrzése és összegyűjtése 1756-tól kezdve indulhatott el szisztematikusan. Később pedig kibővült az irategyüttes, és nemcsak a közigazgatás, hanem a fontos szerepet betöltő nemesi családok iratanyagai is bekerültek a Nemzeti Levéltárba. Korábban nem volt állandó helye a levéltárnak, mindig valahol a Várban, a központi kormányzat mellett működött. A XX. század elején született meg az a döntés, amelyet az I. világháború után Klebelsberg Kunó kultuszminiszter valósított meg, hogy fel kell építeni egy méltó épületet a levéltár számára, így jött létre az az épületegyüttes, ahol most is ülünk. Az építkezés 1913-ban indult el, és 1923-ban tudott beköltözni a levéltár az elkészült komplexumba. Ez kiemelkedő jelentőségű volt Európában is, mert modern eszközökkel, kifejezetten levéltári anyagok megőrzésére készült el a Nemzeti Levéltár épülete.

 

Milyen ritkaságokat őriznek?

Ebben szintén kiemelkedő az Országos Levéltár intézménye európai szempontból is. A legkorábbi iratunk 1109-ből származik: a veszprémvölgyi apácák alapítólevele, amely görög és latin nyelven íródott. Ez rámutat arra is, hogy Magyarország ekkoriban még a görög és a latin kereszténység határán állt. Ami ezenkívül kiemelkedő jelentőségű, az a több mint százezer Mohács előtti oklevél, amelyet őrzünk. Ezek leginkább a nemesi családok irattáraiban maradtak fent, és ezekből ismerjük a Mohács előtti Magyarország történetét. Főként birtokadományozásokról, méltóságok adományozásáról van szó, melyek kapcsán nagyon sokat megtudtunk az ország történetéről. Természetesen kiemelt jelentőségű a törvények eredeti példánya is, például az Aranybulla eredeti, 1222-es változata nem maradt fent, de az 1351-es átiratot eredetiben őrizzük. Nálunk található meg ezek mellett az alapvető, sarkalatos törvények eredeti dokumentumai is, melyek a magyar államot azzá tették, ami.

 

13680341_1131234100283264_5917608109589593230_o


Az iratok bárki számára elérhetőek? Bárki kutathatja azokat?

Ez a levéltár – ha lehet így mondani – egyik alaptörvénye. A működéséről szóló törvény is azt szabályozza, hogy minden magyar állampolgárnak joga van bejönnie a levéltárba és teljesen ingyenesen hozzáférnie az anyagokhoz. Természetesen ezeket a nagyon értékes iratokat eredetiben nem tudjuk odaadni senkinek, viszont mindet digitalizáltuk, és így elérhetőek, akár a levéltár honlapján is. A kutatótermekben ugyan még használhatók fényképfelvételek a dokumentumokról, amelyeket még az ’50-es, ’60-as években készítettek, de most már digitális, könnyebben kezelhető formában is elérhetőek.

 

A külföldre sodródott magyar iratok, oklevelek hogyan kerülnek vissza Magyarországra?

Egyik alapfeladatunk az is, hogy azokat az anyagokat, amelyek Magyarország történetéhez kapcsolódnak, megvásároljuk az országon belül. Ha külföldre sodródtak, akkor pedig megpróbáljuk ezeket vagy eredetiben, vagy másolat formájában hazahozni. Most az úgynevezett Rakovszky-okleveleket, a Rakovszky család anyagával kapcsolatos iratanyagokat fogjuk megvásárolni a Magyar Nemzeti Bank segítségével. Jó néhány esetben elsősorban okleveles anyagot vásárol fel a levéltár, és csak ezeket hozza haza külföldről.

 

15235891_1277709362302403_1696967310356775790_o


Magyarország mindig is soknemzetiségű ország volt. A Zrínyiek például horvát család, mégis mi, magyarok is a magunkénak érezzük az örökségüket – teljesen jogosan –, és ők is elsősorban magyar családnak tartották magukat. A hasonló, többnemzetiségű családok iratait hogyan osztják fel egymás között a levéltárak?

A fő szabály ezzel kapcsolatban az, hogy ha az adott anyag külföldi levéltárban van, de a magyar történelemhez is kapcsolódik, akkor azt eredetiben nem tudjuk elhozni, csak másolatban. A digitalizálás nagyon fontos célunk, mint ahogy említettem, a Mohács előtti oklevelek is már adatbázis-szerűen a kutatók rendelkezésére állnak. Ezt szélesebb értelemben is alkalmazni kívánjuk, illetve él egy nemzetközi együttműködés is, amely alapján ezeket a külföldön lévő okleveleket digitalizálni tudjuk, és így ebbe az adatbázisba is bekerülnek. Horvátországgal ezzel kapcsolatban nagyon jó az együttműködés, ott az okleveles anyag jelentős részére igaz ez. Romániában éppen most folyik az ilyen típusú okleveles anyag digitalizálása és adatbázisba szervezése a mi szakmai együttműködésünkkel. Ezekben az esetekben tehát csak az a járható út, ha digitális másolat formájában hozzuk haza az iratokat és helyezzük el ebben a virtuális gyűjteményben.

 

Mi az, ami változott mára a levéltár működését tekintve, amitől hatékonyabban működik, mint korábban?

Ami igazán nagy, azt is mondhatom rendszerváltás a levéltár történetében, hogy ma már az elektronikus formában keletkezett iratokkal is kell foglalkoznunk. Ez azt is jelenti, hogy a papíron már meglévő anyagokról digitális változatokat készítünk, és így tesszük ezeket elérhetővé bárki számára. De az is nagy kihívás, hogy ma a közigazgatásban kifejezetten elektronikus formában keletkeznek iratok, és ezekkel is kell dolgoznia a mai kor levéltárosának. Ez pedig teljesen más típusú feladat, mint a latin vagy a görög vagy a más nyelven íródott, jóval régebbi iratanyagok feldolgozása. Ma az a levéltár egyik legfőbb feladata, hogy adatbázisokat készítsen és az elektronikus iratokkal foglalkozzon. Ami pedig talán kevéssé ismert körülmény, hogy a levéltárak élő gyűjtemények, tehát folyamatosan, minden évben gyarapodik az állományuk. Így az is a feladataik közé tartozik, hogy ne csak értékes, múltbéli okleveleket, leveleket vásároljanak fel és őrizzenek meg, hanem a modern kor folyamatosan bővülő iratanyagát is átvegyék és rendszerezzék.Fischer Viktória

Fotók: Magyar Nemzeti Levéltár Facebook-oldala

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma