2017.09.22

Miért szeretjük a varázslatos Keletet? Talán mert misztikuma, kincseinek tárháza kimeríthetetlen. Mindig újabb izgalmas, a miénktől eltérő felfedezésre bukkanunk. Eközben talán nem is sejtjük, mennyi párhuzam szövi át a magyar és a keleti kultúrát. Most ebből kaphatunk ízelítőt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új tárlatán, ahol a Sanghajban élő magyarok hagyatéka révén ismerhetjük meg a kínai metropoliszt.

Földig érő vörös kimonó. Virágözönnel tarkított arany legyező. Egy sanghaji utca látképe. Régi lakásbelső monumentális, előkelő bútorokkal berendezve. Egy szelet Sanghajból. Hogy hol? A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, ahol szeptember 21-én nyílt meg a Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című új kiállítás. Már a címe is különleges, ugyanis az emblematikussá vált távol-keleti nagyváros, Sanghaj nevét köti össze a budapesti mulató, a Sanghay bar nevével. A kiállítás célja, hogy egyrészt a Sanghajban akkoriban élő és tevékenykedő magyarok hagyatéka révén bepillantást engedjen a kínai metropolisz világába, másrészt hogy a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket.

 

_D0A9605_Copy


A tárlatot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, hangsúlyozva: Kelet misztikuma és kincseinek tárháza kimeríthetetlen. Mint mondta: az elmúlt hét esztendő számos lehetőséget adott a Kína és hazánk közötti kapcsolat építésére. Kína több alkalommal is bemutatta kulturális kincseit Budapesten, míg hazánk legnagyszerűbb alkotóit vitte el a távoli országba, ahol részt vettünk a sanghaji világkiállításon is. Az államtitkár felidézte: a Szépművészeti Múzeumnak köszönhetően Munkácsy Mihály festőnk remekműveit is megismerhette a kínai közönség.

 

Az új tárlat a két ország közötti párhuzamokat mutatja be. Különlegessége abban is áll, hogy a 20. század első felének képző-, ipar-, film-, fotó- és táncművészetét vizsgálja – fogalmazott Hoppál Péter, hozzátéve: a kiállítás nemzetközi szinten is egyedi, hiszen először állít párhuzamba ázsiai és európai tárgyakat úgy, hogy teljesen feltárja azok kontextusát.

 

_D0A9560_Copy


A megnyitóra meghívták Németh Gábor írót, aki emlékeztette a jelenlévőket a kiállításhoz készült magyar, illetve angol nyelvű katalógusra is, amelyben többek között filmtörténeti, tánctörténeti, építészeti és viselettörténeti tanulmányok szerepelnek. A gazdagon illusztrált tanulmánykötet húsz szerző együttműködésével jött létre. Az író úgy fogalmazott: most egy nagy könyvben járunk, hiszen az egész tárlat egy katalógus része, amelynek szerzői hatalmas munkát végeztek.

A kiállításon látható nyolcvannyolc digitális fotó, három filmrészlet és kétszáznál is több műtárgy mellett interaktív elemek is segítik az ismeretszerzést. A tárlatot a kurátorok: dr. Fajcsák Györgyi és dr. Kelényi Béla mutatták be. Mint kiderült: számtalan okot lehetne felsorakoztatni amellett, hogy miért éppen Sanghajt választották a kulturális párhuzamok bemutatására. Természetesen kézenfekvő magyarázat, hogy a budapesti mulató, amely a keleti világot idézte fel, éppen Sanghay nevét viselte. A mai Móricz Zsigmond körtéren 1937-ben megnyílt bár art deco berendezését neves iparművészek tervezték, és a világ, melyet felelevenített, jól reprezentálja a két világháború közötti időszak ellentmondásos hazai Kelet-képét. De Fajcsák Györgyi azt is felidézte, hogy hét évvel ezelőtt felkereste őket egy hölgy, aki Dessewffy Flóra ruháit hozta be a múzeumba. Flóra pedig éppen Sanghajban volt táncosnő, és az ottani turnéiról számos tárgyat és kínai divatot idéző fellépőruhát hozott haza magával. Ahogy a kurátor megjegyezte: Sanghaj híres volt éjszakai életéről, ahol több magyar fellépő is szórakoztatta a kínai közönséget.

 

_D0A9507_Copy


Dessewffy Flóra mellett azonban más magyar lakosok is voltak, akik formálták Sanghaj kultúráját. Ugyanis 1910 után a lakosság hihetetlen gyorsan nőtt, és a magyarok közül is sokan letelepedtek a városban. Ott volt például a Komor család, akik kereskedelemmel foglalkoztak, vagy Hudec (Hugyecz) László felvidéki magyar építész, aki az első világháborúban hadnagyi rangot szerzett. Hudec oroszországi hadifogságból szökve került Sanghajba 1918 októberében. A dinamikusan fejlődő metropoliszban az okleveles építész előbb rajzolói munkát vállalt Rowland Curry amerikai építész irodájában, majd 1924-től megnyitotta saját irodáját. Legnagyobb építészeti vállalkozása Sanghaj első felhőkarcolójának, a 22 emeletes Park Hotelnek a megtervezése volt. Építészként befolyásolta a metropolisz látványát.

 

Dr. Fajcsák Györgyi arra is utalt, hogy Rejtő Jenőnek egyik ihletője volt a kor híres titkosügynöke és kalandora, Trebitsch-Lincoln Ignác, aki a kínai nagyvárosban nyitott buddhista kolostort, és 1943-as temetésén százezres tömeg vett részt, köztük a teljes politikai elit is. Farkas Imre és neje pedig számtalan fotót készített Sanghajról, így nekik köszönhetően mi is végigsétálhatunk képzeletben a város utcáin. A kiállítás így nemcsak egy keleti városról, hanem hazánk kultúrájáról is szól, bemutatva több magyar izgalmas történetét.

 

_D0A9500_Copy


A 2018. április 8-ig látható anyagot a kiállításhoz kapcsolódóan kultúrtörténeti előadás-sorozat, építészeti nap, tematikus workshopok, havi rendszerességgel jelentkező Sanghaj-filmklub, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik.


A tárlatról részleteket ITT olvashatsz!


 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

_D0A9768_Copy

2018.03.24

Minden eddiginél több érvényes jelentkezés érkezett a Zeneakadémián szeptemberben rendezendő III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre! A március 17-ei jelentkezési határidőig 38 országból 145-en jelentkeztek, 97 nő és 48 férfi énekes. A magyar énekesek közül 18-an adták be jelentkezésüket, másfélszer többen, mint a 2016-ban megrendezett előző megméretésre.

15216641118032_600x399_-_Copy

2018.03.24

Hun alattvalóktól származó ékszereket is bemutatnak a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincslelete, a Seuso-kincs nyíregyházi bemutatóján március 27. és április 15. között a Jósa András Múzeumban. „Rokonságuk” annyit jelent, hogy az ékszerek is döntően a késő római császárok érmeiből, valamint pénzek, ékszerek töredékeiből és olvadékaiból állnak össze.

web_kopf_new_17_paradicsom3_2

2018.03.23

A Vígszínházban március 3-án mutatták be az Egy éj a Paradicsomban című színdarabot. A francia bohózatban végigkövettük három pár kacifántos történetét, mosolyogtunk Hajduk Károly ravaszságán és derültünk Kern András rózsaszín zokniján. Beszámolónk tartalmaz még egy szifiliszes drámaírót, egy Ádám és Éva-párhuzamot, valamint egy rövid etimológiai fejtegetést is a paradicsom szóról.

Ingyenes hangversenyt ad március 25-én a Svábhegyi Református Templomban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzanak el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola). A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg idén március 21. és 25. között országszerte.
Catherine Deneuve francia színésznő március 22-én este Prágában a 25. Febiofest nemzetközi filmfesztivál záróünnepségén átvette a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A prágai Vigadóban megtartott záróünnepségen az elismerést Fero Fenic, a Febiofest igazgatója adta át Deneuve-nek. Az idei Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, mintegy 170 filmet mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmrendező Jupiter holdja című filmdrámáját is.
Hosszan tartó súlyos betegség után március 22-én Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. A költő első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult. Az elhunyttól március 26-án vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.

Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal; a munkát március 23-án délelőtt kezdték meg a rendezők és a csapatok. A húzás eredményeként Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat március 25-én délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Magyarországi és határon túli gyerekek részére rendezik meg a 3. Zenevarázslat négykezes zongoraversenyt és kurzust május 22. és 25. között Egerben – mondta el Várnagy Andrea zongoraművész március 21-én Budapesten. Hozzáfűzte: a négykezes műfaja az összetartozásról, a közös célért való együttes munkáról szól. A versenyen minden résztvevő arany, ezüst vagy bronz minősítést kap, hiszen a szervezők szerint a legfontosabb pozitív visszajelzéssel bátorítani a gyerekeket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma