782x90_kerilynnwilson_banner_ok

2017.09.22

Miért szeretjük a varázslatos Keletet? Talán mert misztikuma, kincseinek tárháza kimeríthetetlen. Mindig újabb izgalmas, a miénktől eltérő felfedezésre bukkanunk. Eközben talán nem is sejtjük, mennyi párhuzam szövi át a magyar és a keleti kultúrát. Most ebből kaphatunk ízelítőt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új tárlatán, ahol a Sanghajban élő magyarok hagyatéka révén ismerhetjük meg a kínai metropoliszt.

Földig érő vörös kimonó. Virágözönnel tarkított arany legyező. Egy sanghaji utca látképe. Régi lakásbelső monumentális, előkelő bútorokkal berendezve. Egy szelet Sanghajból. Hogy hol? A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, ahol szeptember 21-én nyílt meg a Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című új kiállítás. Már a címe is különleges, ugyanis az emblematikussá vált távol-keleti nagyváros, Sanghaj nevét köti össze a budapesti mulató, a Sanghay bar nevével. A kiállítás célja, hogy egyrészt a Sanghajban akkoriban élő és tevékenykedő magyarok hagyatéka révén bepillantást engedjen a kínai metropolisz világába, másrészt hogy a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket.

 

_D0A9605_Copy


A tárlatot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, hangsúlyozva: Kelet misztikuma és kincseinek tárháza kimeríthetetlen. Mint mondta: az elmúlt hét esztendő számos lehetőséget adott a Kína és hazánk közötti kapcsolat építésére. Kína több alkalommal is bemutatta kulturális kincseit Budapesten, míg hazánk legnagyszerűbb alkotóit vitte el a távoli országba, ahol részt vettünk a sanghaji világkiállításon is. Az államtitkár felidézte: a Szépművészeti Múzeumnak köszönhetően Munkácsy Mihály festőnk remekműveit is megismerhette a kínai közönség.

 

Az új tárlat a két ország közötti párhuzamokat mutatja be. Különlegessége abban is áll, hogy a 20. század első felének képző-, ipar-, film-, fotó- és táncművészetét vizsgálja – fogalmazott Hoppál Péter, hozzátéve: a kiállítás nemzetközi szinten is egyedi, hiszen először állít párhuzamba ázsiai és európai tárgyakat úgy, hogy teljesen feltárja azok kontextusát.

 

_D0A9560_Copy


A megnyitóra meghívták Németh Gábor írót, aki emlékeztette a jelenlévőket a kiállításhoz készült magyar, illetve angol nyelvű katalógusra is, amelyben többek között filmtörténeti, tánctörténeti, építészeti és viselettörténeti tanulmányok szerepelnek. A gazdagon illusztrált tanulmánykötet húsz szerző együttműködésével jött létre. Az író úgy fogalmazott: most egy nagy könyvben járunk, hiszen az egész tárlat egy katalógus része, amelynek szerzői hatalmas munkát végeztek.

A kiállításon látható nyolcvannyolc digitális fotó, három filmrészlet és kétszáznál is több műtárgy mellett interaktív elemek is segítik az ismeretszerzést. A tárlatot a kurátorok: dr. Fajcsák Györgyi és dr. Kelényi Béla mutatták be. Mint kiderült: számtalan okot lehetne felsorakoztatni amellett, hogy miért éppen Sanghajt választották a kulturális párhuzamok bemutatására. Természetesen kézenfekvő magyarázat, hogy a budapesti mulató, amely a keleti világot idézte fel, éppen Sanghay nevét viselte. A mai Móricz Zsigmond körtéren 1937-ben megnyílt bár art deco berendezését neves iparművészek tervezték, és a világ, melyet felelevenített, jól reprezentálja a két világháború közötti időszak ellentmondásos hazai Kelet-képét. De Fajcsák Györgyi azt is felidézte, hogy hét évvel ezelőtt felkereste őket egy hölgy, aki Dessewffy Flóra ruháit hozta be a múzeumba. Flóra pedig éppen Sanghajban volt táncosnő, és az ottani turnéiról számos tárgyat és kínai divatot idéző fellépőruhát hozott haza magával. Ahogy a kurátor megjegyezte: Sanghaj híres volt éjszakai életéről, ahol több magyar fellépő is szórakoztatta a kínai közönséget.

 

_D0A9507_Copy


Dessewffy Flóra mellett azonban más magyar lakosok is voltak, akik formálták Sanghaj kultúráját. Ugyanis 1910 után a lakosság hihetetlen gyorsan nőtt, és a magyarok közül is sokan letelepedtek a városban. Ott volt például a Komor család, akik kereskedelemmel foglalkoztak, vagy Hudec (Hugyecz) László felvidéki magyar építész, aki az első világháborúban hadnagyi rangot szerzett. Hudec oroszországi hadifogságból szökve került Sanghajba 1918 októberében. A dinamikusan fejlődő metropoliszban az okleveles építész előbb rajzolói munkát vállalt Rowland Curry amerikai építész irodájában, majd 1924-től megnyitotta saját irodáját. Legnagyobb építészeti vállalkozása Sanghaj első felhőkarcolójának, a 22 emeletes Park Hotelnek a megtervezése volt. Építészként befolyásolta a metropolisz látványát.

 

Dr. Fajcsák Györgyi arra is utalt, hogy Rejtő Jenőnek egyik ihletője volt a kor híres titkosügynöke és kalandora, Trebitsch-Lincoln Ignác, aki a kínai nagyvárosban nyitott buddhista kolostort, és 1943-as temetésén százezres tömeg vett részt, köztük a teljes politikai elit is. Farkas Imre és neje pedig számtalan fotót készített Sanghajról, így nekik köszönhetően mi is végigsétálhatunk képzeletben a város utcáin. A kiállítás így nemcsak egy keleti városról, hanem hazánk kultúrájáról is szól, bemutatva több magyar izgalmas történetét.

 

_D0A9500_Copy


A 2018. április 8-ig látható anyagot a kiállításhoz kapcsolódóan kultúrtörténeti előadás-sorozat, építészeti nap, tematikus workshopok, havi rendszerességgel jelentkező Sanghaj-filmklub, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik.


A tárlatról részleteket ITT olvashatsz!


 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

CC_banner

nagydanielviktor

2017.12.14

„Mindig is azt a profilt szerettem volna erősíteni, hogy nem egy helyen egyfélét, hanem sok helyen sokfélét játszom” – mondta Nagy Dániel Viktor a Kultúra.hu-nak. A szabadúszó színészt eddigi pályájáról, valamint az Üvegfigurák című, négyszereplős előadásról kérdeztük, melyet december 16-án mutatnak be a Radnóti Miklós Színházban.

_D0A9572_Copy

2017.12.14

Kultúrák és generációk: A kínai és a magyar modern művészet megalapítói és örökösei címmel nyílt kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) december 14-én. A 2018. január 12-ig látható tárlaton több mint száz festményen és szobron keresztül ismerhetik meg az érdeklődők az európai és az ázsiai modern művészet megszületését.

szinhaz2

2017.12.14

Megújult a József Attila Színház! A hat éve tartó munkálatok során több mint 700 millió forintot költöttek a teátrum korszerűsítésére, melynek eredményeként az erősen leromlott állapotú épület belső terei mellett a homlokzatát is felújították – hangzott el a teátrumban december 14-én Budapesten.

Az 1960-as évektől napjainkig készült műveket kínál eladásra több mint 120 tételben a BÁV kortárs aukciója, amelyet december 19-én, 15 év után újra Budapesten rendeznek meg. Az aukción a jól ismert, emblematikus művek mellett több olyan alkotást is elárvereznek, amelyek néhány évtized múlva főművekké válhatnak egy-egy életművön belül.

A Pécsi Tudományegyetem együttműködésével készített 93 perces nagyjátékfilmet az egyetem klinikáján aneszteziológusként és intenzív-terápiás orvosként is dolgozó Vámos Zoltán. A Parázs a szívnek című romantikus alkotás január 18-tól kerül a mozikba, a filmben többek között Szabó Erika, Turi Bálint, Bezerédi Zoltán és Csőre Gábor szerepel.

A Fiumei úti sírkert 42. parcellájában december 22-én helyezik végső nyugalomra Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas írót, költőt, esszéistát és irodalomkritikust, a nemzet művészét. A temetésre várják Vasadi Péter tisztelőit, ugyanakkor a rendezvény nem sajtónyilvános. A számos díjjal kitüntetett szerző november 24-én hunyt el 91 éves korában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a költőt.

Jubileumi kiállítás nyílt a Bálnában 50 éves az Aranylabda címmel arra emlékezve, hogy 1967 decemberében Albert Flórián, a Ferencváros csatára érdemelte ki az Európa legjobb futballistájának járó elismerést. A tárlat január 11-ig megtekinthető.

Kétszázezernél is többen váltottak jegyet Antal Nimród rendező legújabb, A Viszkis című akciófilmjére. A film forgalmazójának december 12-ei közleménye szerint a nézőszámon túl Antal Nimród munkája műfaji szempontból is jelentős eredményt mutat fel, hiszen az elmúlt csaknem 30 évben nem került fel a legtöbb nézőt vonzó filmek ranglistájára olyan produkció, amely teljes egészében Magyarországon készült.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma