NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

reflex_kassak

Egy izgalmas témafelvetésű kiállítást vizuálisan nem mindig sikerül jól átadni, a Kassák Múzeum újonnan nyílt, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatóit bemutató kiállításán azonban ezúttal vagányra vették a figurát.


A re:flex címú tárlat témája friss és pezsgő, a látvány, a Vargha Balázs tervezte arculat merész és figyelemkeltő, amely inkább kiemeli a bemutatott munkákat, mintsem rájuk telepedne. A magas, két termen átívelő építmény ugyanis úgy működik, mint egy kirakat: bevonzza a tekintetet, és ráirányítja a figyelmet a kiállított művekre, a kiadványokra és könyvtervekre, a bélyegekre és képeslapokra, az arculatokra és betűtervekre, valamint a web- és hangdesign munkákra. Az építmény felső részén találjuk a plakátokat és arculatterveket, míg a középső rész polcos rekeszekből áll, ahová az elkészült kiadványok, könyv-tárgyak és diplomamunkák kerültek. Ezeket akár kézbe is vehetjük, végiglapozgathatjuk.


_D0A0134_Copy


Nagyon ötletesek a Walter Gropius és Moholy-Nagy László által alapított Bauhausbücher sorozat újraértelmezései, például Tóth Boldizsár kimetszett könyvgerince vagy Batke Bendegúz tervének lapszélei, amelyek különféle mintázatokat rajzolnak ki. Talán a leginkább figyelemreméltó Szepes Krisztina Lujza terve, amely a könyvkötés folyamatát is láthatóvá teszi: a borítót nem ragasztja rá a gerincre, így a papírlapok egymáshoz kapcsolódásai szabadon megfigyelhetők. Ezt a kiadványt nemcsak fotón láthatjuk a kiállításban, hanem meg is foghatjuk.


BauhausBucher_Szepes_Krisztina_Copy
Szepes Krisztina kötete


A Bauhaus100 logótervek között találunk olyanokat, amelyek finoman játszanak a betűkkel, de még az olvashatóságon belül maradnak, például Szabó Gyöngyi terve, amelyben a B betű Bauhaus-szék formájában jelenik meg. Aztán vannak olyan tervek is, amelyek maguk mögött hagyják az olvashatóságot: Somogyi Zoltán logója inkább hanghullámokra emlékeztet, Nagy Dorottya pedig egy B betű és a 100-as összemosásával alakította ki logóját.


Bauhaus_100_logotervek_Szabo_Gyongyi_Somogyi_Zoltan_Nagy_Dorottya_Copy
Bauhaus100 logótervek


Az elkészített kiadványok között is számos átgondolt és kreatív megoldást láthatunk. A Poket zsebkönyvek arculatának tervezője, Kiss Benedek Kristóf egy betonból öntött „könyvzsebet” hozott erre a kiállításra, amely letisztultságában és határozott megjelenésében Herbert Bayer tervezőgrafikus munkássága előtt tiszteleg.


Kiss_Benedek_Kristof_betonbol_keszitett_konyvboritoja_1_Copy
Kiss Benedek Kristóf könyvzsebe


Vándor Rita Breuer ülőbútoraival foglalkozó kiadványát egy szétnyitható, fémvázas tartón prezentálja, amelyhez Breuer csővázas székei adhatták az inspirációt. A kiadvány különlegességei még a kihajtható lapok, amelyek térbelivé varázsolják a szövegben említett példákat.


Vandor_Rita_konyve_Copy
Vándor Rita könyve


Kozma Gábor Moholy fénnyel kapcsolatos munkái című kötetének egy fénylő, tükrös borítót álmodott meg. Kovács Mónika könyvének borítóján köszön vissza a Bauhaus szellemisége: térbeli, felhőkarcolószerűen kiugró formák sokaságából megalkotott kompozíciót készített a kiadvány elejére. Hasonlóan klassz Vándor Rita padlószőnyeggel borított kötete is.


E munkák nemcsak külsejükkel vonzzák be a figyelmüket, precíz és alaposan átgondolt a belső oldalak tipográfiája, színválasztása és technikai megoldása is.


Kovacs_Monika_konyve_Copy
Kovács Mónika kötete


Elegáns és letisztult a Budapest100 eseményhez kapcsolódó, az Irányi utca 8.-ról készített kiadvány és a felette szereplő plakát is. Cseh Júlia Margit Budapest100-as, a Dobsinai utca 12. szám alatti házhoz készített plakátja pedig igazán figyelemreméltó: a tervezőgrafikus lelelményesen montírozta egybe a 12-es számot és az épületet, kiegészítve néhány olyan részlettel, például egy nagy piros körrel, amelytől igazán bauhausos hangulata lett a plakátnak.


Cseh_Julia_Margit_Budapest100-as_a_Dobsinai_utca_12._Copy
A Dobsinai utca 12. plakátja


Ötletes megvalósításokra bukkanhatunk a Bauhaus-inspirálta piktogramok, bélyegek, képeslapok között, láthatunk még izgalmas plakátterveket, amelyeket a Bauhaus100, a Budapest100 eseményekhez készítettek, és olyanokat is, amelyeket e kiállítás beharangozójának szántak.


A munkák közül kiemelkedik még Tóth Lili Bauhaus tea by Joseph Albers névre keresztelt csomagolása, amelynek olyan bravúros részletei vannak, mint a fényes belső és a két irányból nyíló rekeszek.


Toth_Lili_Bauhaus_tea_by_Joseph_Albers_nevre_keresztelt_csomagolasa_1_Copy
Tóth Lili: Bauhaus tea by Joseph Albers


Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a falakon a hallgatók Bauhaus-inspirálta betűterveiben mélyedhetünk el, kiválaszthatjuk a kedvenceinket, és dönthetünk arról is, hogy számunkra melyik tipográfia követi le legtisztábban a Bauhaus szellemiségét.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma