2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

reflex_kassak

Egy izgalmas témafelvetésű kiállítást vizuálisan nem mindig sikerül jól átadni, a Kassák Múzeum újonnan nyílt, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatóit bemutató kiállításán azonban ezúttal vagányra vették a figurát.


A re:flex címú tárlat témája friss és pezsgő, a látvány, a Vargha Balázs tervezte arculat merész és figyelemkeltő, amely inkább kiemeli a bemutatott munkákat, mintsem rájuk telepedne. A magas, két termen átívelő építmény ugyanis úgy működik, mint egy kirakat: bevonzza a tekintetet, és ráirányítja a figyelmet a kiállított művekre, a kiadványokra és könyvtervekre, a bélyegekre és képeslapokra, az arculatokra és betűtervekre, valamint a web- és hangdesign munkákra. Az építmény felső részén találjuk a plakátokat és arculatterveket, míg a középső rész polcos rekeszekből áll, ahová az elkészült kiadványok, könyv-tárgyak és diplomamunkák kerültek. Ezeket akár kézbe is vehetjük, végiglapozgathatjuk.


_D0A0134_Copy


Nagyon ötletesek a Walter Gropius és Moholy-Nagy László által alapított Bauhausbücher sorozat újraértelmezései, például Tóth Boldizsár kimetszett könyvgerince vagy Batke Bendegúz tervének lapszélei, amelyek különféle mintázatokat rajzolnak ki. Talán a leginkább figyelemreméltó Szepes Krisztina Lujza terve, amely a könyvkötés folyamatát is láthatóvá teszi: a borítót nem ragasztja rá a gerincre, így a papírlapok egymáshoz kapcsolódásai szabadon megfigyelhetők. Ezt a kiadványt nemcsak fotón láthatjuk a kiállításban, hanem meg is foghatjuk.


BauhausBucher_Szepes_Krisztina_Copy
Szepes Krisztina kötete


A Bauhaus100 logótervek között találunk olyanokat, amelyek finoman játszanak a betűkkel, de még az olvashatóságon belül maradnak, például Szabó Gyöngyi terve, amelyben a B betű Bauhaus-szék formájában jelenik meg. Aztán vannak olyan tervek is, amelyek maguk mögött hagyják az olvashatóságot: Somogyi Zoltán logója inkább hanghullámokra emlékeztet, Nagy Dorottya pedig egy B betű és a 100-as összemosásával alakította ki logóját.


Bauhaus_100_logotervek_Szabo_Gyongyi_Somogyi_Zoltan_Nagy_Dorottya_Copy
Bauhaus100 logótervek


Az elkészített kiadványok között is számos átgondolt és kreatív megoldást láthatunk. A Poket zsebkönyvek arculatának tervezője, Kiss Benedek Kristóf egy betonból öntött „könyvzsebet” hozott erre a kiállításra, amely letisztultságában és határozott megjelenésében Herbert Bayer tervezőgrafikus munkássága előtt tiszteleg.


Kiss_Benedek_Kristof_betonbol_keszitett_konyvboritoja_1_Copy
Kiss Benedek Kristóf könyvzsebe


Vándor Rita Breuer ülőbútoraival foglalkozó kiadványát egy szétnyitható, fémvázas tartón prezentálja, amelyhez Breuer csővázas székei adhatták az inspirációt. A kiadvány különlegességei még a kihajtható lapok, amelyek térbelivé varázsolják a szövegben említett példákat.


Vandor_Rita_konyve_Copy
Vándor Rita könyve


Kozma Gábor Moholy fénnyel kapcsolatos munkái című kötetének egy fénylő, tükrös borítót álmodott meg. Kovács Mónika könyvének borítóján köszön vissza a Bauhaus szellemisége: térbeli, felhőkarcolószerűen kiugró formák sokaságából megalkotott kompozíciót készített a kiadvány elejére. Hasonlóan klassz Vándor Rita padlószőnyeggel borított kötete is.


E munkák nemcsak külsejükkel vonzzák be a figyelmüket, precíz és alaposan átgondolt a belső oldalak tipográfiája, színválasztása és technikai megoldása is.


Kovacs_Monika_konyve_Copy
Kovács Mónika kötete


Elegáns és letisztult a Budapest100 eseményhez kapcsolódó, az Irányi utca 8.-ról készített kiadvány és a felette szereplő plakát is. Cseh Júlia Margit Budapest100-as, a Dobsinai utca 12. szám alatti házhoz készített plakátja pedig igazán figyelemreméltó: a tervezőgrafikus lelelményesen montírozta egybe a 12-es számot és az épületet, kiegészítve néhány olyan részlettel, például egy nagy piros körrel, amelytől igazán bauhausos hangulata lett a plakátnak.


Cseh_Julia_Margit_Budapest100-as_a_Dobsinai_utca_12._Copy
A Dobsinai utca 12. plakátja


Ötletes megvalósításokra bukkanhatunk a Bauhaus-inspirálta piktogramok, bélyegek, képeslapok között, láthatunk még izgalmas plakátterveket, amelyeket a Bauhaus100, a Budapest100 eseményekhez készítettek, és olyanokat is, amelyeket e kiállítás beharangozójának szántak.


A munkák közül kiemelkedik még Tóth Lili Bauhaus tea by Joseph Albers névre keresztelt csomagolása, amelynek olyan bravúros részletei vannak, mint a fényes belső és a két irányból nyíló rekeszek.


Toth_Lili_Bauhaus_tea_by_Joseph_Albers_nevre_keresztelt_csomagolasa_1_Copy
Tóth Lili: Bauhaus tea by Joseph Albers


Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a falakon a hallgatók Bauhaus-inspirálta betűterveiben mélyedhetünk el, kiválaszthatjuk a kedvenceinket, és dönthetünk arról is, hogy számunkra melyik tipográfia követi le legtisztábban a Bauhaus szellemiségét.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma