IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.09.19

„Alig várom, hogy elkezdődjön!” – mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület tagja a kortárs összművészeti fesztivál szeptember 19-ei, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „a fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér”. A közönség soraiban ülve pedig – bizonyára – mindenki úgy érezte, teljes mértékben egyetért.

20170919_Kael_Csaba_Ban_Teodora_c_Posztos_Janos_CAFe
Káel Csaba és Bán Teodóra
Fotó: Posztós János/CAFe


Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: október 6-án indul és 17 napon át október 22-éig tart a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó szabadtéri programokkal várja a közönséget – derült ki a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, ahol Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület elnöke visszaemlékezett: négy évvel ezelőtt kezdték el megújítani a Budapesti Őszi Fesztivált, mely akkor a CAFe Budapest (Contemporary Art Festival Budapest) nevet kapta. „Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – vallja Káel Csaba.

 

Elmondta, hogy az évek során számos rendezvény csatlakozott a CAFe Budapesthez: az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, a Margó Irodalmi Fesztivál, valamint a Mercedes Benz Fashion Week, emellett pedig maguk is létrehoztak egy új fesztivált Budapest Ritmo néven. Káel Csaba a fesztivál idei tematikájáról szólva elmondta: a CAFe Budapest fókusza minden évben Bartók Béla. Éppen ezért az ő életművét idén is hazai, illetve nemzetközi sztárokkal mutatják be: a fesztivál nyitókoncertjén példaképe, Bartók Béla előtt tiszteleg az Oscar-díjas kínai–amerikai zeneszerző, Tan Dun.


17_10_06_Tan_Dun1
Tan Dun

 

Ahogy Káel Csaba is kiemelte: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszában. Hazánkba látogat a zseniális nagybőgős, Avishai Cohen, a klasszikus zene és a jazz fonódik össze Avi Avital és Omer Avital koncertjén, valamint lenyűgöző Hattyúk tava-koreográfiákkal érkezik a legendás Izrael Balett. Az erdélyi haszid zsidóság népdalkincseiből merítve És a halottak újra énekelnek címmel készül bemutatóra Elek Judit rendező, aki a sajtótájékoztatón is tiszteletét tette és elmondta: nagy öröm, hogy részese lehet ennek a fesztiválnak. „E filmben újjászületik az a haszid közösségi népzene, amelyet egy rezsim megpróbált lerombolni. Nemcsak a halottak énekelnek újra, hanem mi is megpróbálunk életre kelteni valamit, hogy megmutassuk, nem sikerült elpusztítani!”

 

A tematikához kapcsolódva Jerusalem My Love címmel ad különleges koncertet az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel, de látható és hallható lesz Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh is. Szintén az izraeli művészetet állítja középpontba a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Capa in Israel című kiállítása, mely október 6-ától lesz látogatható, emellett pedig új köztéri szobrot készít Budapest számára Eran Shakine: a lenyűgöző, hat méter magas nőalak a Lánchíd mellett látható majd. A francia–magyar felmenőkkel rendelkező, elismert izraeli képzőművész a sajtótájékoztatón elmondta: köztéri műalkotásokat készít, méghozzá azért, mert „a jövő nem a múzeum, hanem az utca”.


17_10_12_Avital_meets_Avital_c_Christie_Goodwin
Avi Avital és Omer Avital

 

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra kiemelte: a CAFe Budapest fontos rendezvénye hazánknak. „A fesztiváloknak küldetésük van, hiszen segítenek abban, hogy megőrizzük, újrafogalmazzuk és újratöltsük értékeinket.” „A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni” – vallja Bán Teodóra, aki azt is hangsúlyozza: terepet kell biztosítani ahhoz, hogy a múlt találkozzon a jelennel és hatással lehessen rá. És a CAFe Budapest erre tökéletes terep. „Alig várom, hogy elkezdődjön!”

 

A CAFe Budapest a premierek és ősbemutatók fesztiválja is: Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. A 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. A táncrajongók különösen izgalmas fesztiválra számíthatnak: Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be új koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Frenák Pál Társulat, a Magyar Nemzeti Balett pedig Hans van Manen, a modern balett holland mesterének koreográfiáit egy estén bemutató, LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz. Mindezek mellett a sajtótájékoztatón bejelentették: a fesztiválon hangzanak el először a Karosi Júlia Quartet előadásában Bartók instrumentális műveinek feldolgozásai és az énekesnő új, több tételes saját szerzeménye Words and Beyond címmel. A zenei programokhoz érve Virágh András Gábor zeneszerző ragadta magához a szót és elmondta: másik négy fiatal kortárs zeneszerzővel megalakították a Studio 5 elnevezésű csoportot, melynek Hang / Levegő / Lélegzet című koncertje a CAFe Budapest keretében a Szent István-bazilikában lesz hallható.


20170919_CAFe_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_CAFe
Fotó: Posztós János


A CAFe Budapest idén is valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt minden műfajban: a tavalyi hatalmas siker után újra világzenei koncertekkel érkezik a Budapest Ritmo, emellett pedig jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet kedvelőinek az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat! Az pedig már csak hab a tortán, hogy 2017-ben először a hazai könnyű- és rockzenei színtér legizgalmasabb formációinak – többek között Sena, Esti Kornél, Soerii & Poolek, Mary Popkids – koncertjeivel csatlakozik a CAFe Budapest programjához a négynapos Kuplung Sounds Good! zenei fesztivál.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.Kultúra.hu

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma