Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.09.19

„Alig várom, hogy elkezdődjön!” – mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület tagja a kortárs összművészeti fesztivál szeptember 19-ei, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „a fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér”. A közönség soraiban ülve pedig – bizonyára – mindenki úgy érezte, teljes mértékben egyetért.

20170919_Kael_Csaba_Ban_Teodora_c_Posztos_Janos_CAFe
Káel Csaba és Bán Teodóra
Fotó: Posztós János/CAFe


Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: október 6-án indul és 17 napon át október 22-éig tart a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó szabadtéri programokkal várja a közönséget – derült ki a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, ahol Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testület elnöke visszaemlékezett: négy évvel ezelőtt kezdték el megújítani a Budapesti Őszi Fesztivált, mely akkor a CAFe Budapest (Contemporary Art Festival Budapest) nevet kapta. „Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – vallja Káel Csaba.

 

Elmondta, hogy az évek során számos rendezvény csatlakozott a CAFe Budapesthez: az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, a Margó Irodalmi Fesztivál, valamint a Mercedes Benz Fashion Week, emellett pedig maguk is létrehoztak egy új fesztivált Budapest Ritmo néven. Káel Csaba a fesztivál idei tematikájáról szólva elmondta: a CAFe Budapest fókusza minden évben Bartók Béla. Éppen ezért az ő életművét idén is hazai, illetve nemzetközi sztárokkal mutatják be: a fesztivál nyitókoncertjén példaképe, Bartók Béla előtt tiszteleg az Oscar-díjas kínai–amerikai zeneszerző, Tan Dun.


17_10_06_Tan_Dun1
Tan Dun

 

Ahogy Káel Csaba is kiemelte: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszában. Hazánkba látogat a zseniális nagybőgős, Avishai Cohen, a klasszikus zene és a jazz fonódik össze Avi Avital és Omer Avital koncertjén, valamint lenyűgöző Hattyúk tava-koreográfiákkal érkezik a legendás Izrael Balett. Az erdélyi haszid zsidóság népdalkincseiből merítve És a halottak újra énekelnek címmel készül bemutatóra Elek Judit rendező, aki a sajtótájékoztatón is tiszteletét tette és elmondta: nagy öröm, hogy részese lehet ennek a fesztiválnak. „E filmben újjászületik az a haszid közösségi népzene, amelyet egy rezsim megpróbált lerombolni. Nemcsak a halottak énekelnek újra, hanem mi is megpróbálunk életre kelteni valamit, hogy megmutassuk, nem sikerült elpusztítani!”

 

A tematikához kapcsolódva Jerusalem My Love címmel ad különleges koncertet az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel, de látható és hallható lesz Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh is. Szintén az izraeli művészetet állítja középpontba a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Capa in Israel című kiállítása, mely október 6-ától lesz látogatható, emellett pedig új köztéri szobrot készít Budapest számára Eran Shakine: a lenyűgöző, hat méter magas nőalak a Lánchíd mellett látható majd. A francia–magyar felmenőkkel rendelkező, elismert izraeli képzőművész a sajtótájékoztatón elmondta: köztéri műalkotásokat készít, méghozzá azért, mert „a jövő nem a múzeum, hanem az utca”.


17_10_12_Avital_meets_Avital_c_Christie_Goodwin
Avi Avital és Omer Avital

 

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra kiemelte: a CAFe Budapest fontos rendezvénye hazánknak. „A fesztiváloknak küldetésük van, hiszen segítenek abban, hogy megőrizzük, újrafogalmazzuk és újratöltsük értékeinket.” „A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni” – vallja Bán Teodóra, aki azt is hangsúlyozza: terepet kell biztosítani ahhoz, hogy a múlt találkozzon a jelennel és hatással lehessen rá. És a CAFe Budapest erre tökéletes terep. „Alig várom, hogy elkezdődjön!”

 

A CAFe Budapest a premierek és ősbemutatók fesztiválja is: Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. A 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. A táncrajongók különösen izgalmas fesztiválra számíthatnak: Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be új koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Frenák Pál Társulat, a Magyar Nemzeti Balett pedig Hans van Manen, a modern balett holland mesterének koreográfiáit egy estén bemutató, LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz. Mindezek mellett a sajtótájékoztatón bejelentették: a fesztiválon hangzanak el először a Karosi Júlia Quartet előadásában Bartók instrumentális műveinek feldolgozásai és az énekesnő új, több tételes saját szerzeménye Words and Beyond címmel. A zenei programokhoz érve Virágh András Gábor zeneszerző ragadta magához a szót és elmondta: másik négy fiatal kortárs zeneszerzővel megalakították a Studio 5 elnevezésű csoportot, melynek Hang / Levegő / Lélegzet című koncertje a CAFe Budapest keretében a Szent István-bazilikában lesz hallható.


20170919_CAFe_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_CAFe
Fotó: Posztós János


A CAFe Budapest idén is valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt minden műfajban: a tavalyi hatalmas siker után újra világzenei koncertekkel érkezik a Budapest Ritmo, emellett pedig jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet kedvelőinek az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat! Az pedig már csak hab a tortán, hogy 2017-ben először a hazai könnyű- és rockzenei színtér legizgalmasabb formációinak – többek között Sena, Esti Kornél, Soerii & Poolek, Mary Popkids – koncertjeivel csatlakozik a CAFe Budapest programjához a négynapos Kuplung Sounds Good! zenei fesztivál.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.Kultúra.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma