NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.10.03
Bemutatták 2012. október 1-jén este A boldogság sosem jár egyedül című filmet, amely az első az MTVA által forgalmazott családi mozifilmek sorában.
2012.10.03
Miskolcon hosszú évek óta nem volt példa irodalomtörténeti tárlatra, most a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Nemzeti Színház közös kamarakiállításra készül.
2012.10.03
Nem szűnik meg a budapesti Játékszín, hanem új formában, magánszínházként kezdi meg működését októberben - erősítette meg Németh Kristóf kedden az MTI-nek a Népszava online értesülését, amely szerint három társával megvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) a százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín nonprofit Kft.-t.
2012.10.03
A Néprajzi Múzeum október 12-én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátorműhely-látogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé.
2012.10.03
Ünnepséggel, színházi kongresszussal és bélyegkiadással is köszöntik a hvari színház megalakításának 400. évfordulóját Horvátországban. A színházat 1612-ben építették, a kontinentális Európában harmadikként.
2012.10.03
Elkészült digitális formában a Magyar Népzenei Antológia. A CD-ROM-ot 2012. október 1-jén mutatták be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetében (ZTI), ahol hangszertörténeti kiállítás is nyílt.
2012.10.03
Néprajzi szabadegyetem indul október 8-án a Néprajzi Múzeumban, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját.
2012.10.03
Használd a múzeumot! címmel indul új, négy alkalmas programsorozat október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A sorozat programjai között szerepel a fotógyűjtemény, a könyvtár, a technológia felfedezése és a műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása.
2012.10.02
Közzétette az 55. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízatására kiírt pályázatot október 1-jén a magyar részvételt koordináló Műcsarnok; az eredményhirdetésre várhatóan 2013 első hetében kerül sor.
2012.10.02
A hazai alternatív színtér egyre erősödő képviselője, a Hó Márton és a Jégkorszak október 4-én a norvég indie pop csapattal, a Team Me-vel lép fel az Akvárium Klub színpadán.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma