Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.09.18
A magyar avantgarde művészcsoport, „A Nyolcak” tagjainak festményeit mutatja be szeptember 12-től december 2-ig Bécsben a Bank Austria Művészeti Fórum. A Nyolcak (1909-1918) a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, festményeikkel a magyarok felkerültek a századelő európai művészeti térképére.
 
2012.09.18
Alternatív alkotóközösségek találkoznak Pápán szeptember 19. és 23. között, ekkor rendezik meg első ízben az Őszi Dionüszia-fesztivált.
2012.09.18
Nyilván mindenkinek van egyfajta politikai beállítottsága, de minden nézőnek el kell adni a jegyet – mondta el a Naplónak a Kossuth-díjas rendező, Valló Péter, aki az idei évadban is visszatért a veszprémi Petőfi Színházba, Kisfaludy Károly Csalódások című darabját állította színpadra.
2012.09.17
A tananyag nem csupán tíz százalékában kapnak szabad kezet a magyartanárok az irodalmi szövegek kiválasztásakor, ennél több szabadságot kapnak – oszlatja el a tévhitet a Nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban Győri János, a Magyar Olvasástársaság elnöke a HVG-nek adott interjújában. Hozzátette: azért nagyobb tanári döntési szabadságnak jobban örültek volna, és a várt innovatív megújulás is elmaradt.
2012.09.17
Páfosz ciprusi kikötőváros lesz az augusztusban bejelentett dániai Arhus mellett Európa Kulturális Fővárosa 2017-ben - hangzott el az Európai Bizottságban szeptember 14-én, Brüsszelben. Pécs 2010-ben élvezhette a hasonló címet.
2012.09.17
Szentendrén 2012. szeptember 14-én 18 órakor nyílt meg az a kiállítás, melyen Asszonyi Tamás képzőművész „jókedvében” megszületett műtárgyait mutatja be a nagyközönségnek, és melynek címe: Haszontalanságaim II.
2012.09.17
Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázata, amely a roma kulturális események megvalósításához és egyéb, kulturális tartalmak és termékek létrehozásához nyújt támogatást.
2012.09.17
Csaknem 200 millió forintot fordít 2012-ben az artmozik támogatására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amelynek idei bevételei várhatóan jelentősen meghaladják a tervezett összeget.
 
2012.09.17
A Magyar Állami Operaház (MÁO) évadnyitó társulati ülésén L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára bejelentette: a 2013-as költségvetésben a dalszínház támogatására 8,3 milliárd forintot irányoztak elő. Az államtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy a sok egyeztetéssel kialakult javaslatot megszavazza a parlament.
2012.09.17
Összesen 17,6 milliárd forintot szán a kormány 2013-ban a múzeumi, könyvtári és közművelődési feladatok finanszírozására, ebből jelentős összegek az átalakuló megyei kulturális intézményrendszernek jutnak - közölte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár 2012. szeptember 17-én.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma