GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2015.12.21

A lenyűgöző lepkekiállítás 2015. április elsején nyílt meg a borsodi kisváros, Szerencs egyik csendes mellékutcájának családi házában. A gyűjtemény tulajdonosa, Zavodnyik János egyaránt rendelkezik a természet tiszteletével és a felfoghatatlanul gyönyörű kis repülő csodák iránti gyűjtőszenvedéllyel.

Ön szenvedéllyel mesél, szinte csak ez tölti ki az életét, de mire számíthat az ide betérő vendég?

Az alsó szinten három szoba várja a látogatókat, a falakon található üveges dobozok a természet színpompás remekeit rejtik, és tárják a rácsodálkozó szemek elé. A gyűjtemény 2600 lepkével kezdődött, de ez napjainkban is folyamatosan bővül. Most is vannak kikészítésre váró példányok, velük együtt, több mint 3000 lesz azon lepkék száma, amik majd itt megtekinthetőek.


Lepkekiallitas2

 

Hogyan lesz valaki rabja ennek az érdekes hobbinak?

Az egész szenvedély még gyermekkoromban indult, egy erdei séta folyamán találtunk egy elhullott lepkét. Hazahoztam, és ma már megmosolyogni való módon, pénzérmékkel kisimítva a szárnyait, megpróbáltam preparálni. Bár ez nem sikerült tökéletesen, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy kedvet kapjak a lepkék gyűjtéséhez. Először a szülők vásároltak néhány darabot számomra, majd édesapám horgászszákjával kezdtem el lepkézni. 15 évesen függönyanyagból készítettem az első lepkehálót – ezzel már szakszerűen lehetett megfogni a lepkéket – és innentől kezdve nem volt megállás, hobbimmá vált végleg a gyűjtés.


Természetesen az itt található trópusi fajok nem a saját befogások, ezek vásárlás, mivel postai úton is lehet rendelni, vagy cserék útján jutottak a birtokomba. Folyamatosan növöm ki a rendelkezésre álló három szobát, szűk lett a hely, különösen, hogy szeretném bemutatni másik gyűjtési szenvedélyem legszebb darabjait, a különféle érdekes hazai ásványokat is.

 

Hazánk élővilága mennyire kedvez a lepkegyűjtőknek?

A hazai állomány nagyon gazdag, mintegy 3500 fajt különböztetünk meg, ezek körülbelül 4 százalék nagylepke és 55 százalék molylepke. Viszont a tényleg szép mérettel rendelkező olyan nagylepkék, amikkel a határozók is foglalkoznak csak pár száz darab. Van köztük erdei faj, vízhez kötött lepkefaj, és vannak, amik a síkságokon, alföldeken élnek. De a földrajzi elhelyezkedésnél fontosabb a két nagy csoportba való besorolás, hiszen életmódjuk, aktivitásuk szerint megkülönböztetünk, nappali és éjjeli lepkéket. A kétfajta életmódhoz különféle csápszerkezet is járul, ezek tulajdonképpen az érzékszerveik, amit az éjjelieknél fésűsnek, vagy fonalasnak nevezzük, míg a nappaliaknál alakjuk után bunkósnak.


Lepkekiallitas3

 

Milyen különleges mérettel rendelkezhetnek ezek a repülő gyönyörűségek?

Magyarország és Európa legnagyobb fesztávolságú lepkéje az éjjelei Nagy pávaszem, ez 15 cm, de a csúcstartó világviszonylatban az Ázsiában élő Attacus atlasz, amelyik ennek a méretnek a dupláját is eléri. A másik véglet a legkisebb lepkék mérete, bár ilyeneket nem gyűjtök, olyan 3 mm környékén mozog. A testük tömege, amiket ezek a csodálatosan szép szárnyak hordoznak, mindössze néhány grammot tesz ki.


Ami még jellemző rájuk, az a repülési sebességük, ami szintén tág határok között mozog. Ez nem a nagysággal, hanem az életmóddal van összefüggésben, a nappali lepkék pár km/órával szállnak, az éjjeliek néhány faja viszont elérheti akár a 60 km/ órát is.

 

A lepkék mintázata bír-e valamiféle funkcióval?

Ez leginkább csak díszítés, aminek a párzáshoz van köze. Vannak azonban olyan minták – ilyen például a pávaszem – amiknek a nappali pihenő állapotukban van szükségük egy elrettentő „ábrára” amit a szárnyukon viselnek. Másik rendkívül érdekes mintázat a levéllepkéé, mely, ha két szárnyát egymásra simítja a megszólalásig egy levél alakját képes utánozni. De vannak olyan fajok is, melyek a fatörzs mintázathoz hasonlítanak, és így olvadnak be a környezetükbe. Mindezek az álcázó kinézetek azt szolgálják, hogy nappali pihenésük alatt belesimulva a természetbe, minél inkább nyugalmat, védelmet találjanak.


Megjegyzendő, hogy a lepkék nem tudják változtatni sem mintázatukat, sem színűket, bár egyesek a beeső fény függvényében, néha zöldesnek, néha kékesnek látszanak, ez mindvégig olyan marad, mint amilyen a kifejlődésükkor volt. Nagyságuk annyiban változik, hogy a lepke kifejlődése idején a szárnyak fokozatosan „pumpálódnak fel”, mintegy megtelnek folyadékkal. Azonban ha egyszer ebben a folyamatban elérik a teljes méretüket, az sem változik már többet.


Lepkekiallitas1

 

Mit lehet tudni a lepke táplálkozásáról, elterjedésükről, életciklusairól?

Táplálékul elsősorban virágnektárok, gyümölcsnedvek jönnek szóba, de ez lehet trágyalé, vagy elhullott állat is. Lényeges, hogy csak folyadék formájában képesek táplálékot magukhoz venni, ezért szívják fel a különféle nedveket.


Elsődleges természeti feladatuk a legkülönfélébb virágok beporzása, természetes ellenségként a madarakat, gyíkokat, hüllőket kell megemlíteni és természetesen az emberi környezetkárosítást. Ez utóbbi miatt egyre több lepkefajt fenyeget a kipusztulás veszélye, ezeket védettekké nyilvánították, felkerültek a CITES listára, illetve a Vörös könyvbe.


A lepkék alkalmazkodó képességét bizonyítja, hogy a sarkok kivételével minden éghajlati övben megtalálhatóak. Életüket általában a kikelési hely környékén élik le, de vannak köztük vándor fajok is. Ilyen például a Pompás királylepke, mely a leghosszabb ideig alvás nélkül vonuló lepke. Ennek a fajnak a példányai Észak Amerikában Kanadától Mexikóig vándorolnak, hogy ott áttelelhessenek. Ilyenkor több millióan is telelnek a fenyőerdőket, fenyő ligeteket ellepve. Tavasszal aztán újra útra kelnek, és az USA déli határainál lerakják petéiket, majd a kifejlet hernyók bebábozódnak. Az ebből kikelt lepkék észak felé vándorolnak, majd 2 vagy 3 generációval később, ősszel a telelő példányok újra elindulnak Mexikó felé.

A lepkék kifejlődési szakaszai a pete, hernyó, báb, és lepke állapotokra bonthatóak.

 

Mi laikusok szinonimaként használjuk a köznyelvben a lepkét és a pillangót. Van különbség a kettő között?

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepkét nevezhetünk pillangónak. Kicsit konkrétabban pillangóknak nevezzük azokat a lepkefajokat, melyeknek fecske vagy kard farka van, és jellemzően a felső szárnyfonákjuk erőteljes.

 

Mivel több ez a kiállítás egy átlagos kiállítóhelynél?

Az ide látogató vendég nem csak a látványos pillangókban gyönyörködhet, hanem kézzel fogható, tárgyi emléket is vihet magával, preparált lepke formájában. Ehhez azonban pár nappal érkezése előtt jeleznie kell nekem, melyik fajt választotta, hiszen azt elő kell készíteni, párásítani kell. A preparálás után a látogató által kikészített lepke emlékbe hazavihető maradandó emlékeként a Lepkemúzeum meglátogatásának. Ez az egy-kétezer forintos külön költség azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek interaktívan vegyenek részt a lepkekikészítés folyamatában, s talán bele is szeressenek ebbe a szép hobbiba. Vásárolhatók még emlékként lepkés kulcstartók, sőt áttetsző tömbbe foglalt valóban gyönyörű lepke példányok is.


Akik nyári időszakban jönnek, azok megnézhetik a 26 köbméteres kerti tavamat, ennek meg lehet pihenni a partján, és a majdnem 300 darab aranyhalat etethetik is a gyerekek.


Lepkekiallitas4

 

Mennyi ideig állnak el a kikészített lepkék?

Nem igényelnek különösebb gondozást, és akár évszázadokig elvannak. Arra kell csak figyelni, hogy a lepkegyűjtemények legnagyobb ellensége a moly, ez ellen lehatásosabb a dobozba helyezett levendula golyócska.


Ezt onnan is tudjuk, hogy a lepkék gyűjtése, preparálása emberemlékezet óta kedvelt foglalatosság, gyűjtési szenvedély. Tudjuk, hogy Amerika első felfedezői között is voltak tudományos és hobbi célú gyűjtők, illetve a néhány magyar nemesi kastélyokban látható régi gyűjtemények is megerősítik ezt.

 

Egy kisvárosban viszonylag kevesen láthatják a csodálatos gyűjteményét, mit lehet ez ellen tenni?

Volt róla szó, hogy vándorkiállításként, esetleg nagyobb fesztiválokon is megjelenjek vele, de alapvetően ezt elutasítom, féltem a gyűjteményt. Egyrészt azért, mert a preparált lepkék mozgatáskor könnyen sérülhetnek, a szárnyak eltörhetnek, másrészt, ha nem megfelelő a kiállítóhelyen a páratartalom, akkor a lepkék nedvességet szívnak magukba és tönkremennek.


Nyitás előtt nagyobb érdeklődésre, talán nagyobb helyi önkormányzati támogatásra is számítottam. Ami viszont mindenképpen elégtételt jelent a számomra, hogy eddig minden idelátogatónál csak leplezetlen csodálkozó elámulást láttam, és tőlük őszinte dicsérő szavakat hallottam. Úgy érzem a gyűjtemény bemutatásával, a szakszerű tájékoztatással, a felmerülő kérdések megválaszolásával kicsiknek és nagyoknak egyaránt sikerül örömet szereznem, és talán kicsit megismertetni, megszerettetni is velük a természetet. Ha ezek megvalósulnak, már elértem a legfontosabb kitűzött céljaimat.

 

Tölgyesi Tibor

Kulcsszavak: Szerencslepkekiállítás

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma