kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.12.21

A lenyűgöző lepkekiállítás 2015. április elsején nyílt meg a borsodi kisváros, Szerencs egyik csendes mellékutcájának családi házában. A gyűjtemény tulajdonosa, Zavodnyik János egyaránt rendelkezik a természet tiszteletével és a felfoghatatlanul gyönyörű kis repülő csodák iránti gyűjtőszenvedéllyel.

Ön szenvedéllyel mesél, szinte csak ez tölti ki az életét, de mire számíthat az ide betérő vendég?

Az alsó szinten három szoba várja a látogatókat, a falakon található üveges dobozok a természet színpompás remekeit rejtik, és tárják a rácsodálkozó szemek elé. A gyűjtemény 2600 lepkével kezdődött, de ez napjainkban is folyamatosan bővül. Most is vannak kikészítésre váró példányok, velük együtt, több mint 3000 lesz azon lepkék száma, amik majd itt megtekinthetőek.


Lepkekiallitas2

 

Hogyan lesz valaki rabja ennek az érdekes hobbinak?

Az egész szenvedély még gyermekkoromban indult, egy erdei séta folyamán találtunk egy elhullott lepkét. Hazahoztam, és ma már megmosolyogni való módon, pénzérmékkel kisimítva a szárnyait, megpróbáltam preparálni. Bár ez nem sikerült tökéletesen, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy kedvet kapjak a lepkék gyűjtéséhez. Először a szülők vásároltak néhány darabot számomra, majd édesapám horgászszákjával kezdtem el lepkézni. 15 évesen függönyanyagból készítettem az első lepkehálót – ezzel már szakszerűen lehetett megfogni a lepkéket – és innentől kezdve nem volt megállás, hobbimmá vált végleg a gyűjtés.


Természetesen az itt található trópusi fajok nem a saját befogások, ezek vásárlás, mivel postai úton is lehet rendelni, vagy cserék útján jutottak a birtokomba. Folyamatosan növöm ki a rendelkezésre álló három szobát, szűk lett a hely, különösen, hogy szeretném bemutatni másik gyűjtési szenvedélyem legszebb darabjait, a különféle érdekes hazai ásványokat is.

 

Hazánk élővilága mennyire kedvez a lepkegyűjtőknek?

A hazai állomány nagyon gazdag, mintegy 3500 fajt különböztetünk meg, ezek körülbelül 4 százalék nagylepke és 55 százalék molylepke. Viszont a tényleg szép mérettel rendelkező olyan nagylepkék, amikkel a határozók is foglalkoznak csak pár száz darab. Van köztük erdei faj, vízhez kötött lepkefaj, és vannak, amik a síkságokon, alföldeken élnek. De a földrajzi elhelyezkedésnél fontosabb a két nagy csoportba való besorolás, hiszen életmódjuk, aktivitásuk szerint megkülönböztetünk, nappali és éjjeli lepkéket. A kétfajta életmódhoz különféle csápszerkezet is járul, ezek tulajdonképpen az érzékszerveik, amit az éjjelieknél fésűsnek, vagy fonalasnak nevezzük, míg a nappaliaknál alakjuk után bunkósnak.


Lepkekiallitas3

 

Milyen különleges mérettel rendelkezhetnek ezek a repülő gyönyörűségek?

Magyarország és Európa legnagyobb fesztávolságú lepkéje az éjjelei Nagy pávaszem, ez 15 cm, de a csúcstartó világviszonylatban az Ázsiában élő Attacus atlasz, amelyik ennek a méretnek a dupláját is eléri. A másik véglet a legkisebb lepkék mérete, bár ilyeneket nem gyűjtök, olyan 3 mm környékén mozog. A testük tömege, amiket ezek a csodálatosan szép szárnyak hordoznak, mindössze néhány grammot tesz ki.


Ami még jellemző rájuk, az a repülési sebességük, ami szintén tág határok között mozog. Ez nem a nagysággal, hanem az életmóddal van összefüggésben, a nappali lepkék pár km/órával szállnak, az éjjeliek néhány faja viszont elérheti akár a 60 km/ órát is.

 

A lepkék mintázata bír-e valamiféle funkcióval?

Ez leginkább csak díszítés, aminek a párzáshoz van köze. Vannak azonban olyan minták – ilyen például a pávaszem – amiknek a nappali pihenő állapotukban van szükségük egy elrettentő „ábrára” amit a szárnyukon viselnek. Másik rendkívül érdekes mintázat a levéllepkéé, mely, ha két szárnyát egymásra simítja a megszólalásig egy levél alakját képes utánozni. De vannak olyan fajok is, melyek a fatörzs mintázathoz hasonlítanak, és így olvadnak be a környezetükbe. Mindezek az álcázó kinézetek azt szolgálják, hogy nappali pihenésük alatt belesimulva a természetbe, minél inkább nyugalmat, védelmet találjanak.


Megjegyzendő, hogy a lepkék nem tudják változtatni sem mintázatukat, sem színűket, bár egyesek a beeső fény függvényében, néha zöldesnek, néha kékesnek látszanak, ez mindvégig olyan marad, mint amilyen a kifejlődésükkor volt. Nagyságuk annyiban változik, hogy a lepke kifejlődése idején a szárnyak fokozatosan „pumpálódnak fel”, mintegy megtelnek folyadékkal. Azonban ha egyszer ebben a folyamatban elérik a teljes méretüket, az sem változik már többet.


Lepkekiallitas1

 

Mit lehet tudni a lepke táplálkozásáról, elterjedésükről, életciklusairól?

Táplálékul elsősorban virágnektárok, gyümölcsnedvek jönnek szóba, de ez lehet trágyalé, vagy elhullott állat is. Lényeges, hogy csak folyadék formájában képesek táplálékot magukhoz venni, ezért szívják fel a különféle nedveket.


Elsődleges természeti feladatuk a legkülönfélébb virágok beporzása, természetes ellenségként a madarakat, gyíkokat, hüllőket kell megemlíteni és természetesen az emberi környezetkárosítást. Ez utóbbi miatt egyre több lepkefajt fenyeget a kipusztulás veszélye, ezeket védettekké nyilvánították, felkerültek a CITES listára, illetve a Vörös könyvbe.


A lepkék alkalmazkodó képességét bizonyítja, hogy a sarkok kivételével minden éghajlati övben megtalálhatóak. Életüket általában a kikelési hely környékén élik le, de vannak köztük vándor fajok is. Ilyen például a Pompás királylepke, mely a leghosszabb ideig alvás nélkül vonuló lepke. Ennek a fajnak a példányai Észak Amerikában Kanadától Mexikóig vándorolnak, hogy ott áttelelhessenek. Ilyenkor több millióan is telelnek a fenyőerdőket, fenyő ligeteket ellepve. Tavasszal aztán újra útra kelnek, és az USA déli határainál lerakják petéiket, majd a kifejlet hernyók bebábozódnak. Az ebből kikelt lepkék észak felé vándorolnak, majd 2 vagy 3 generációval később, ősszel a telelő példányok újra elindulnak Mexikó felé.

A lepkék kifejlődési szakaszai a pete, hernyó, báb, és lepke állapotokra bonthatóak.

 

Mi laikusok szinonimaként használjuk a köznyelvben a lepkét és a pillangót. Van különbség a kettő között?

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepkét nevezhetünk pillangónak. Kicsit konkrétabban pillangóknak nevezzük azokat a lepkefajokat, melyeknek fecske vagy kard farka van, és jellemzően a felső szárnyfonákjuk erőteljes.

 

Mivel több ez a kiállítás egy átlagos kiállítóhelynél?

Az ide látogató vendég nem csak a látványos pillangókban gyönyörködhet, hanem kézzel fogható, tárgyi emléket is vihet magával, preparált lepke formájában. Ehhez azonban pár nappal érkezése előtt jeleznie kell nekem, melyik fajt választotta, hiszen azt elő kell készíteni, párásítani kell. A preparálás után a látogató által kikészített lepke emlékbe hazavihető maradandó emlékeként a Lepkemúzeum meglátogatásának. Ez az egy-kétezer forintos külön költség azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek interaktívan vegyenek részt a lepkekikészítés folyamatában, s talán bele is szeressenek ebbe a szép hobbiba. Vásárolhatók még emlékként lepkés kulcstartók, sőt áttetsző tömbbe foglalt valóban gyönyörű lepke példányok is.


Akik nyári időszakban jönnek, azok megnézhetik a 26 köbméteres kerti tavamat, ennek meg lehet pihenni a partján, és a majdnem 300 darab aranyhalat etethetik is a gyerekek.


Lepkekiallitas4

 

Mennyi ideig állnak el a kikészített lepkék?

Nem igényelnek különösebb gondozást, és akár évszázadokig elvannak. Arra kell csak figyelni, hogy a lepkegyűjtemények legnagyobb ellensége a moly, ez ellen lehatásosabb a dobozba helyezett levendula golyócska.


Ezt onnan is tudjuk, hogy a lepkék gyűjtése, preparálása emberemlékezet óta kedvelt foglalatosság, gyűjtési szenvedély. Tudjuk, hogy Amerika első felfedezői között is voltak tudományos és hobbi célú gyűjtők, illetve a néhány magyar nemesi kastélyokban látható régi gyűjtemények is megerősítik ezt.

 

Egy kisvárosban viszonylag kevesen láthatják a csodálatos gyűjteményét, mit lehet ez ellen tenni?

Volt róla szó, hogy vándorkiállításként, esetleg nagyobb fesztiválokon is megjelenjek vele, de alapvetően ezt elutasítom, féltem a gyűjteményt. Egyrészt azért, mert a preparált lepkék mozgatáskor könnyen sérülhetnek, a szárnyak eltörhetnek, másrészt, ha nem megfelelő a kiállítóhelyen a páratartalom, akkor a lepkék nedvességet szívnak magukba és tönkremennek.


Nyitás előtt nagyobb érdeklődésre, talán nagyobb helyi önkormányzati támogatásra is számítottam. Ami viszont mindenképpen elégtételt jelent a számomra, hogy eddig minden idelátogatónál csak leplezetlen csodálkozó elámulást láttam, és tőlük őszinte dicsérő szavakat hallottam. Úgy érzem a gyűjtemény bemutatásával, a szakszerű tájékoztatással, a felmerülő kérdések megválaszolásával kicsiknek és nagyoknak egyaránt sikerül örömet szereznem, és talán kicsit megismertetni, megszerettetni is velük a természetet. Ha ezek megvalósulnak, már elértem a legfontosabb kitűzött céljaimat.

 

Tölgyesi Tibor

Kulcsszavak: Szerencslepkekiállítás

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma