2015.12.21

A lenyűgöző lepkekiállítás 2015. április elsején nyílt meg a borsodi kisváros, Szerencs egyik csendes mellékutcájának családi házában. A gyűjtemény tulajdonosa, Zavodnyik János egyaránt rendelkezik a természet tiszteletével és a felfoghatatlanul gyönyörű kis repülő csodák iránti gyűjtőszenvedéllyel.

Ön szenvedéllyel mesél, szinte csak ez tölti ki az életét, de mire számíthat az ide betérő vendég?

Az alsó szinten három szoba várja a látogatókat, a falakon található üveges dobozok a természet színpompás remekeit rejtik, és tárják a rácsodálkozó szemek elé. A gyűjtemény 2600 lepkével kezdődött, de ez napjainkban is folyamatosan bővül. Most is vannak kikészítésre váró példányok, velük együtt, több mint 3000 lesz azon lepkék száma, amik majd itt megtekinthetőek.


Lepkekiallitas2

 

Hogyan lesz valaki rabja ennek az érdekes hobbinak?

Az egész szenvedély még gyermekkoromban indult, egy erdei séta folyamán találtunk egy elhullott lepkét. Hazahoztam, és ma már megmosolyogni való módon, pénzérmékkel kisimítva a szárnyait, megpróbáltam preparálni. Bár ez nem sikerült tökéletesen, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy kedvet kapjak a lepkék gyűjtéséhez. Először a szülők vásároltak néhány darabot számomra, majd édesapám horgászszákjával kezdtem el lepkézni. 15 évesen függönyanyagból készítettem az első lepkehálót – ezzel már szakszerűen lehetett megfogni a lepkéket – és innentől kezdve nem volt megállás, hobbimmá vált végleg a gyűjtés.


Természetesen az itt található trópusi fajok nem a saját befogások, ezek vásárlás, mivel postai úton is lehet rendelni, vagy cserék útján jutottak a birtokomba. Folyamatosan növöm ki a rendelkezésre álló három szobát, szűk lett a hely, különösen, hogy szeretném bemutatni másik gyűjtési szenvedélyem legszebb darabjait, a különféle érdekes hazai ásványokat is.

 

Hazánk élővilága mennyire kedvez a lepkegyűjtőknek?

A hazai állomány nagyon gazdag, mintegy 3500 fajt különböztetünk meg, ezek körülbelül 4 százalék nagylepke és 55 százalék molylepke. Viszont a tényleg szép mérettel rendelkező olyan nagylepkék, amikkel a határozók is foglalkoznak csak pár száz darab. Van köztük erdei faj, vízhez kötött lepkefaj, és vannak, amik a síkságokon, alföldeken élnek. De a földrajzi elhelyezkedésnél fontosabb a két nagy csoportba való besorolás, hiszen életmódjuk, aktivitásuk szerint megkülönböztetünk, nappali és éjjeli lepkéket. A kétfajta életmódhoz különféle csápszerkezet is járul, ezek tulajdonképpen az érzékszerveik, amit az éjjelieknél fésűsnek, vagy fonalasnak nevezzük, míg a nappaliaknál alakjuk után bunkósnak.


Lepkekiallitas3

 

Milyen különleges mérettel rendelkezhetnek ezek a repülő gyönyörűségek?

Magyarország és Európa legnagyobb fesztávolságú lepkéje az éjjelei Nagy pávaszem, ez 15 cm, de a csúcstartó világviszonylatban az Ázsiában élő Attacus atlasz, amelyik ennek a méretnek a dupláját is eléri. A másik véglet a legkisebb lepkék mérete, bár ilyeneket nem gyűjtök, olyan 3 mm környékén mozog. A testük tömege, amiket ezek a csodálatosan szép szárnyak hordoznak, mindössze néhány grammot tesz ki.


Ami még jellemző rájuk, az a repülési sebességük, ami szintén tág határok között mozog. Ez nem a nagysággal, hanem az életmóddal van összefüggésben, a nappali lepkék pár km/órával szállnak, az éjjeliek néhány faja viszont elérheti akár a 60 km/ órát is.

 

A lepkék mintázata bír-e valamiféle funkcióval?

Ez leginkább csak díszítés, aminek a párzáshoz van köze. Vannak azonban olyan minták – ilyen például a pávaszem – amiknek a nappali pihenő állapotukban van szükségük egy elrettentő „ábrára” amit a szárnyukon viselnek. Másik rendkívül érdekes mintázat a levéllepkéé, mely, ha két szárnyát egymásra simítja a megszólalásig egy levél alakját képes utánozni. De vannak olyan fajok is, melyek a fatörzs mintázathoz hasonlítanak, és így olvadnak be a környezetükbe. Mindezek az álcázó kinézetek azt szolgálják, hogy nappali pihenésük alatt belesimulva a természetbe, minél inkább nyugalmat, védelmet találjanak.


Megjegyzendő, hogy a lepkék nem tudják változtatni sem mintázatukat, sem színűket, bár egyesek a beeső fény függvényében, néha zöldesnek, néha kékesnek látszanak, ez mindvégig olyan marad, mint amilyen a kifejlődésükkor volt. Nagyságuk annyiban változik, hogy a lepke kifejlődése idején a szárnyak fokozatosan „pumpálódnak fel”, mintegy megtelnek folyadékkal. Azonban ha egyszer ebben a folyamatban elérik a teljes méretüket, az sem változik már többet.


Lepkekiallitas1

 

Mit lehet tudni a lepke táplálkozásáról, elterjedésükről, életciklusairól?

Táplálékul elsősorban virágnektárok, gyümölcsnedvek jönnek szóba, de ez lehet trágyalé, vagy elhullott állat is. Lényeges, hogy csak folyadék formájában képesek táplálékot magukhoz venni, ezért szívják fel a különféle nedveket.


Elsődleges természeti feladatuk a legkülönfélébb virágok beporzása, természetes ellenségként a madarakat, gyíkokat, hüllőket kell megemlíteni és természetesen az emberi környezetkárosítást. Ez utóbbi miatt egyre több lepkefajt fenyeget a kipusztulás veszélye, ezeket védettekké nyilvánították, felkerültek a CITES listára, illetve a Vörös könyvbe.


A lepkék alkalmazkodó képességét bizonyítja, hogy a sarkok kivételével minden éghajlati övben megtalálhatóak. Életüket általában a kikelési hely környékén élik le, de vannak köztük vándor fajok is. Ilyen például a Pompás királylepke, mely a leghosszabb ideig alvás nélkül vonuló lepke. Ennek a fajnak a példányai Észak Amerikában Kanadától Mexikóig vándorolnak, hogy ott áttelelhessenek. Ilyenkor több millióan is telelnek a fenyőerdőket, fenyő ligeteket ellepve. Tavasszal aztán újra útra kelnek, és az USA déli határainál lerakják petéiket, majd a kifejlet hernyók bebábozódnak. Az ebből kikelt lepkék észak felé vándorolnak, majd 2 vagy 3 generációval később, ősszel a telelő példányok újra elindulnak Mexikó felé.

A lepkék kifejlődési szakaszai a pete, hernyó, báb, és lepke állapotokra bonthatóak.

 

Mi laikusok szinonimaként használjuk a köznyelvben a lepkét és a pillangót. Van különbség a kettő között?

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepkét nevezhetünk pillangónak. Kicsit konkrétabban pillangóknak nevezzük azokat a lepkefajokat, melyeknek fecske vagy kard farka van, és jellemzően a felső szárnyfonákjuk erőteljes.

 

Mivel több ez a kiállítás egy átlagos kiállítóhelynél?

Az ide látogató vendég nem csak a látványos pillangókban gyönyörködhet, hanem kézzel fogható, tárgyi emléket is vihet magával, preparált lepke formájában. Ehhez azonban pár nappal érkezése előtt jeleznie kell nekem, melyik fajt választotta, hiszen azt elő kell készíteni, párásítani kell. A preparálás után a látogató által kikészített lepke emlékbe hazavihető maradandó emlékeként a Lepkemúzeum meglátogatásának. Ez az egy-kétezer forintos külön költség azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek interaktívan vegyenek részt a lepkekikészítés folyamatában, s talán bele is szeressenek ebbe a szép hobbiba. Vásárolhatók még emlékként lepkés kulcstartók, sőt áttetsző tömbbe foglalt valóban gyönyörű lepke példányok is.


Akik nyári időszakban jönnek, azok megnézhetik a 26 köbméteres kerti tavamat, ennek meg lehet pihenni a partján, és a majdnem 300 darab aranyhalat etethetik is a gyerekek.


Lepkekiallitas4

 

Mennyi ideig állnak el a kikészített lepkék?

Nem igényelnek különösebb gondozást, és akár évszázadokig elvannak. Arra kell csak figyelni, hogy a lepkegyűjtemények legnagyobb ellensége a moly, ez ellen lehatásosabb a dobozba helyezett levendula golyócska.


Ezt onnan is tudjuk, hogy a lepkék gyűjtése, preparálása emberemlékezet óta kedvelt foglalatosság, gyűjtési szenvedély. Tudjuk, hogy Amerika első felfedezői között is voltak tudományos és hobbi célú gyűjtők, illetve a néhány magyar nemesi kastélyokban látható régi gyűjtemények is megerősítik ezt.

 

Egy kisvárosban viszonylag kevesen láthatják a csodálatos gyűjteményét, mit lehet ez ellen tenni?

Volt róla szó, hogy vándorkiállításként, esetleg nagyobb fesztiválokon is megjelenjek vele, de alapvetően ezt elutasítom, féltem a gyűjteményt. Egyrészt azért, mert a preparált lepkék mozgatáskor könnyen sérülhetnek, a szárnyak eltörhetnek, másrészt, ha nem megfelelő a kiállítóhelyen a páratartalom, akkor a lepkék nedvességet szívnak magukba és tönkremennek.


Nyitás előtt nagyobb érdeklődésre, talán nagyobb helyi önkormányzati támogatásra is számítottam. Ami viszont mindenképpen elégtételt jelent a számomra, hogy eddig minden idelátogatónál csak leplezetlen csodálkozó elámulást láttam, és tőlük őszinte dicsérő szavakat hallottam. Úgy érzem a gyűjtemény bemutatásával, a szakszerű tájékoztatással, a felmerülő kérdések megválaszolásával kicsiknek és nagyoknak egyaránt sikerül örömet szereznem, és talán kicsit megismertetni, megszerettetni is velük a természetet. Ha ezek megvalósulnak, már elértem a legfontosabb kitűzött céljaimat.

 

Tölgyesi Tibor

Kulcsszavak: Szerencslepkekiállítás

Ertl_Peter_index

2019.01.16

Ertl Péter 50 éves, és élete legnagyobb dobására készül. Vezetésével 30 napon belül megnyílik Magyarország vadonatúj Nemzeti Táncszínháza a műfaj legnevesebb hazai eseménye, a Budapest Táncfesztivál kíséretében. Építkezésről, színháznyitásról, az új helyszín első előadásáról és a fesztiválról is kérdeztük.

b_szalvetaagy

2019.01.16

A felvidéki Dobóruszkán van a világ legnagyobb, több mint 100 000 darabot számláló szalvétagyűjteménye. Tulajdonosa Kozák Antónia, vagy ahogy a helyiek szólítják, Szalvétás Tonka, aki kincseivel először 2006-ban lett Guinness-rekorder, és azóta még kétszer döntötte meg saját rekordját. Gyűjteményének értéke nagyjából egy családi ház értékével ér fel.

aso-kapa2

2019.01.16

Vargáék lánya férjhez megy. A család óriási készülődésben van. Első nap tésztát gyúrnak a leveshez, második és harmadik nap sós és édes süteményeket sütnek, a negyedik nap hajnalban a nők levágják a baromfikat, a férfiak a disznót... A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Ásó, kapa, nagyharang című múzeumpedagógiai foglalkozásán a gyerekek az előkészületeket és a lakodalom menetét játsszák el.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást. Az impasto olyan festészeti technika, amikor a művész vastagon viszi fel a festéket a vászonra. Rembrandt a 17. századi németalföldi festékpiacon hagyományosan elérhető alapanyagokkal érte el az impasto-hatást. Azt már korábban tudták a kutatók, hogy a vastag festékréteg eléréséhez elsősorban egy fehér színezőanyagot, valamint organikus kötőanyagot, főleg lenolajat használt. Most sikerült kideríteni, hogy az impasto-hatást keltő festéknek volt még egy titokzatos komponense: a plumbonakrit. Ez az ásvány rendkívül ritka a történelmi festékrétegekben. Az elemzés kiderítette, hogy Rembrandt a festék anyagát szándékosan módosította. A felfedezés segíthet Rembrandt műveinek hosszú távú megőrzésében és restaurálásában is.

Története legsikeresebb kiállítását zárta a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM): 408 ezer látogató volt kíváncsi a hétfőn zárult Bruegel-kiállításra. Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) műveiből a flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából rendezték meg a 2018. október 2-án nyílt tárlatot, amelyen látható volt egy újonnan felfedezett Bruegel is. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb festménygyűjteménnyel rendelkezik a 16. századi művésztől, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz sajátos változatát létrehozó festő munkásságát.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

corvina_muhely

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

A kórust a szolnoki városi tanács 1969 januárjában alapította, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta az önkormányzat, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Éva, a kamarakórus igazgatója maga is kerek évfordulót ünnepel, épp 30 éve karnagya az együttesnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma