2013.08.16

A Népművészet Ifjú Mestereinek alkotásaiból rendeznek kiállítást a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet 2013. augusztus 16-án Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitott meg.

„A népművészet művészeti anyanyelvünk olyan erőforrása, amellyel a természeti erőforrásokhoz hasonlóan gazdálkodnunk kell. Ez a kiállítás is bizonyítja, hogy a népi kultúra szerves része a nemzeti kultúránknak” - mondta megnyitó beszédében Halász János kultúráért felelős államtitkár.

 

A Népművészet Ifjú Mestere díjat 1961-ben alapították 35 éven aluli alkotó- és előadóművészek számára, hogy általa ösztönözzék a fiatalokat a magyar és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolására, továbbéltetésére. A díj pályázat útján nyerhető el, lebonyolítója 2001 óta a Hagyományok Háza. A pályázaton nyertes alkotásokat minden évben kiállításon mutatják be. Az idei művek 2013. szeptember 20-ig láthatók a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

 

A csaknem félmillió forintos pénzjutalommal járó díjat idén a következő népművészek kapták:

 

Krajcso
Krajcsó Bence (Forrás:szon.hu)

Krajcsó Bence, citerás

A pályázó dolgozata az eddigi legteljesebb feltáró-elemző munka Szaszkó József citerajátékáról. Színpadi produkciójában sikerült a legteljesebb hitelességgel visszaadnia példaképe játékának egyéni stílusjegyeit.

 

Bohács Brigitta – Éder Róbert, néptáncos pár, megosztva

A pályázók sokat foglalkoztak a Rétköz táncanyagával, előadásukat a zsűri meggyőzőnek találta, pozitívan értékelte a táncban tapasztalt harmonikus párkapcsolatot, dinamikai játékot.

 

Pál Eszter, énekes

Családja révén gyerekkora óta a zene és a népi kultúra vonzásában él, fontos számára szűkebb hazája, a magyarlakta Kárpátalja néphagyományainak gyűjtése, megőrzése, továbbá az, hogy ezt a tudást továbbadja.

 

Csíkné Bardon Réka, csuhéfonó

A pályázó elkészített tárgyainak fonásmintáit szűkebb környezetében gyűjtötte és dolgozta fel. Tudását megosztja a környék asszonyaival, ő hozta létre a Redneki Fonót.

eszter
Pál Eszter énekes (Forrás: szalonna.hu)

 

Győri Balázs, bútorkészítő

A faragás mesterségét a nádudvari szakiskolában sajátította el, Galánfi András irányításával. Ma utódjaként irányítja a faragók munkáját.

 

Gajdics Krisztián, bőrműves

A pályázó teljes áttekintést adott a karikás ostor hortobágyi változatairól. Anyagismerete, anyaghasználata, hagyományismerete magas szintű tudásról tanúskodik. Az elkészült tárgyak egységesek, hűen visszaadják a tárgytípus jellegét.

 

Forgács Gyöngyi Imola, vesszőfonó

Kosárfonó dinasztiából származó tehetséges alkotó, aki gyerekkorától kezdve foglalkozik a fűzvesszővel. Pályázati anyaga is tükrözi ezt a több évtizedes szakmai tapasztalatot: technikai tudásához ügyesen választotta a gazdasági használati eszközök közül a tyúkültetéssel, csibeneveléssel kapcsolatos tárgyakat. A beadott pályamunkák mívesen mutatják be az aprójószág tartásához szükséges vesszőmunkákat.

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma