15_eves

2013.08.16

A Népművészet Ifjú Mestereinek alkotásaiból rendeznek kiállítást a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet 2013. augusztus 16-án Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitott meg.

„A népművészet művészeti anyanyelvünk olyan erőforrása, amellyel a természeti erőforrásokhoz hasonlóan gazdálkodnunk kell. Ez a kiállítás is bizonyítja, hogy a népi kultúra szerves része a nemzeti kultúránknak” - mondta megnyitó beszédében Halász János kultúráért felelős államtitkár.

 

A Népművészet Ifjú Mestere díjat 1961-ben alapították 35 éven aluli alkotó- és előadóművészek számára, hogy általa ösztönözzék a fiatalokat a magyar és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolására, továbbéltetésére. A díj pályázat útján nyerhető el, lebonyolítója 2001 óta a Hagyományok Háza. A pályázaton nyertes alkotásokat minden évben kiállításon mutatják be. Az idei művek 2013. szeptember 20-ig láthatók a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

 

A csaknem félmillió forintos pénzjutalommal járó díjat idén a következő népművészek kapták:

 

Krajcso
Krajcsó Bence (Forrás:szon.hu)

Krajcsó Bence, citerás

A pályázó dolgozata az eddigi legteljesebb feltáró-elemző munka Szaszkó József citerajátékáról. Színpadi produkciójában sikerült a legteljesebb hitelességgel visszaadnia példaképe játékának egyéni stílusjegyeit.

 

Bohács Brigitta – Éder Róbert, néptáncos pár, megosztva

A pályázók sokat foglalkoztak a Rétköz táncanyagával, előadásukat a zsűri meggyőzőnek találta, pozitívan értékelte a táncban tapasztalt harmonikus párkapcsolatot, dinamikai játékot.

 

Pál Eszter, énekes

Családja révén gyerekkora óta a zene és a népi kultúra vonzásában él, fontos számára szűkebb hazája, a magyarlakta Kárpátalja néphagyományainak gyűjtése, megőrzése, továbbá az, hogy ezt a tudást továbbadja.

 

Csíkné Bardon Réka, csuhéfonó

A pályázó elkészített tárgyainak fonásmintáit szűkebb környezetében gyűjtötte és dolgozta fel. Tudását megosztja a környék asszonyaival, ő hozta létre a Redneki Fonót.

eszter
Pál Eszter énekes (Forrás: szalonna.hu)

 

Győri Balázs, bútorkészítő

A faragás mesterségét a nádudvari szakiskolában sajátította el, Galánfi András irányításával. Ma utódjaként irányítja a faragók munkáját.

 

Gajdics Krisztián, bőrműves

A pályázó teljes áttekintést adott a karikás ostor hortobágyi változatairól. Anyagismerete, anyaghasználata, hagyományismerete magas szintű tudásról tanúskodik. Az elkészült tárgyak egységesek, hűen visszaadják a tárgytípus jellegét.

 

Forgács Gyöngyi Imola, vesszőfonó

Kosárfonó dinasztiából származó tehetséges alkotó, aki gyerekkorától kezdve foglalkozik a fűzvesszővel. Pályázati anyaga is tükrözi ezt a több évtizedes szakmai tapasztalatot: technikai tudásához ügyesen választotta a gazdasági használati eszközök közül a tyúkültetéssel, csibeneveléssel kapcsolatos tárgyakat. A beadott pályamunkák mívesen mutatják be az aprójószág tartásához szükséges vesszőmunkákat.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma