kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.07.27

A tizenegyedik évéhez érkezett az Ördögkatlan Fesztivál, amelyet idén július 31. és augusztus 4. között rendeznek meg. Az idei fesztivál öt nap alatt 634 programmal, köztük színházi előadásokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal, irodalmi, filmes és képzőművészeti eseményekkel várja a katlanlátogatókat. Visszaszámlálás indul!

28336504_2003143676380846_8682092214029551835_o


Tizenegy év. Egy fesztivál esetében ez vajon hány emberi évnek felel meg? Ismerjük a számítást a kutyáknál: egy kutyaév hét emberi évet jelent. Bár a szakirodalom szerint fajtája válogatja. Vajon az Ördögkatlan melyik fesztiválfajtához tartozik? Elfogultan azt mondhatjuk, egyikhez sem, mert Ördögkatlan csak egy van. És az – ellentétben a szervezőkkel, a résztvevőkkel és a fesztiválozókkal, vagyis a katlanlátogatókkal – nem öregszik. Az Ördögkatlan mindig fiatal. Tizenegyedszer is az.


Természetesen nem az ott lévő sokezer ember életkoráról beszélünk most, hanem arról az érzésről, amely gyereket is, felnőttet is, idős embert is átjár, amikor belép a Katlanba. És ha érzés, akkor a szabadságról is szólni kell. Nem tudjuk, mi az, de a Katlan öt napjában megtudjuk, mert megéljük. A szabadság és a fiatalság pedig maga a szépség. Az Ördögkatlan fiatal, szép és szabad. A tizenegyedik is az lesz. Hogy milyen az igazi Katlan-pillanat? Mint a tavalyi Cohen–Cseh Tamás-emlékkoncert: éteri, őszinte, tiszta, szabad. Amikor sugárzik a tehetség, a szépség és a szeretet. Amitől hasad a szív és csorognak a könnyek. A hála könnyei, hogy élünk, hogy megélhetjük ezt a pillanatot.


Az idei Ördögkatlan Fesztivál mintegy 634 programmal várja a látogatókat hat helyszínen. Lesz köztük 134 koncert, 131 családi rendezvény, 116 kiállítás, 102 workshop, 38 beszélgetés, 21 irodalmi és 16 filmes program. A részletes programfüzet ITT érhető el, a fesztivál kisfilmjét pedig a YouTube-on lehet megnézni.


35043550_2121275641234315_6483187965773217792_n


Ízelítő az Ördögkatlan Fesztivál programjából


DÍSZVENDÉGEK


Snétberger Ferenc

„A szabad gondolkodás minden dzsesszzenész számára óriási lehetőség” – mondta egyszer Snétberger Ferenc, aki az idei fesztivál díszvendége lesz. Az Ördögkatlan Fesztivál óriási lehetőség a szabad gondolkodásra, és ha így van, akkor a dzsesszzenészeknek (is) itt a helye, köztük az egyik legjelentősebbnek: Snétberger Ferencnek.


Magvető Kiadó

A legidősebb szerzője Dante, a legfiatalabb Zilahi Anna, Kertész Imre és Esterházy Péter kiadója, a teljes névsort nem is lehet felsorolni, guglizd ki! Egy biztos: a Magvető az egyik legrangosabb kiadó, és most elhozza kortárs íróink javát a Vylyan Teraszra! Terasz irodalom: Nádasdy Ádám, Szilasi László, Darvasi László, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Zilahi Anna, Turi Timea, Totth Benedek, Horváth Viktor, Szarvas József, Bérczes László


Sztalker Csoport és k2 Színház

Két öntörvényű színházi társulat sok közös vonással: mindkettő fiatal, mindkettő tehetséges, mindkettő premiert hoz létre a Katlanban, mindkettő fókuszában karizmatikus fiatalemberek állnak: Benkó Bence, Fábián Péter és a k2 csapata a „semmiből” hozzák létre a Baranyai gyöngyösbokrétát, mely „semmi” a Dél-Baranyában élő emberek élete. Mindeközben ifj. Vidnyánszky Attila, H. Vecsei Miklós és a vadiúj Sztalker Csoport klasszikus szöveget, Faulkner Míg fekszem kiterítve című gyönyörűséges szövegét fordítja le saját színházi nyelvére.KIEMELT PROGRAMOK


Haydn: Teremtés
Augusztus 3., Megbékélés Kápolna
Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus, Kolonits Klára, Brickner Szabolcs, Erdős Attila vezényel: Dinyés Dániel

Haydn Teremtés című oratóriuma a világ megteremtéséről, arról a bizonyos hét napról szól. A német nyelv helyett ráadásul most magyarul hangzik el, hogy minden szava és annak zenei ábrázolása nyilvánvalóvá váljon a közönség számára. És amint felhangzik a zenében, úgy felismerve mindezt nézhetünk körbe a domboldalon üldögélve és mondhatjuk magunkban: „tényleg hálásak vagyunk mindezért”.


Csík Zenekar, vendég: Presser Gábor
Augusztus 1., Villányköves

Hogy Csík, az szinte magától értetődő, de hogy Presser Gábor? Évek óta hívják-szervezik a fesztiválra – az idén fellép. Hogy jó lesz, tudhatjuk. Hogy elférünk-e? Jó nagy a kövesdi park, de ha megsem elég, az is jó, ha megülünk a gyönyörű pincesoron egy fröccsel.


k2 Színház: Baranyai gyöngyösbokréta

Az előadás Dél-Baranya közelmúltjáról beszél, a darab ősztől a budapesti MU Színház repertoárján szerepel majd.


TranzDanz (Kovács Gerzson Péter–Alexander Balanescu): A csárdás-ápolás művészete

A két alkotó-előadó egymást inspirálva és kiegészítve nyilatkozik a közös kelet-közép európai gyökerekről, a reggeli kávéról, a humanizmusról, egy jó fotóról, az empátia szükségességéről, a világ megismerésének lehetőségéről (vagy lehetetlenségéről?), a kultúra jelentőségéről, magán-mítoszokról, a bujkáló transzcendensről, a jó sör habjáról…


Both Miklós: Ukrán Udvar (Rácz-ház)

Négy nap alatt egy ukrán falusi évet jár be a program, érintve mind a négy évszak emblematikus szokásait. Minden nap egy évszakot jelenít meg mind énekekben, táncban, szokásokban, nyilvános beszélgetésekben, gasztronómiában.


Circus Marcel (BEL): Home Made

A fesztiválon volt már francia, holland, argentin cirkusz, a Circus Marcel Belgiumból érkezik. Olyan társulatok jönnek el az Ördögkatlan Fesztiválra, akik a kortárs cirkusz legjobbjai, azaz színházat, zenét, képzőművészetet és persze a hagyományos cirkuszi akrobatikát és bohóctréfát is ötvözik, egyúttal gyereket is, nagymamát is, sznob „belvárosit” és ártatlan „vidékit” is kielégítenek. Na, a Circus Marcel ilyen – mert maga a Katlan is ilyen.


Aralica Kert

Megújul a közkedvelt helyszín: 10:00 és 17:00 óra között Gyerekkertet hoznak létre a varázslatos udvarban a Pagony Kiadó segítségével. MeseTérKép, Graffaló-klub, Villuth András muzsikája, olvasósarok és persze a gyermek és ifjúsági irodalom népszerű szerzői – mindezt kínálja majd a Gyerekkert a fesztiválon. Délután elkezdődnek a felnőtt mulatságok, zenével, táncházakkal. Az Ördögkatlan sokszínűségének jelképe lesz ez a nemzetiségek táncházait felvonultató Kert – főszerepben a horvát zenével, tánccal, gasztronómiai csemegékkel, a zárónapon pedig szalmaszobor-égetéssel.TOVÁBBI PROGRAMOK


Színházi előadások:

A mi osztályunk (Tatabányai Jászai Színház)
Leenane szépe (Kassai Thália Színház)
Vaterland (Forte)

Az öngyilkos (Forte)
Míg fekszem kiterítve (Sztalker Csoport)
A csárdás-ápolás művészete (TranzDanz)
Kivettem egy gömböt fejemből (Nézőművészeti)
Mulatság (Ördögkatlan Produkció)
Mi és Ők (Orlai Produkció)
Loveshake
Second life, avagy kétéletem (Orlai Produkció)
Leszámolás velem (Orlai Produkció)
Pira-Bella (Orlai Produkció)
Gyarmati Fanni naplója
Kezdhetek folytatódni – Petri est
Kean, a színész
Semmi konferencia
Márai Sándor: Hallgatni akartam (Vígszínház)
Miskin herceg (Katona József Színház)
Tótferi (Titkos társulat)
Baranyai gyöngyösbokréta (K2)Gyerek- és családi programok:

Pannon Filharmonikusok: Csigaház, Szélkiáltó, Rutkai Bori, Bíró Eszter, Apacuka, Pagony, Piros Kakaó, Gyerekkert, kézműves foglalkozásokKönnyűzenei koncertek:

Boban Marković Orchestar & Tóth Gabi
PASO
30Y
Óriás

Kiscsillag
Ivyz
Quimby
Sorbonne Sexual
Szabó Attila 50!
Snétberger Ferenc és tanítványai
Várkonyi csibészek
Grund – Vígszínházi Fiúzenekar
Frenk
Kill the Dandies and Psycho Mutants
Snétberger Trió
Balogh Kálmán – Lukács Miklós
Hrutka Róbert &Nagy Dániel Viktor
Singas Project
Slam Poetry
Like a Rolling Stone
Budapest Bár
Wombo
Anima Sound System
Tompos Kátya
Csík Zenekar & Presser Gábor
Bohemian Betyars & Parno Graszt
Esszencia
Kerekes Band
Lajkó Félix – Volosi – Alexander Balanescu

Új formációk: Presser a Csíkkal, Udvaros Dorottya és Jordán Adél a Budapest Bárral, Anima Beck Zazával és Beck Zolival, Like a rolling Zsédával, Simon Kornéllal, Ónodi EszterrelKomolyzenei koncertek:

Haydn: Teremtés
Don Giovanni
Stravinsky-Ramuz: A katona története
Operabeavatók
Örömzene Zalaegerszegi LeánykarIrodalom:

Nádasdy Ádám, Szilasi László, Darvasi László, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Zilahi Anna, Turi Timea, Totth Benedek, Horváth Viktor, Szarvas József, Bérczes László, Slam Poetry, Schein Gábor, András LászlóKiállítások:

Révai Sára – Várkonyi csibészek, Gráf Dóra, Szürke Péter, In memoriam Paál István


Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján, valamint a fesztivál Facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható.Fotók: Ördögkatlan Fesztivál Facebook-oldala

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

designweek_3
2019.07.22

Idén október 4–13. között 16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált, Magyarország legnagyobb designeseményét. Cél a tervezők és a vállalkozások együttműködésének ösztönzése, valamint a szemléletformálás.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

Tibai-Takács János dédunokáival beszélget Lájer Vera művészettörténész a családi életműkutatásról a Napsütötte Tabán című kiállításon július 23-án 18 órakor a Virág Benedek Házban. Az Ő volt a dédapánk című eseményt a Kuckóban tartják, a belépés ingyenes.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma