2018.06.08

Szentendre belvárosa 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja a közönséget június 9. és 24. között az idei Art Capitalon. Magyarország legnagyobb képzőművészeti fesztiválja idén Az Édenkert nyomában címet viseli és a Ferenczy Múzeum szervezésében ezen tematika mentén tölti meg élettel a Duna-parti várost. Bemutatkoznak hazai és külföldi művészek – köztük Yoko Ono is!

ac_meghivo_online_180509


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum idén harmadik alkalommal rendezi meg a kortárs művészeti fesztiválját, a két hétig tartó Art Capitalt június 9. és 24. között. A Kárpát-medencében egyedülálló módon számos új képzőművészeti tárlattal készülő rendezvénysorozat idén 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja közönségét. Az idei Art Capital Az Édenkert nyomában címet viseli, amely a tavalyi Velencei Biennálén is kiállító, a fesztivál keretében Szentendrére érkező Mohau Modisakeng „kert ideájából” ered. Ezen tematika mentén a kortárs képzőművészek munkáikban a modern embernek a természethez fűződő viszonyát, a Paradicsom utáni vágyakozását járják körül. Az Art Capitalon bemutatkozó művészeket a bibliai Paradicsom, azzal együtt annak meghatározó elemei, a termékenyítő víz, az áramló folyó, a természet, a föld, a szabadság foglalkoztatta.

 

Mohau Modisakeng dél-afrikai művész mellett érkeztek alkotók többek között Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból, Belgiumból, Spanyolországból, Romániából, Hollandiából, Macedóniából, Olaszországból és az USA-ból is. Szentendén megtekinthetjük továbbá Yoko Ono munkáit is! A japán művésznő alkotásait, aki legutóbb Liverpoolban, valamint a New York-i Modern Művészeti Múzeumban állított ki, most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban láthatjuk. Mellette a szentendrei fesztivl keretében megismerhetjük Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski alkotásait is.


Yoko_Ono__Bastet_1988_bronz
Yoko Ono: Bastet, bronz, 1988

 

A hazai képzőművészek közül a korábban Velencében is bemutatkozó Mátrai Erik a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állítja fel a Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. A június 9-ei megnyitó egyik különlegessége Gergye Krisztián nagyszabású térinstallációja és performansza lesz a Duna-parton. A hazai művészvilágból továbbá olyan meghatározó alakok is részt vesznek az Art Capitalon, mint Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula. A fesztiválon bemutatkoznak a nagyváradi fiatal alkotók is, valamint találkozhatunk a modern magyar művészet klasszikusainak, köztük Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István, Kmetty János munkáival is.


Shot_03_0046_EDIT_atkelo_5
Mohau Modisakeng: Passage

 

A képzőművészet mellett 2018-ban is gazdag irodalmi progarmot kínál a Art Capital: Závada Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófy, Nádasdy Ádám, és Térey János is önálló felolvasó-estet tart a fesztiválon, Nádas Péternek pedig köztéri fotókiállítása nyílik a városban. Ezúttal hangsúlyos szerepet kap a film is, hiszen a Dunán (egy hajón) felállított hatalmas ledfalon ingyenes vetítésekkel várják a filmvilág szerelmeseit. Három és fél napon át 36 filmet láthat a közönség: Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhetjük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt.


Kilatas_-_Matrai_Erik
Mátrai Erik: Kilátás

 

Mindezeken túl természetesen az idei Art Capitalon is lesznek koncertek, színházi előadások, tárlatvezetések, gyerekfoglalkozások és konferenciák. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek, egészen őszig.

 

További információ az Art Capital 2018 Facebook-oldalán található.

III_richard_ea_01_domolky_daniel_WEB_015

2018.06.24

Speciális évad előtt áll a Radnóti Színház, amely a szomszéd házban zajló építkezés miatt saját épülete mellett további helyszíneken is játszik a jövő szezonban. Az évadot A művésznő és rajongói című előadás nyitja Valló Péter rendezésében októberi premierrel. Az évad második felében pedig várhatóan Alföldi Róbert is rendez a színházban.

35226908_1728609550590645_4441761512876408832_n
2018.06.24

Fegyvermustra címmel új, interaktív, állandó tárlat nyílt június 22-én Egerben, a Dobó István Vármúzeumban főként a Péterváry-gyűjtemény darabjaiból, kiegészülve a múzeum saját gyűjteményi anyagával. A csaknem háromszáz fegyverből álló tárlaton a középkortól az első világháborúig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató.

_d0a9157__copy_borito

2018.06.23

Ilyenkor kinyílnak a vitrinek, megelevenednek a hangszerek, meg lehet fogni a tárgyakat és meg lehet szólítani azokat, akik különben nem járnak múzeumba – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár június 23-án a Múzeumok Éjszakája megnyitóján, az Aquincumi Múzeumban. Kiállítások, koncertek, interaktív játékok, rendhagyó tárlatvezetések, színházi és táncprodukciók várják ma a látogatókat.

A Magyar Állami Operaház megtartja Billy Elliot című produkciójának 29 előadását, a június-júliusra tervezett 44 alkalomból 15-öt törölni volt kénytelen a sajtóvita nyomán visszaesett érdeklődés miatt – közölte Ókovács Szilveszter az MTI-vel. A főigazgató közleménye szerint az érdeklődők még több mint 20 előadásra válthatnak jegyet.

Újabb Magyar Örökség Díjakat adtak át június 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében. Az elismeréssel ezúttal is hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét díjazzák. Az ünnepségen Magyar Örökség Díjban részesült a Cédrus Táncegyüttes hagyományőrző tevékenysége, Aknay János festőművészete, Ulman István nemzetfaragó és a Gömöri Kézművesek Társulása példája, Ágh István írói munkássága, a több mint 400 éves Egyetemi Könyvtár és az Óbudai Danubia Zenekar kultúrmissziója.

Az 1968-ban The Beatles címmel megjelent – a borító színe miatt a köznyelvben csak „White Albumként” emlegetett – dupla album új kiadásának apropója a félévszázados jubileum. A Beatles saját kiadójánál, az Apple Recordsnál megjelent dupla lemezen olyan, ma már klasszikus Beatles-dalok szerepelnek, mint a Back In The U.S.S.R., a While My Guitar Gently Weeps, az I'm So Tired, a Blackbird, a Don't Pass Me By, az I Will, a Julia, a Yer Blues, a Mother Nature's Son, a Sexy Sadie, a Helter Skelter vagy a Revolution. A hírt Paul McCartney erősítette meg a DIY magazinnak adott, június 20-án közölt interjúban, a lemez várhatóan novemberben fog újra megjelenni az Apple Corps/Universal Music gondozásában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Egri vár megnevezéssel tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki. A 2004-ben indult Magyar várak sorozat részeként megjelenő emlékérmét eddig megelőzték a visegrádi, a diósgyőri, a munkácsi, a gyulai, a siklósi, a kőszegi, valamint a szigetvári darabok. Az emlékérmét egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából megvalósuló Fegyvermustra című interaktív kiállítás megnyitó ünnepségén, június 22-én mutatták be. Az ezüstérme három hónapig, a színesfém változat a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint a Dobó István Vármúzeumban. Az emlékérméket Szunyogh László szobrászművész tervezte.

Nyílt levélben gratulált a múzeumi dolgozóknak Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Elismerését fejezte ki a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez csatlakozott 420 intézmény minden munkatársának, hiszen ők azok, akik az esemény több mint 2200 programját kitalálták, megszervezték és lebonyolították. „Elsősorban nekik köszönhető, hogy idén jelentősen nőtt az érdelődés az országos nagyrendezvény iránt: az esemény honlapjának látogatottsága mintegy 35 százalékkal, a mobilalkalmazások letöltése és az online jegyeladások száma pedig 25 százalékkal nőtt a tavalyi számokhoz képest” – olvashatjuk a levélben. Az államtitkár tolmácsolta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közgyűjteményi dolgozóknak szóló köszönetét is, amiért a családok évéhez kapcsolódva lehetővé tették ezen a programsorozaton a családok közös, élményszerű ismeretszerzését.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma