2018.06.08

Szentendre belvárosa 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja a közönséget június 9. és 24. között az idei Art Capitalon. Magyarország legnagyobb képzőművészeti fesztiválja idén Az Édenkert nyomában címet viseli és a Ferenczy Múzeum szervezésében ezen tematika mentén tölti meg élettel a Duna-parti várost. Bemutatkoznak hazai és külföldi művészek – köztük Yoko Ono is!

ac_meghivo_online_180509


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum idén harmadik alkalommal rendezi meg a kortárs művészeti fesztiválját, a két hétig tartó Art Capitalt június 9. és 24. között. A Kárpát-medencében egyedülálló módon számos új képzőművészeti tárlattal készülő rendezvénysorozat idén 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja közönségét. Az idei Art Capital Az Édenkert nyomában címet viseli, amely a tavalyi Velencei Biennálén is kiállító, a fesztivál keretében Szentendrére érkező Mohau Modisakeng „kert ideájából” ered. Ezen tematika mentén a kortárs képzőművészek munkáikban a modern embernek a természethez fűződő viszonyát, a Paradicsom utáni vágyakozását járják körül. Az Art Capitalon bemutatkozó művészeket a bibliai Paradicsom, azzal együtt annak meghatározó elemei, a termékenyítő víz, az áramló folyó, a természet, a föld, a szabadság foglalkoztatta.

 

Mohau Modisakeng dél-afrikai művész mellett érkeztek alkotók többek között Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból, Belgiumból, Spanyolországból, Romániából, Hollandiából, Macedóniából, Olaszországból és az USA-ból is. Szentendén megtekinthetjük továbbá Yoko Ono munkáit is! A japán művésznő alkotásait, aki legutóbb Liverpoolban, valamint a New York-i Modern Művészeti Múzeumban állított ki, most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban láthatjuk. Mellette a szentendrei fesztivl keretében megismerhetjük Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski alkotásait is.


Yoko_Ono__Bastet_1988_bronz
Yoko Ono: Bastet, bronz, 1988

 

A hazai képzőművészek közül a korábban Velencében is bemutatkozó Mátrai Erik a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állítja fel a Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. A június 9-ei megnyitó egyik különlegessége Gergye Krisztián nagyszabású térinstallációja és performansza lesz a Duna-parton. A hazai művészvilágból továbbá olyan meghatározó alakok is részt vesznek az Art Capitalon, mint Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula. A fesztiválon bemutatkoznak a nagyváradi fiatal alkotók is, valamint találkozhatunk a modern magyar művészet klasszikusainak, köztük Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István, Kmetty János munkáival is.


Shot_03_0046_EDIT_atkelo_5
Mohau Modisakeng: Passage

 

A képzőművészet mellett 2018-ban is gazdag irodalmi progarmot kínál a Art Capital: Závada Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófy, Nádasdy Ádám, és Térey János is önálló felolvasó-estet tart a fesztiválon, Nádas Péternek pedig köztéri fotókiállítása nyílik a városban. Ezúttal hangsúlyos szerepet kap a film is, hiszen a Dunán (egy hajón) felállított hatalmas ledfalon ingyenes vetítésekkel várják a filmvilág szerelmeseit. Három és fél napon át 36 filmet láthat a közönség: Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhetjük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt.


Kilatas_-_Matrai_Erik
Mátrai Erik: Kilátás

 

Mindezeken túl természetesen az idei Art Capitalon is lesznek koncertek, színházi előadások, tárlatvezetések, gyerekfoglalkozások és konferenciák. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek, egészen őszig.

 

További információ az Art Capital 2018 Facebook-oldalán található.

42202491_1852967491425827_1752762946473164800_n

2018.09.25

Fennállásának huszadik évét ünnepli a Falk Miksa utcában található Virág Judit Galéria, amely első aukcióját 1998. október 5-én tartotta a Budapest Kongresszusi Központban. Az évforduló alkalmából idén szintén október 5-én tartják meg a jubileumi aukciójukat, amelyen 212 tétel, köztük számos hazai nagymester remekműve szerepel.

margo_2018_3nap_valuska-30504_nyomdai_

2018.09.25

Negyven kiadó mutatja be legfrissebb köteteit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 18. és 21. között a Várkert Bazárban, ahol számos népszerű külföldi író is bemutatkozik. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként szervezett esemény négy helyszínén egymást követik az irodalmi programok.

_D0A1251_Copy

2018.09.25

Csaknem négyszáz látogató volt kíváncsi az NKA Fesztiválhajóra, amelyet a MANK Nonprofit Kft. indított el a Dunán szeptember 24-én. A fedélzeten a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) létrehozásának 25. évfordulója alkalmából 25 éves képzőművészek műveiből nyílt kiállítás.

A Debreceni Egyetem (DE) az idén már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakájához. Ezúttal három városban – Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény –, 15 helyszínen, mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. A programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A 27 éves Darja Parhomenko győzött a bukaresti George Enescu klasszikus zenei nemzetközi verseny zongora kategóriájában! A fiatal orosz zongoraművész szoros küzdelmet vívott a második helyezettel, Daumants Liepinssel. A szeptember 1. és 23. között lezajlott George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki.

Johann Sebastian Bach orgonaművei szólalnak meg a Hold utcai református templom új orgonáján a Violin Travel sorozat őszi-téli szezonjában október 12-től újabb hét koncerten Budapesten. A közismert művek mellett az itthon ritkábban hallható darabok is megszólalnak Fassang László, Christoph Bossert (Németország), Benjamin Steens (Belgium), Vincent Thévenaz (Svájc), Szatmáry Zsigmond, Szabó Balázs és Mészáros Máté Zsolt tolmácsolásában.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Az évad első bemutatója november 15-én lesz: Giuseppe Verdi Otello című operáját Albu István állítja színpadra. Karácsony után, december 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, valamint A gyermek és a varázslatok című operát mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében. Országos bemutató lesz Giacomo Puccini A fecske című operájának áprilisi premierje Anger Ferenc rendezésében. Az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendez.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma