GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.06.08

Szentendre belvárosa 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja a közönséget június 9. és 24. között az idei Art Capitalon. Magyarország legnagyobb képzőművészeti fesztiválja idén Az Édenkert nyomában címet viseli és a Ferenczy Múzeum szervezésében ezen tematika mentén tölti meg élettel a Duna-parti várost. Bemutatkoznak hazai és külföldi művészek – köztük Yoko Ono is!

ac_meghivo_online_180509


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum idén harmadik alkalommal rendezi meg a kortárs művészeti fesztiválját, a két hétig tartó Art Capitalt június 9. és 24. között. A Kárpát-medencében egyedülálló módon számos új képzőművészeti tárlattal készülő rendezvénysorozat idén 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja közönségét. Az idei Art Capital Az Édenkert nyomában címet viseli, amely a tavalyi Velencei Biennálén is kiállító, a fesztivál keretében Szentendrére érkező Mohau Modisakeng „kert ideájából” ered. Ezen tematika mentén a kortárs képzőművészek munkáikban a modern embernek a természethez fűződő viszonyát, a Paradicsom utáni vágyakozását járják körül. Az Art Capitalon bemutatkozó művészeket a bibliai Paradicsom, azzal együtt annak meghatározó elemei, a termékenyítő víz, az áramló folyó, a természet, a föld, a szabadság foglalkoztatta.

 

Mohau Modisakeng dél-afrikai művész mellett érkeztek alkotók többek között Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból, Belgiumból, Spanyolországból, Romániából, Hollandiából, Macedóniából, Olaszországból és az USA-ból is. Szentendén megtekinthetjük továbbá Yoko Ono munkáit is! A japán művésznő alkotásait, aki legutóbb Liverpoolban, valamint a New York-i Modern Művészeti Múzeumban állított ki, most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban láthatjuk. Mellette a szentendrei fesztivl keretében megismerhetjük Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski alkotásait is.


Yoko_Ono__Bastet_1988_bronz
Yoko Ono: Bastet, bronz, 1988

 

A hazai képzőművészek közül a korábban Velencében is bemutatkozó Mátrai Erik a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állítja fel a Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. A június 9-ei megnyitó egyik különlegessége Gergye Krisztián nagyszabású térinstallációja és performansza lesz a Duna-parton. A hazai művészvilágból továbbá olyan meghatározó alakok is részt vesznek az Art Capitalon, mint Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula. A fesztiválon bemutatkoznak a nagyváradi fiatal alkotók is, valamint találkozhatunk a modern magyar művészet klasszikusainak, köztük Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István, Kmetty János munkáival is.


Shot_03_0046_EDIT_atkelo_5
Mohau Modisakeng: Passage

 

A képzőművészet mellett 2018-ban is gazdag irodalmi progarmot kínál a Art Capital: Závada Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófy, Nádasdy Ádám, és Térey János is önálló felolvasó-estet tart a fesztiválon, Nádas Péternek pedig köztéri fotókiállítása nyílik a városban. Ezúttal hangsúlyos szerepet kap a film is, hiszen a Dunán (egy hajón) felállított hatalmas ledfalon ingyenes vetítésekkel várják a filmvilág szerelmeseit. Három és fél napon át 36 filmet láthat a közönség: Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhetjük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt.


Kilatas_-_Matrai_Erik
Mátrai Erik: Kilátás

 

Mindezeken túl természetesen az idei Art Capitalon is lesznek koncertek, színházi előadások, tárlatvezetések, gyerekfoglalkozások és konferenciák. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek, egészen őszig.

 

További információ az Art Capital 2018 Facebook-oldalán található.

plakat003

B32_Galeria_Feluliras_r

2019.03.21

Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten. Újdonság idén a Közelítő nevű művészetpedagógiai program, amely során mintegy 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel, és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal.

szentgyorgynaplabitababszinhaz
2019.03.21

A tudományos felmérések azt támasztják alá, hogy a színházi élményben részesült gyerekek boldogabbak az abból kimaradt társaiknál – mondja Novák János rendező, a Kolibri Színház igazgatója. A bábművészet érvényességéről, kihívásokról és tabukról is beszélgettünk vele a bábszínház világnapja alkalmából.

IMG_20190320_101851

2019.03.21

Minél távolabb vagyunk időben egy történelmi eseménytől, annál nehezebb elképzelnünk a jeles napok hétköznapi emberét. A forradalmak kapcsán leginkább az összecsapásokról, háborús veszteségekről vagy győzelmekről van fogalmunk, és keveset tudunk az akkori mindennapokról. Az 1848/49-es eseményekről is elsősorban az ikonikus történések jutnak eszünkbe, az kevésbé, hogyan is zajlott az idő tájt az élet egy átlagos családban.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma