NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.06.08

Szentendre belvárosa 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja a közönséget június 9. és 24. között az idei Art Capitalon. Magyarország legnagyobb képzőművészeti fesztiválja idén Az Édenkert nyomában címet viseli és a Ferenczy Múzeum szervezésében ezen tematika mentén tölti meg élettel a Duna-parti várost. Bemutatkoznak hazai és külföldi művészek – köztük Yoko Ono is!

ac_meghivo_online_180509


A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum idén harmadik alkalommal rendezi meg a kortárs művészeti fesztiválját, a két hétig tartó Art Capitalt június 9. és 24. között. A Kárpát-medencében egyedülálló módon számos új képzőművészeti tárlattal készülő rendezvénysorozat idén 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja közönségét. Az idei Art Capital Az Édenkert nyomában címet viseli, amely a tavalyi Velencei Biennálén is kiállító, a fesztivál keretében Szentendrére érkező Mohau Modisakeng „kert ideájából” ered. Ezen tematika mentén a kortárs képzőművészek munkáikban a modern embernek a természethez fűződő viszonyát, a Paradicsom utáni vágyakozását járják körül. Az Art Capitalon bemutatkozó művészeket a bibliai Paradicsom, azzal együtt annak meghatározó elemei, a termékenyítő víz, az áramló folyó, a természet, a föld, a szabadság foglalkoztatta.

 

Mohau Modisakeng dél-afrikai művész mellett érkeztek alkotók többek között Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból, Belgiumból, Spanyolországból, Romániából, Hollandiából, Macedóniából, Olaszországból és az USA-ból is. Szentendén megtekinthetjük továbbá Yoko Ono munkáit is! A japán művésznő alkotásait, aki legutóbb Liverpoolban, valamint a New York-i Modern Művészeti Múzeumban állított ki, most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban láthatjuk. Mellette a szentendrei fesztivl keretében megismerhetjük Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski alkotásait is.


Yoko_Ono__Bastet_1988_bronz
Yoko Ono: Bastet, bronz, 1988

 

A hazai képzőművészek közül a korábban Velencében is bemutatkozó Mátrai Erik a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állítja fel a Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. A június 9-ei megnyitó egyik különlegessége Gergye Krisztián nagyszabású térinstallációja és performansza lesz a Duna-parton. A hazai művészvilágból továbbá olyan meghatározó alakok is részt vesznek az Art Capitalon, mint Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula. A fesztiválon bemutatkoznak a nagyváradi fiatal alkotók is, valamint találkozhatunk a modern magyar művészet klasszikusainak, köztük Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István, Kmetty János munkáival is.


Shot_03_0046_EDIT_atkelo_5
Mohau Modisakeng: Passage

 

A képzőművészet mellett 2018-ban is gazdag irodalmi progarmot kínál a Art Capital: Závada Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófy, Nádasdy Ádám, és Térey János is önálló felolvasó-estet tart a fesztiválon, Nádas Péternek pedig köztéri fotókiállítása nyílik a városban. Ezúttal hangsúlyos szerepet kap a film is, hiszen a Dunán (egy hajón) felállított hatalmas ledfalon ingyenes vetítésekkel várják a filmvilág szerelmeseit. Három és fél napon át 36 filmet láthat a közönség: Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhetjük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt.


Kilatas_-_Matrai_Erik
Mátrai Erik: Kilátás

 

Mindezeken túl természetesen az idei Art Capitalon is lesznek koncertek, színházi előadások, tárlatvezetések, gyerekfoglalkozások és konferenciák. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek, egészen őszig.

 

További információ az Art Capital 2018 Facebook-oldalán található.

Capasuli1

2018.12.13

Feketeúszójú szirtcápa, rövidfarkú dajkacápa, zebracápa, gitárhal, denevérhal és aranymakréla – mások mellett ezek lesznek a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli nevű, új létesítményének lakói. Cél, hogy a fiatal cápák megtanuljanak egymással és más halakkal együttélni, hogy a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelően viselkedjenek majd.

feherhimzes_01

2018.12.13

„Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” – idézi Petőfi Sándor Zöld Marci című versét a szolnoki Damjanich János Múzeum időszaki kiállítása. Cél a fehérhímzés-típusok készítésének bemutatása, a tárlat megrendezésének hátterében azonban a múzeumi munka teljessége húzódik.

freakin_disco

2018.12.13

A Freakin’ Disco Magyarország egyik legsokoldalúbb zenekara. Az együttes számos zenei műfajból merít, színházi zenét szerez és játszik, improvizál. Novemberben részt vett a Budapest Showcase Hubon is. A fesztiválon szerzett élményeikről és a nemrég megjelent lemezükről, a Monsterről beszélgettünk a zenekar tagjaival, Komjáti Áronnal, Csizmás Andrással és Szabó Sipos Ágostonnal.

Több kétes eredetű, vélhetően náci rablásból származó művet is talált az általa őrzött műalkotások között a Mannheimi Műcsarnok, amely teljes, 1933 után keletkezett gyűjteményét átvilágíttatta, hogy visszaadhassa jogos tulajdonosának az esetleges rabolt műkincseket. A múzeum által 1933-tól kezdődően beszerzett 2253 képzőművészeti alkotás között 25-ről feltételezhető, hogy a nácik lopták el vagy kényszerítették a tulajdonosokat azok erősen nyomott áron való eladására. A Kunsthalle Mannheim 2011-ben kezdte meg a tulajdonában lévő, 1945 előtt keletkezett és 1933 után vásárolt műalkotások eredetvizsgálatát.

Ötszörösére emelték az agrai Tádzs Mahalba szóló belépőjegy árát Indiában a hazai turisták számára, hogy visszaszorítsák a mauzóleum látogatottságát és környezeti terhelését. A 17. században fehér márványból emelt, palotaszerű síremléket naponta 10-15, hétvégénként 70 ezren keresik fel, a látogatók nagy többsége belföldi turista. Nekik az eddigi 50 helyett 250 rúpia (1000 forint) belépődíjat kell fizetniük. Drágult a belépés a külföldiek számára is, akiktől fejenként 19 dollárt (5400 forint) szednek be a pénztáraknál az eddigi 16 dollár helyett. A műemléket felügyelő Indiai Régészeti Szolgálat arra számít, hogy az áremelés hatására 15-20 százalékkal csökken a Tádzs Mahal területén tolongó turisták száma, emellett növekszik az állagmegőrzésre fordítható bevétel. Az indiai kormány néhány hónapja már napi 40 ezerben határozta meg a látogatók számának felső határát.

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) felhívására érkezett alkotásokat mutatja be január 6-ig. Az idén 142 alkotó mintegy 300 művét válogatta be a szakmai zsűri a 25. alkalommal megrendezett kiállítás anyagába. A pályázók között voltak népi iparművészek, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotók, valamint diákok, nyugdíjasok, óvodai és iskolai közösségek, családok, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek is.

Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 főnek nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit. A Zsolnay Programot Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a ZSÖK hívta életre 2016 januárjában. A résztvevők megismerték a negyed kiállításait, ismeretterjesztő programjait, táncházait, kreatív játszóházait.

Igazi ritkaságnak számító leletet, egy 1500 éves lámpabelet tártak fel a régészek Izraelben, akik szerint az olajlámpák begyújtásához használhatták a vastag, kötélszerű anyagot a bizánci korban. Az olajlámpások kulcsszerepet játszottak az ókori világ mindennapjaiban, hiszen napnyugta után ezek világították be az otthonokat és középületeket. Agyagból és üvegből készült lámpásokat gyakran találni a régészeti ásatásokon, ám ilyen régről való lámpabélre bukkanni nagy ritkaság.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

MR_Gyermekkorusa

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

Mucsi János koreográfus, érdemes művész közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, melyet a Hagyományok Házában tartanak december 16-án.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma