2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.03.26

A Toldi moziban április 3. és 8. között rendezik meg a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melynek programját új magyar és nemzetközi rövidfilmek alkotják. Díjazzák a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs film kategóriáját, valamint a legjobb magyar színészt és színésznőt is.

29261250_1011354592353085_136837164129320960_n
Fotó: Friss Hús Budapest Facebook-oldala


A magyar programba összesen 34 filmet válogattak be. A hazai közönség a Friss Húson láthatja először az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmjét, A legjobb játékot és Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjét, amelynek világpremierje az idei Berlinalén volt. A néhány éve óriási sikert arató Újratervezés rendezője, Tóth Barnabás Susotázs című filmjével tér vissza a fesztiválra, és a Friss Húson mutatkozik be többek között Schwechtje Mihály, Kis Hajni, Kovács István és Grosan Cristina új filmje is. Számos figyelemre méltó alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből is (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmek is megjelenési felületet kapnak.


solarwalk_planet
Bucsi Réka: Solar Walk


A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepelnek majd, mint a cannes-i Arany-pálmát nyert Gentle Night, a Berlinale Generation szekciójában díjazott Into the Blue, az idei Sundance-en is vetített Deer Boy vagy a Velencében bemutatott Death of the Sound Man. A fesztivál programjának összeállítói idén először külön blokkot szenteltek az LMBTQ-témájú filmeknek (Friss Hús #QUEER), illetve egy különleges késő esti vetítésen a horror, illetve a horrorvígjátékok rajongóit is várják (Friss Hús @MIDNIGHT).

 

large_AKI_BUJT_STILL_01
Schwechtje Mihály: Aki bújt, aki nem


A fesztivál záróünnepségén három fődíjat osztanak ki: a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs filmnek járó díjat, valamint díjazzák a legjobb magyar színészt és a legjobb magyar színésznőt is. Ezeken kívül több különdíjat is kiosztanak a záróeseményen, valamint a legígéretesebb 30 alatti rendezőnek járó díjat is odaítélik.


large_lastcall
Kis Hajni: Last Call


A Friss Hús magyar válogatásának teljes programja:

2016. október 8. (r.: Lichter Péter, Máté Bori)

A legjobb játék (r.: Deák Kristóf)

A sommelier (r.: Ducki Witek)

Ádám fullad (r.: Füzes Dániel)

Ahogy eddig (r.: Moldvai Katalin)

Aki bújt (r.: Schwechtje Mihály)

Anyák napja (r.: Vermes Dorka)

Apám orvosa nem praktizál (r.: Besenyei Katalin)

Átalakítás folyamatban (r.: Grosan Cristina)

Cserekapus (r.: Vékes Csaba)

Danika (r.: László Lili)

És a nyolcadik napon (r.: Korom Anna)

Fiaskó (r.: Nagy Szabolcs)

Flip-Flop (r.: Rónai Domonkos)

Gorgon (r.: Felvidéki Miklós)

Irinyi (r.: Cibulya Nikol)

Last Call (r.: Kis Hajni)

Lauretta (r.: Brauner Máté)

Lerepül a hülye fejetek (r.: Vízkeleti Dániel)

Most hallom (r.: Nagy Ákos)

Negyven év (r.: Gyimesi Anna)

Nyugi, rohanok (r.: Wrochna Marcell)

Ostrom (r.: Kovács István)

Őszi utcán falevéllel táncolgat a szél (r.: Nagy Lili)

Párnaarc (r.: Vácz Péter)

Rezidens (r.: Nyitrai Balázs)

Róma bukása (r.: Turai Balázs)

Rossz színész (r.: Márton Dániel)

Semmi komoly (r.: Dudás Balázs)

Solar Walk (r.: Bucsi Réka)

Susotázs (r.: Tóth Barnabás)

Take Me Please (r. Hegyi Olivér)

Ugrás (r.: Bozzay Balázs)

Vendégszeretet (r.: Csáki László)


large_tothbarna
Tóth Barnabás: Susotázs

 

A Friss Hús @MIDNIGHT programja:

A Father’s Day (r.: Mat Johns)

Fucking Bunnies (r.: Teemu Niukkanen)

Latched (r.: Justin Harding)

Lunch Ladies (r.: JM Logan)

Midnight Story (r.: Veerapatra Jinanavin)

Spooked (r.: Gil Gloom, Emma Spook)

Your Date Is Here (r.: Todd Spence & Zak White)

 

02_aktualnosci
Katarzyna Gondek: Deer Boy

 

A Friss Hús #QUEER programja:

After Dawn (r.: Nicolas Graux)

Dylan Dylan (r.: Sylvain Coisne)

Hello, Stranger (r.: Anthony Schatteman)

Liberation (r.: Stefan Pellegrini)

Szép alak (r.: Kis Hajni)

 

A nemzetközi válogatás programja:

A Gentle Night (r.: Qiu Yang)
A Swedish Classic (r.: Måns Berthas)
Calamity (r.: Maxime Feyers, Séverine De Streyker)
Comeback Kid (r.: Ian Robertson)
Death of the Sound Man (r.: Sorayos Prapapan)
Deer Boy (r.: Katarzyna Gondek)
Grandpa Walrus (r.: Lucrèce Andreae)
Gusła or the Spirits (r.: Adrienne Nowak)
Into the Blue (r.: Antoneta Alamat Kusijanovic)
Les miserables (r.: Ladj Ly)
Manivald (r.: Chintis Lundgren)
Retouch (r.: Kaveh Mazaheri)
Sog (r.: Jonatan Schwenk)
The Burden (r.: Niki Lindroth von Bahr)
Ugly (r.: Nikita Diakur)
You Will be Fine (r.: Céline Devaux)

large_gentle_night
Qiu Yang: A Gentle Night


A Friss Hús weboldala: https://www.frisshusbudapest.com.Kultúra.hu

Fotók: frisshusbudapest.com

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Július 20-án országszerte szólal meg a hangszerek királynője, az orgona a Filharmónia Magyarország szervezésében. Többek között lesz filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, és három rekordkísérlet.

Nagyboldogasszony-szekesegyhaz_Vac-2

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma